ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλπάζουν στα ύψη τα "φέσια" στην αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο α εξάμηνο του 1997, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών αυξήθηκε κατά 24,8%

Τεράστια αύξηση κατά 24,8% ή 36,5 δισ. δραχμές, σημείωσαν τα επίσημα "φέσια" στην αγορά - δηλαδή η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών - το πρώτο εξάμηνο του 1997 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, όπως την κατέγραψε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, προσφέροντας ένα ακόμη δείγμα γραφής για τις συνέπειες διαρκούς επίθεσης της κυβέρνησης στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν και τους... τακτικότερους πελάτες των "δεικτών ασφυξίας". Σε αποπληθωρισμένες (σταθερές) τιμές, το ποσοστό αύξησης των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στις τράπεζες είναι 18% και αντιστοιχεί σε ποσό 186,5 δισ. δρχ. έναντι150 περίπου δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1996.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα:

  • Φέτος τον Ιούνη συγκριτικά με τον Ιούνη του 1996, η αξία των απλήρωτων - διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών μέσω τραπεζών ανήλθεσε 10,7 δισ. δρχ. (αύξηση 55,3% σε ετήσια βάση), ενώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε τον ίδιο μήνα τα 133,4 δισ. δρχ. (αύξηση 34,7%.).
  • Στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 1997 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, τα σωρευτικά ποσά των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθαν σε 53 δισ. δρχ. (αύξηση 5,32%) και των ακάλυπτων επιταγών σε 133,4 δισ. δρχ. (αύξηση 34,7%).

Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι διαταγές πληρωμής ανήλθαν το πρώτο φετινό εξάμηνο σε 50.221 έναντι 41.020 το αντίστοιχο περσινό, ενώ, αντίθετα, οι αιτήσεις πτώχευσης (2.134) και οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις(729) εμφανίζονται μειωμένες κατά 11,7% και 9,9% αντίστοιχα.

Μονόπλευρες "ευαισθησίες" της διοίκησης της ΔΕΗ

Τιμώρησαν με ποινή αργίας δύο μερών για "ανάρμοστη συμπεριφορά", υπάλληλο της ΔΕΗ, που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της επιχείρησης

Ποινή αργίας 2 ημερών επέβαλε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο στον υπάλληλο της ΔΕΗ Ν. Σταμνά με πρόσχημα την "ανάρμοστη συμπεριφορά" του. Στην πραγματικότητα όμως, τον τιμώρησαν γιατί υπερασπίστηκε τόσο την προσωπική του αξιοπρέπεια όσο και τα συμφέροντα της ΔΕΗ απέναντι σε ανάδοχο Εταιρία. Οι εργαζόμενοι της Περιοχής Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΔΕΗ με αφορμή την τιμωρία του συναδέλφου τους Ν. Σταμνά, καταγγέλλουν ότι ενώ υπάρχουν περισσότερα από 100 έργα στα χέρια του εργολάβου (ΕΝΤΕΧΝΟΣ ΑΕ) των οποίων η κατασκευή καθυστερεί εδώ και αρκετούς μήνες, δεν έχει επιβληθεί ούτε μία ποινική ρήτρα."Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες του ανάδοχου και του επιβλέποντα μηχανικού συνεχίζουν ασύδοτοι να εκθέτουν τη ΔΕΗ στους καταναλωτές και να ταλαιπωρούν τους συναδέλφους που έχουν την ατυχία να συνεργάζονται μαζί τους", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική ΔΕ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Περιοχής Ανατολικής Θεσσαλονίκης. "Την ίδια ώρα που οι "εγκέφαλοι" της ιεραρχίας ανακάλυψαν τον "Χάρτη Υποχρεώσεων προς Καταναλωτή" και τα πεντοχίλιαρα της ΔΕΗ, ούτε ένας δεν ενδιαφέρθηκε για τα δεκάδες καθυστερημένα έργα".

Επίσης η ΤΟΕ/ΠΑΘ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον εργαζόμενο Ν. Σταμνά και καταγγέλλει την αδιαφορία της ιεραρχίας για την ταλαιπωρία εκατοντάδων καταναλωτών, καλώντας τους παράλληλα να αντισταθούν στη διείσδυση και τη δράση των εργολάβων που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τα συμφέροντα τόσο της ΔΕΗ όσο και των καταναλωτών. Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγους μήνες, η υπουργός Ανάπτυξης και η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίαζαν με τυμπανοκρουσίες τον λεγόμενο "Χάρτη Υποχρεώσεων προς Καταναλωτή", που εκτός των άλλων έθετε συγκεκριμένες προθεσμίες στις οποίες οι υπηρεσίες της ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένες να εξυπηρετούν τους καταναλωτές και αν παραβιάζονταν οι προθεσμίες ο καταναλωτής μπορούσε να ζητήσει "αποζημίωση", τα γνωστά πεντοχίλιαρα. Τα μεγάλα λόγια όμως για "ικανοποιημένο καταναλωτή", ξεχνιούνται αμέσως, όταν πρόκειται για την εργολαβική ασυδοσία ενώ δείχνεται ιδιαίτερος ζήλος για τη φίμωση όσων αρνούνται να συμβιβαστούν με την κατάσταση αυτή, όπως δείχνει και το γεγονός της τιμωρίας του παραπάνω υπαλλήλου γιατί κατήγγειλε τα έργα και τις ημέρες του εργολάβου και όσων από την ιεραρχία της ΔΕΗ με περίσσιο ζήλο τον καλύπτουν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)
Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για δρομολόγηση κινητοποιήσεων

Η ΟΒΣΑ στιγματίζει την αδιέξοδη τακτική της αναμονής και του συμβιβασμού, που τηρεί η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ απέναντι στα έκρυθμα προβλήματα των ΕΒΕ

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα στο χώρο των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος μετά και την τελευταία συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ). Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να παραμένει παγερά αδιάφορη απέναντι στα τεράστια άλυτα προβλήματα των ΕΒΕ, αλλά συνεχίζει και εντείνει ακόμα παραπέρα την πολιτική αφανισμού τους και κατά τη διάρκεια του περίφημου "κοινωνικού διαλόγου" με το ασφαλιστικό, με τις υποχωρήσεις στις πιέσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για επιβολή ακόμη πιο σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, με παραπέρα συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων με δραματικές συνέπειες στην κίνηση της αγοράς.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι η τακτική της ΓΣΕΒΕΕ να παραμένει σε στάση αναμονής φτάνει στα όρια του συμβιβασμού, ενώ με την επιμονή της να συνεχίζει να συμμετέχει στον "κοινωνικό διάλογο", δε βοηθάει τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος να βγει από το πελάγωμα και τον αποπροσανατολισμό που έντεχνα έχουν διοχετευτεί τα τελευταία χρόνια.

Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα το ΔΣ της ΟΒΣΑ αποφάσισε ομόφωνα:

  • Στο διάστημα από σήμερα μέχρι το Σεπτέμβρη να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης στη βάση για όλα τα ζητήματα και αντικειμενική ανάλυση στα προβλήματα αιχμής που είναι το ασφαλιστικό, το ωράριο και τα πολυκαταστήματα, το φορολογικό και η επαγγελματική στέγη.
  • Μέσα στο Σεπτέμβρη η ΟΒΣΑ να πραγματοποιήσει πλατιά σύσκεψη των ΔΣ και αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της με τα ίδια θέματα και με κύριο ζητούμενο αποφάσεις για κινητοποιήσεις με διάφορες μορφές.
  • Η ΟΒΣΑ να ασκήσει πίεση προς την ΓΣΕΒΕΕ για να πάρει απόφαση για πανελλαδικούς αγώνες μέσα στο Νοέμβρη του 1997.

Τέλος, το ΔΣ της Ομοσπονδίας ασχολήθηκε και με το πρόβλημα της δημόσιας υγείας όπως διαμορφώνεται με το νέο νομοσχέδιο. Τονίστηκε ότι το πρόβλημα "υγεία" αφορά όλο το λαό, εκτός από εκείνους που διαθέτουν την οικονομική άνεση να νοσηλεύονται εκτός Ελλάδας ή σε ιδιωτικά νοσοκομεία πολυτελείας. Η όλη μεθόδευση περικοπών, καταγγέλθηκε, και η κατεδάφιση του συστήματος υγείας από την κυβέρνηση εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτικής πλήρους υποταγής στις κατευθύνσεις των κέντρων της ΕΕ για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η ΟΒΣΑ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των γιατρών και προσθέτει τη δική της φωνή διαμαρτυρίας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η ΟΤΟΕ βάζει "πλάτες" στην ιδιωτικοποίηση

Παρέμβαση της ΕΣΑΚ για τις προωθούμενες διαδικασίες ξεπουλήματος

Την έντονη κριτική της ΕΣΑΚ προκάλεσε η προχτεσινή παρέμβαση της ΟΤΟΕ, που στην ουσία ισοδυναμεί με στήριξη των κυβερνητικών σχεδίων για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος σε κάποιον ιδιώτη. Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση ότι αρωγοί και σύμμαχοι στις κυβερνητικές προσπάθειες ξεπουλήματος είναι και οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, που εξαντλούν την αντίθεσή τους για την ιδιωτικοποίηση της ΤΚΕ σε επιμέρους ζητήματα (τίμημα, διαφάνεια, φερεγγυότητα αγοραστή κτλ.), αποφεύγοντας να πάρουν θέση ενάντια στην πώληση της τράπεζας.

Η ΕΣΑΚ σημειώνει με έμφαση ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεπούλημα της ΤΚΕ και ότι ο ρόλος της κυβερνητικής πολιτικής έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ψιθυρίζεται, ότι παρεμβαίνει στις διαμάχες των μεγαλοσυμφερόντων και τις ρυθμίζει ανάλογα, σε όφελός της και σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά την αντίθεση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας, που είναι η μητρική της ΤΚΕ, η κυβέρνηση, διαμέσου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,εμμένει στη θέση της για χάρισμα,ουσιαστικά, της ΤΚΕ στην Εγνατία Τράπεζα, που είναι και η μοναδική υποψήφια για την εξαγορά.

Ο ευρωτιμάριθμος το Μάη

Με ρυθμό 5,3% "έτρεχε" το Μάη στη χώρα μας ο "ευρωτιμάριθμος" έναντι αντίστοιχου ρυθμού 5,5% του επίσημου τιμάριθμου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η διαφορά, ανάμεσα στον "ευρωτιμάριθμο" που εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με τον εθνικό τιμάριθμο, οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώτος δεν περιλαμβάνει στο "καλάθι της νοικοκυράς" τις μεταβολές τιμών στα είδη και τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Ο "ευρωτιμάριθμος" χρησιμοποιείται από τη "EUROSTAT", τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να γίνονται διεθνείς συγκρίσεις μεταξύ των χωρών - μελών και να αξιολογείται η πρόοδος που επιτυγχάνεται στα πλαίσια της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Από το 1998 αναμένεται να εισαχθεί σαν επίσημος δείκτης πληθωρισμού στις 15 χώρες της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ