ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εθνικά κυρίαρχη χώρα ή μπανανία;

ΑπΌ παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ

Associated Press

ΑπΌ παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ
Οι Εκουαδοριανοί καλούνται σήμερα, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, να αποφασίσουν για την πορεία της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επιλέγοντας μεταξύ δύο αντίθετων τάσεων.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, στις 15 του περασμένου Οκτώβρη, όπου τερμάτισαν ο υπερασπιστής του άκρατου νεοφιλελευθερισμού Αλβαρο Νομπόα, του Ανανεωτικού Θεσμικού Κόμματος (PRIAN), και η πρόταση αλλαγής, που εκπροσωπεί ο Ραφαέλ Κορέα της Συμμαχίας PAIS, Υπερήφανη και Αλληλέγγυη Πατρίδα, πυροδότησαν μία πόλωση της κοινωνίας.

Παρά το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται στο Εκουαδόρ, είναι κοινό μυστικό ότι οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται περίπου ισόπαλοι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας CEDATOS που διοχετεύτηκε, ο Νομπόα φέρεται να πιάνει το 52% και ο Κορέα το 48%, με ένα περιθώριο λάθους της τάξης του 4%, γεγονός που δηλώνει μία ισοπαλία. Βέβαια, ο Νομπόα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, των οποίων, όμως, τα αποτελέσματα δε διοχετεύει, οι προτιμήσεις στο πρόσωπό του είναι διπλάσιες από αυτές στο πρόσωπο του Κορέα.

Δύο αντίθετες προτάσεις για το μέλλον της χώρας

Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Νομπόα χάνει ψήφους, γεγονός που οφείλεται στη στήριξη που δέχτηκε από τα κόμματα της Δεξιάς, το σοσιαλδημοκρατικό και το κοινωνικό - χριστιανικό, καθώς και στις καταγγελίες από λαϊκές, κοινωνικές ομάδες ότι στις περιοδείες του ανά τη χώρα μοίραζε αναπηρικές καρέκλες, μικροδάνεια και υπολογιστές για να εξασφαλίσει ψήφους. Στα παραπάνω προστίθεται και η καταγγελία κατά του Νομπόα για υπέρβαση, κατά 80.000 δολάρια, του επιτρεπτού ορίου στα έξοδα του δεύτερου γύρου, που έχει οριστεί στα 687.000 δολάρια.

Ο Ραφαέλ Κορέα χαιρετάει οπαδούς του σε μια περιοδεία του

Associated Press

Ο Ραφαέλ Κορέα χαιρετάει οπαδούς του σε μια περιοδεία του
Στο μεταξύ, ο φιλοαμερικάνος πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αλβαρο Νομπόα στις ομιλίες του, σε περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών για τις προθέσεις του. Σε όλους τους τόνους διακήρυττε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, την απόρριψη των συμφωνιών με τη Βενεζουέλα, την απεριόριστη στήριξη στον, επίσης, αντιδραστικό Πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, και στον αγώνα του κατά των ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Κολομβιανών Δυνάμεων (FARC), πλήρη ευθυγράμμιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχιση της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης, καπιταλιστικής οικονομικής πολιτικής, καθώς και δίωξη των εμπλεκομένων στην ανατροπή του πρώην Προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες.

Από την άλλη πλευρά, ο οικονομολόγος Ραφαέλ Κορέα προωθεί ένα πρόγραμμα, στο οποίο, όπως διατείνεται, η εθνική κυριαρχία μπαίνει πάνω από τις έξωθεν επιταγές και τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Αμεση προτεραιότητα, μεταξύ των υποσχέσεών του, εμφανίζονται να έχουν η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη σύγκληση της Συνταγματικής Συνέλευσης, η επαναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους και η ώθηση της άμεσης επένδυσης κεφαλαίων. Αντιτίθεται στη Συνθήκη Ελευθέρου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC), που, όπως διαβεβαιώνει, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία 400.000 αγροτικές μονάδες, είναι υπέρ της αποχώρησης των βορειοαμερικανικών στρατευμάτων από τη στρατιωτική βάση της Μάντα, όταν λήξει η συμφωνία, το 2009. Ακόμα, απορρίπτει τη συμμετοχή της χώρας στο Σχέδιο Κολομβία, καθώς και την πρόταση της Ουάσιγκτον να εκπαιδεύσει και να ελέγχει της Ενοπλες Δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει την ολοκλήρωση των χωρών των Ανδεων και των λατινοαμερικανικών χωρών, όπως επίσης και τη δημιουργία ενός περιφερειακού νομίσματος, ώστε να βγει η χώρα από τη δολαριοποίηση.

Στο μεταξύ, ενώ ο Νομπόα φαίνεται να χάνει ψήφους, ο Κορέα συσπειρώνει όλο και περισσότερες προοδευτικές, λαϊκές δυνάμεις. Πρόσφατα, ανώτατα ηγετικά στελέχη, όπως του Λαϊκού Δημοκρατικού Κινήματος, Σίρο Γκούσμαν, του Κινήματος των ιθαγενών Πατσακουτίκ, Ταλάουα, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκουανταλούπε Λαρίβα, καθώς και της Δημοκρατικής Αριστεράς υπέγραψαν μία συμφωνία, με την οποία εκφράζουν τη στήριξή τους στον Κορέα. Ακόμα, η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο (FP), που αποτελείται από καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακούς και φοιτητές, δήλωσε επίσης τη στήριξή της στον υποψήφιο της Συμμαχίας PAIS, Ραφαέλ Κορέα. Παρά το γεγονός ότι η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο δε συμφωνεί με όλες τις θέσεις του Κορέα, ισχυρίζεται ότι με τη στήριξή της, στις σημερινές συνθήκες, θα αποφευχθεί η λεηλασία των φυσικών πόρων της χώρας από τις διεθνικές εταιρείες. Η παραπάνω οργάνωση καταγγέλλει και την εκστρατεία σπίλωσης της αριστερής, δημοκρατικής, αντιιμπεριαλιστικής τάσης, καθώς και των προοδευτικών κυβερνήσεων της περιοχής, που με ανοιχτό και αναίσχυντο τρόπο προωθεί ο Νομπόα, τον οποίο σιγοντάρουν, φυσικά, και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Νομπόα είχε την καλυμμένη στήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ και όλων των παραγόντων εξουσίας που ελέγχουν τα σημεία - κλειδιά της εκουαδοριανής οικονομίας. Τόσο η Δεξιά, όσο και η Ουάσιγκτον διεξήγαγαν μία βρώμικη εκστρατεία ενάντια στον Ραφαέλ Κορέα, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους αντάρτες των Κολομβιανών Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων (FARC), ενώ τον αποκαλούν φίλο της Κούβας και της Βενεζουέλας!

Υπό αμφισβήτηση η διαφάνεια και στο δεύτερο γύρο

Και ενώ οι καταγγελίες για σωρεία παραβάσεων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 15ης Οκτώβρη πέφτουν βροχή, ταυτόχρονα η παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής Ραφαέλ Μπιέλσα, ως παρατηρητή του δεύτερου γύρου εκ μέρους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), καθώς και οι αυξανόμενες ανησυχίες για παρεμβάσεις του Ανώτατου Εκλογοδικείου, προμηνύουν ένα σκιώδες πανόραμα της σημερινής κρίσιμης αναμέτρησης του δεύτερου γύρου. Τα παραπάνω κατήγγειλε ο υποψήφιος της Συμμαχίας PAIS, Ραφαέλ Κορέα, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Μπιέλσα για τις ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν στον πρώτο γύρο. Ταυτόχρονα, πολλές κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ότι παραβιάζει τη θέση του ως παρατηρητή, ενώ παρέμεινε εντελώς απαθής στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ακόμα, ο Κορέα εξέφρασε την πλήρη δυσπιστία του στο Ανώτατο Εκλογοδικείο, το οποίο κατηγόρησε ότι μεροληπτεί υπέρ του αντιπάλου του, ακροδεξιού Νομπόα.

Εύλογες, λοιπόν, οι ανησυχίες για πιθανή νοθεία και στο σημερινό, κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου ο λαός του Εκουαδόρ θα αποφασίσει τι πατρίδα θέλει: Μία εθνικά κυρίαρχη χώρα ή μία μπανανία;


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ