ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
6Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στόχος να είναι η μεγαλύτερη από τις προηγούμενες

Χιλιάδες νέοι και νέες αναμένεται να αποκλείσουν την αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από τους Κρήτες νέους κομμουνιστές και φίλους της Οργάνωσης οι προετοιμασίες για την υποδοχή των μελών και φίλων της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΚΝΕ στις 4-6 Ιούλη και στον αποκλεισμό της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας. Η διακίνηση των καρτών συμμετοχής συνεχίζεται καθημερινά από τις Οργανώσεις, με στόχο η 6η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΚΝΕ να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στις κατά τόπους οργανώσεις της ΚΝΕ και στα κεντρικά γραφεία (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, 2ος όροφος, Ομόνοια). Οι νέοι και οι νέες της Θεσσαλονίκης, που θα πάρουν μέρος στη διαδήλωση, θα αναχωρήσουν την Παρασκευή 4 Ιούλη στις 11 το πρωί από τα γραφεία της ΚΝΕ, Εγνατίας 89. Το ΝΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στα τοπικά κανάλια και ραδιοσταθμούς στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία του ΚΚΕ με θέμα "Η αντιιμπεριαλιστική δράση της ΚΝΕ και η κατασκήνωση ειρήνης στα Χανιά".

Το πρόγραμμα της διήμερης κινητοποίησης έχει ως εξής:

Παρασκευή 4 Ιούλη 6μμ,συνάντηση στο λιμάνι του Πειραιά

Σάββατο 5 Ιούλη:

  • 7 π.μ.,άφιξη στην κατασκήνωση, στην παραλία Αγ. Απόστολοι των Χανίων (Ομορφη - καθαρή θάλασσα, πλήρης υποδομή, φαγητό από καντίνα).
  • 6 μ.μ.-9 μ.μ.,ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ της εισόδου της αμερικανικής βάσης στη Σούδα.
  • 9.30 μ.μ.,θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην πόλη και το λιμάνι των Χανίων.
  • 11.30 μ.μ.,στο χώρο της κατασκήνωσης θα ξεκινήσει νυχτερινή συναυλία, με θεατρική παράσταση, ελληνικό ροκ, παραδοσιακή κρητική μουσική, έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

Κυριακή 6 Ιούλη:

10 π.μ.-1 μ.μ. θα γίνουν αθλητικοί αγώνες ανάμεσα σε ομάδες των Οργανώσεων και τοπικές ομάδες.

Ο χρόνος μέχρι τις 5μμ θα είναι ελεύθερος για μπάνιο κλπ.

6μμ αναχώρηση από Σούδα.

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Καθημερινά εκδηλώσεις στις γειτονιές

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αιγάλεω

Τα προβλήματα των νέων εργατών και ανέργων βρέθηκαν στο προσκήνιο της προφεστιβαλικής εκδήλωσης, που πραγματοποίησε η ΚΝΕ την περασμένη Παρασκευή στο Αλσος του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω.

Ο Γιώτης Σαντζαρίδης,μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής, μίλησε για την ανεργία που πλήττει την περιοχή, για το εργασιακό καθεστώς κάτω από το οποίο καλούνται σήμερα να εργαστούν οι νέοι της χώρας μας. Μίλησε για νέους που οι γονείς τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών τους, μίλησε για τους νέους που τους θέλουν εξαρτημένους, εθισμένους στην ιδέα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σαν να πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. Για μια κυβέρνηση που στρώνει το τραπέζι για να καταβροχθίσουν οι κεφαλαιοκράτες τα εργασιακά κεκτημένα, που απλόχερα σερβίρουν οι πλειοψηφίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κώστας Μυτιλινιού, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

"Μας ζητάνε να απαλλάξουμε την εργοδοσία από τις ασφαλιστικές εισφορές, μας ζητάνε να αποδεχτούμε τη μερική απασχόληση, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να ξεχάσουμε το 8ωρο και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Μας ζητάνε να παραδώσουμε την παιδεία και την υγεία στους ιδιώτες", σημείωσε. Και κατέληξε: "Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, θα βρουν τη νεολαία μπροστά τους πιο δυνατή και πιο μαζική από χτες".

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής: Σήμερα:

  • Στον Υμηττό,στις 7.30 μ.μ., πλ. Αγίας Λαύρας, με θέμα την ειρήνη και την αντιιμπεριαλιστική δράση και ομιλητή την Αννυ Σεχίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στα Ανω Ιλίσια,στην πλατεία Τερζάκη, στις 8 μ.μ. με θέμα τα ναρκωτικά.
  • Στην ACS (Μεταμόρφωση) από τον Εργατικό Τομέα της ΚΝΕ.

Αύριο:

  • Στη Δάφνη,στις 7.30 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία, με θέμα τα ναρκωτικά και ομιλητή τον Χρ. Τσοκάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στους Αμπελόκηπους,στην πλατεία Αγ. Δημητρίου, με θέμα τον Αθλητισμό και ομιλητή τον Δ. Αδαμόπουλο, μέλος του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ.
  • Στο Γουδί,στην πλατεία Αγίου Θωμά, με θέμα τα ναρκωτικά.
  • Στην ACS (Μεταμόρφωση) από τον Εργατικό Τομέα.

Πέμπτη:

  • Στο Μπραχάμι,στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, με θέμα την Ειρήνη και την αντιιμπεριαλιστική δράση και ομιλητή τον Π. Παλαβό, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στον Περισσό,στην Αγ. Αναστασία, με θέμα τα ναρκωτικά και ομιλήτρια την Ελ. Μανιάτη, μέλος του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ.
  • Στο Κάτω Χαλάνδρι,στην Πλατεία Χίου, με θέμα την Ειρήνη και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, την Κύπρο και το Αιγαίο και ομιλήτρια την Κλ. Χέσπερ, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στο Περιστέρι,στη Ν. Ζωή, στις μπασκέτες του Πολύκαρπου, με θέμα τον "κοινωνικό διάλογο" και την Παιδεία και ομιλητή τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στην Πεύκη,στο Ηλιακό Χωριό, με θέμα τα ναρκωτικά και ομιλητή τον Γ. Παπαδόπουλο, μέλος του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ.
  • Στου Ζωγράφου,στην Πλατεία Γαρδένιας, με θέμα τα ναρκωτικά.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
"Δημοτικοποίηση", προάγγελος της ιδιωτικοποίησης

"Το μάρμαρο στην υπόθεση του ΜΕΤΡΟ θα το πληρώσει ο λαός. Με πανωπροίκια, που δίνονται ως πρόσθετα ανταλλάγματα στους εργολάβους του έργου. Με την παράταση του χάους. Με ζημιές του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών κειμηλίων. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η παρέμβαση του μαζικού κινήματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό να επισπευστεί η εκτέλεση των έργων και να αποκρουστούν οι εκβιασμοί των εργολάβων". Τα παραπάνω τόνισε ο Λεων. Αυδής,δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", στην παρέμβασή του, στην ημερίδα της ΝΑΣ για τις συγκοινωνίες. Ο ίδιος σημείωσε πως το έργο έχει βαλτώσει και πως σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συγκοινωνιακές μελέτες για το συνδυασμό του μετρό με τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Ο Κ. Τζατζάνης,δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, χαρακτήρισε αντιοικονομικό το μοντέλο κυκλοφορίας με αυτοκίνητα και συμπλήρωσε πως η αμερικανική δραστική ιστορική ανάπτυξη του καπιταλισμού και του ατομισμού έσπρωξε στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα τη διάδοση του ΙΧ στην εργατική τάξη. Σημείωσε την ανάγκη συλλογικών διεκδικήσεων για την ενίσχυση των δημόσιων ΜΜΜ και προγραμματισμού των ανάλογων αγώνων των εργαζομένων. "Ο καπιταλισμός κάνει υποχωρήσεις στις ανάγκες και το κίνημα", υπογράμμισε.

Ο Γ. Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος, τόνισε πως η "δημοτικοποίηση" των δημόσιων, αστικών συγκοινωνιών είναι η νέα "καραμέλα" και έκανε σαφές ότι θα αποτελέσει το μέσο για την ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου δημόσιου τομέα. "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε, με το νέο νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες, αναλαμβάνει το βάρος της ιδιωτικοποίησής τους", καθώς καλείται να αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας τους και μη έχοντας τα αναγκαία μέσα και πόρους για τη λειτουργία τους, θα αναγκαστεί να τα ξεπουλήσει σε ιδιώτες.

Ο Αντ. Χοροζάνης,νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής, τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των αστικών ΜΜΜ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κρατικοδίαιτων ιδιωτών. Πως εξαιτίας της μη εξυπηρέτησης από το σύστημα των "κορμών", οι βιοπαλαιστές της Δυτικής Αττικής αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ΚΤΕΛ, πληρώνοντας μεγάλα ποσά σαν εισιτήριο. Πως οι ιδιώτες των ΚΤΕΛ είναι κρατικοδίαιτοι, με επιδοτήσεις και"δανεικά και αγύριστα", που παίρνουν για την ανανέωση και συντήρηση των οχημάτων τους. Πως το νομοσχέδιο δίνει στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό την ευχέρεια να αυξομειώνει τα όρια δράσης των δημόσιων, αστικών ΜΜΜ. Να μπορεί, δηλαδή, να μειώνει το όριο δράσης τους και να αφήνει το πεδίο ελεύθερο για τους ιδιώτες των ΚΤΕΛ.

Ο Χρ. Λαζαρίδης,νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, υπογράμμισε πως η συνειδητή μη επίλυση του κυκλοφοριακού, από τις κυβερνήσεις του τόπου, συσσώρευσε κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων. Πως η κατασπατάληση ενέργειας, το νέφος και το κυκλοφοριακό αποτελούν το "απαύγασμα" της πολιτικής, που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με σκοπό την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη των δημόσιων ΜΜΜ. Πως χρειάζονται μέτρα που θα συνδέονται με την αποκατάσταση της διαταραγμένης οικολογικής ισορροπίας, πόροι επαρκείς για τη στήριξη των δημόσιων ΜΜΜ και επιλογή ρήξης με τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Εφ. Μπέκου,αρμόδια αντινομάρχης Αθήνας, τόνισε ότι το σύστημα των "κορμών" έχει αποτύχει και πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη λειτουργία και χρήση ΜΜΜ σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό και προαστιακός σιδηρόδρομος), ενώ τα υπόλοιπα μέσα να δρουν συμπληρωματικά, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ο Χρ. Λογαράς,δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου, επισήμανε ότι με τους "κορμούς" η συχνότητα των δρομολογίων των λεωφορείων έχει μειωθεί δραματικά και τόνισε πως με το νέο νομοσχέδιο η κατάσταση για τους εργαζομένους, που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Ο Χ. Σκούρτης,δήμαρχος Χολαργού, είπε πως με το σύστημα των "κορμών" η συγκοινωνία επέστρεψε στη δεκαετία του '50, καθώς το επιβατικό κοινό δεν εξυπηρετείται.

Τέλος, ο Μπ. Δεληνταδάκης,εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα δημοτών ενάντια στις παρκοεταιρίες, τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Συγκέντρωση της ΔΑΣ Κερατσινίου

Συγκέντρωση στον πεζόδρομο της οδού Ανδρέα Μιαούλη στο Κερατσίνι πραγματοποιεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου", προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι για την απομάκρυνση του Νεκροταφείου, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νέο Νεκροταφείο στο Σχιστό και το μέλλον των επαγγελματιών που βρίσκονται στα υπάρχοντα Νεκροταφεία της Ανάστασης, Νεάπολης και Περάματος.

Συζήτηση με τον Λεων. Αυδή

Συζήτηση των κατοίκων του Ε Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Λεων. Αυδή διοργανώνει, αύριο, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".Η συζήτηση θα γίνει στις 7.30 μμ, στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Προμπονά, οδός Τελεσίου 13. Σαν σκοπό έχει να αναλυθούν τα προβλήματα της περιοχής και των κατοίκων της και να προωθηθούν οι αναγκαίες λύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ