ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Θάλαμος αερίων" η Μεγαλόπολη
  • Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στην πόλη
  • Στα ασφυκτικά πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής η λογική του δημάρχου

Σε "θάλαμο αερίων" έχει μετατραπεί το κλειστό λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, εξαιτίας της άναρχης και χωρίς την τήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων λειτουργίας του ηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη περιοχή. Το εν πολλοίς γνωστό θέμα φέρνει στην επικαιρότητα ο δήμαρχος της πόλης, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος αποφεύγει για μια ακόμα φορά να πει τα πράγματα με το όνομά τους, αφού και πάλι ουσιαστικά αρνείται να καταλογίσει ευθύνες και να κατονομάσει τους εκάστοτε κυβερνητικούς ιθύνοντες για τη συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία βέβαια δεν είναι σημερινή αλλά δημιουργήθηκε και με την ανοχή της δημοτικής αρχής όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν.

Πάντως, τα στοιχεία που αφορούν την κατάσταση, την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον της Μεγαλόπολης είναι εφιαλτικά αφού:

  • 30 εκατ. κυβικά μέτρα καυσαερίων εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κάθε 24ωρο. Τα καυσαέρια αυτά, αποτελούμενα κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, θειικό οξύ, οξείδια του αζώτου, στην πλειοψηφία τους ξεπερνούν τις οριακές τιμές που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ορίσει. Για παράδειγμα, το διοξείδιο του θείου έχει φτάσει σε ύψος ρεκόρ, στα 950 mgr/m3, όταν η οριακή τιμή της ΕΕ είναι 250 mgr/m3.
  • 700 τόνοι λιγνίτη και τέφρας το 24ωρο ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα από τις 11 καμινάδες των ηλεκτροστατικών φίλτρων και των ηλεκτροστατικών φίλτρων τέφρας. Οι μάζες αυτές κατακρημνίζονται σιγά σιγά και εναποτίθενται στο έδαφος.

Αυτό, όπως τονίστηκε, οφείλεται στο ότι εδώ και 24 χρόνια δεν έχουν αντικατασταθεί τα ηλεκτροστατικά φίλτρα, με αποτέλεσμα η σημερινή ικανότητα συγκράτησης αυτών να είναι περίπου στο 10%. Αντί όμως ο δήμαρχος να διεκδικεί ουσιαστικές λύσεις για το πρόβλημα, επικαλείται το γεγονός ότι τα όρια αυτά θεωρούνται απαράδεκτα από την ΕΕ. Ο μέσος όρος λειτουργίας των φίλτρων είναι 5 - 6 χρόνια. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το κλειστό λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης να έχει μετατραπεί σε "θάλαμο αερίων".

Η όλη εικόνα συμπληρώνεται από τα υγρά απόβλητα, που περιέχουν στερεά διαλυμένα σωματίδια τα οποία ρυπαίνουν τους γύρω ποταμούς, όπως επίσης και από την οπτική ρύπανση από την εκμετάλλευση του λιγνίτη, αφού η περιοχή έχει μετατραπεί σε "σεληνιακό τοπίο".

Για όλη την παραπάνω τραγική για τους κατοίκους της περιοχής κατάσταση ο δήμαρχος Μεγαλόπολης περιορίζεται να καταγγείλει τη ΔΕΗ, η οποία, κατά τη γνώμη του, στο βωμό της παραγωγής θυσιάζει τον ανθρώπινο παράγοντα και καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Και σαν λύσεις προτείνει τη μείωση της παραγωγής του ηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ Α) κατά 70% ειδικά τους θερινούς μήνες, οπότε τα καιρικά φαινόμενα ευνοούν την επιδείνωση του προβλήματος, αρχίζοντας από σήμερα, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντικατάσταση των ηλεκτροστατικών φίλτρων και των φίλτρων λιγνίτη κλπ.

ΚΚΕ
Υπάρχουν αιτίες και υπαίτιοι

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του Κόμματος για την κατάσταση στη Μεγαλόπολη

Με αφορμή τις τοποθετήσεις του δημάρχου Μεγαλόπολης για την κατάσταση στην πόλη, η Νομαρχική Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ, έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

"Πράγματι έχει φτάσει σε επικίνδυνα όρια για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων, η κατάσταση με τη μόλυνση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος στη Μεγαλόπολη.

Ομως υπάρχουν και αιτίες και υπαίτιοι για αυτή την κατάσταση και πορεία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μιας πολιτικής που αντί να προωθεί επενδύσεις για μια καλύτερη ΔΕΗ, κρατικό μονοπώλιο με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, προωθεί την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μιας πολιτικής που έχει καταντήσει τη ΔΕΗ ξέφραγο αμπέλι στους κάθε λογής μεγαλοεργολάβους (Μπόμπολας κλπ.), που δε σέβεται τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των κατοίκων, που επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής και δουλιάς και βεβαίως και το περιβάλλον.

Σ' αυτή την πορεία έχουν ευθύνες και οι διοικούντες τη ΔΕΗ, όμως αυτοί δεν είναι ούτε άχρωμοι, ούτε άοσμοι, ούτε ουδέτεροι. Είναι οι διορισμένες πράσινες και μπλε διοικήσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, και τη σημερινή των εκσυγχρονιστών του Κ. Σημίτη, που έχουν τις κύριες ευθύνες.

Εχουν ευθύνες και εκείνες οι ηγεσίες (συνδικαλιστικές, δημοτικές, νομαρχιακές) που αποσιωπούν και αποκρύπτουν τις αιτίες και τους υπαίτιους, δεν κάνουν τίποτα για αγωνιστική κινητοποίηση του λαού το προηγούμενο διάστημα και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όταν οξύνεται η κατάσταση, προφανώς για να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση.

Η διέξοδος βρίσκεται στη δημιουργία ενός πλατιού λαϊκού κινήματος στην περιοχή της Μεγαλόπολης, σε όλο το νομό, από εργατικά σωματεία, ΤΑ, λοιπούς κοινωνικούς φορείς, ενάντια σ' αυτή την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της λειτουργίας της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που επιβάλλει η ΕΕ και την οποία ακολουθούν οι κυβερνήσεις και υλοποιούν στην πράξη οι διορισμένες διοικήσεις.

Ενα λαϊκό κίνημα, που παράλληλα με την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όλα τα επίπεδα, θα επιβάλλει μια άλλη πολιτική για ΔΕΗ κρατικό μονοπώλιο, με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, που θα σέβεται τον εργαζόμενο, τον πολίτη, τα δικαιώματά του, τις κατακτήσεις του, τις σύγχρονες ανάγκες του και βεβαίως και το περιβάλλον".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Από σήμερα η 48ωρη στα φαρμακεία

Μέχρι την επόμενη Τετάρτη κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας μα απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ οι φαρμακοποιοί της Αττικής αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι την επόμενη Τετάρτη 16 του μήνα. Ετσι, με την κλιμάκωση του αγώνα τους, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την επιβίωση των φαρμακείων κόντρα στις προθέσεις της κυβέρνησης όπως προκύπτουν από την εμμονή της στις τελευταίες εξαγγελίες για την πολιτική φαρμάκου που αποτελούν επίθεση στο εισόδημα των φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν την πολιτική βάσει της οποίας στο όνομα της περιστολής των φαρμακευτικών δαπανών "ξεζουμίζονται" τα μικρά φαρμακεία, απ' όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει τα 38,5 δισ. δρχ. από σύνολο 100 δισ., ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο τα κέρδη των πολυεθνικών και της βιομηχανίας, από την οποία υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν μόλις τα 4 δισ. δρχ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αθήνας θα ξανασυνέλθει στις 16 του μήνα για να καθορίσει την παραπέρα στάση του, ενώ μεθαύριο 13 του μήνα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να αποφασίσει για τις μελλοντικές κινήσεις του κλάδου.

  • Με ανακοίνωσή του το ΤΕΒΕ δηλώνει πως σε ό,τι αφορά τα χρέη των ασφαλιστικών οργανισμών προς τα φαρμακεία, το ίδιο το Ταμείο δεν ευθύνεται, καθώς εξοφλεί τους λογαριασμούς των φαρμακευτικών συλλόγων το αργότερο εντός 2 ημερών από την υποβολή των παραστατικών.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΙΝΚΑ)
Λάθη σε λογαριασμούς της ΔΕΗ

Λάθη σε βάρος των καταναλωτών υπάρχουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που αποστέλλονται αυτές τις μέρες σε πολλούς δήμους. Αυτό αναφέρει το Ινστιτούτο Καταναλωτών σε σχετική ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία τα λάθη αφορούν στη χρέωση του δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και κυμαίνονται π.χ. για διαμέρισμα 78 τ.μ. γύρω στις 5.241 δρχ., ενώ πολύ μεγαλύτερα ποσά αφορούν μεγαλύτερους επαγγελματικούς ή άλλους χώρους.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ οι λανθασμένοι υπολογισμοί οφείλονται κυρίως στο τμήμα μηχανογράφησης. Το Ινστιτούτο καλεί τους καταναλωτές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους λογαριασμούς τους για να εντοπίσουν τα λάθη και τις υπερχρεώσεις και καλεί τη ΔΕΗ να ακυρώσει τους λογαριασμούς ή να δώσει εντολή αφαίρεσης των συγκεκριμένων ποσών στη φάση της πληρωμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ