ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δε λύνει αλλά... δημιουργεί προβλήματα

Ρυθμίσεις έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Την πρακτική του ενός νομοσχεδίου και... πολλών τροπολογιών, ακολούθησε η κυβέρνηση και στην πρόταση νόμου για την ίδρυση βιομηχανικών επιχειρήσεων, που συζητείται από χτες στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής. Νομοσχέδιο στο οποίο εντάσσονται διατάξεις που αφορούν τις... θυγατρικές της ΔΕΗ, τις επιχειρήσεις του ΟΑΕ καθώς και το φυσικό αέριο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και σχολιάζοντας το άρθρο 21 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε ρυθμίσεις σχετικά με τη διαδικασία των εκκαθαρίσεων επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα και την αυτόματη μεταφορά της δικαιοδοσίας τους στον ΟΑΕ, ο Στ. Παναγιώτου επισήμανε ότι "διευκολύνει τη χωρίς περιορισμούς σκανδαλώδη διάθεση της δημόσιας περιουσίας".

Παράλληλα, για τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη δημιουργία ιδιωτικών εταιριών - θυγατρικών της ΔΕΗ, ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματικός: "Γίνεται ένα βήμα έμμεσης ιδιωτικοποίησης. Δε θα είχαμε αντίρρηση εάν οι θυγατρικές της ΔΕΗ ήταν 100% δικές της και αυτό για τον καλύτερο έλεγχο της απόδοσης. Εδώ όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε καν θυγατρικές. Με αυτόν τον τρόπο κάθε κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ θα δίνεται σε ντόπιες ή ξένες μεγαλοεπιχειρήσεις και θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή της σε αυτές με ένα πολύ μικρό ποσοστό π.χ. 5%". Καταλήγοντας ο Στ. Παναγιώτου ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για - ακόμη μια φορά - αθρόα πρόσθεση τροπολογιών από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική εισηγήτρια, Μ. Αρσένη, επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα ως "εκσυγχρονιστικό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου", που "διασφαλίζει τη διαφάνεια των λειτουργιών".

Ανεξέλεγκτοι οι ιδιώτες "επενδυτές" στο φυσικό αέριο!

Με τροπολογία - "μαμούθ", 19 παραγράφων, η οποία κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, αλλοιώνεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση και τη διανομή του φυσικού αερίου, αφού οι - ούτως ή άλλως - ανοιχτές πόρτες για τη συμμετοχή ιδιωτών τώρα... ανοίγουν διάπλατα, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα συμφέροντα! Το θέμα άλλωστε είχε αποκαλύψει πρωτοσέλιδα ο "Ρ" την Κυριακή, επισημαίνοντας πως οδηγούμαστε στην "πλήρη κατάργηση κάθε ίχνους δημοσίου ελέγχου"!

Χαρακτηριστικά σημεία της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι η παράγραφος 10, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Ανάπτυξης εξουσιοδοτείται εν λευκώ να ρυθμίζει "θέματα διαγωνισμού για την ανάδειξη πλειοδότη - επενδυτή ο οποίος μετά από σύμβαση με την ΕΔΑ (Εταιρία Διανομής Αερίου) θα συμμετάσχει στη σύσταση των ΕΠΑ (Εταιρίες Παροχής Αερίου) και ειδικότερα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκηρύξεως του διαγωνισμού". Το κείμενο της τροπολογίας ορίζει πως με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης ορίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με τα κριτήρια, τη γνωστοποίηση και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Παράλληλα, με την παράγραφο 6 της τροπολογίας καταργείται το άρθρο του Ν.2364/95 που προέβλεπε την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, "η καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου κρίνεται αδύνατη" γιατί "το κόστος ανάπτυξης των δικτύων διανομής είναι διαφορετικό για κάθε μια από τις τρεις ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Αττικής - Θεσσαλίας". Επί της ουσίας το συγκεκριμένο νομοθέτημα δίνει τη δυνατότητα στον ιδιώτη επενδυτή να διαμορφώνει ανεξέλεγκτα τις τιμές του φυσικού αερίου, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη του σε βάρος των καταναλωτών.

Τέλος, ενδεικτική της λογικής της τροπολογίας είναι η παράγραφος 18, στην οποία ορίζεται ότι "απαλλάσσονται από οποιοδήποτε τέλος χαρτοσήμου ή φόρο μεταβίβασης" οι πράξεις μεταφοράς, μεταβίβασης ή εκχωρήσεως περιουσιακών δικαιωμάτων της ΔΕΠΑ προς τις ΕΠΑ και τις ΕΔΑ, όπου έχει ήδη θεσμοθετηθεί η ανεξέλεγκτη συμμετοχή των ιδιωτών!

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Και αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων!
  • Κανένας Ευρωπαίος πολίτης στο εξής δεν πρέπει να υποβάλει αιτήσεις για παροχή ασύλου (! )
  • Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Νέους μηχανισμούς για την ασφυκτική και αντιδημοκρατική παρακολούθηση των Ευρωπαίων πολιτών στήνει διαρκώς το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε η Συνθήκη Σένγκεν.

Οπως προκύπτει από την Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Στρατής Κόρακας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων (! ), στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, ενώ απαγορεύεται σε πολίτη της ΕΕ να υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου (! ).

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα, "εκτός από το ηλεκτρονικό φακέλωμα που προβλέπει η διαβόητη Συνθήκη Σένγκεν, θα υπάρχουν και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και καταχώρισης στοιχείων των πολιτών. Ετσι με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, προβλέπεται η δημιουργία της EURODAC, που θα είναι ένα αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο αρχείο αυτό "αρχικά θα μπουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο". Ετσι, τονίζουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, "στα πλαίσια αυτής της λογικής, το αρχείο αυτό θα συγκροτείται με βάση την απαράδεκτη αρχή ότι όσοι ζητούν άσυλο είναι κατά τεκμήριο εγκληματίες! ".

Το θέμα όμως παρουσιάζει και μια δεύτερη σημαντική πλευρά: "Κανένας Ευρωπαίος πολίτης στο εξής δεν πρέπει να υποβάλει αιτήσεις για παροχή ασύλου! ".Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι προασπίζουν πλήρως τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και συνεπώς δεν υφίσταται θέμα για αίτηση παροχής ασύλου από Ευρωπαίους πολίτες! Πρόκειται, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, για μια εντελώς αντιφατική τοποθέτηση: Αφού προασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, προς τι η παρεμπόδιση (ή η απαγόρευση) υποβολής αίτησης παροχής ασύλου από Ευρωπαίους πολίτες; Ποιοι λόγοι επιβάλλουν μια τέτοια ρύθμιση;

Με βάση τα παραπάνω οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

- "Συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση τους σχεδιασμούς και επιδιώξεις των χωρών που παίρνουν μέρος στη δημιουργία του συστήματος EURODAC και τι ακριβώς περιλαμβάνει το σύστημα αυτό;

- Αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση τη "λογική" ότι όποιος ζητά άσυλο, είναι κατ' αρχήν ύποπτος για εγκληματική δραστηριότητα;

- Συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με την επιδίωξη να παρεμποδιστεί ή και να απαγορευτεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης παροχής ασύλου στους Ευρωπαίους πολίτες;".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Συνέντευξη Τύπου της ελληνικής επιτροπής

Συνέντευξη Τύπου για την πλατύτερη ενημέρωση του ελληνικού λαού και της νεολαίας για το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που φέτος φιλοξενεί η Κούβα, δίνει η Ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή,αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Επίσης αύριο Πέμπτη στις 7.30 μμ η ΕΠΕ για το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία σαν απάντηση στην πρόσφατη προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να απαγορεύσει τη συμμετοχή των αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ στο Φεστιβάλ και καταδικάζει την απαράδεκτη αυτή απόφαση που θέλει να στερήσει το δικαίωμα της αμερικανικής νεολαίας να συμμετάσχει σ' αυτό το παγκόσμιο νεολαιίστικο θεσμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ