ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Νέα Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης!
  • Απέφυγε να απαντήσει την πρώτη φορά και δεν κατέθεσε το έγγραφο που του ζητήθηκε!
  • Περισσότερα ερωτηματικά εγείρει η στάση Γιαννόπουλου, σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές Αχ. Κανταρτζής, Ν. Γκατζής
  • Ζητήθηκε η παρέμβαση Κακλαμάνη

Εκ νέου Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής,για τα θέματα της παρέμβασης του υπουργού προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, για την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα και τη σπουδή που έδειξαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές για την ολοκλήρωση των δικών εναντίον των μελών της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα. Αφορμή αποτέλεσε όχι μόνο το περιεχόμενο της απάντησης του υπουργού σχετικά με τα θέματα (23 - 6 - 97) αφού ουσιαστικά αποφεύγει να απαντήσει, αλλά και το γεγονός ότι δεν κατέθεσε το κείμενο της επιστολής του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως ζητούνταν στην προηγούμενη Ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ, που είχε κατατεθεί στις 11 - 6 - 1997.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο ερωτώμενος υπουργός είναι υποχρεωμένος να καταθέσει αντίγραφο του εγγράφου που του ζητήθηκε κι όχι να χρησιμοποιήσει απόσπασμα αυτού στην απάντησή του,όπως έκανε ο Ε. Γιαννόπουλος! Μάλιστα, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή που ακολούθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αντί να απαντά στην Ερώτησή τους, δημιουργεί πλέον νέα ερωτηματικά.Το όλο θέμα άλλωστε θα τεθεί υπόψη και του προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, αφού με επιστολή τους οι Αχ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής ζητούν την παρέμβασή του, προκειμένου να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός και να προσκομίσει το σχετικό έγγραφο όπως προβλέπει ο κανονισμός!

Η Ερώτηση

Εστιάζοντας σε τρία συγκεκριμένα θέματα, οι ερωτώντες βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν στο περιεχόμενο της Ερώτησής τους τα εξής:

  • "Υποστηρίζετε στην απάντησή σας πως η από 20 - 1 - 97 επιστολή σας προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (ΑΠ) δε συνιστά παρέμβαση αλλά αντίθετα καθήκον επιβαλλόμενο από την επιδεικνυόμενη ευαισθησία προστασίας της προσωπικότητας των βουλευτών που βάλλεται από πολίτες άνευ λόγου. Ομως δεν μπορείτε να μονοπωλείτε την ευαισθησία για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η βουλευτική ασυλία.

Πολλοί προκάτοχοί σας υπουργοί, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιχείρησαν τέτοια παρέμβαση, εύλογα, γιατί η συζήτηση του θέματος της αναμόρφωσης της βουλευτικής ασυλίας δεν ολοκληρώθηκε, τόσο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται με τις αιτήσεις άρσης ασυλιών, όσο και στην Ολομέλεια, ούτε βέβαια στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης που ξεκίνησε από την προηγούμενη βουλευτική περίοδο και συνεχίζεται και στην παρούσα. Αντίθετα, απόψεις που οδηγούσαν στη διευκόλυνση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας αποκρούστηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών. Αλλωστε και η χρονική συγκυρία στην οποία επιλέξατε να αποστείλετε τη σχετική επιστολή στον εισαγγελέα του ΑΠ (εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων), όπου μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Ευάγγελος Μπούτας, δεν πείθει για τις προθέσεις που επικαλείστε".

  • "Απαξιώσατε να απαντήσετε σε δύο καίρια ερωτήματα που θέσαμε και αφορούσαν την ταχύτατη ολοκλήρωση της δίκης σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Η παραπάνω στάση σας ενισχύει την εκτίμηση που αναφέρεται στην Ερώτησή μας περί ύπαρξης πολιτικών σκοπιμοτήτων στη χρήση των κριτηρίων επίσπευσης της συγκεκριμένης δίκης κατά παράβαση των πάγιων πρακτικών που αφορούν στο κατά πόσο συντρέχει κίνδυνος παραγραφής του αδικήματος. Η επιλεκτική αυτή αντιμετώπιση της συγκεκριμένης υπόθεσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του "υπερβάλλοντος ζήλου" του συγκεκριμένου δικαστικού λειτουργού αλλά και προϊόν πολιτικών παρεμβάσεων, θα συμπληρώναμε".
  • "Σημειώνουμε επίσης ως σοβαρό το γεγονός ότι κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής δε μας αποστείλατε επίσημο αντίγραφο του σώματος της αιτηθείσας με την παραπάνω Ερώτησή μας επιστολής σας προς τον εισαγγελέα του ΑΠ, αλλά παραθέσατε στο κείμενο της απάντησής σας με εισαγωγικά το φερόμενο ως περιεχόμενο της παραπάνω επιστολής και μάλιστα θεωρώντας την ενέργεια αυτή ως χρήσιμη για την απόκρουση της συκοφαντίας που ισχυρίζεστε αναληθώς ότι εκτοξεύουμε εναντίον σας και όχι ως υποχρέωση επιβαλλόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής. Και αναρωτιέται κανείς, ποια σκοπιμότητα μπορεί να κρύβεται πίσω από την παραπάνω ενέργειά σας".

Καταλήγοντας, ο Αχ. Κανταρτζής και ο Ν. Γκατζής απευθύνουν προς τον Ε. Γιαννόπουλο τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • "Ποια ευαισθησία τού επέβαλε να αναλάβει αυτόβουλα την πρωτοβουλία και να αποστείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την από 20 - 11 - 1997 επιστολή του,όταν η συζήτηση για τα θέματα βουλευτικής ασυλίας δεν έχει ολοκληρωθεί στη Βουλή, ενώ παράλληλα έχει αποκρουστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών οποιαδήποτε προσπάθεια που θα οδηγούσε στη διευκόλυνση της άρσης τους;".
  • "Πόσες και με τι περιεχόμενο ποινικές υποθέσεις εκκρεμούσαν και από πότε στην Εισαγγελία της Λάρισας την 23/5/97, μέρα που έγινε η δίκη κατά της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών;".
  • "Εάν είναι στις προθέσεις του να εξεταστεί η πιθανότητα άσκησης πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του αρμόδιου εισαγγελέα Λάρισας για τη σκόπιμα επιλεκτική ταχύτατη διεκπεραίωση της υπόθεσης της κατηγορίας σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής".

Τέλος, οι βουλευτές επιμένουν στο να προσκομιστεί το έγγραφο - επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Εκδρομή στην Κίνα

Ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας - Κίνας διοργανώνει τη δεύτερη εκδρομή του στην Κίνα, η οποία θα περιλάβει αυτή τη φορά και το Χονγκ - Κονγκ. Η αναχώρηση θα γίνει την 1η Οκτώβρη (αυτή τη φορά μέσω Μόσχας) και η επιστροφή στις 20 Οκτώβρη.Η εκδρομή του προσεχούς Οκτώβρη θα έχει διάρκεια 20 ημερών αντί 18 ημερών που διαρκούσαν συνήθως οι προηγούμενες και θα περιλάβει τις πόλεις Πεκίνο, Ξιάν, Σανγκάη, Χαντζού, Καντώνα και Χονγκ - Κονγκ. Για τη συμμετοχή στην εκδρομή πληροφορίες στο τηλέφωνο Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου 3646.260, της αρχηγού της εκδρομής κ. Αμαλίας Ματιάτου 7772.567, καθώς επίσης και τα τηλέφωνα 3235.295 ή 3225.824.

Απάντησε με ειλικρίνεια!

Τα όρια του προσωπικού διασυρμού αγγίζουν κατά τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ορισμένα σχόλια που δημοσιεύτηκαν χτες στον Τύπο για τον υποψήφιο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Στ. Τσαμπαλή.

Με χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος της Βουλής τονίζει ότι ο Στ. Τσαμπαλής απάντησε με αξιέπαινη ειλικρίνεια στις ερωτήσεις της αρμόδιας επιτροπής και έδωσε την εικόνα ικανού, σοβαρού και υπεύθυνου ανθρώπου, με υψηλής στάθμης τυπικά προσόντα, αλλά "δυστυχώς, στην κοινή γνώμη πέρασε η εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ