ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Κλιμακώνουν τον απεργιακό αγώνα τους

Κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι δύο μεγάλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης.Συγκεκριμένα, κατά την προχτεσινή γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφασίστηκε εφταήμερη απεργία των φαρμακοποιών από αύριο 10 του μήνα μέχρι και την επόμενη Τετάρτη 16 Ιούλη, ενώ σαρανταοκτάωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο 10 και 11 του μήνα αποφάσισαν και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.Στο μεταξύ, στις 12 και 13/7, δηλαδή το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να καθορίσει την παραπέρα στάση του κλάδου, όσο η κυβέρνηση εμμένει στις εξαγγελίες της για την πολιτική του φαρμάκου που απειλούν με αφανισμό τα μικρά φαρμακεία, στο όνομα της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ από την άλλη παραμένουν στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των πολυεθνικών.

Την Τετάρτη 16 Ιούλη το απόγευμα θα συνέλθει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με αντικείμενο την περαιτέρω στάση του. Κατά τις ημέρες της απεργίας το κοινό θα εξυπηρετείται όλο το εικοσιτετράωρο από τα ολικώς διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Αποφάσεις στήριξης των πολυεθνικών

Ερώτηση - καταγγελία του ΚΚΕ στη Βουλή για τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα

Τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το φάρμακο στα μικρά φαρμακεία και στους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς, καθώς και στους ασφαλισμένους και την εγχώρια παραγωγή φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου.Οι βουλευτές του Κόμματος καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του φαρμάκου και ζητούν να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος με στόχο την αντικειμενική κοστολόγηση της παραγωγής των φαρμάκων, τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, τη λειτουργία των κρατικών φαρμακοβιομηχανιών και λειτουργία του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης του φαρμάκου σε όφελος των ασφαλισμένων και όχι των πολυεθνικών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση δήθεν για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε νέες τσουχτερές αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων, θα πλήξουν το μικρό φαρμακείο οδηγώντας το σταδιακά στον αφανισμό, θα φέρουν τους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς στα όρια της διάλυσης και της καταστροφής και θα επιφέρουν ένα σοβαρότατο χτύπημα στην ντόπια παραγωγή φαρμάκων, ενώ εξυπηρετούν μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές και τους μεγαλέμπορους του φαρμάκου. Ετσι, από τη μια πλευρά ενώ δεν προωθείται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην κοστολόγηση της παραγωγής του φαρμάκου, γίνεται λόγος για κατάργηση της ενιαίας λιανικής τιμής των φαρμάκων και από την άλλη παραμένουν ανενεργές οι κρατικές φαρμακοβιομηχανίες και κλειστή η κρατική φαρμακαποθήκη. Την ίδια ώρα διατηρείται το απαράδεκτο σύστημα της "λίστας". Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία διαλύεται ουσιαστικά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) με αποτέλεσμα να αφήνεται στο έλεος του ιδιωτικού τομέα η παραγωγή, η διακίνηση και η διάθεση του φαρμάκου με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό για τον ελληνικό λαό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος με στόχο την αντικειμενική κοστολόγηση της παραγωγής των φαρμάκων και την αποτροπή της πρακτικής των πολυεθνικών που καταφεύγουν στο Λονδίνο στη λεγόμενη "Ευρωπαϊκή Αρχή Εγκρισης Τιμών Φαρμακευτικών Σκευασμάτων" στα πλαίσια της απαράδεκτης λογικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης "περί εμπορίας των φαρμάκων. "
  • Να λειτουργήσουν άμεσα οι κρατικές φαρμακοβιομηχανίες και η κρατική φαρμακαποθήκη, για τη δημιουργία των οποίων δαπανήθηκαν τεράστια ποσά και παραμένουν σήμερα κλειστές στερώντας έτσι από το κράτος έναν ουσιαστικό ρυθμιστικό παρεμβατικό μηχανισμό για τη διαμόρφωση των εξελίξεων στο χώρο του φαρμάκου.
  • Να καταργηθούν οι διάφορες "λίστες" στο φάρμακο οι οποίες κάθε άλλο παρά περιορισμό της φαρμακευτικές δαπάνης έχουν φέρει, ενώ έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στους ασφαλισμένους.
  • Να μην βασιστεί η επιδιωκόμενη περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων πολύ περισσότερο μάλιστα που τα παχυλά κέρδη των πολυεθνικών όχι μόνο παραμένουν στο απυρόβλητο, αλλά αναμένεται να αυξηθούν θεαματικά.
  • Να στηριχτούν οι φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι με τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις που ισχύουν οδηγούνται στα όρια της διάλυσης και της καταστροφής.
  • Να μην καταργηθεί η ενιαία λιανική τιμή στο φάρμακο αφού σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μεταξύ των φαρμακείων ανταγωνισμός που θα οδηγήσει στον εξοστρακισμό των μικρών φαρμακείων και στη συνέχεια στην αύξηση των τιμών των φαρμάκων σε βάρος ολόκληρου του λαού".
Οι δασοκτόνοι

Οι φλόγες που κατακαίνε εδώ και τέσσερις μέρες τα δάση της χώρας μας μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Κι αυτή τη φορά οι εμπρηστές ξαναχτύπησαν, εκμεταλλευόμενοι όχι βέβαια μόνο την πνοή των ανέμων, αλλά προπάντων την ένοχη αδράνεια της κυβέρνησης, που εξακολουθεί παραδοσιακά να αφήνει αθωράκιστο το δασικό μας πλούτο. Δεν είναι τυχαίες οι εβδομήντα και πλέον πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες σε δεκαπέντε νομούς, μετατρέποντας σε αποκαϊδια και στάχτη πάνω από 150.000 στρέμματα δασών, δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών. Είναι άλλωστε συνηθισμένος ένας παρόμοιος τραγικός απολογισμός κάθε καλοκαίρι. Και, δυστυχώς, το ίδιο ακριβώς "σενάριο" αναμένεται να εκτυλιχτεί και φέτος, ίσως με μεγαλύτερη ένταση. Αφού λοιπόν οι οικοπεδοφάγοι μετέτρεψαν σε "κρανίου τόπο" τα δάση της Αττικής, της Χαλκιδικής, της Θάσου, της Ρόδου, της Σάμου, της Ικαρίας και άλλων πανέμορφων περιοχών, στράφηκαν φέτος στη Θεσσαλονίκη, στην Εύβοια, στα Γιάννενα... Η καταστροφή συνεχίζεται...

Ποιος οπλίζει όμως το χέρι των εμπρηστών; Είναι πια κοινό μυστικό: Εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες τώρα, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ έχουν παραδώσει τα δάση μας στο έλεος των κερδοσκόπων της γης, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. Ολες αυτές οι κυβερνήσεις πυρπολούν συνειδητά τα δάση. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχουν λύσει τα προβλήματα του Ιδιοκτησιακού και του Δασικού Κτηματολογίου; Οτι σε τακτά διαστήματα καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στις δασικές εκτάσεις; Οτι εξαιρούν από την αναδάσωση περιοχές - "φιλέτα" για τους κερδοσκόπους, όπως έγινε πρόπερσι με ένα μεγάλο μέρος της καμένης Πεντέλης; Οτι μειώνουν χρόνο με το χρόνο ακόμη και τις ελάχιστες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη δασοπροστασία; Οτι αρνούνται να καλύψουν το 50% των οργανικών θέσεων των δασικών υπηρεσιών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δίνουν "μάχες" για ρουσφετολογικές προσλήψεις; Οτι διατηρούν μόνο το 1/3 των αναγκαίων πυροσβεστικών οχημάτων, όταν διασπαθίζουν δισεκατομμύρια σε μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεκδότες, προκειμένου να χτίσουν τα μέγαρά "τους", καταστρέφοντας και τις ελάχιστες εστίες πρασίνου της Αθήνας; Οι αιτίες των πυρκαγιών δε βρίσκονται επομένως στην ανεπάρκεια, αδιαφορία ή ανικανότητα των κυβερνήσεων - όπως εύστοχα επισήμανε χτες το ΚΚΕ - αλλά είναι πολιτική τους επιλογή για να μπορούν κάθε φορά να εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα αισχροκέρδειας με τη γη.

Και το χειρότερο; Ολοι αυτοί επιχειρούν ούτε λίγο ούτε πολύ να θεσμοθετήσουν τη δασοκτόνα πολιτική τους! Είναι χαρακτηριστικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας - που τα τελευταία εφτά χρόνια παραδίδεται από τη μια στην άλλη κυβέρνηση - με το οποίο αποχαρακτηρίζονται πάνω από 50 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης, νομιμοποιούνται μεγαλοκαταπατητές και οικοπεδοφάγοι και ανάβει έτσι το "πράσινο φως" για νέους εμπρησμούς σαν την προχτεσινή στο Σέιχ Σου. Αποτελούν λοιπόν τουλάχιστον απύθμενο θράσος και ωμή πρόκληση οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος προσπαθεί να βρει παντού ευθύνες για τις πυρκαγιές, εκτός από τον εαυτό του, όπως αποτελούν ορισμό της υποκρισίας ανάλογες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ. Στη συνείδηση του λαού αυτοί είναι οι κύριοι ένοχοι και φορείς της εγκληματικής αντιδασικής πολιτικής. Και θα τους δώσει την απάντησή του, παλεύοντας για μια άλλη πολιτική - όπως και στα υπόλοιπα μεγάλα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα - που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και το περιβάλλον που ζει και αναπνέει, όσο ακόμη είναι καιρός...

Περιοδείες του ΚΚΕ

Περιοδεία στη Μεσσηνία πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη 10 Ιουλίου ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

  • Στις 10.00 πμ θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας και θα έχει συναντήσεις με το ΔΣ του ιδρύματος και τη διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων.
  • Στις 12.00 θα μιλήσει στους εργαζόμενους στην αίθουσα της σχολής αδελφών νοσοκόμων, με θέμα: "Οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία".
  • Στις 5.30 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στα γραφεία της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ (Κανάρη 14).
  • Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία των Γαργαλιάνων.
Στην Πάτρα

Ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, πραγματοποιούν περιοδεία στην Πάτρα αύριο Πέμπτη.

Ο Κ. Παρασκευάς το πρωί θα επισκεφτεί εργοστάσια της πόλης και το απόγευμα στις 8 μ.μ. θα παρευρεθεί σε σύσκεψη φίλων και οπαδών του Κόμματος στα γραφεία της ΝΕ Αχαϊας.

Ο Στρ. Κόρακας θα περιοδεύσει το πρωί στην αμερικανονατοϊκή βάση του Αραξου, όπου θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους, και στο ΚΕΑ Αραξου όπου θα έχει συνάντηση με το διοικητή, τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ