ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αρχίζουν οι γνωστοί καλοκαιρινοί έλεγχοι

Ελέγχους, που το πιθανότερο είναι ότι και πάλι θα αποδειχτούν τυπικοί, ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης τουριστικής κίνησης εξήγγειλε ότι θα πραγματοποιήσει και φέτος το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας, Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και γενική γραμματεία Τουρισμού, καλούνται να ενημερώσουν τις εποπτευόμενες διευθύνσεις των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων να ορίσουν υπαλλήλους για τη συγκρότηση μεικτών συνεργείων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγιεινής, ΕΟΤ, ΔΟΥ και Αγορανομία για τη διενέργεια ελέγχων σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές.

Οι έλεγχοι θα επικεντρώνουν μεταξύ άλλων στα εξής:

  • Στην ύπαρξη για τα πωλούμενα είδη, πινακίδων, τιμοκαταλόγων, ετικετών, που θα αναγράφουν την τιμή, την προέλευση και την ποιότητα του είδους.
  • Στην ύπαρξη τιμοκαταλόγων με τα προσφερόμενα είδη και τις τιμές τους στα κέντρα και καταστήματα εστίασης και αναψυχής.
  • Περιεχόμενο, ειλικρινές ή μη, των στοιχείων των τιμολογίων και δελτίων αποστολής.
  • Κανονικότητα του βάρους των ειδών που αγόρασε ο καταναλωτής και κανονικότητα του βάρους των προσφερόμενων μερίδων φαγητού και του βάρους των ειδών ζαχαροπλαστικής.
  • Υπαρξη πινακίδων με τις τιμές των πάσης φύσης παρεχομένων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων και το κανονικό του τιμήματος που πλήρωσε ο πελάτης σε σχέση με την τιμή των πινακίδων ή τιμοκαταλόγων.
  • Περίπτωση επιβολής στον πελάτη να συναγοράσει είδη που δε ζήτησε.
  • Εφαρμογή διατάξεων που διέπουν την παρασκευή και διάθεση ειδών αρτοποιίας.
  • Ελεγχο στις τιμές για τα οπωρολαχανικά που υπάγονται στην κατηγορία των ελεγχόμενων για υπερβολικό κέρδος.
  • Εφαρμογή των ειδικότερων αγορανομικών διατάξεων που αφορούν τα πάσης φύσεως καταστήματα λιανικής πώλησης και καταστήματα παροχής υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων και των υπαίθριων πωλητών.
  • Εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης σχετικά με την αναγραφή των ενδεικτικών τιμών πώλησης στα αναψυκτικά ποτά και εμφιαλωμένα νερά και της αντίστοιχης για την τήρηση δελτίου παραπόνων από καταστήματα.

Εφόσον κατά τους ελέγχους διαπιστώνονται αδικήματα που επισείουν χρηματικά πρόστιμα, αυτά θα επιβάλλονται από τις αρμόδιες νομαρχιακές επιτροπές. Τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανάλογα με την παράβαση είναι 30.000 έως 10.000.000 δρχ. και κλείσιμο μέχρι 30 μέρες.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οριακή αύξηση στο πρώτο τετράμηνο του 1997

Οριακή αύξηση κατά 0,9% εμφάνισε η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία κατά το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 1997 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της γενικής γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι ο όγκος της παραγωγής στη μεταποίηση βρισκόταν το πρώτο του 1997 σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του 1980, αφού στους 12 από τους 20 κλάδους της βιομηχανίας η παραγωγή εμφανίζεται μικρότερη από την περίοδο εκείνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 1997 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1996:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει αύξηση κατά 17,1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 0,9%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φωταερίου παρουσιάζει μείωση κατά 0,1%.
Απορρίφτηκε η χρήση τροποποιημένης ορμόνης

Δεν ενέκρινε τελικά τη χρήση της τροποποιημένης γενετικής ορμόνης για αυξημένη παραγωγή γάλακτος από τις αγελάδες, η διεθνής επιτροπή Codex Alimentarious (Κώδικας Τροφίμων) όργανο που ορίζει τις διεθνείς προδιαγραφές των τροφίμων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ), στη συνεδρίαση της διεθνούς επιτροπής την περασμένη βδομάδα αποφασίστηκε η αναβολή χρήσης της τροποποιημένης ορμόνης. Αποφασίστηκε, επίσης, η μεγαλύτερη συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων στις συναντήσεις του Codex Alimentarious.

Να θυμίσουμε, ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ και η διεθνής καταναλωτών ήταν αντίθετες στη χρήση της συγκεκριμένης ορμόνης για τους εξής, μεταξύ άλλων, λόγους:

  • Τα ζώα που υπόκεινται σε θεραπεία με αυτή την ορμόνη έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μικροβιακής αιτιολογίας μαστίτιδα.
  • Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμησή της οδηγεί σε αυξημένη παρουσία τους στο γάλα.
  • Αυξάνονται οι ποσότητες μιας φυσιολογικά εκκρινόμενης ορμόνης η οποία διεγείρει και ρυθμίζει την κυτταρική διαίρεση. Σήμερα η αύξηση της παραπάνω ορμόνης θεωρείται επιβλαβής για τον άνθρωπο.
  • Το παραγόμενο γάλα απ' τη βιοτεχνολογικά παραγόμενη ορμόνη μπορεί να είναι χαμηλότερης θρεπτικής αξίας.

Τέλος, η διεθνής καταναλωτών και η ΕΚΠΟΙΖΩ πιστεύουν ότι όταν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα αποτυγχάνει να μειώσει τα ποσοστά ασθένειας, στην πραγματικότητα τα αυξάνει τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα και είναι ηθικά ανεπίτρεπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ