ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ στην εκποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο "ΞΕΝΙΑ" Λαγονησίου. Καταγγελία από την ΤΕ Φθιώτιδας της ΕΣΑΚ για το "ΓΑΛΗΝΗ"

Την κήρυξη προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας το Σάββατο 19 Ιούλη αποφάσισε η γενική συνέλευση των εργαζομένων στο "ΞΕΝΙΑ" Λαγονησίου προχτές, Κυριακή, ενώ χτες δεν έγινε η προγραμματισμένη στάση εργασίας ενόψει της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Σωματείου και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν σαν νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης,το νομοσχέδιο για την "αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, ζητάνε να εξαιρεθεί το "ΞΕΝΙΑ" Λαγονησίου από το νομοσχέδιο αυτό και τη διατήρηση του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Επίσης, να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της μελέτης που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την ανακαίνιση της μονάδας. Τέλος, προειδοποιούν σε σχετική τους ανακοίνωση ότι δε θα επιτρέψουν το ξεπούλημα της επιχείρησης και ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΤΕ Φθιώτιδας της ΕΣΑΚ

Την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης, αναφορικά με το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και ειδικότερα για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Φθιώτιδας της ΕΣΑΚ.Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι εξαγγελίες της υπουργού Ανάπτυξης για την εκποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ παίρνει σάρκα και οστά στο νομό, όπου όλοι γίνονται μάρτυρες των διαδικασιών με τις οποίες προωθείται η εκμίσθωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "ΓΑΛΗΝΗ" στα Καμένα Βούρλα.

Ευθύνες όμως καταλογίζονται και στους τοπικούς φορείς, Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, που "μετά τη συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης αποδέχτηκαν το ξεπούλημα και την πολιτική της κυβέρνησης και ανέστειλαν τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί σε σύσκεψη των φορέων του Νομού".

Η ΤΕ Φθιώτιδας της ΕΣΑΚ εκτιμά ότι υπάρχουν λύσεις, που όμως για να υλοποιηθούν απαιτείται: "Ολοι οι φορείς του Νομού να εγκαταλείψουν τη μέχρι τώρα τακτική τους και να έρθουν σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να απορρίψουν κάθε πρόταση για εκχώρηση της περιουσίας του ΕΟΤ σε ιδιώτες. Να διεκδικήσουν την παραχώρησή της στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ανάλογη χρηματοδότηση για να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις".

Τέλος, καλείται το Εργατικό Κέντρο να αναλάβει πρωτοβουλίες για συντονισμό των φορέων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, γιατί αλλιώς γίνεται "συμμέτοχο και συνένοχο για την τύχη που θα έχει το συγκρότημα ΓΑΛΗΝΗ και τα συμφέροντα των εργαζομένων".

"Συντριπτικό χτύπημα στους ναυτεργάτες"

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, χτες, με αντιπροσωπεία της ΠΝΟ

Με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,συναντήθηκε χτες το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), στα πλαίσια των επαφών με τα κόμματα, ενόψει του νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Η Αλέκα Παπαρήγα, μετά το τέλος της συνάντησης με τους ναυτεργάτες, δήλωσε σχετικά: "Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, αξιοποιεί και ενθαρρύνει τον εκβιασμό των εφοπλιστών και ιδιαίτερα της ποντοπόρου ναυτιλίας και με τα νέα μέτρα διώκει στην ουσία μαζικά τους ναυτεργάτες, καταστρέφει - διαλύει τοΝαυτικό Απομαχικό Ταμείο,καταργεί μέχρι και ειδικότητες, πράγμα που βεβαίως θα είναι συντριπτικό χτύπημα στον περιορισμένο, έστω, σήμερα αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών. Η δική μας προσπάθεια θα είναι, όχι μόνο να στηρίξουμε τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, αλλά και να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και όλους τους εργαζόμενους, ότι η ελληνική ναυτιλία θυσιάζεται εν ψυχρώ στο γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει, να ελεγχθεί και ο τομέας της ναυτιλίας πλήρως στην περιοχή του Αιγαίου, της Μεσογείου, προς όφελος των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και μεγάλων στρατιωτικοπολιτικών Οργανισμών. Πρέπει να δει κανείς, κατά τη δική μας γνώμη, την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην ελληνική ναυτιλία, όχι μόνο σαν ένα οικονομικό μέγεθος, αλλά και σαν μια γενικότερη στρατηγική πολιτική, που έχει σχέση με τη μοιρασιά των αγορών και των κερδών".

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας ο γενικός γραμματέας Γιάννης Χαλάς επισήμανε: "Πράγματι, τα μέτρα αυτά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ναυτεργάτης και ιδιαίτερα ο άνεργος ναυτεργάτης, που ζει σήμερα υπό άθλιες συνθήκες. Στόχος μας είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο από την κυβέρνηση που θα έχει αρχή, μέση και τέλος, τέτοιο, που θα περικλείει την προστασία των ανέργων, την απορρόφησή τους, την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, ώστε να μην υπάρχει άνεργος ναυτεργάτης. Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά μας και τις κινητοποιήσεις μας".

Αγωνιστικά μηνύματα από τις θάλασσες

"Πυρετός" στα καράβια ενόψει της 48ωρης απεργίας και απαίτηση από παντού για διεύρυνση του αγώνα

Απανωτά χτυπήματα στο δουλεμπορικό κύκλωμα εξακολουθούν να καταφέρνουν οι ναυτεργάτες με τον αδιάκοπο αγώνα τους, που έχει αρχίσει από τις 3 Ιούνη, για ναυτολόγηση χωρίς κεφαλομεσίτες και για την προστασία της απασχόλησης. Οι ναυτεργάτες κράτησαν και χτες αποκλεισμένες τις εισόδους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας για 4 ώρες, από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, ενώ συνέχισαν και το κλείσιμο των γραφείων των δουλέμπορων ναυτιλιακών πρακτόρων.

Ο αγώνας των ναυτεργατών θα κλιμακωθεί με την 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Αυγούστου στα ποντοπόρα πλοία. Στο μεταξύ, ολοένα και πληθαίνουν τα μηνύματα των ναυτεργατών προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επέκταση του αγώνα και στις άλλες κατηγορίες πλοίων.Η ΕΕ της ΠΝΟ έχει αποφασίσει ότι αν μέχρι την έναρξη της απεργίας, η κυβέρνηση δεν έχει ανακαλέσει τα αντιναυτεργατικά μέτρα, θα συνεδριάσει ξανά στη διάρκεια της 48ωρης απεργίας, για να αποφασίσει κλιμάκωση και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων.

Οι ναυτεργάτες και χτες συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από το ΓΕΝΕ. Από εκεί ξεκίνησαν πορεία προς τα γραφεία των ναυτιλιακών πρακτόρων. Εντόπισαν μάλιστα τον ναυτιλιακό πράκτορα Αντώνη Χαλδαίο,του οποίου το όνομα είναι γραμμένο στη "λίστα δουλεμπόρων" - όπως την έχουν ονομάσει οι ναυτεργάτες - και βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης, να έχει ανοίξει άλλο γραφείο! Ο εν λόγω πράκτορας διατηρούσε γραφείο στην οδό Σαχτούρη 12, το οποίο οι ναυτεργάτες είχαν κλείσει περίπου πριν από ένα μήνα! Η "επίσκεψη" των ναυτεργατών αιφνιδίασε τον πράκτορα, ο οποίος χωρίς αντιρρήσεις δέχτηκε να το κλείσει. Να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Χαλδαίος είχε παραδεχτεί ότι παίρνει μίζα από τους ναυτεργάτες, δηλώνοντας μάλιστα μπροστά σε συνδικαλιστές: "Ποιος τους είπε να έρθουν, ας μην έρχονταν"! Οι ναυτεργάτες"επισκέφθηκαν" και το γραφείο του ναυτιλιακού πράκτορα Κασιμάκη,του οποίου το όνομα περιέχεται στη λίστα.

Οι ναυτεργάτες με το συνεχή αγώνα τους απαιτούν την προστασία της απασχόλησης, τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και την ανάκληση όλων των αντιναυτεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, τόσο με προεδρικά διατάγματα και νομοσχέδια, όσο και με υπουργικές αποφάσεις που "κόβουν το δρόμο προς τη θάλασσα", διώχνουν μαζικά τους ναυτεργάτες από τα πλοία, απαλλάσσουν από εισφορές τους εφοπλιστές και διαλύουν το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Εισιτήρια θεάτρου από την Εστία

Αρχίζει σήμερα η δωρεάν διανομή εισιτηρίων θερινής περιόδου για θέατρα και κινηματογράφους από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας στους εργαζόμενους, συνταξιούχους και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, του Νομού Αττικής. Δικαιούχοι είναι όσοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού και έχουν πραγματοποιήσει 50 τουλάχιστον ημερομίσθια το '97, οι συνταξιούχοι που κατέβαλαν εισφορές όταν εργάζονταν. Και στις δυο περιπτώσεις, προϋπόθεση είναι ότι δε συμμετέχουν στα φετινά προγράμματα εκδρομών και κοινωνικού τουρισμού. Η διανομή θα γίνεται για τους εργαζόμενους κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και για τους συνταξιούχους κάθε Τρίτη.

Οι συνταξιούχοι απαντούν στον υβριστή υπουργό

Την οργή και αγανάκτηση των συνταξιούχων του Νομού Καβάλας για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που κατηγόρησε τους συνταξιούχους της χώρας ότι "συνωμοτούν σε βάρος των νεότερων γενιών ασφαλισμένων" (!), εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ του Νομού Καβάλας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση, "συκοφαντώντας τους συνταξιούχους, προσπαθεί να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους για να περάσει την αντιλαϊκή και υπέρ των μονοπωλίων πολιτική της, χωρίς να γνωρίζει κανέναν ηθικό φραγμό".

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλείσιμο και μεταφορά της επιχείρησης επεξεργασίας καπνών στην Καβάλα από τη ΣΕΚΕ. "Θεωρούμε - τονίζεται - ότι η μεταφορά της επιχείρησης από την Καβάλα είναι απαράδεκτη, γιατί συντελεί στην απογύμνωση της πόλης από την καπνεργασία, παρότι η Καβάλα υπήρξε η μητρόπολη του καπνεργατικού επαγγέλματος για περισσότερα από 100 χρόνια και είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες και τις θυσίες, τις επιτυχίες των καπνεργατών και την ανάπτυξή της. Η συνεχής συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και της καπνεργασίας δημιουργούν μεγάλη ανεργία στο νομό και καθημερινά το πρόβλημα της απασχόλησης και της επιβίωσης των εργαζόμενων παιδιών μας γίνεται οξύτερο".

- "Να πάρει πίσω τις ύβρεις που εξαπέλυσε ενάντια στους απόμαχους της δουλιάς", απαιτούν από τον υπουργό Εργασίας, με ανακοίνωσή τους, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Περιστερίου και Κολωνού.

Επίσης τονίζουν: "Με όλες μας τις εναπομείνασες δυνάμεις μας, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, που τα κατακτήσαμε με αίμα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ