ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΗ
Πάρτε πίσω τις τροπολογίες - σκάνδαλα

Εντονη αντίδραση προκάλεσε στους τεχνικούς και συνταξιούχους της ΔΕΗ η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει ξαφνικά στη Βουλή δυο τροπολογίες, που υπονομεύουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Με ανοιχτή επιστολή της η ΕΤΕ - ΔΕΗ καλεί τους 300 της Βουλής να μην τις ψηφίσουν

Την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει ξαφνικά στη Βουλή δύο τροπολογίες - σκάνδαλα, με τις οποίες επιχειρείται η υπονόμευση όχι μόνο του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης (προς όφελος κάποιων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων) αλλά και του ισχύοντος συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ενδεικτικό του κλίματος αναταραχής που προκάλεσαν οι δύο τροπολογίες, είναι τόσο το περιεχόμενο της "ανοιχτής επιστολής" που έστειλε η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ - ΔΕΗ) στους βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής όσο και της σχετικής ανακοίνωσης του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΔΕΗ Αττικής. Τόσο οι τεχνικοί της ΔΕΗ (με την ανοιχτή επιστολή της ΕΤΕ - ΔΕΗ προς τους βουλευτές) όσο και οι συνταξιούχοι της (με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Αττικής), επισημαίνουν πως τυχόν ψήφιση των δύο επίμαχων τροπολογιών από τη Βουλή, θα έχει σαν συνέπεια τόσο το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιώτες (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές) όσο και την υπονόμευση του ταμείου ασφάλισης των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Οι τεχνικοί της ΕΤΕ - ΔΕΗ, εξηγούν πως η ξαφνική κατάθεση των δύο τροπολογιών στη Βουλή από την υπουργό Ανάπτυξης με το επιχείρημα "δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια", τους ανάγκασε να επιλέξουν τη μέθοδο ανοιχτής επιστολής για να επικοινωνήσουν με τους βουλευτές, επειδή κρίθηκε σαν η λιγότερο χρονοβόρα. Στην ανοιχτή επιστολή, που στρέφεται κυρίως κατά της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου - ενώ η ευθύνη για την ξαφνική κατάθεση των δύο τροπολογιών για την ίδρυση θυγατρικών εταιριών παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ και κάποιους ιδιώτες και η βιασύνη να ψηφιστούν στο Α Θερινό τμήμα βαρύνει το σύνολο της κυβέρνησης - η διοίκηση της ΕΤΕ - ΔΕΗ:

  • Στιγματίζει το γεγονός ότι πριν την κατάθεση των δύο τροπολογιών "δεν προηγήθηκε κανένας απολύτως διάλογος με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ".
  • Επισημαίνει ότι υπήρξαν δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες στα πλαίσια εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (οδηγία 96/92 της ΕΕ), "θα αλλάξει μέχρι το τέλος του χρόνου το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΗ".

Η διοίκηση της ΕΤΕ - ΔΕΗ αναρωτιέται γιατί βιάζεται τόσο πολύ η κυβέρνηση να ψηφιστούν οι δύο τροπολογίες, ενώ ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και η πρόταση για το πώς θα γίνει η εφαρμογή της οδηγίας 96/92 ούτε υπήρξε "ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που λέγεται Ασφαλιστικό εργαζομένων ΔΕΗ".Και με βάση όλα τα παραπάνω κενά και ερωτηματικά, η διοίκηση της ΕΤΕ απευθυνόμενη στους 300 της Βουλής τούς καλεί να αναρωτηθούν: "γιατί με τόση βιασύνη σάς καλεί η κα υπουργός και η κυβέρνηση να εγκρίνετε με την ψήφο σας την ίδρυση θυγατρικών εταιριών από τη ΔΕΗ και κάποιους ιδιώτες; ".

Στην ίδια επιστολή διατυπώνονται και μια σειρά άλλα ερωτηματικά, όπως:

  • Κάτω από ποιο καθεστώς και ποιο νομικό πλαίσιο θα διέπονται οι καινούριες εταιρίες;
  • Μήπως θα συμβάλει η ΔΕΗ στην ίδρυση των θυγατρικών εταιριών, προσφέροντας τα πάγια κεφάλαια, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση, ώστε κάποιοι να κληθούν απλώς να αποκομίσουν κέρδη;
  • Γιατί δεν αποδέχτηκε η υπουργός Ανάπτυξης πρόταση - τροπολογία βουλευτών που εισηγούνται ότι όλο το προσωπικό των θυγατρικών πρέπει να είναι ασφαλισμένο στον Ασφαλιστικό φορέα της ΔΕΗ; (π. χ. ΟΤΕ).
  • Μήπως επιχειρείται να ξεπεραστεί το θέμα του Ασφαλιστικού της ΔΕΗ, που έχει ταλαιπωρήσει εργαζόμενους και συνταξιούχους;

Στο "διά ταύτα", η διοίκηση της ΕΤΕ - ΔΕΗ:

1) Δηλώνει ότι θα έβλεπε "θετικά τη δημιουργία θυγατρικών με υγιείς και διαφανείς όρους, που θα διευρύνουν το ρόλο της ΔΕΗ μέσα στους στρατηγικούς της στόχους" και δε θα αφυδατώνουν τη ΔΕΗ από ζωτικές της υπηρεσίες.

2) Πιστεύει ότι "η ΔΕΗ μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να διαφυλάξει το δημόσιο και προπαντός κοινωνικό της χαρακτήρα με εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη".

3) Θεωρεί πως "είναι απαραίτητο να στηριχτεί η ΔΕΗ για να κρατήσει το μονοπώλιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας".

4) Καλεί και παρακαλεί όλους τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τις δύο τροπολογίες που προβλέπουν την "εκ προχείρου δημιουργία θυγατρικών εταιριών από τη ΔΕΗ και κάποιους ιδιώτες".

5) Δηλώνουν προς την υπουργό Ανάπτυξης που μέχρι στιγμής αγνόησε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και δε ζήτησε τη γνώμη τους, ότι "δε θα αποδεχτούν τετελεσμένα" και την προειδοποιούν - με νόημα - πως "όποιος βιάζεται σκοντάφτει... "!

Οι συνταξιούχοι

Από τον πλευρά του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ Αττικής, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με τις 2 τροπολογίες που κατέθεσε για ψήφιση στο τμήμα θερινών διακοπών της Βουλής, συνεχίζει το χορό των αιφνιδιασμών αντί διαλόγου.Η εφαρμογή στην πράξη αυτής της διάταξης και "εάν ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους - τονίζουν οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ - θα οδηγήσει σε μια χωρίς φραγμό μεταβίβαση της δραστηριότητας της ΔΕΗ σε τρίτους και αυτό σημαίνει πραγματικό και όχι φραστικό ξεπούλημα της ΔΕΗ με οδυνηρές συνέπειες για τον Ελληνα καταναλωτή". Επίσης οι συνταξιούχοι:

  • Επισημαίνουν πως με τις διατάξεις των παραπάνω τροπολογιών, "πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος" και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή Ενιαίας Αναλογιστικής Μελέτης σαν τη μοναδική και αποκλειστική λύση για το ασφαλιστικό πρόβλημα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
  • Δηλώνουν πως στην άρνηση της κυβέρνησης για διάλογο και επίλυση των ζωτικών θεμάτων, "απομένει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων και συνταξιούχων" της επιχείρησης για να αποσυρθεί η τροπολογία για τις θυγατρικές της ΔΕΗ και να εφαρμοστεί άμεσα η Ενιαία Αναλογική Μελέτη.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπαραστέκονται στον αγώνα των φαρμακοποιών

Την αντίθεσή της στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τη συμπαράστασή της στον αγώνα των φαρμακοποιών εκφράζει, με επιστολή της προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αφού δεν αγγίζουν τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, που είναι η υπερκοστολόγηση των φαρμάκων, η συρρίκνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η αντικατάσταση παλιών δοκιμασμένων φαρμάκων από καινούρια ακριβά φάρμακα, κυρίως εισαγόμενα. Αυτά είναι ο πυρήνας του προβλήματος και όχι τα υπερβολικά κέρδη των φαρμακοποιών όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Επίσης, καταγγέλλει ότι από την άλλη η κυβέρνηση κανένα μέτρο δεν πήρε για την αντιμετώπιση της υπερτιμολόγησης πρώτων υλών μέχρι και 5.000% που καταγράφονται στην έκθεση της επιτροπής Κοσμίδη. Ενώ κανένα στοιχείο δε συνηγορεί για το ότι ο κλάδος των φαρμακοποιών ευθύνεται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, που γνωρίζει καλά ότι τα τελευταία δέκα χρόνια για αύξηση αριθμού κουτιών (ποσότητας) 45%,υπήρξε αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης 671%.

"Λέει ψέματα - καταγγέλλει η Ομοσπονδία - πιστεύοντας ότι έτσι θα περάσει ευκολότερα τη λίστα φαρμάκων, βάζοντας έτσι τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται. Τα μέτρα αυτά προσωρινά μόνο θα μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη αφού είναι σίγουρο ότι με τις νέες ανατιμήσεις που θα επιβάλουν οι φαρμακοβιομήχανοι και εισαγωγείς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτή η μείωση θα υπερκαλυφθεί".

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Ομοσπονδία, θα λυθεί μόνο με την ανάπτυξη της έρευνας, με τη λειτουργία των κλειστών κρατικών εργοστασίων, με χρήματα από το ΕΟΦόσημο στην εγχώρια ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ενώ τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση αφαιρούν έσοδα από τους φαρμακοποιούς και τα ασφαλιστικά ταμεία των υγειονομικών και των φαρμακοϋπαλλήλων. Οδηγούν στο κλείσιμο των μικρών φαρμακείων και στην υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δίνουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της φαρμακευτικής δαπάνης στους εισαγωγείς και τους φαρμακοβιομήχανους, οδηγούν στη συρρίκνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και την αύξηση των εισαγωγών, στο κλείσιμο μικρών συνεταιρισμών και μικρών φαρμακαποθηκών.

Γι' αυτούς τους λόγους, τονίζεται, οι εργαζόμενοι στο χώρο του φαρμάκου είναι αντίθετοι με τις εξαγγελίες, ζητούν την απόσυρσή τους και συμπαραστέκονται στον αγώνα των φαρμακοποιών.

Συνάντηση με τον Σπ. Χαλβατζή

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα των φαρμακοποιών εξέφρασε εκ μέρους του Κόμματος ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου εξέθεσαν τις απόψεις τους για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στο θέμα του φαρμάκου και για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν στο ελληνικό φαρμακείο, ενώ από την άλλη αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των πολυεθνικών και των αλυσίδων φαρμακείων. Επίσης, αναφέρθηκαν στην πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για τις κυβερνητικές εξαγγελίες και για τις συνέπειες που θα έχουν τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ασφαλισμένους. Από τη μεριά του ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει με όσες δυνάμεις διαθέτει τον αγώνα των φαρμακοποιών για την επιβίωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ