ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Μαζική συμμετοχή του λαού
  • Ανοιχτή συγκέντρωση του Εργατικού Κόμματος της Ουγγαρίας για τα 8 χρόνια από το θάνατο του Γιάνος Κάνταρ
  • Θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος, Χαρίλαο Φλωράκη

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στη Βουδαπέστη, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κόμμα της Ουγγαρίας για τα 8 χρόνια από το θάνατο του Γιάνος Κάνταρ. Η εκδήλωση έγινε στο νεκροταφείο όπου έχει ταφεί ο Ούγγρος ηγέτης και συγκεκριμένα μπροστά από το Μνημείο των Νεκρών του Εργατικού Κινήματος της Ουγγαρίας. Παρά το βροχερό καιρό, σύμφωνα με τους οργανωτές η συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη απ' όλες όσες έχουν γίνει, αφού η συμμετοχή ξεπέρασε τα 35.000 άτομα.Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των νέων σε ηλικία ανθρώπων.

Εντονος ο αντικυβερνητικός χαραχτήρας

Ηταν μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ηγέτη της Σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, στο πρόσωπο του οποίου τιμούνταν ουσιαστικά οι αγώνες, οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ουγγρικού λαού κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Οπως ήταν αναμενόμενο, στις σημερινές συνθήκες που αφαιρούνται η μια μετά την άλλη οι κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, που η χώρα δένεται στο άρμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης του ΝΑΤΟ, η εκδήλωση πήρε και έντονα αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Η εκδήλωση, άνοιξε με ένα ποίημα του Ατίλα Γιόζεφ,με τον τίτλο "Στην άκρη της πόλης", που μιλά για τους αγώνες της εργατικής τάξης στα εργοστάσια. Μετά το λόγο πήρε ο Μπάνιας Ρέζιου,πρόεδρος του κινήματος "Για την ουδετερότητα της Ουγγαρίας", ο οποίος τοποθετήθηκε ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και στην ένταξη σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της χώρας του. Τονίστηκε πως παρά το γεγονός ότι έχουν συγκεντρωθεί οι διπλάσιες υπογραφές απ' όσες προβλέπει ο νόμος (200.000), οι κυβερνώντες αρνούνται να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, γιατί ακριβώς φοβούνται πως το ΟΧΙ θα πλειοψηφήσει.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κίκεσι Μπίλα,ανθρακωρύχος, μέλος της ΚΕ του Εργατικού Κόμματος της Ουγγαρίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Γιάνος Κάνταρ και του σοσιαλισμού προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και του ουγγρικού λαού. Ο Κίκεσι Μπίλα δεν απέφυγε τη σύγκριση της προηγούμενης σοσιαλιστικής εποχής με τη σημερινή, της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, αποκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στη χώρα.

"Σελίδα αξέχαστης αλληλεγγύης"

Με μεγάλο ενθουσιασμό δέχτηκαν οι δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι τη συμμετοχή στην εκδήλωση του Χαρίλαου Φλωράκη και της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, αποτελούμενης από τον Ηλία Λέγγερη,μέλος της ΚΕ και τον Ελισσαίο Βαγενά,μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ ευχαρίστησε την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Ουγγαρίας για την πρόσκλησή του προς το ΚΚΕ. "Μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας ακόμα μια φορά εκ μέρους του ΚΚΕ για τη φροντίδα που έδειξε ο ουγγρικός λαός στους χιλιάδες αγωνιστές της χώρας μας, που, κατατρεγμένοι από την ντόπια αντίδραση και την αμερικανοκρατία, βρήκαν φιλόξενη και ζεστή αγκαλιά στη χώρα σας. Πρόκειται για μια σελίδα αξέχαστης αλληλεγγύης που δεν πρόκειται να σβηστεί από τη μνήμη του ελληνικού λαού". Ο Χ. Φλωράκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην προσωπικότητα και τη συμβολή του Γιάνος Κάνταρ στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, στον αγώνα των λαών για την απαλλαγή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό, στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, το σοσιαλισμό. Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες από την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, τόσο για τους λαούς των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, όσο και για τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Αποκάλυψε το ρόλο του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών στο σημερινό κόσμο και μίλησε για το πλέγμα της υποταγής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τέλος, ο Χ. Φλωράκης σημειώνοντας πως οι λαϊκές δυνάμεις σ' όλον τον κόσμο ανασυντάσσονται, πρόσθεσε πως "η κοινωνία είναι και πάλι γκαστρωμένη κι η νέα γέννα δε θα αργήσει. Καθήκον όλων μας είναι να συλλάβουμε τα μηνύματα των καιρών και να οργανώσουμε τους εργαζόμενους στις πιο στέρεες βάσεις και να διευκολύνουμε τη νέα γέννα, προς όφελος των λαών".

ΟΧΙ στην ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γκιούλα Τιούρμερ,Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Ουγγαρίας, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συμμετοχή στην εκδήλωση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια μίλησε για την κατάσταση στη χώρα, για τα νέα προβλήματα που έφερε στο λαό η καπιταλιστική παλινόρθωση: Συνεχίζεται η καταστροφή του βιομηχανικού και αγροτικού δυναμικού της χώρας, όπου όλο και περισσότερο δρα ανεξέλεγκτα το πολυεθνικό κεφάλαιο. Η ανεργία ξεπέρασε το 10%, ενώ υπάρχουν ολόκληρες πόλεις στις οποίες η ανεργία τείνει στο 100%, ιδιαίτερα στις περιοχές που ζει η τσιγγάνικη μειονότητα. Ο Γκ. Τιούρμερ κατάγγειλε αυτή τη συντηρητική πολιτική που ακολουθεί η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση του Χορν.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική σημείωσε πως σε αντίθεση με το παρελθόν αυτή είναι κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη, αλλά προσανατολισμένη στην όλο και μεγαλύτερη σύνδεση με τις πολιτικο - στρατιωτικές δομές της Δύσης, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος καταφέρθηκε ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα χωρίς να ρωτηθεί ο λαός, ενώ αναφερόμενος στην ΕΕ τόνισε πως αυτή δεν είναι ισότιμη ένωση χωρών, "ακόμη κι αν το μέλλον μας είναι η Ενωμένη Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να είναι υπό τους σημερινούς όρους που μπαίνουν για την ένταξη σ' αυτήν".

Τόνισε πως ιδιαίτερη σημασία θα έχουν για τη χώρα οι βουλευτικές εκλογές την άνοιξη του '98, αφού το Εργατικό Κόμμα, που ουσιαστικά είναι το μόνο κόμμα που διαφωνεί με τις κύριες πλευρές της πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το 5% και να μπει στο Κοινοβούλιο, δυναμώνοντας τη φωνή του.

Η ανοιχτή συγκέντρωση έκλεισε με τη Διεθνή.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Γιάνος Κάνταρ που ξεκίνησε με την κατάθεση των στεφανιών του Εργατικού Κόμματος της Ουγγαρίας και του ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια τα ουγγρικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην πραγματοποίηση της ανοιχτής συγκέντρωσης τιμής στον Γιάνος Κάνταρ. Ιδιαίτερα σημειώθηκε η μαζικότητα του κόσμου και η συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι γνωστές λαθροχειρίες, όταν για παράδειγμα ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα έδειξε πλάνα από την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση.

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Λευτεριά στον Μαντέλ Ισμαϊλοφ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Δεύτερο μήνα τώρα βρίσκεται στις "δημοκρατικές" φυλακές της Αλμά - Ατά ο ηγέτης του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν, σταθερός, ακλόνητος αγωνιστής για τα δικαιώματα των εργαζομένων, Μαντέλ Ισμαϊλοφ.Κήρυξε για δεύτερη φορά απεργία πείνας και, για να τον τιμωρήσουν, οι αρχές της φυλακής τον έκλεισαν στην απομόνωση, όπου τον κρατούν σε φρικτές συνθήκες και με τον καύσωνα που επικρατεί στη χώρα δεν του δίνουν ούτε νερό για να πλυθεί. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα, όπου Πρόεδρος είναι ένας πρώην εργάτης και πρώην γενικός γραμματέας του ΚΚ Καζαχστάν. Δυστυχώς, όμως, έτσι έχουν τα πράγματα, διότι ο Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ πρόδωσε και την τάξη του, και το κόμμα του, και τη σοβιετική εξουσία, και το σοσιαλισμό, που τον μεγάλωσαν, τον ανάθρεψαν και τον ανέβασαν στην κορυφή της εξουσίας, την οποία χρησιμοποιεί τώρα κατά της εργατικής τάξης και του λαού.

Στις 3 Ιούλη στην Αλμά - Ατά συγκροτήθηκε κοινωνική επιτροπή για την υπεράσπιση του Ισμαϊλοφ, την οποία απαρτίζουν εκπρόσωποι διαφόρων κομμάτων και κινημάτων, κοινωνικοί παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός παράγοντας Μαράτ Αουέζοφ,ο συμπρόεδρος του κινήματος "Αζαμάτ" Πιότρ Σβόγεκ κ.ά. Το Σάββατο, 5 Ιούλη, με κάλεσμα του Συμβουλίου του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν πραγματοποιήθηκε πικετοφορία, κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Πάνω από 500 διαδηλωτές με συνθήματα "Λευτεριά στον Μαντέλ Ισμαϊλοφ!", "Να σταματήσουν οι διώξεις το 1997!" προχώρησαν προς το προεδρικό μέγαρο, αλλά η Αστυνομία δεν τους άφησε να πλησιάσουν. Τότε ζήτησαν να τους επιτραπεί να επιδώσουν τα αιτήματά τους στην προεδρική διοίκηση. Μια αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από αστυνομικούς, πήγε στο προεδρικό μέγαρο, αλλά ήταν κλειστό. Τελικά, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών και εκπρόσωπο της εισαγγελίας της συνοικίας Καλίνιν της πρωτεύουσας, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν για τα αιτήματα των διαδηλωτών, αλλά γιατί οργανώνουν μη εγκριμένη διαδήλωση.

Οι αρχές του Καζαχστάν παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα της Δημοκρατίας και τα δικαιώματα του ανθρώπου, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις, τις πικετοφορίες και τις πορείες διαμαρτυρίας. Και ο Ισμαϊλοφ συνελήφθη και βρίσκεται στη φυλακή χωρίς δίκη και ανάκριση με την κατηγορία της διοργάνωσης μη εγκριμένης συγκέντρωσης στις 30 Μάη κατά της αύξησης των ενοικίων και των δημοτικών τελών.

Πρακτικά, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του κυρίαρχου καθεστώτος του Καζαχστάν. Στην τελευταία κινητοποίηση πολλοί διαδηλωτές έλαβαν προειδοποιήσεις από τις εισαγγελικές αρχές. Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις ληστρικές αυξήσεις των ενοικίων πραγματοποιήθηκαν στο Πάβλονταρ, στην Καραγκάντα, στο Κοκτσετάβ, στο Κουστανάι και Ουστ - Καμενογκόρσκ.

Αποψη από την εκδήλωση για τα 8 χρόνια από τον θάνατο του Γ. Κάνταρ. Σ

Αποψη από την εκδήλωση για τα 8 χρόνια από το θάνατο του Γ. Κάνταρ. Στο βήμα ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ