ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 1997
Σελ. /50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο γιος μου "Τσε"

Με το χαμόγελό του, το πούρο σχεδόν μόνιμο "συγκάτοικο" στα χείλη του, τον μπερέ με το αστέρι, αλλά πολύ περισσότερο με μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπο, ο Τσε, ο μεγάλος επαναστάτης, γράφει ακόμη τη δική του ιστορία. Ο διαχρονικός επαναστάτης έγινε θρύλος για τους ανθρώπους όλου του κόσμου. Στον Τσε είναι αφιερωμένο το ισπανικό ντοκιμαντέρ "Ο γιος μου "Τσε"". Η κλασική του φωτογραφία, με το αγέρωχο βλέμμα του, δεν αλλοιώθηκε στο πέρασμα των χρόνων και παραμένει ζωντανή, "φωτίζοντας" τους αγώνες για μια πιο όμορφη ζωή. Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα γεννήθηκε το 1928 στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής. Από νεαρός δείχνει, όπως φαίνεται, την έννοια του και την αγάπη του για τον άνθρωπο. Ισως δεν είναι τυχαία η επιλογή του να γίνει γιατρός.

Είναι άνθρωπος που "πάσχει" για τα κοινά. Ετσι δε θα μείνει αδιάφορος και ασυγκίνητος για όσα συμβαίνουν στη Λατινική Αμερική. Ετσι θα έχει την ευτυχία να δει την επανάσταση στη Βολιβία και στη Γουατεμάλα, όπου βρίσκεται το 1953. Μια επανάσταση, όμως, που παρά τις προσπάθειες και του ίδιου θα "ανατραπεί". Το 1956 θα βρεθεί στο Μεξικό, δουλεύοντας ως γιατρός. Εκεί θα έρθει σ' επαφή με τους Κουβανούς εξόριστους, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο. Θα ενταχθεί στο κίνημά τους και θ' αποβιβαστούν στην Κούβα, όπου όμως τους περίμεναν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Γκεβάρα θα πληγωθεί, αλλά θα κατορθώσει να διαφύγει, ξεκινώντας τον αγώνα για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος. Μετά την επιτυχία της επανάστασης στην Κούβα, ο Τσε θα πάρει την κουβανική υπηκοότητα.

Το 1965 θα φύγει από την Κούβα και θα πάει στη Βολιβία. Το 1967 θα δολοφονηθεί, με διαταγή του Λα Παζ και με ανάμειξη της CIA. Στον Τσε είναι αφιερωμένο το ισπανικό ντοκιμαντέρ, που σκηνοθέτησε ο Φερνάντο Μπίρι (Δευτέρα ΕΤ-2 21.00).

Η αναζήτηση μιας ταυτότητας

Εφτά χρόνια μετά το "Επάγγελμα ρεπόρτερ" και δύο μετά το "Μυστήριο του Ομπερβαλντ", ο Μικελάντζελο Αντονιόνι το 1982, γυρίζει την "Ταυτότητα μιας γυναίκας", με την οποία ουσιαστικά έκλεισε τη σπουδαία κινηματογραφική του καριέρα. Μια ταινία "παραδοσιακή", όπως λέει ο ίδιος, με σκηνικό φόντο πάλι την Ιταλία, ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας. Ο Αντονιόνι είχε να γυρίσει ταινία στην Ιταλία, από την εποχή της "Κόκκινης ερήμου", που γυρίστηκε το 1964. Ο Αντονιόνι γεννημένος στη Φερράρα το 1912 σπούδασε οικονομικές επιστήμες, αλλά λίγο μετά θα στραφεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Αρχικά ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Αργότερα θα γυρίσει αρκετά ντοκιμαντέρ, μέχρι το 1950 που γυρίζει την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία "Το χρονικό ενός έρωτα". Το 1954 θα σκηνοθετήσει την "Κυρία χωρίς καμέλιες", ενώ η τριλογία του, μερικά χρόνια αργότερα, "Η περιπέτεια", η "Νύχτα" και η "Εκλειψη" καθιερώνουν τον Αντονιόνι ως πρωτοπόρο του κινηματογράφου.

Κεντρικός ήρωας της "Ταυτότητας μιας γυναίκας" είναι ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, ο οποίος σκέπτεται να γυρίσει μια ταινία με ηρωίδα μια γυναίκα. Βρίσκεται έτσι σε μια διαρκή αναζήτηση αυτής της γυναίκας, μιας γυναίκας όμως που μπερδεύεται με την πραγματικότητα της ζωής του. Χωρισμένος από τη γυναίκα του, έχει ερωτικό δεσμό, με μια αριστοκράτισσα, που ο πατέρας της κάνει τα πάντα για να χωρίσει από το σκηνοθέτη. Κάποια μέρα η γυναίκα θα εξαφανιστεί και εκείνος θα την αναζητήσει. Στο δρόμο του θα βρεθεί μια απλή κοπέλα και εκεί ο σκηνοθέτης θα βρεθεί ανάμεσα σε δυο γυναίκες. Δυο γυναικεία πρόσωπα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, που από κάποια στιγμή και ύστερα, ο σκηνοθέτης δε θα ξέρει αν είναι πραγματικά ή δημιούργημα της φαντασίας του.

"Η ταυτότητα μιας γυναίκας" είναι μια έντονα υπαρξιακή δημιουργία, μια ταινία "συγκρούσεων", με ψυχολογικές αναζητήσεις, που καταδείχνουν τα προβλήματα επικοινωνίας στη σύγχρονη κοινωνία, την αλλοτρίωση των χαρακτήρων και τη μάταιη αναζήτηση μιας ταυτότητας. Πρωταγωνιστούν οι Τόμας Μίλιαν, Ντανιέλα Σιλβέριο, Κρισίν Μπουασόν, Μαρσέλ Μποζουφί και Αλεσάντρο Τζερίνι (Πέμπτη ΕΤ-2 23.30).

"Η ταυτότητα μιας γυναίκας" του Αντονιόνι την Πέμπτη στην ΕΤ-2



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ