ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται πάλι η ένταση
  • Σφοδρές συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα και στη Λωρίδα της Γάζας
  • Ενας Παλαιστίνιος νεκρός και δεκάδες οι τραυματίες από τα αληθινά πυρά του ισραηλινού στρατού που ενισχύει τις θέσεις του

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μετά τις χτεσινές σφοδρές συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων διαδηλωτών. Ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στη Δυτική Οχθη και προειδοποιεί ότι θα επιδείξει "σκληρότητα", ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση των νόμων κατά της παράνομης οικοδόμησης εκ μέρους των Αράβων της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων στους κόλπους της παλαιστινιακής κοινότητας.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για πολλές ώρες, χτες, η περιοχή γύρω από τον εβραϊκό οικισμό Γκας Κατίφ στη Λωρίδα της Γάζας, όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των ισραηλινών εκσκαφέων που "οχύρωναν" με λόφους άμμου τον εποικισμό. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες που συνόδευαν τους εκσκαφείς απάντησαν με αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα ένας 18χρονος Παλαιστίνιος να σκοτωθεί από σφαίρα στο στήθος και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Η κηδεία του νεαρού Παλαιστινίου, χτες το απόγευμα, μετατράπηκε σε διαδήλωση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες καταφέρθηκαν με συνθήματα κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και ορκίστηκαν να "υπερασπιστούν με τη ζωή τους την παλαιστινιακή γη".

Σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, και στη Χεβρώνα,όπου συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων με αφορμή το υβριστικό για τον προφήτη Μωάμεθ φυλλάδιο, που κυκλοφόρησε στην πόλη το Σαββατοκύριακο Εβραία έποικος. Ο ισραηλινός στρατός είχε τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των σπιτιών και αρκετές φορές χρησιμοποιήθηκαν αληθινά πυρά σε απάντηση στον πετροπόλεμο και στις βόμβες μολότοφ. Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν τόσο από τις αληθινές όσο και από τις λαστιχένιες σφαίρες.

Οι επικεφαλής του ισραηλινού στρατού στη Χεβρώνα τόνισαν ότι η χρήση αληθινών πυρών, η πρώτη στις τελευταίες ημέρες των συνεχόμενων ταραχών, αποτελεί προειδοποίηση προς τους Παλαιστινίους για να συμμορφωθούν. Επιβεβαίωσαν, δε, τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι στην πόλη φθάνουν στρατιωτικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου αριθμού ανδρών των επίλεκτων μονάδων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η παλαιστινιακή αστυνομία, από την πλευρά της, τήρησε ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και απέφυγε να αναμειχθεί. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, "καθήκον της παλαιστινιακής αστυνομίας δεν είναι να υπερασπίσει τις πολιτικές επιλογές του Νετανιάχου απέναντι στην οργή του παλαιστινιακού λαού". Ο Ραγιούμπ "ξενάγησε" χτες στους, γεμάτους πέτρες και μολότοφ, δρόμους της Χεβρώνα τον Εντουαρντ Αμπινγκτον, γενικό πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ. Ο Αμπινγκτον χαρακτήρισε "τεταμένη και ιδιαίτερα επικίνδυνη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί" και κάλεσε, για άλλη μια φορά, και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέφυγε να σχολιάσει την κλιμάκωση της έντασης στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και προτίμησε να δώσει οδηγίες στον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Αβιγκντόρ Καχαλανί και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τσαχί Χανεγκμπί, να επεξεργαστούν άμεσα ένα νέο αυστηρό νομοσχέδιο σχετικά με τα παράνομα κτίσματα στην Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου ζήτησε από τους δύο υπουργούς του να ανακόψουν την παράνομη οικοδομική δραστηριότητα των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ και να προχωρήσουν στην άμεση κατεδάφιση παρανόμων κτισμάτων, όπου "αυτό θεωρηθεί αναγκαίο".

ΑΓΚΥΡΑ
Δριμύ "κατηγορώ" κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σφοδρή επίθεση κατά του Ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας Νετσμεντίν Ερμπακάν εξαπέλυσε ο νέος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ. Την ίδια στιγμή έρχεται στο φως της δημοσιότητας κατασκοπευτικό σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται τόσο ο πρώην επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας όσο και ο ίδιος ο Νετσμεντίν Ερμπακάν.

"Εμπόδιο στην πορεία των 65 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας" χαρακτήρισε τον ηγέτη του κόμματος της Ευημερίας ο Μεσούτ Γιλμάζ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους βουλευτές του κόμματός του. Ο Γιλμάζ προειδοποίησε τον Ερμπακάν ότι "παίζει με τη φωτιά" και υπογράμμισε σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι η "νέα κυβέρνηση δε θα επιτρέψει στο φονταμενταλισμό να πάρει ανάσα". Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα βοηθήσει με κάθε μέσο τον στρατό στον αγώνα του κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Στα πλαίσια της επιχείρησης κατά του φονταμενταλισμού και των αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης εντάσσεται, πιθανώς, και η ανακριτική διαδικασία κατά πρώην ανώτερου αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών με την κατηγορία της κατασκοπίας. Συγκεκριμένα, ο πρώην επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας, Μπουλέντ Οράκογλου, κλήθηκε να επιστρέψει επειγόντως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε μεταβεί με ειδική αποστολή από την προηγούμενη κυβέρνηση, για να ανακριθεί ως ύποπτος για την αποκάλυψη απορρήτων στρατιωτικών πληροφοριών στον πρώην πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν. Οπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μουράτ Μπασεσγκίογλου, ο Ερμπακάν είχε αναγκαστεί, κάτω από τις πιέσεις της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, να απομακρύνει τον Οράκογλου από τη θέση του, τον οποίο στη συνέχεια επιφόρτισε με ειδική αποστολή στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Μπασεσγκίογλου η υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν ο ίδιος ο Νετσμεντίν Ερμπακάν παρουσίασε στον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ένα μυστικό έγγραφο του Ναυτικού, το οποίο, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, αποδεικνύει τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνησή του από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος ενημέρωσε άμεσα τη νέα κυβέρνηση καθώς το συγκεκριμένο έγγραφο δε θα έπρεπε να βρίσκεται στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού.

Με μήνυση αντιδρά η Τσιλέρ

Σε ανάκριση, όμως, έχει κληθεί και η Τανσού Τσιλέρ μετά τις καταγγελίες του Ντογκού Περιντσέκ, ηγέτη του Κόμματος των Εργατών, ότι η πρώην πρωθυπουργός χρηματίστηκε από το εξωτερικό για να εργαστεί κατά των τουρκικών εθνικών συμφερόντων. Η Τσιλέρ αντέδρασε έντονα στις κατηγορίες του Περιντσέκ και κατέθεσε μήνυση εναντίον του για συκοφαντία. Στις δηλώσεις της η πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον της "μικροπράγματα" και τον Περιντσέκ "προδότη που έχει θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του για να καταστρέψει την εθνική ομοψυχία και ενότητα της χώρας".

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Απειλές εκτοξεύουν οι προτεστάντες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Η Δύναμη Νομιμοφρόνων Εθελοντών (LVF), η οποία είναι παραστρατιωτική προτεσταντική οργάνωση, απείλησε ότι θα σκοτώσει άμαχους στην περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση προχωρήσει στην απαγόρευση της προγραμματισμένης πορείας την ερχόμενη Κυριακή.

"Αν η παρέλαση της Οράγγης δε διασχίσει την Κυριακή την Οδό Κάρβαχι, η ιρλανδική κυβέρνηση μπορεί να περιμένει ότι θα σκοτωθούν άμαχοι στην Ιρλανδική Δημοκρατία", δήλωσε άγνωστος που τηλεφώνησε σε ραδιοφωνικό σταθμό προειδοποιώντας, χρησιμοποιώντας το κωδικό της LVF. Την αντίδραση αυτή προκάλεσε το κάλεσμα της ιρλανδικής προς τη βρετανική κυβέρνηση να απαγορεύσει την πορεία, γιατί οι κάτοικοι του Κάρβαχι δεν το επιθυμούν. Η ανάλογη περσινή πορεία είχε προκαλέσει εκτεταμένες ταραχές σε όλη τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαμαρτυρία αγροτών για την πτώση των τιμών

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.-

Επεισοδιακή διαμαρτυρία πραγματοποίησαν, χτες, μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Μασσαλίας δεκάδες αγρότες από τη Νότια Γαλλία. Οι αγρότες, παραγωγοί οπωροκηπευτικών προϊόντων, άδειασαν αρκετά κιλά πεπόνια και ροδάκινα στην είσοδο των γραφείων και έκαψαν λάστιχα, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά και στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής για να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι Γάλλοι καλλιεργητές διαμαρτύρονταν για τη μείωση των τιμών των προϊόντων τους, εξαιτίας των εκτεταμένων εισαγωγών που η Γαλλία υποχρεούται, λόγω της ΕΕ, να κάνει. Κύριος αποδέκτης της οργής των διαδηλωτών αποδείχτηκαν οι Ισπανοί καλλιεργητές, με τους οποίους εδώ και χρόνια βρίσκονται σε διαμάχη, ενώ δεν έχουν λείψει και τα μικροεπεισόδια μεταξύ τους, καθώς οι μεν κατηγορούν τους δε ότι ρίχνουν πολύ τις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα να προτιμούνται από την ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ
Νέος υπουργός Δικαιοσύνης

ΜΟΣΧΑ. -

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν έπαψε χτες από τα καθήκοντά του τον υπουργό Δικαιοσύνης, Βαλεντίν Κοβαλιόφ, ο οποίος ενεχόταν σε σκάνδαλο με μια βιντεοταινία που είχε τραβηχτεί μέσα σε σάουνα με γυμνές γυναίκες. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Γιέλτσιν έπαψε τον Κοβαλιόφ ύστερα από επίσημη ανακριτική διαδικασία και υπέγραψε δύο διατάγματα αναφορικά με το θέμα. Ενα για την απομάκρυνση του Κοβαλιόφ και ένα για το διορισμό ως νέου υπουργού Δικαιοσύνης του Σεργκέι Στεπάσιν, πρώην αρχηγού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Συντριβή ελικοπτέρου

Οκτώ Ρώσοι που υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους έχασαν τη ζωή τους, όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη τη Δευτέρα κοντά στην πόλη Γέισκ (Νότια Ρωσία), ανακοίνωσε στη Μόσχα εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ελικόπτερο που κατέπεσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ήταν "Μ - 8ΜΤ" και το πλήρωμά του απαρτιζόταν από τρεις πιλότους. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν "πέντε ακόμα στρατιωτικοί σε διατεταγμένη αποστολή", χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο ισραηλινός στρατός δε δίστασε να χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά πάνω

Ο ισραηλινός στρατός δε δίστασε να χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά πάνω στους διαδηλωτές

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Καταδίκη Σερβοβόσνιου

ΧΑΓΗ.-

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον Σερβοβόσνιο Ντούσαν Τάντιτς ζήτησε ο αντιεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Ο Τάντιτς κρίθηκε ένοχος στις 7 του Μάη, για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βασανιστήρια στην πρώην Γιουγκοσλαβία". Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και την απόφαση του δικαστηρίου αυτού, ο Τάντιτς κατηγορείται για τα "εγκλήματα" που διέπραξε το 1992 εναντίον μουσουλμάνων αιχμαλώτων στα στρατόπεδα Ομάρσκα, Κερατέρμ και Τερνοπόλγε, στην κεντρική Βοσνία. Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ισοδυναμεί με περίοδο φυλάκισης 15 έως 20 ετών.

Η εξέλιξη αυτής της δίκης συμπίπτει χρονικά με τις πιέσεις που ασκούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον και την άμεση σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς στα πλαίσια αυτής, ώστε να δικαστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ