ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Σε κλίμα συγκίνησης η "αλλαγή φρουράς"

Τη σκυτάλη από τον Κώστα Λιάρο παρέλαβε ο Γιάννης Λάπας

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγινε χτες η "αλλαγή φρουράς" στο Ζεφύρι, όπου ορκίστηκε χτες νέος δήμαρχος Ζεφυρίου ο Γιάννης Λάπας,ύστερα από την παραίτηση του εδώ και 18 χρόνια δημάρχου Κώστα Λιάρου για λόγους υγείας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζεφυρίου συνεδρίασε χτες με μοναδικό θέμα την ορκωμοσία του νέου δημάρχου, η οποία έγινε - όπως καθορίζεται μετά την τροποποίηση του Δημοτικού Κώδικα - από τον αντιδήμαρχο παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων.

Ο Κ. Λιάρος, έχοντας γραμμένη στα μάτια του τη συγκίνηση μετά από 18 χρόνια (5 θητείες) συνεχούς αγώνα δίπλα στους κατοίκους του Ζεφυρίου, έδωσε τη σκυτάλη στο νέο δήμαρχο για να συνεχίσει το έργο που ο "Δημοκρατικός Συνδυασμός" ξεκίνησε με τη συμπαράσταση όλων των δημοτών της πόλης. Απευθυνόμενος στο ΔΣ και τους κατοίκους που παρευρέθηκαν στην ορκωμοσία, τόνισε: "Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος είναι μεγάλες και θα χειροτερέψουν. Πιστεύω όμως ότι με την αγωνιστικότητα που τον διακρίνει και με τη συνεργασία των συμβούλων, των μαζικών φορέων και των δημοτών όχι μόνο θα ξεπεράσει τις δυσκολίες, αλλά θα πραγματοποιήσει και τους στόχους της παράταξής μας".

Ο Γ. Λάπας στην ομιλία του, μετά την ορκωμοσία, τόνισε ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να μη στερηθεί τίποτα ο δήμος με την αποχώρηση του Κ. Λιάρου. Αναφερόμενος στα προβλήματα της πόλης και τους στόχους της διοίκησης του δήμου, σημείωσε ότι αυτά είναι: Η συνέχιση του αντιπλημμυρικού έργου της πόλης. Η συνέχιση του έργου της ανάπλασης της περιοχής Λίμνης, ώστε να σταματήσει η αυθαιρεσία και το χάος. Η δημοπράτηση του έργου "Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου", για το οποίο έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το ποιος θα αναλάβει τη μελέτη και ο προϋπολογισμός κατασκευής του αγγίζει το 1,5 δισ. Το έργο αυτό, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, θα συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση συνολικά της Δυτικής Αθήνας. Η ανάπλαση του κτήματος Κωνσταντινίδη που πρόσφατα απέκτησε ο δήμος. Ακόμα στόχος της διοίκησης είναι να περάσει το κομμάτι της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας, που διασχίζει το Ζεφύρι, υπόγεια. Τέλος, ο Γ. Λάπας, αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμου, τόνισε ότι το άνοιγμα που βρήκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή χρησιμοποιείται από τους κυβερνητικούς αρμόδιους κατά το δοκούν.

Καταλήγοντας τόνισε ότι "ο δρόμος που διαλέξαμε είναι να συγκρουστούμε και όχι να συμβιβαστούμε, γι' αυτό πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη της πολιτιστικής, οικολογικής και οικονομικής αναβάθμισης του δήμου".

Ο Γ. Λάπας γεννήθηκε στο χωριό Ανάβρα της Καρδίτσας το 1947. Είναι μόνιμος κάτοικος Ζεφυρίου από το 1976. Μετά την ανατροπή της χούντας δούλεψε για το ξαναχτίσιμο των οικοδομικών σωματείων της Αθήνας και έγινε μέλος της διοίκησης του Σωματείου Σοβατζήδων. Διατέλεσε μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ηταν, επίσης, μέλος του γραφείου της ΕΕ της ΕΣΑΚ, ενώ διατέλεσε για ένα διάστημα και γραμματέας της ΕΣΑΚ Αθήνας. Ο Γ. Λάπας μπήκε στο ψηφοδέλτιο του "Δημοκρατικού Συνδυασμού" το 1994 και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Από το 1995 έως το 1997 ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζεφυρίου. Είναι μέλος του ΚΚΕ από το 1974.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
Ξεχάστε τα χωριά!
  • Δραματικές προβλέψεις για την προωθούμενη από την κυβέρνηση ερήμωση της υπαίθρου, διατύπωσαν αιρετοί από όλη τη χώρα, που συναντήθηκαν το Σάββατο στην Αθήνα
  • Η αντίθεση στο σχέδιο "Καποδίστριας" θα εκφραστεί και την Παρασκευή στο Ναύπλιο

Την αποκλειστική ευθύνη για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης την έχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, που, αυθαίρετα, παρακρατά θεσμοθετημένους πόρους τους, ενώ μεταβιβάζει σ' αυτούς αρμοδιότητες χωρίς τη μεταβίβαση των ανάλογων οικονομικών πόρων. Επιπλέον, η κυβέρνηση, μέσα από τις αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ και τους νέους δήμους που θέλει να διαμορφώσει, σχεδιάζει την αύξηση της φορολογίας των δημοτών, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.

Τα παραπάνω συμπεράσματα καθρεφτίζονται σε ψήφισμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, κατά των αναγκαστικών συνενώσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Ομόφωνο ψήφισμα, που καταρτίστηκε σε συγκέντρωση αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών, οι οποίες έχουν συσταθεί ανά νομό. Η συνάντηση αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά, καθώς προηγήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων συντονιστικών επιτροπών νομών σε Αχαϊα και Καρδίτσα.

Οπως αποφάσισαν στη συνάντηση οι αιρετοί, ο αγώνας τους ενάντια στις κυβερνητικές επιδιώξεις συνεχίζεται με κλείσιμο των κοινοτικών και δημοτικών καταστημάτων της χώρας την Παρασκευή, οπότε και συνέρχεται, στο Ναύπλιο, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, για να εξετάσει θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το κυβερνητικό πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων "Ιωάν. Καποδίστριας". Την ίδια μέρα, θα παραστούν το Ναύπλιο και μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, αιρετοί και δημότες, για να δηλώσουν στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος την αντίθεσή τους με τα κυβερνητικά σχέδια.

Επιπλέον, στη συνάντηση τονίστηκε ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί.

Οι αιρετοί ζητούν απόδοση στην ΤΑ των θεσμοθετημένων πόρων της και ενίσχυση της διαδημοτικής και διακοινοτικής συνεργασίας. Καταγγέλλουν την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και τον πρόεδρό της, Δ. Αβραμόπουλο,"για τη μέχρι τώρα αντιδημοτική και αντικοινοτική τους στάση" και καλούν τις Διοικούσες Επιτροπές των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων να συγκαλέσουν, άμεσα, έκτακτες γενικές συνελεύσεις των αιρετών, προκειμένου να αποφασίσουν επί του κυβερνητικού προγράμματος.

Δήμοι, δεύτερες εφορίες

Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Χ. Νικολετάτου,κοινοτάρχης Μεσοβουνίου Κεφαλληνίας, υπογράμμισε πως είναι άμεση ανάγκη η κεντρική διοίκηση να αποδώσει στην ΤΑ τους θεσμοθετημένους πόρους που της παρακρατά. Για όποια νέα αρμοδιότητα μεταβιβάζεται στην ΤΑ, να θεσμοθετείται και η ανάλογη επιχορήγησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να αυξηθεί η συνολική επιχορήγηση της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και να προωθηθεί η δημοκρατικότερη λειτουργία της ΚΕΔΚΕ και των ΤΕΔΚ.

Ο Γ. Κουρής,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κοινοτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, τόνισε την αντίθεση των εργαζομένων στα κυβερνητικά πλάνα και επισήμανε την ανάγκη να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα, προκειμένου να αποφανθούν οι δημότες για το θέμα. Κατήγγειλε, ακόμα, το γεγονός ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στο Ηράκλειο, όπου συζητήθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν κλήθηκαν για να εκφράσουν τη γνώμη τους οι κοινοτικοί υπάλληλοι.

Ο Ηρ. Τριανταφύλλου,δήμαρχος Βασιλικού Ευβοίας, αντιτάχθηκε στις αναγκαστικές συνενώσεις, λέγοντας ότι οι αιρετοί δε θα μπορούν να ελέγξουν τους νέους δήμους και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των δημοτών, με άμεση συνέπεια να εγκαταλειφθούν τα μικρά χωριά που θα συνενωθούν με μεγαλύτερα.Ο Π. Τσετίνης,κοινοτάρχης Νέας Λαμψάκου Ευβοίας, επισήμανε ότι στόχος του προγράμματος είναι η κεντρική διοίκηση να σταματήσει να επιχορηγεί τους ΟΤΑ και αυτοί, προκειμένου να βρουν πόρους για την εξυπηρέτηση των δημοτών, να γίνουν "δεύτερες εφορίες" και να "γδέρνουν το λαό". Παράλληλα, δημοτικές υπηρεσίες να ξεπουληθούν σε ιδιώτες.

Σε συζήτηση, νωρίτερα, με δημοσιογράφους, ο Κ. Παπαλός,κοινοτάρχης Μέλισας Καρδίτσας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, έκανε σαφές ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αποσκοπούν σε φορολόγηση των δημοτών από τους νέους δήμους, καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν προβλέπει ουσιαστική χρηματοδότησή τους για τη λειτουργία τους και την παροχή έργου προς τους δημότες. "Και εμείς, αναρωτήθηκε, ποιον θα φορολογήσουμε; Το συνταξιούχο του ΟΓΑ, με τις 29 χιλιάδες το μήνα; Μας λένε ότι με το πρόγραμμα θα επιτευχθεί η "ανάπτυξη. Ξεχάστε το. Τα χωριά θα ερημώσουν...".

Σύσκεψη για το αεροδρόμιο του Ελληνικού

Σύσκεψη, στην οποία θα εξεταστεί το ζήτημα της χρήσης των 6.500 στρεμμάτων, όπου σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο Ελληνικού, μετά τη μεταφορά του στα Σπάτα, διοργανώνει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 17 Ιούλη, στις 8 μμ, στο Δήμο Ελληνικού, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (οδός Ιασωνίδου), στην περιοχή Σούρμενα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πρωτοβουλία για την άθληση των νέων

Η άθληση μπορεί να είναι δημιουργική και κοινωνική απασχόληση, που αποτρέπει την κοινωνική απομόνωση και την προσφυγή στα ναρκωτικά. Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη, που έγινε κατόπιν πρόσκλησης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα",με θέμα την άθληση, την άσκηση και τη νεολαία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης Λεων. Αυδής,μέλη του Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού του Τομέα της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΤΕΦΑΑ), γυμναστές, φοιτητές του ΤΕΦΑΑ και άλλοι νέοι και μέλη της γραμματείας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας". Μεταξύ των προαναφερομένων, εκτέθηκαν απόψεις για τα ζητήματα της άθλησης και της άσκησης, των χώρων που είναι αναγκαίοι. Ακόμα, για τις προϋποθέσεις της άθλησης στο Δήμο Αθηναίων, για την επίπτωση των νέων τεχνολογιών στην άθληση, για την κοινωνική της σημασία της και για τις προϋποθέσεις της διάδοσής της.

Προτάθηκε να χρησιμοποιούνται για άθληση και ελεύθεροι χώροι, που έχουν άλλο προορισμό, καθώς και οι σχολικές εγκαταστάσεις, τις ώρες που δε λειτουργούν τα σχολεία. Επιπλέον, επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιδράσεις της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών και της ανταποδοτικότητας. Επίσης, εξετάστηκε το ζήτημα της επιστημονικής παρακολούθησης των αθλητικών δραστηριοτήτων και της χρησιμοποίησης πτυχιούχων γυμναστών.

Κατά τη συζήτηση αναδείχτηκε, εξάλλου, η σχέση της άθλησης με τον ελεύθερο χρόνο και την οργάνωσή του, τους όρους δόμησης και το περιβάλλον. Κλείνοντας, ο επικεφαλής της παράταξης είπε ότι ανάλογη σύσκεψη θα επαναληφθεί στο μέλλον, προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένες θέσεις, χωρίς να αποκλείεται και η οργάνωση σχετικής ημερίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ