ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μέσω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου νομιμοποίηση των ιδιωτικών ΑΕΙ!

Το "πράσινο φως" ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ισοτιμία των πτυχίων που χορηγούν τα λεγόμενα "εργαστήρια ελεύθερων σπουδών", καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ και ΤΕΙ στη χώρα μας, μέσω της... ελευθερίας κίνησης προσώπων και το δικαίωμα εγκατάστασης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χτες, δημοσιεύτηκαν τρεις αποφάσεις του ΣΤ Τμήματος του ΣτΕ (2807, 2808, 2809) που αφορούν περιπτώσεις μη αναγνώρισης πτυχίων από το ΔΙΚΑΤΣΑ τα οποία αποκτήθηκαν μετά από σπουδές κατά ένα μέρος στη χώρα μας και κατά το υπόλοιπο σε πανεπιστήμια χωρών της ΕΕ. Το ΣΤ Τμήμα, ενώ επισημαίνει ότι "το Κοινοτικό Δίκαιο δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι υπερισχύει διατάξεων του Ελληνικού Συντάγματος", στη συνέχεια αναφέρεται εκτενώς σε αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που αφορούν την αναγνώριση επαγγελματικών ικανοτήτων των κοινοτικών υπηκόων στις χώρες της ΕΕ και σημειώνει ότι "ο επίδικος τίτλος σπουδών εμπίπτει εις το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κοινοτικού Δικαίου".

Παράλληλα, το ΣΤ Τμήμα λόγω της σοβαρότητας παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση, ενώ αποφάσισε να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για το αν υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Πάντως, κατά την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το Κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του Δικαίου των κρατών - μελών και η απόφασή του θα είναι "μονόδρομος" για τη χώρα μας. Η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδεχτεί την εισήγηση του ΣΤ Τμήματος και μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να αποσταλεί το σχετικό προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΚ. Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει απασχολήσει την Ολομέλεια του ΣτΕ και στο παρελθόν, όταν με απόφασή του το 1990 είχε κλείσει την πόρτα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και γενικότερα στα μη κρατικά, κρίνοντας ότι απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Στην ουσία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιβληθούν στη χώρα μας από το "παράθυρο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρ' όλες τις δήθεν... δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, που θα ενισχύεται και από την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιβληθούν "ντε φάκτο".

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ έρχονται "γάντι" για την κυβέρνηση και τη διευκολύνουν να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές της αποφάσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς να υποστεί, όπως πιστεύουν κυβερνητικοί παράγοντες, και το ανάλογο κοινωνικό κόστος. Θα μπορούν να ισχυριστούν πλέον ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να "σεβαστεί" τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μάς επιβάλλονται έξωθεν.

ΚΝΕ
Με τον αέρα της επιτυχίας της 6ης Επίθεσης Ειρήνης
  • Ανακοίνωση του ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ
  • Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

"Η μεγάλη επιτυχία των διήμερων αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της 6ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης, μας γεμίζει ενθουσιασμό και πείσμα να συνεχίσουμε τη δράση μέχρι να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, και τον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα της νέας γενιάς", επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ.Ταυτόχρονα χαιρετίζει τους νέους και τις νέες που πήραν μαζικά μέρος και υπογραμμίζει ότι η επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων ήταν η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν μια νεολαία χωρίς ενδιαφέροντα, αδρανοποιημένη και μαστουρωμένη, δηλαδή εύκολη λεία για τα σχέδιά τους.

"Αυτός ο αγώνας θα είναι αγώνας όλης της ελληνικής νεολαίας. Ας το πάρουν απόφαση μερικοί που δε θέλουν να το πιστέψουν", υπογραμμίζει και ευχαριστεί όλους εκείνους που βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα το Δήμο Νέας Κυδωνίας, που φιλοξένησε την κατασκήνωση παρέχοντας και την αναγκαία υποδομή, το Δήμο Χανίων και τα τεχνικά του συνεργεία.

Τέλος, το ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ δεν παραλείπει να... ευχαριστήσει εκείνα τα ΜΜΕ που έλαμψαν διά της απουσίας τους από τις εκδηλώσεις.

Στο μεταξύ, με επιτυχία συνεχίζονται οι πολυθεματικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα, γι' αυτή τη βδομάδα έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

- Σήμερα,στο Χολαργό,στην πλατεία Δημαρχείου, με θέμα "Ειρήνη - αντιιμπεριαλιστική δράση" με τον Π. Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και στην Καισαριανή,στον Αγ. Ιωάννη (Ξύλινα) με θέμα τα ναρκωτικά.

- Αύριο, Πέμπτη στο Καλαμάκι και στη Φιλαδέλφεια με θέμα τα ναρκωτικά, στο Περιστέρι στο θεατράκι ΟΤΕ με θέμα την παιδεία, με τον Λ. Μυλωνά,μέλος του Γραφείου του ΚΣ, στο Γαλάτσι με θέμα τα ναρκωτικά με τον Β. Λιόση,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ και στην Καισαριανή,στο Σκοπευτήριο (Χάραμα) με θέμα τα ναρκωτικά και στο Εμπορικό Κέντρου στην Ερμού,στις 7.30.

- Την Παρασκευή στη Μεταμόρφωση,στην πλατεία Μεταμόρφωσης Σωτήρος με θέμα τα ναρκωτικά, στο Νέο Κόσμο με θέμα "Ειρήνη - αντιιμπεριαλιστική δράση", με τον Δ. Αδαμόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΣΠ Αθήνας, στην Καισαριανή,στην πλατεία Αγ. Νικολάου, με θέμα τα ναρκωτικά και στο Εμπορικό Κέντρο στην Ερμού.Την ίδια μέρα εκδήλωση θα γίνει στην Πειραϊκή,δίπλα από το γήπεδο του Πορφύρα, με θέμα "Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Παλεύουμε για μαζικό - λαϊκό αθλητισμό".

- Το Σάββατο στην Ηλιούπολη,στην κεντρική πλατεία, με θέμα "Ειρήνη - αντιιμπεριαλιστική δράση", με τον Π. Παλαβό.Στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, στα Βριλήσια,και στην Καλλιθέα (στην πλατεία Δαβάκη) με θέμα παιδεία. Επίσης, εκδηλώσεις θα γίνουν στο Ρέντη,στην πλατεία Ρέντη με θέμα "Ειρήνη - μόρφωση - δουλιά. Οχι υποκατάστατα και ναρκωτικά" και στον Κορυδαλλό,στην πλατεία Μερκάτη - Ταξιάρχης, με θέμα την παιδεία.

- Την Κυριακή στην Αγ. Παρασκευή,στην πλατεία Αγ. Ιωάννη με θέμα την παιδεία.

8Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
Ψηφίσματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Στην κατεύθυνση της συσπείρωσης των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 8ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ εξέδωσε ψηφίσματα ενάντια στις διώξεις των αγροτών και στην επικύρωση της Συνθήκης του Σένγκεν, τα οποία δημοσιεύτηκαν χτες από την ΟΛΜΕ. Κοινός τόπος στα δύο ψηφίσματα είναι η καταδίκη των μηχανισμών καταστολής των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στο ψήφισμα για τις διώξεις των αγροτών τονίζεται ότι "οι μαζικές διώξεις με το στήσιμο δεκάδων αγροτοδικείων και η εισαγγελική αίτηση για άρση της ασυλίας βουλευτή, υποκινούνται και κατευθύνονται από την κυβέρνηση και έχουν στόχο να εκφοβίσουν τους αγρότες, να τους κάνουν να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την καταστροφή τους και να εμποδίσουν την ανάπτυξη των μελλοντικών τους αγώνων. Είμαστε βέβαιοι, τονίζεται, ότι ο αυταρχισμός και οι διώξεις δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Οι καθηγητές όλης της χώρας απαιτούν να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις και να δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών", καταλήγει το ψήφισμα.

Με άλλο ψήφισμα το 8ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη Συμφωνία Σένγκεν και ζητά την κατάργηση του Νόμου 2472/97 που την κάνει νόμο του κράτους, τονίζοντας: "Η Συμφωνία Σένγκεν νομιμοποιεί την προληπτική καταστολή και την κρατική καταδίωξη, δημιουργεί υπόπτους με αυθαίρετα κριτήρια, για να απομονώνει και να εξοντώνει κάθε κοινωνική ομάδα ή πρόσωπο που εναντιώνεται στην κυριαρχία της Νέας Τάξης και το Κοινοτικό Διευθυντήριο. Αυτό το πανευρωπαϊκό φακέλωμα, τονίζεται, αποτελεί δείγμα ενός πρωτόγνωρου ολοκληρωτισμού που προωθεί τον κοινωνικό ρατσισμό, την περιθωριοποίηση και τον εκφοβισμό της δημόσιας ζωής. Γι' αυτό επιβάλλεται να αντιπαλέψουμε δυναμικά τη Συμφωνία Σένγκεν, τις ρυθμίσεις και τους μηχανισμούς εφαρμογής της και να καταδικάσουμε όλους όσοι την προσυπογράψανε και την αποδέχτηκαν με την κυνική ομολογία ότι με τη θεσμοθέτησή της επιδιώκουν την καταστολή των αγώνων των εργαζομένων, ώστε να περάσει ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική τους".

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τέλος και για τα ειδικά μαθήματα

Τελειώνουν σήμερα και τυπικά οι Γενικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στο διάστημα 25 με 30 Ιούλη αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των υποψηφίων. Σήμερα ολοκληρώνονται οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα με την εξέταση των υποψηφίων στην υπαγόρευση μουσικού κειμένου, ενώ σήμερα ολοκληρώνονται και η υγειονομική εξέταση και οι πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ.

Μετεκπαίδευση δασκάλων

Μέχρι τις 3 Αυγούστου πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για εξάμηνη επανεκπαίδευση οι αδιόριστοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με πτυχίο σχολής του εξωτερικού αναγνωρισμένο ως ισότιμο με ελληνικό.

Η παραπάνω ημερομηνία ισχύει μόνο για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς που έχουν εγγραφεί στους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών μέχρι 31 Ιούλη 1995, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις Διευθύνσεις ή γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου διαμονής τους. Από το υπουργείο τονίζεται ότι η σειρά προτεραιότητας για την εγγραφή στα παιδαγωγικά τμήματα καθορίζεται μόνο από το έτος και τη σειρά εγγραφής στην επετηρίδα διοριστέων σε συνδυασμό με τη σειρά προτίμησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ