ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Συμπεράσματα από έναν αγώνα

Του Νίκου ΞΟΥΡΑΦΗ*

Τo τελευταίο διάστημα είχαμε μια σημαντική κινητοποίηση στην ελαιουργία"ΜΙΝΕΡΒΑ". Σημαντική, κυρίως από τα αιτήματα που πρόβαλε - διατήρηση των κατακτήσεων και μονιμοποίηση των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου - αλλά και από την επιτυχία που είχε. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πέρσι τέτοιον καιρό η εταιρία ξεκίνησε τη μεταφορά των εγκαταστάσεών της από το Μοσχάτο στο Σχηματάρι. Επρόκειτο για μια επένδυση συνολικού ύψους 8 δισ. περίπου, που αξιοποίησε και τον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης παίρνοντας 3 - 4 δισ.. Η διεύθυνση της εταιρίας είχε συμφωνήσει με το σωματείο ότι όλο το προσωπικό - περίπου 200 άτομα - θα μεταφερθεί στο Σχηματάρι, χωρίς να θιχτούν τα κεκτημένα και επιπλέον ότι η μεταφορά των εργαζομένων θα γίνεται με πούλμαν. Ενώ, όμως, αυτή ήταν η συμφωνία, η εταιρία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να απαλλαγεί από το παλιό προσωπικό, από τις κατακτήσεις του, αλλά και από το σωματείο. Γι' αυτό τον σκοπό ανακοίνωσε κίνητρα για "οικειοθελείς αποχωρήσεις". Εδινε και δίνει ακόμα σε όσους αποχωρήσουν το 100% της αποζημίωσης, 5 εκατομμύρια επιπλέον και το 70% του συνολικού μισθού για ένα χρόνο και μάλιστα μέσω του ΟΑΕΔ! Εδώ φαίνεται καθαρά και ο ρόλος της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ, ο οποίος για "οικειοθελείς αποχωρήσεις" δίνει μηνιαίο επίδομα μέχρι και 400 χιλιάδες δραχμές, ενώ το κανονικό είναι 80 χιλιάδες! Στην προσπάθειά της αυτή η εταιρία χρησιμοποίησε επίσης απειλές και εκβιασμούς. Κυρίως, όμως, βοηθήθηκε από τον τότε πρόεδρο του σωματείου, ο οποίος όχι μόνο αποχώρησε, αλλά υποκίνησε και άλλους εργαζόμενους να φύγουν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν 120 άτομα περίπου.

Ετσι, όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι, η εταιρία προχώρησε στην πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις οποίες συνεχώς ανανεώνει από το Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πιέσεις, για να αποχωρήσουν και όσοι από τους παλιούς εργαζόμενους, περίπου 40 άτομα, έχουν απομείνει. Ομως οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν. Ανασυγκρότησαν το σωματείο στο χώρο, που είχε δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Ανασυγκροτήθηκε η εργοστασιακή επιτροπή, οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις τους. Πρώτη επιτυχία, οι σημαντικές αυξήσεις την 1η Γενάρη 1997. Μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, όταν το νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι πήρε φωτιά, προχώρησε σε απόλυση. Η άμεση αντίδραση των εργαζομένων με απεργία έκανε τη διεύθυνση να ανακαλέσει την απόλυση. Μερικές μέρες αργότερα η διεύθυνση ανακοίνωσε νέα απόλυση. Καινούρια απεργία των εργαζομένων για ανάκληση της απόλυσης, αλλά και υπογραφή των όρων της μετεγκατάστασης. Η διεύθυνση αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην απόλυση και να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της συμφωνίας. Στη δεύτερη απεργία είχαμε και την πρώτη επαφή με τους συμβασιούχους. Η διεύθυνση της εταιρίας, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, δεν προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας με το σωματείο, αθέτησε τις δεσμεύσεις της, με αποκορύφωμα την άρνηση να διαθέσει πούλμαν για τη μεταφορά του προσωπικού. Αυτά οδήγησαν σε νέα απεργιακή κινητοποίηση, όπου το κυρίαρχο αίτημα ήταν η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Απαντήσαμε στην προσπάθεια της εταιρίας να διαχωρίσει τους εργαζόμενους σε δύο κατηγορίες - παλιούς και νέους - και καταφέραμε στην απεργία να έχουμε την απόλυτη συμμετοχή και των συμβασιούχων. Η απεργία ήταν δίκαιη, ήταν δυναμική, καθολική, στηρίχτηκε και οργανώθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους και γι' αυτό είχε αποτελέσματα.

Τα βασικά συμπεράσματα από αυτές τις κινητοποιήσεις είναι:

α) Οι εργαζόμενοι έχουν διάθεση να αντισταθούν και το έδειξαν,ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης του σωματείου.

β) Το δίκαιο των αιτημάτων και η σωστή προβολή τους βοήθησε στην ενότητα των εργαζομένων, παλιών και νέων.

γ) Οι αγώνες όταν έχουν σωστή οργάνωση, σωστά επιλεγμένη μορφή πάλης, στηρίζονται στους ίδιους τους εργαζόμενους, έχουν θετικά αποτελέσματα.

δ) Σε μια εποχή όπου όλα τα εργοστάσια, όλοι οι εργοδότες προσπαθούν να περάσουν τις νέες εργασιακές σχέσεις, οι εργαζόμενοι της "ΜΙΝΕΡΒΑ" πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο. Να καταργήσουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να περιφρουρήσουν τις κατακτήσεις τους και κυρίως να ξαναστήσουν το σωματείο. Είναι σίγουρο ότι και οι νέοι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στην οργανωμένη πάλη μια και μόνο έτσι θα σιγουρέψουν τη δουλιά τους.

Φάνηκε, λοιπόν, για μια άλλη φορά ότι η πάλη φέρνει αποτελέσματα, ότι ο "διάλογος" μπορεί να έχει επιτυχία αρκεί να γίνεται με τους όρους και τον τρόπο που εμείς θέλουμε, με τη μόνη γλώσσα που οι βιομήχανοι καταλαβαίνουν, την ενότητα και την πάλη.

* Ο Νίκος Ξουράφης είναι μέλος του ΑΓ της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας του ΚΚΕ και γγ του Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
"Ο,τι το καλύτερο" ο αφελληνισμός!

Προκλητική εμμονή Σουμάκη στα μέτρα που πετάνε έξω από το καράβι τούς Ελληνες ναυτεργάτες και διαλύουν το ΝΑΤ! Σφοδρή αντίδραση από την ΠΕΜΕΝ. Συναγερμός στα καράβια ενόψει της απεργίας

"Αυτά τα μέτρα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να εξαγγελθεί"!Ετσι χαρακτήρισε τα "σφαγιαστικά" μέτρα για τη ναυτιλία που εξάγγειλε πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκης,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου! Πρόκειται για τα μέτρα που προβλέπουν το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από την ποντοπόρο ναυτιλία, απαλλάσσουν από ασφαλιστικές εισφορές τους εφοπλιστές και τινάζουν στον αέρα το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο!

Συνεχίζοντας ο υπουργός, είπε "τα μέτρα αυτά θα δικαιώσουν και μένα και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας"! Δήλωσε επίσης, σχετικά με την απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ, ότι γνώριζε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και κατέληξε λέγοντας: "Πρέπει τελικά να ξεκαθαρίσουμε ποιοι θέλουν ελληνικές σημαίες και ποιοι όχι. Κάναμε ένα βήμα μπροστά, πράγμα που βελτιώνει και την ανταγωνιστικότητα"!

Στο μεταξύ για πέμπτη βδομάδα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες, κρατώντας και χτες αποκλεισμένες τις πόρτες του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Ταυτόχρονα, "συναγερμός" επικρατεί στα πλοία ενόψει της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΝΟ για τις 4-5 Αυγούστου, σύμφωνα με τα μηνύματα που φτάνουν από παντού. Χτες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από κλιμάκια ναυτεργατών σε πλοία, για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την οργανική σύνθεση των πλοίων.

"Σατανικής έμπνευσης σχέδιο", που υπαγόρευσαν Κομίτι και Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στον ΥΕΝ, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της τα μέτρα του ΥΕΝ ηΠανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού."Ειλικρινά - τονίζεται στην ανακοίνωση - μόνο ένας άσχετος ή αφελής μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, δηλαδή μειώνω την οργανική σύνθεση, πετώντας τον κόσμο στο μουράγιο και με αυτό αντιμετωπίζω το πρόβλημα της απασχόλησης!".

"Ενα πράγμα - συνεχίζει η ΠΕΜΕΝ - ξεχνάει ή δε γνωρίζει ο υπουργός. Οτι η ΠΕΜΕΝ έχει έναν ολόκληρο αιώνα ζωής και πάντα στην πρωτοπορία των εργατικών αγώνων. Δε θα επιτρέψει να περάσουν τα μέτρα. Με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας θα αντιπαλέψουμε αυτή την αντιναυτεργατική πολιτική, την τόσο επιζήμια για τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά τους ταμεία, την εθνική οικονομία, το κοινωνικό σύνολο".

Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καταδικάζει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και την καλεί να τα ανακαλέσει. Καλεί, επίσης, τη ΓΣΕΕ να πάρει θέση και να συντονίσει τον αγώνα. "Δηλώνουμε - τονίζεται - ότι θα σταθούμε αγωνιστικά στο πλευρό των ναυτεργατών που διεκδικούν την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά ενάντια στις εφοπλιστικές απαιτήσεις".

Κτίριο του ΟΛΠ για τη Ζώνη

Παραχωρείτε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά,στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας το νεοανεγερθέν κτίριο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, προκειμένου να λειτουργήσει ως σταθμός Πρώτων Βοηθειών για τους εργαζόμενους στην περιοχή.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΛΠ, στο χερσαίο χώρο προβλέπεται να δημιουργηθεί ελικοδρόμιο, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά τραυματιών και ασθενών σε νοσοκομειακές μονάδες υποστήριξης του Κέντρου, ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή και οδικώς και από θαλάσσης. Τονίζεται, επίσης, ότι η λειτουργία του Κέντρου αποτελούσε πάγιο και μακροχρόνιο αίτημα των εργαζομένων, η δε σημασία του κρίνεται σπουδαία, αφού θα προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων και έκτακτων περιστατικών.

Αίτημα των εργαζομένων, αλλά και όλων τον φορέων της περιοχής του Περάματος, είναι να μη μείνει αυτό το κτίριο άδειο, αλλά να παρθούν όλα τα μέτρα για για τον πλήρη εξοπλισμό του, να λειτουργήσει προσωρινά με αποσπασμένο προσωπικό από το "Τζάνειο" Νοσοκομείο.

"ΞΕΝΙΑ" ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ
Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι

Κατηγορηματικό "Οχι" στο νομοσχέδιο που οδηγεί στο ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από τις 7.30 έως τις 11.30π.μ. και συμβολικό κλείσιμο της Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιούλη, οι εργαζόμενοι του "ΞΕΝΙΑ" Λαγονησίου,αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ, που - όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους - θα τους οδηγήσει στην ανεργία. Το σωματείο ζητάει, επίσης, την εξαίρεση του "ΞΕΝΙΑ" Λαγονησίου από το σχέδιο νόμου και την άμεση ανακαίνισή του.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ΑΕ που θα δημιουργηθεί για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, σκοπεύει στην ιδιωτικοποίηση ή μακροχρόνια μίσθωση ή παραχώρηση αυτής της περιουσίας, ενώ καταγγέλλεται ότι οι συντάκτες του σχεδίου νόμου αγνόησαν παντελώς τους εποχιακούς εργαζόμενους, μια και επιδιώκουν να δοθούν τα ξενοδοχεία καθαρά χωρίς προσωπικό.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι το "ΞΕΝΙΑ" Λαγονησίου είναι εταιρία βιώσιμη και ανταγωνιστική, όμως "οι πολιτικές ηγεσίες του τουρισμού παρά τις πιέσεις μας για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της μονάδας, δεν προχώρησαν σ' αυτήν την κατεύθυνση". Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμεί η υλοποίηση της δέσμευσης της υπουργού Ανάπτυξης για ανακαίνιση της μονάδας, η οποία αρνείται επίμονα ακόμα και να δεχτεί σε συνάντηση το σωματείο και να ακούσει τις προτάσεις του.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
"Καίνε" τα τοπικά προβλήματα

Την αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων για τη λύση των σοβαρών τοπικών προβλημάτων καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηλείας σε ψήφισμα συνέλευσης των μελών του.

Τα προβλήματα, που "καίνε" τους κατοίκους της περιοχής και για τα οποία οι οικοδόμοι αξιώνουν επίλυση, αφορούν σύμφωνα με το ψήφισμα στα παρακάτω: Να παρθούν αυστηρά μέτρα για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών με συνθήκες "μαύρης" εργασίας. Να προχωρήσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. Να ενταθούν οι έλεγχοι από το ΙΚΑ σε όλους τους τόπους δουλιάς, έτσι ώστε να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή. Να εξοπλιστεί πλήρως και με το κατάλληλο προσωπικό η Επιθεώρηση Εργασίας. Να γίνουν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Να επανέλθει το ασθενοφόρο στο ΙΚΑ Πύργου. Να κατασκευαστούν δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Πύργο και οι 300 εργατικές κατοικίες, καθώς και οι 100 λαϊκές κατοικίες, για να στεγαστούν οι άστεγοι κ.ά.

"Φύγετε από το... διάλογο"

"Να επανεξετάσει τη στάση της και να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο"" καλεί τη ΓΣΕΕ, με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Η ΟΣΝΙΕ, στα πλαίσια ενημερωτικής καμπάνιας για το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" (θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι), πραγματοποίησε περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και σε πολλά ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Η εκτίμηση από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους είναι η αγωνιστική διάθεση, αλλά και η αγανάκτηση για τη "φιλεργοδοτική πολιτική της κυβέρνησης και των "προγραμμάτων σύγκλισης"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ