ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πινγκ πονγκ στην πλάτη των εργαζομένων

Χέρι χέρι πάνε κυβέρνηση και ΣΕΒ προκειμένου να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τα χειρότερα που από κοινού μηχανεύονται για τις εργασιακές σχέσεις και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό έλαμψε καθ' όλη τη διάρκεια του "κοινωνικού διαλόγου", ενώ προκύπτει ξεκάθαρα και από χτεσινή ανακοίνωση του ΣΕΒ, με αφορμή δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" για τις θέσεις που θα καταθέσει ο Σύνδεσμος στο "διάλογο".

Οπως αναφέρει ο ΣΕΒ στην ανακοίνωσή του, τα 20 σημεία που επικαλείται η εφημερίδα ως προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται στον "κοινωνικό διάλογο", αποτελούν σταχυολόγηση των θέσεων του Συνδέσμου από την ειδική έκδοση του 1995 για την ανεργία και την απασχόληση, που βέβαια επικαλούνται κάθε φορά για να στηρίξουν τις αντεργατικές απαιτήσεις τους. Αποψη η οποία βρίσκει σύμφωνους όλους όσοι παρακολουθούν από κοντά τα περί αγοράς εργασίας και βέβαια δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά για την παρουσίαση από τη συγκεκριμένη εφημερίδα γνωστών και συχνά επαναλαμβανόμενων θέσεων του ΣΕΒ. Μάλιστα στους δημοσιογραφικούς κύκλους κυκλοφορούσαν χτες σχόλια, που φέρουν το συγκεκριμένο δημοσίευμα ως υποκινούμενο από κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το κλίμα που δημιουργείται όχι μόνο δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τους εργαζόμενους, αλλά αντιθέτως προϊδεάζει για τα "επερχόμενα δεινά" που από κοινού επεξεργάζονται κυβέρνηση και βιομήχανοι. Εναλλάσσοντας τη μάσκα του κακού και του λιγότερο κακού μεταξύ τους, αποσκοπούν απλώς στην απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην πλήρη ασυδοσία της αγοράς εργασίας. Αυτό καταμαρτυρούν και οι ίδιες οι θέσεις του ΣΕΒ τις οποίες με εμμονή παρουσιάζει από το 1995 και με βασικό σύμμαχο την κυβέρνηση καθημερινά όλο και πιο πολύ γίνονται πράξη.

Η ΓΣΕΕ

"Απαράδεκτο πλαίσιο αντεργατικών ρυθμίσεων", που οδηγούν "σε πλήρη απορύθμιση και υποβάθμιση της αγοράς της μισθωτής εργασίας", χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τις "γνωστές θέσεις του ΣΕΒ που κατατέθηκαν στον κοινωνικό διάλογο", επισημαίνοντας σε χτεσινή ανακοίνωσή της ότι επιχειρείται "να λειτουργήσουν ως αντίβαρο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στις επιδιώξεις τους".

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ έρχεται δυο μέρες μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου", όπου η κυβέρνηση πρότεινε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εννιάμηνη ή ετήσια βάση,την επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για νεοπροσλαμβανόμενους και μακροχρόνια άνεργους, την παραπέρα μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων που εργάζονται, την επιβολή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που χτυπούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η αντίδραση της ΓΣΕΕ τότε ήταν η έκφραση της διαφωνίας της με τις προτάσεις αυτές. Ο ΣΕΒ από την πλευρά του είχε καταθέσει στην ίδια συνεδρίαση τις γνωστές - από το 1995 - θέσεις του.

Παρ' όλα αυτά, η ΓΣΕΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ότι αν υπάρξει επιμονή στις προτάσεις του ΣΕΒ, "η αντιπαράθεση και η σύγκρουση δε θα είναι μόνο με λόγια αλλά και με έργα".


ΓΣΕΒΕΕ
"Γαβγίζει" χωρίς να δαγκώνει η νέα διοίκηση

Στείρα καταγγελιολογία για την κυβερνητική πολιτική ήταν στην ουσία η χτεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), όπου οι εκπρόσωποι του νέου προεδρείου παρουσίασαν το στίγμα της "νέας γραμμής" της Συνομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κανελλόπουλος,από τη μια κατήγγειλε το πανθομολογούμενο, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη απέναντι στους ΕΒΕ, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την πολιτική διωγμού των ΜΜΕ και δείχνοντας πόσο... αναγνωρίζει τον αναπτυξιακό ρόλο τους, ταυτόχρονα, όμως, δήλωσε την εμμονή της διοίκησης στη συμμετοχή της στον εμπαιγμό του "κοινωνικού διαλόγου"! Ο ίδιος ομολόγησε χαρακτηριστικά ότι η ΓΣΕΒΕΕ μπήκε στο παιχνίδι αυτού του "διαλόγου" για να... "απαντήσει στην πρόκληση", "τη στιγμή που όλοι σχεδόν οι δείκτες των ΜΜΕ ήταν αρνητικοί και η κυβερνητική πολιτική δεν έδειχνε ούτε ένα σημείο διαλλακτικότητας", και συμπλήρωσε ανώδυνα αυτό που όλοι οι συμμετέχοντες στο "διάλογο" - πατερίτσες της κυβερνητικής πολιτικής δηλώνουν, ότι "παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα της αποχώρησής της".

Σε ό,τι αφορά την άλλη πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και οι έμποροι, αυτή που αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή τους, δηλαδή την επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουν με τους αγώνες τους την επίλυση των προβλημάτων τους, μακριά από τα τραπέζια της "κοινωνικής συναίνεσης", ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ φάνηκε να τη βάζει σε δεύτερη μοίρα. "Η συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" - είπε - δεν αναστέλλει τις κινητοποιήσεις", διευκρίνισε, όμως, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ότι με τον όρο "κινητοποιήσεις" η νέα διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ εννοεί την... εκστρατεία ενημέρωσης των ΕΒΕ και "βλέπουμε" το ενδεχόμενο μιας συγκέντρωσης μέσα στο φθινόπωρο.

Κατά τα άλλα, δεν μπορούσε παρά και η νέα διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ με τη συγκεκριμένη σύσταση να αρνηθεί αυτό που βλέπει ακόμα και η κυβέρνηση. Δηλαδή, την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ, τη φορολογική αφαίμαξη, την πτώση του τζίρου και τη μετατόπισή του στα πολυκαταστήματα που εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα, το καθημερινό κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων, το απάνθρωπο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, την έλλειψη χρηματοδότησης κλπ.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την αξίωση που προβάλλει ο ΣΕΒ για την εισφορά 10% επί των αποδοχών των εργαζομένων σε φθίνουσες προβληματικές περιοχές, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι "η Συνομοσπονδία είναι ενάντια σε οποιαδήποτε μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, που αποτελούν τους φυσικούς πελάτες των ΜΜΕ", ενώ την ίδια στιγμή η νέα διοίκηση κάθεται στο ίδιο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" με το ΣΕΒ.


ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΙΧ χωρίς ΦΠΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση από πλευράς ΦΠΑ των επιβατικών αυτοκινήτων που μεταφέρουν στη χώρα μας πρόσωπα που εργάζονται στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και επιστρέφουν οριστικά στην Ελλάδα, παρέχει με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 30 Ιούνη 1997 το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, για τα επιβατικά αυτοκίνητα, καινούρια ή μεταχειρισμένα, για τα οποία ο αναλογών ΦΠΑ έχει αποδεδειγμένα καταβληθεί σε άλλο κράτος - μέλος και σε καμία περίπτωση δεν έχει επιστραφεί ή δεν πρόκειται να επιστραφεί, δε θα καταβάλλεται εκ νέου ο ΦΠΑ στη χώρα μας.Προκειμένου όμως να μην καταβληθεί ΦΠΑ εκ νέου και στη χώρα μας, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίζονται στο τελωνείο από τον ενδιαφερόμενο, πριν τον τελωνισμό του αυτοκινήτου και να προσαρτώνται στην Ειδική Δήλωση τα παρακάτω δικαιολογητικά στοιχεία:

  • Πρωτότυπο τιμολόγιο αγοράς,από το οποίο να προκύπτει η καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ.
  • Η κανονική άδεια κυκλοφορίας, που έχει εκδοθεί στο άλλο κράτος - μέλος.
  • Σχετική βεβαίωση του ελληνικού προξενείου
  • Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απαντούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας στην εμμονή της κυβέρνησης στις τελευταίες της εξαγγελίες για την πολιτική του φαρμάκου, που στην πραγματικότητα αποτελούν επίθεση σε βάρος των μικρών και μεσαίων φαρμακείων, απειλώντας με βίαιη συρρίκνωση τον κλάδο. Αυτό προέκυψε και από τις χτεσινές συναντήσεις, που είχαν οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής, κατά τη δεύτερη μέρα της απεργίας των φαρμακοποιών, τόσο με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη,όσο και με το γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκ. Κοσμίδη.Κατά τις συναντήσεις, τα κυβερνητικά στελέχη δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση για αλλαγή των όσων εξήγγειλε η κυβέρνηση στο πλέγμα των μέτρων για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων, μεταξύ των οποίων προβλέπεται η παραπέρα συρρίκνωση του κέρδους των φαρμακοποιών στο όνομα της εξοικονόμησης 100 δισ. από τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκαν να... μην έχουν καταλάβει την επίθεση με την οποία ισοδυναμούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες ενάντια στον κλάδο των φαρμακοποιών! Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτά τα 100 δισ., η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει μόλις 4 δισ. από τη βιομηχανία, 38,5 δισ. δρχ. από τα φαρμακεία και τα υπόλοιπα από τις φαρμακαποθήκες και τον περιορισμό των έμμεσων φόρων.

Ετσι, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής, σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για πανελλαδικό κλείσιμο των φαρμακείων στις 10 και 11 Ιούλη,ενώ στις 12 και 13 του μήνα θα γίνει συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου, με ζητούμενο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, απαντώντας και στις φασιστοειδείς προσπάθειες ανώτατων κυβερνητικών υπαλλήλων να σπάσουν τον αγώνα επιβίωσής τους. Σαν τέτοια καταγράφεται η προχτεσινή απόπειρα του διοικητή του ΙΚΑ να αρνηθεί να παραλάβει τους λογαριασμούς του Ιούνη και να αποδώσει στους φαρμακοποιούς τις αμοιβές τους "όσο απεργούν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ