ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ ΙΚΑ
Ούτε μέτρα, ούτε άλλοθι!

Στο απυρόβλητο τα "φέσια" των ιδιωτών στο ΙΚΑ, ενώ ανέπαφος παραμένει βασικά ο μηχανισμός της εισφοροδιαφυγής. Υποσχέσεις για απόδοση οφειλών του Δημοσίου και σώμα "Ράμπο"... Αλλοθι αναζητεί η κυβέρνηση, ενόψει της μεγάλης εφόδου στην κοινωνική ασφάλιση, εκτιμούν συνδικαλιστές

Ούτε για "στάχτη στα μάτια" του κόσμου - μπροστά στην επιχειρούμενη επέλαση στην κοινωνική ασφάλιση - δεν προσφέρεται το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,με τίτλο "Μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, διασφάλιση εσόδων ΙΚΑ και ρύθμιση άλλων θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης".

Εξ αρχής να σημειωθεί ότι ο υπουργός δεν έδωσε ολόκληρο το σχέδιο νόμου, αλλά μόνο ένα μέρος του, αυτό που αφορά την υποτιθέμενη πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Για την άγνωστη πλευρά του σχεδίου νόμου - πλευρά, που είναι πολύ πιθανό να αφορά μέτρα, όπως η ομαδοποίηση ταμείων ή η μείωση των εισφορών των εργοδοτών για την... πρόσληψη νέων, μακρά ανέργων κτλ. - ο κ. Παπαϊωάννου ισχυρίστηκε ότι θα σταλεί πρώτα στους φορείς και ύστερα θα δοθεί στη δημοσιότητα..! Το σύνολο, δε, του νομοσχεδίου ο υπουργός το παρέπεμψε στον "κοινωνικό διάλογο", προσθέτοντας ωστόσο ότι "θα είναι νόμος του κράτους μέσα στο καλοκαίρι".

Κατά την παρουσίαση του κολοβού σχεδίου νόμου ο υπουργός εντόπισε τα προβλήματα του πρώτου ασφαλιστικού οργανισμού - του ΙΚΑ - κυρίως σε θέματα έλλειψης προσωπικού και σε θέματα λειτουργίας και επομένως το "αντίδοτο" αναζητιέται βασικά στη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Εντοπισμού Ανασφάλιστων Εργαζομένων (ΕΥΠΕΑ). Αποστολή αυτής της υπηρεσίας, που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα των "Ράμπο" του υπουργείου Οικονομικών, είναι: "Η διενέργεια τακτικών, εκτάκτων και ειδικών ελέγχων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων, της εισφοροδιαφυγής γενικότερα και η επιβολή προστίμων σε περίπτωση που δε γίνεται ορθή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας του ΙΚΑ από τις επιχειρήσεις".

Στο απυρόβλητο τα "φέσια" των ιδιωτών

Ως άμεσα κυβερνητικά μέτρα για την εισφοροδιαφυγή, ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε την υπόσχεση για απόδοση στο ΙΚΑ των οφειλών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των προβληματικών επιχειρήσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο την είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών των ιδιωτών, υπό το πρόσχημα ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για μικρές - οικογενειακές επιχειρήσεις...!

Ειδικότερα, ο υπουργός είπε ότι: α.Αμεσα το Δημόσιο θα εξοφλήσει τα χρέη του που ανέρχονται στα 2,6 δισ. β.Μέχρι το τέλος του 1997 θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανέρχονται στα 25 δισ. Μάλιστα, θα δοθεί έγκριση από το ΥΠΕΘΟ για "καθ' υπέρβαση" δανεισμό, με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση αυτών των οφειλών. γ.Επίσης μέχρι το τέλος του 1997 θα εξοφληθούν οι οφειλές του δημοσίου προς το ΙΚΑ από ρυθμίσεις προβληματικών επιχειρήσεων, που ανέρχονται στα 47 δισ.

Ούτε λέξη δεν αναφέρεται για τα βεβαιωμένα χρέη των ιδιωτών, που στο τέλος του 1996 ανέρχονταν - με επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ - στα 279,639 δισ., τα οποία με τα πρόσθετα τέλη (μέχρι και 120%) φτάνουν στα 615 δισ.!

Και αυτά, παρά τη σκανδαλώδη ρύθμιση χρεών που είχε γίνει τον Αύγουστο του 1996, όπου μόνο ένα 20% από τους 217.000 οφειλέτες έκαναν αίτηση για ρύθμιση των χρεών!

Συνολικά τα χρέη προς το ΙΚΑ στο τέλος του 1996 έφταναν τα 349,5 δισ., τα οποία με τα πρόσθετα τέλη φτάνουν στα 768,9 δισ.!

Στην ίδια ενότητα του σχεδίου νόμου, προβλέπονται:

- Παρακρατήσεις επιχορηγήσεων από το Δημόσιο προς τους φορείς του δημοσίου τομέα για εξόφληση οφειλών τους προς το ΙΚΑ.

- Εξοικονομήσεις από το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, πράγμα που προϊδεάζει για περικοπές στον τομέα αυτό.

- Αντιμετώπιση των δανείων του ΙΚΑ προς τις τράπεζες σε "νέα βάση", χωρίς να αναφέρονται πώς.

- Προσλήψεις - μετατάξεις, χωρίς και εδώ να αναφέρονται περισσότερα στοιχεία.

Ως άλλα μέτρα "αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής", αναφέρονται: Η καταχώριση, από τις επιχειρήσεις, των νεοπροσλαμβανομένων σε θεωρημένο και ειδικό έντυπο. Υπεύθυνη δήλωση των εργοδοτών προς το ΙΚΑ για τυχόν μεταβολές. Δικαίωμα στα ελεγκτικά όργανα του ΙΚΑ να συλλέγουν πληροφορίες για τον εργοδότη από αρχές και τράπεζες... Ακύρωση της απόλυσης, εφόσον δεν έχει κατοχυρωθεί η απασχόληση του απολυομένου στα μισθολόγια του ΙΚΑ ή δεν έχει ασφαλιστεί... Σύσταση θέσεων ειδικευμένου προσωπικού στο ΙΚΑ για "τη λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών". Η σύσταση γραφείου ενημέρωσης πολιτών.

Εντείνεται η αντιασφαλιστική πολιτική

Οι βασικές παρατηρήσεις συνδικαλιστών, που έχουν να κάνουν με την ουσία των χτεσινών εξαγγελιών, είναι οι εξής:

- Κανένα από τα μέτρα αυτά δε θίγει την ουσία της "κακοδαιμονίας" του ΙΚΑ, που είναι η πολιτική που άσκησαν σε βάρος τους οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

- Η καταστροφική αυτή πολιτική εντείνεται από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία απειλεί να τινάξει τα οικονομικά του ΙΚΑ στον αέρα, με τις νέες απαλλαγές εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, με τα διαβόητα ΤΣΑ, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, στην προοπτική της κατάργησης του ίδιου του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

- Από τις χτεσινές εξαγγελίες είναι φανερό ότι συντηρείται όλο εκείνο το πλέγμα που στηρίζει την εισφοροδιαφυγή.Και ειδικότερα: Οι νόμοι που "θεσμοθετούν" την εισφοροδιαφυγή για διάφορες κατηγορίες εργοδοτών. Η μη αναφορά μέτρων για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών από τους ιδιώτες, οι οποίοι - ας σημειωθεί - στην περίπτωση αυτή δεν αποδίδουν ούτε καν τις εισφορές που έχουν παρακρατήσει από τους εργαζόμενους.Η διατήρηση της περίφημης επιτροπής διακανονισμών. Το "πάγωμα" των προσαυξήσεων στο 120% για όσα χρόνια και αν οι εργοδότες επιμένουν να μην καταβάλουν τα χρέη τους. Η αποσιώπηση του μεγάλου προβλήματος που δημιουργείται στα έσοδα του ΙΚΑ από τις μεγάλες ομάδες των ανασφάλιστων (ξένοι εργάτες, απασχολούμενοι στις λεγόμενες άτυπες μορφές κλπ). "Επομένως - κατέληγαν - ποιον πάει να πείσει η κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται πράγματι για τα έσοδα του ΙΚΑ, όταν όλες της οι ενέργειες συντείνουν στη με, κάθε τρόπο, ελάφρυνση έως και απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που θα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία στη χρεοκοπία;".

Επιδοτούμενος... συνδικαλισμός

Τη μεθόδευση συμφωνίας "κινήτρων" για τη συνδικαλιστική δράση, ανάμεσα σε εργοδότες και ΟΤΟΕ, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν

Τις μεθοδεύσεις επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), για τη λεγόμενη "άρση αντικινήτρων συνδικαλιστικών στελεχών τραπεζοϋπαλλήλων",καταγγέλλει η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες,επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, στις εργασιακές σχέσεις, στις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κρατικών τραπεζών.

"Την ώρα αυτή - τονίζεται στην ανακοίνωση - οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διάλεξαν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για τη θεσμοθέτηση οικονομικών - βαθμολογικών κινήτρων για τους αποσπασμένους συνδικαλιστές (ειδικά επιδόματα ευθύνης, που, ανάλογα με το κλιμάκιο του ενιαίου μισθολογίου που βρίσκεται ο καθένας, θα κυμαίνονται από 50.000 έως 250.000 δρχ., κατ' εκλογήν προαγωγές, αναδρομική απονομή βαθμών μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις)".

Τα σημεία της συμφωνίας επεξεργάστηκε επί έξι μήνες ειδική επιτροπή, της οποίας τη σύσταση προέβλεπε η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας του 1996. Το κοινό και ομόφωνο πόρισμα που εκδόθηκε από τους εκπροσώπους ΟΤΟΕ και ΕΕΤ συζητήθηκε και εγκρίθηκε τον περασμένο Μάη στο ΔΣ της ΕΕΤ. Ηδη έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους εργοδότες και την ΟΤΟΕ για τη διαπραγμάτευση πάνω στο πόρισμα.

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι "αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό για τους εργαζόμενους, αλλά και για το ΓΣ της ΟΤΟΕ", ότι ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας "διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κείμενο συμφωνίας με τους εργοδότες και ότι προφανώς θα αποφασίσουν τα όργανα της ΟΤΟΕ για τις θέσεις που η ΟΤΟΕ θα προβάλει στις διαπραγματεύσεις".

"Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει τις πιο πάνω μεθοδεύσεις - σημειώνεται - οι οποίες αντικειμενικά προβοκάρουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες να καταγγείλουν τον κατήφορο της ΟΤΟΕ που γίνεται με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Να αντιδράσουν με όλους τους τρόπους" και να απαιτήσουν από την ηγεσία της ΟΤΟΕ να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους. Καλεί επίσης τις άλλες παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Τέλος, η παράταξη τονίζει: "Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τα μέλη και τα στελέχη της ΕΣΑΚ δεν πρόκειται να αποδεχτούν και να κάνουν χρήση των "ρυθμίσεων", που θα συναποφασιστούν από την εργοδοσία και την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ".

Σύσκεψη για τα ΤΣΑ

"Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης - ΤΣΑ Δυτικής Αττικής, θέση και παρέμβαση συνδικάτων και μαζικών φορέων περιοχής",είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνουν το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας,αύριο Τετάρτη, στις 7μμ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, Παράρτημα Περιστερίου (40 Εκκλησιών & Θεόφραστου).

Σε κίνδυνο οι αμυντικές βιομηχανίες
  • Την απαράδεκτη καθυστέρηση στη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών βιομηχανιών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ), ενώ καταγγέλλει ακόμα: "Παρατηρείται μια πλήρης αποδιοργάνωση και υποαπασχόληση των περισσότερων αμυντικών βιομηχανιών. Αυτό, σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υπογραφή προγραμματικών συμφωνιών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού του κλάδου, με αποτέλεσμα την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών αγορών στη διεθνή αγορά".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ