ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τα τύμπανα της ... κοιλιάς

Associated Press

Η ανεργία, η αύξηση των αστέγων και, ακόμα, η ύπαρξη πείνας στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του πλανήτη, αποτελούν ένα σαρωτικό «κατηγορώ» απέναντι σε ένα σύστημα που προτάσσει τα κέρδη πάνω και από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες πλέον. Ενα σύστημα, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επιβίωση έχουν συνθλιβεί υπό το βάρος των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που κατευθύνθηκαν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο βωμό των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, πάνω από 12 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ, που αντιμετώπισαν προβλήματα, παραμένουν «τροφικά ανασφαλή», σύμφωνα με την επίσημη ορολογία - πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όσον αφορά στην εξασφάλιση τροφής καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Το ποσοστό αυτό αφορά τουλάχιστον 35 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες με συνολικό πληθυσμό που άγγιξε τα 300 πριν από μερικές μέρες. Την ίδια στιγμή, τα μέλη 4,4 εκατ. νοικοκυριών αναγκάστηκαν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες λόγω έλλειψης τροφής, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών με τα χειρότερα προβλήματα παρέμεινε στο 3,9%.

Παράλληλα, το Κέντρο Ερευνας και Δράσης για τα Τρόφιμα (FRAC), μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία δρα κατά της πείνας, σημείωσε ότι από τα 35,1 εκατομμύρια άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της πείνας, τα 22,7 εκατομμύρια είναι ενήλικες (10,4% όλων των ενηλίκων) και τα 12,4 εκατομμύρια είναι παιδιά (16,9% όλων των ανηλίκων). Ενώ οι 10 πολιτείες με τα υψηλότερα ποσοστά τροφικής ανασφάλειας είναι το Νέο Μεξικό, το Μισισιπή, το Τέξας, η Νότια Καρολίνα, το Αρκάνσας, η Οκλαχόμα, η Γιούτα, το Αϊντάχο, η Βόρεια Καρολίνα και το Τενεσί. Τέλος, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ποσοστά για τα αφροαμερικανικά και τα ισπανόφωνα νοικοκυριά, που είναι τροφικά ανασφαλή, είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο, 22,4% και 17,9%, αντίστοιχα.


Μια ακόμη διάσταση με συνέπειες που θα αποτυπωθούν και σε βάθος χρόνου είναι το «σκάσιμο της φούσκας» στον τομέα των ακινήτων στις ΗΠΑ, που προκαλεί, μόνο για φέτος, μια τρομακτική αύξηση των κατασχέσεων: Τον Αύγουστο, οι εντολές των τραπεζών για κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 53% σε σύγκριση με το 2005. Στο Μίτσιγκαν, στο Οχάιο και σε άλλες πολιτείες, όπου σημειώνονται μαζικές απολύσεις εργαζομένων στον πρωτογενή βιομηχανικό τομέα, οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σκληρές. Τον Αύγουστο, 115.292 νέες ιδιοκτησίες προγραμματιζόταν να κατασχεθούν και να δημοπρατηθούν, σύμφωνα με την εταιρεία «RealtyTrac» (+24% από τον Ιούλη), ενώ, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ προς κατάσχεση όδευαν 650.000 ιδιοκτησίες (!) έναντι 75.600 πριν από ένα χρόνο. Συνολικά, σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία, την «Foreclosure.com», πάνω από 1,27 εκατομμύρια ιδιοκτησίες βρίσκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπό κατάσχεση, ή σε δημοπράτηση. Εκτιμάται ότι 5.000 ιδιοκτησίες κατάσχονται κάθε μέρα που περνά.

Τελικά, πόσο δύσκολα μπορεί να σχηματιστεί η εικόνα ενός άγριου και αδυσώπητου καπιταλισμού, ο οποίος επιτρέπει στους πλούσιους κεφαλαιούχους να εκμεταλλεύονται τους φτωχούς εργαζόμενους, γι' αυτούς που επιμένουν ότι οι μετρήσεις της φτώχειας στις ΗΠΑ είναι σχετικές;



Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ