ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Φαβορί και αουτσάιντερ

Τι έδειξαν οι επτά ομάδες που μαζί με την Ελλάδα συνεχίζουν στη μάχη του Ευρωμπάσκετ

Καυτό τριήμερο από αύριο στη Βαρκελόνη. Σε αγώνες νοκ άουτ, οι οκτώ μονομάχοι θα διεκδικήσουν τα μετάλλια του 30ού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά και τα πέντε εισιτήρια που οδηγούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Αθηνών. Φαβορί δεν υπάρχουν, ενώ έκπληξη θα θεωρηθεί πιθανό πλασάρισμα της Πολωνίας ή της Τουρκίας στην εξάδα. Σύμφωνα με τα όσα έδειξαν οι επτά ομάδες (εκτός της Ελλάδας) στα μέχρι τώρα παιχνίδια...

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Δε διαθέτει το ταλέντο της προηγούμενης διετίας. Αισθητή η απουσία των Ντίβατς, Πάσπαλι, αλλά και των εκπροσώπων της νέας γενιάς Τάρλατς, Στογιάκοβιτς. Ο Σάβιτς... γέρασε, ενώ ο Ντανίλοβιτς είναι ακόμα εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

ΡΩΣΙΑ: Ο επαγγελματισμός δεν την επηρέασε αισθητικά. Καθαρή στο παιχνίδι της, χωρίς επαγγελματικά φάουλ και βρόμικες άμυνες, κατεβαίνει στο γήπεδο σεβόμενη το θεατή. Επιτελεί στο χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ ό,τι η Βραζιλία στο ποδόσφαιρο. Πάνω απ' όλα το θέαμα κι ό,τι ήθελε προκύψει.

ΙΤΑΛΙΑ: Οι "ατζούρι" επανέρχονται στο προσκήνιο. Δέκα χρόνια στασιμότητας πήραν τέλος. Παίζουν σύγχρονο μπάσκετ στηριζόμενοι στο ταλέντο των Μάιερς, Φούτσκα. Αχίλλειος πτέρνα η θέση του σέντερ, αδυναμία που ίσως της κοστίσει στη συνέχεια.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ομάδα χωρίς ταλέντο, την εγκατέλειψαν ακόμα κι οι οπαδοί της. Στα κρίσιμα παιχνίδια ηττήθηκε από Ιταλία και Γιουγκοσλαβία, ενδεικτικό των πραγματικών της δυνατοτήτων. Δεν έχει ούτε έναν παίκτη που να ξεχωρίζει. Η συμμετοχή τριών ξένων στο πρωτάθλημά της έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Χρόνια τώρα αναζητεί ματαίως διαδόχους των Σαν Επιφάνιο, Σολοθάμπαλ, Σιμπίλιο.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Παρουσιάστηκε καλύτερη του αναμενομένου. Το κενό των Μαρτσουλιόνις, Σαμπόνις δεν ήταν δυνατόν να αναπληρωθεί. Παρουσίασε ένα σύνολο αξιώσεων, αλλά κι ευάλωτο απέναντι σε δυνατές άμυνες.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μπήκε στην οκτάδα, αν και υπήρχαν καλύτερες από αυτήν ομάδες. Στηρίχτηκε στο μακρινό σουτ και στην παραδοσιακή πονηριά. Στο παιχνίδι με τη Λιθουανία επιστράτευσε έναν μοναδικό τρόπο για να σταματάει ο χρόνος. Ο παίκτης με τα λιγότερα φάουλ, έβγαινε εκτός γηπέδου και δεν επέτρεπε στον αντίπαλο να επαναφέρει την μπάλα. Ο διαιτητής αναγκαστικά τον χρέωνε με τεχνική ποινή, αλλά αυτό ήταν και το ζητούμενο.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η έκπληξη της διοργάνωσης. Αφησε εκτός οκτάδας, αλλά κι εκτός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος την Κροατία. Θέλει πάντως πολλή δουλιά για να επιστρέψει στις παλιές καλές εποχές, όταν και πρωταγωνιστούσε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Γ. Γ.

ΠΟΛΟ
"Ιδια προβλήματα, ίδια αδιαφορία"

Ο "καπετάνιος" της Εθνικής πόλο, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλά στο "Ρ" για την αποχή των διεθνών

Τελεσίγραφο στην ΕΚΟΦ και την πολιτεία στέλνουν οι πολίστες της Εθνικής ομάδας προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της καταβολής των οδοιπορικών που δικαιούνται.

Το ποσό, που ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια, αποτελεί τη δεύτερη δόση των οδοιπορικών που θα πρέπει να πάρουν οι παίκτες, αλλά παρ' όλα αυτάμέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη στο θέμα. Ετσι οι διεθνείς μας απέχουν από τις προπονήσεις σε μια κρίσιμη περίοδο, αφού ως γνωστόν τον Αύγουστο διεξάγεται το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Σεβίλλης.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Οι παίκτες της Εθνικής που έφτασαν στην τρίτη μέρα της αποχής δηλώνουν αποφασισμένοι για οριστική λύση του προβλήματος και μάλιστα έγκαιρα ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για το Πανευρωπαϊκό.

Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα αναμένεται να πάρουν τραγικές διαστάσεις, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.

Ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει γι' αυτή την κατάσταση δεν είναι άλλος από τον "καπετάνιο" της Εθνικής, Γιώργο Μαυρωτά, ο οποίος μας εξήγησε τι επιδιώκουν ακριβώς οι πολίστες του εθνικού μας συγκροτήματος.

"Μετά την 2η θέση στο ΦΙΝΑ ΚΑΠ, όλοι νομίζαμε ότι τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Λίγο καιρό μετά και όλα μοιάζουν τόσο ίδια σαν να είμαστε χρόνια πίσω. Υπάρχουν τα ίδια προβλήματα και ίδια αδιαφορία για τη λύση τους. Ομως, αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να δοθεί οριστική λύση. Και μάλιστα έγκαιρα, προκειμένου να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε για το Πανευρωπαϊκό. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερη περίπτωση, ανάλογη με το 1995, όταν στο Πανευρωπαϊκό της Βιέννης είχαμε τερματίσει 9οι και τα βάρη όλα έπεσαν σε μας λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας, επειδή πάλι είχαμε ανάλογες καταστάσεις. Αυτή τη φορά η λύση πρέπει να δοθεί έγκαιρα. Ειδάλλως θα φύγουμε για διακοπές".

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Ηγέτης ο Πρέλεβιτς"

Ενθουσιασμός στην ΑΕΚ για την απόκτηση του παίκτη, που παρουσιάστηκε επίσημα χτες..

Πέντε λεπτά της ώρας ήταν αρκετά για να αποφασίσουν να συνεργαστούν ο Μπ. Πρέλεβιτς και ο Γ. Ιωαννίδης. Ο πρώτος δε βρήκε στο ιταλικό πρωτάθλημα τον Παράδεισο που αναζητούσε, ενώ ο δεύτερος από την εποχή που εργαζόταν στον Ολυμπιακό μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του. Τον Μπ. Πρέλεβιτς παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του ΤΑΚ ΑΕΚ Γ. Γρανίτσας κι όπως αποκάλυψε οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει πριν από ένα μήνα. "Ο Πρέλεβιτς είναι ο παίκτης που έλειπε από την ΑΕΚ. Θα αποτελέσει τον ηγέτη μας τα επόμενα χρόνια" τόνισε ο Γ. Γρανίτσας.

Ο Μπ. Πρέλεβιτς δεν είχε κανένα λόγο να μην είναι ικανοποιημένος που επιστρέφει "στην πίεση" του ελληνικού πρωταθλήματος. "Εύκολο να πεις ότι θα κατακτήσεις το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δυσκολότερο να το κάνεις. Οι μεγάλοι παίκτες κάνουν τα καλύτερα πρωταθλήματά τους σε ηλικία 32-33 χρόνων. Ελπίζω να συμβεί και σ' εμένα το ίδιο. Με τον Ιωαννίδη συμφώνησα σε πέντε λεπτά. Είναι άνθρωπος που ξέρει τι θέλει και πώς να το πετύχει. Προσωπικά δεν είχα καμία επαφή με τον Παναθηναϊκό, γνώριζα όμως ότι έγιναν συζητήσεις με την Μπολόνια για το ενδεχόμενο ανταλλαγής μου με τον Σκονοκίνι", υπογράμμισε.

Ο Σκοτ στον ΠΑΟ

Ενας "λιμνάνθρωπος", ο Μπάιρον Σκοτ, των Λος Αντζελες Λέικερς, είναι ο πρώτος ξένος παίκτης του Παναθηναϊκού. Ο 36χρονος Αμερικανός γκαρντ, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ενός χρόνου έναντι 400 εκατ. δρχ. και αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο Μπ. Σκοτ υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σκόρερ του ΝΒΑ την τελευταία δεκαετία.

ΑΕΚ
Ηρθε ο Ντουμιτρίου

Ο Ντουμίτριου Ντουμιτρίου ήρθε χτες το απόγευμα στην Αθήνα, όμως για μια ακόμη φορά ήταν "Σφίγγα". Ο Ρουμάνος τεχνικός λακωνικά δήλωσε ότι τον περιμένει πολλή δουλιά και απέφυγε να μιλήσει διεξοδικά για τα μεταγραφικά της ΑΕΚ. Ο κόουτς αναμενόταν αργά το βράδυ να έχει συνομιλία με τον νέο πρόεδρο της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ Αλέξη Κούγια, όπου και θα τίθονταν επί τάπητος τα μεταγραφικά, αλλά και τα οργανωτικά της Ενωσης για τη νέα σεζόν. Οι Μιλιτάρου, Μολντοβάν είναι πρώτοι στη λίστα, όμως η μεταγραφή τους θα εξαρτηθεί από το οικονομικό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Πήρε "μαύρο διαμάντι"

Ο Οφορίκουε στον Πειραιά αντί 700 εκατ. δρχ.

Παπούτσι από τον τόπο σου ας είναι και... Αφρικάνικο. Ο Πίτερ Οφορίκουε είναι πλέον παίκτης του Ολυμπιακού! Οπως είχε γράψει πρώτος ο "Ρ" από τις 14 του Ιούνη, ο Γκανέζος φορ αποτελούσε στόχο για την ερυθρόλευκη ΠΑΕ και χτες αυτός έγινε πραγματικότητα. Ο πρόεδρος της Καλαμάτας Σταύρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ολυμπιακού, Γιώργο Λούβαρη, και συμφώνησαν σε όλα. Το ύψος της μεταγραφής θα αγγίξει τα 700 εκατομμύρια δραχμές και έτσι θα συνεχίσει την καριέρα του για 5 χρόνια στο μεγάλο λιμάνι. Η στροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς προς το νεαρό σέντερ φορ δε θα πρέπει να θεωρείται σαν έκπληξη... μεγατόνων. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός ταξίδευσε σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να βρει κάποιον αξιόλογο φορ, όμως δεν είχε μείνει ευχαριστημένος από το "υλικό" που είδε. Ετσι ο νεαρός που ήταν πάντα στα σχέδια του Ντούσκο, πέρασε από το μικροσκόπιο της διοίκησης, όπου και άναψε το... πράσινο φως για την απόκτησή του.

Χτες ανακοινώθηκε και επίσημα η απόκτηση του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς που πέρσι ήταν δανεικός στον Πανηλειακό. Ο Σέρβος αμυντικός υπέγραψε διετές συμβόλαιο συμπληρώνοντας την εξάδα των ξένων παικτών. Από αυτούς οι 4 θα έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οσον αφορά την περίπτωση μεταγραφής του Βασίλη Τσάρτα εξελίξεις θα υπάρξουν τις προσεχείς μέρες αν και μετά την απόκτηση του Οφορίκουε, και το ψηλό κασέ του, το οικονομικό πακέτο των μεταγραφών περιορίστηκε αισθητά.

Α. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

O Πήτερ Οφορίκουε είναι από χτες παίκτης του Ολυμπιακού

O Πίτερ Οφορίκουε είναι από χτες παίκτης του Ολυμπιακού

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Μετακομίζει στις παραλίες

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού χάντμπολ θα βρεθεί και φέτος η Αιδηψός, όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται το Διεθνές Τουρνουά Μπιτς Χάντμπολ.

Ως γνωστόν, εδώ και μερικά χρόνια και το άθλημα του χάντμπολ άρχισε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του καλοκαιριού και αφήνοντας τις σάλες μετακόμισε στις παραλίες.

Βασικός σκοπός του τουρνουά είναι να καλύψει την περίοδο του καλοκαιριού μέχρι την περίοδο προετοιμασίας για το χάντμπολ σάλας.

Ετσι λοιπόν για δεύτερη χρονιά η Αιδηψός και οι παραλίες της θα έχουν την τιμητική, αφού θα συγκεντρωθούν ομάδες από όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό της απήχησης που έχει το τουρνουά σε διεθνές επίπεδο είναι η συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων του χώρου, όπως η Εθνική Γαλλίας που θα έρθει με όλα της τα αστέρια. Συνολικά θα πάρουν μέρος 10 ομάδες από την Ευρώπη.

Την Ελλάδα όσον αφορά τους άνδρες θα εκπροσωπήσουν μια ομάδα επιλέκτων της Αθήνας και ο Ολυμπιακός Κερατσινίου, ενώ στην κατηγορία των γυναικών θα μετάσχει μια ομάδα επιλέκτων από όλη την Ελλάδα.

@
  • Στους προχτεσινούς νυχτερινούς αγώνες, η Ρωσία επικράτησε της Λιθουανίας με 91-60 και η Γιουγκοσλαβία της Ισπανίας με 79-70. Στην προημιτελική φάση η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία και η Γιουγκοσλαβία τη Λιθουανία.
ΒΟΛΕΪ
Σιγουριά για Μοντάλι

Θέμα ημερών θεωρούν στον Ολυμπιακό την υπογραφή του νέου συμβολαίου από τον Ιταλό προπονητή Τζιανπάολο Μοντάλι. Χτες η διοίκηση των "ερυθρολεύκων" έστειλε στον Μοντάλι, που βρίσκεται στην Ιταλία, το νέο συμβόλαιό του. Οι "ερυθρόλευκοι" θεωρούν σίγουρη τη συμφωνία με Μοντάλι παρά το γεγονός ότι το νέο συμβόλαιο είναι σχετικά περιορισμένο σε σχέση με το παλιό όσον αφορά κάποιες παροχές στον Ιταλό προπονητή.

  • Πρόταση από τη γαλλική Ριομ δέχτηκε η Σοφία Αγγελάκη. Στην παίκτρια του ΠΑΟ έγινε πρόταση με τριπλάσια χρήματα απ' αυτά που παίρνει στην Ελλάδα.
  • Η Εθνική παίδων κληρώθηκε στο β όμιλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με την Ιταλία, τον Αγιο Δομήνικο και τη Βενεζουέλα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ