ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορυθμίζουν την υγεία και διαλύουν την ασφάλιση

Απάντηση με το παναθηναϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη στο Σύνταγμα, ώρα 7 μ.μ.

Το παναθηναϊκό συλλαλητήριο, που θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος την προσεχή Πέμπτη, θα είναι η αφετηρία των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Αυτό ήταν ένα απ' τα κεντρικά σημεία στα οποία κατέληξαν χτες οι εκπρόσωποι των φορέων που πήραν μέρος στη σύσκεψη που έγινε χτες στα γραφεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Το Παναθηναϊκό συλλαλητήριο, που οργανώνεται με πρωτοβουλία της ΕΙΝΑΠ, θα γίνει στο Σύνταγμα, στις 7 μμ, και ήδη άρχισαν οι πρώτες μαχητικές δηλώσεις συμμετοχής.

Χτες στη σύσκεψη της ΕΙΝΑΠ πήραν μέρος εκπρόσωποι από 26 φορείς. Ειδικότερα συμμετείχαν εκπρόσωποι των προεδρείων των εξής φορέων: ΓΣΕΕ, Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά, Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας, Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πειραιά, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμου Βύρωνα, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), Σωματείο Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής, Σωματείο Αποκλειστικών Αδελφών "Αλληλεγγύη", Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Ομοσπονδία Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αττικής και Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (παραπληγικών και τυφλών).

Οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν ότι:

  • Με το νομοσχέδιο για την υγεία η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει δομικές αναπροσαρμογές που ανοίγουν το δρόμο στην απορύθμιση και τη διάλυση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καλύπτει τα χρονίζοντα προβλήματα της υγείας, αλλά αντίθετα δημιουργεί εκείνους τους όρους που καταργούν το δημόσιο χαρακτήρα της, τη δωρεάν και ισότιμη παροχή της και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση.
  • Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, η κατάργηση της μονιμότητας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η άρνηση της δημοκρατίας μέσα στις υπηρεσίες υγείας, αποτελούν λίγα μόνο στοιχεία των αντιλαϊκών στόχων του νομοσχεδίου.
Οι ομιλίες στη σύσκεψη

Ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών πρέπει να απασχολήσει συνολικά το λαϊκό κίνημα και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Κ. Οικονόμου,τόνισε ότι χωρίς τη συναίνεση όλων των λειτουργών της υγείας, οποιοδήποτε σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει, θα διαβρωθεί.

Ο Γ. Καβαλάρης,εκ μέρους του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να βγάλει απ' τη μέση τους λειτουργούς της υγείας και τους φαρμακοποιούς για να περάσει τις θέσεις της.

Ο Χρ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, δήλωσε ότι το συλλαλητήριο της Πέμπτης θα αποτελέσει το εφαλτήριο για το σταμάτημα της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας. "Αν δεν ενώσουμε της δυνάμεις μας ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα ψάχνουμε για συντάξεις και ασφαλιστικά Ταμεία", προέβλεψε.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας, Ι. Χονδρόπουλος,έφερε ως παράδειγμα προσωπική του περιπέτεια και κάλεσε τους εκπροσώπους των 26 φορέων να προσπαθήσουν να πείσουν το λαό ότι "όποιος ασθενήσει και δεν έχει χρήματα δε θα έχει περίθαλψη και ότι γι' αυτό πρέπει να παλέψει".

Εκ μέρους της ΕΣΚ Τυφλών παραβρέθηκε ο Χ. Χουρδάκης,ο οποίος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πρόσθεσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούν μόνοι να σηκώσουν το βάρος των κινητοποιήσεων και για το λόγο αυτό πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έμπρακτα να δείξουν τη συμπαράστασή τους. "Ο χαρακτήρας και το μέλλον της υγείας είναι υπόθεση όλου του λαού - σημείωσε. Δεν υπερασπιζόμαστε αυτό καθεαυτό το σημερινό δημόσιο σύστημα, αλλά ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα, μη εμπορεύσιμο".

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Γ. Ελευθερίου,είπε ότι με το νομοσχέδιο καταρρίπτεται το κοινωνικό πρόσωπο που προσπαθεί να επιδείξει η κυβέρνηση. "Θα διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα είναι αντάξιο των προσδοκιών όλων μας", τόνισε.

Ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Στ. Τσούκαλος,είπε ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν πρέπει να δουλεύουν βάσει του κέρδους. "Αυτή η λογική λέει ότι κάποιος πρέπει να πληρώνει για να κερδίζει κάποιος άλλος", πρόσθεσε. Ο Στ. Τσούκαλος επισήμανε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούν να φέρουν μόνοι εις πέρας αυτόν τον αγώνα. "Θέλουμε την απόλυτη συμπαράταξη του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας είναι τόσο δικός μας όσο και δικός σας", είπε στους εκπροσώπους των σωματείων.

Λίγο πριν λήξει η σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,χαρακτήρισε τη χτεσινή συνάντηση ελπιδοφόρα. "Την Πέμπτη δεν τελειώνουμε, αλλά ξεκινάμε", τόνισε. Διευκρίνισε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον αγώνα τους δεν υπερασπίζονται τη σημερινή αθλιότητα στα δημόσια νοσοκομεία. "Παλεύουμε για ένα σύστημα που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλο το λαό - πρόσθεσε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκλείψουν από το Σώμα τα φαινόμενα που μας διασύρουν".

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια σε συναντήσεις τέτοιου τύπου.

Επιμονή στις συνοπτικές διαδικασίες

Θα ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή το νομοσχέδιο, δήλωσε χτες ο Μ. Σκουλάκης

Στις συνοπτικές διαδικασίες εισαγωγής και ψήφισης απ' τα Θερινά Τμήματα της Βουλής του αντι-ΕΣΥ, όπως το χαρακτηρίζει η ΕΙΝΑΠ, νομοσχεδίου επιμένει η κυβέρνηση, ενώ με μοχλό την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή επιχειρεί να βάλει στην προκρούστεια κλίνη του "κοινωνικού διαλόγου", με απώτερο στόχο την εκποίηση, και τις τελευταίες πλευρές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης σε συνάντηση που είχε χτες με τους συλλόγους ειδικευομένων γιατρών έξι νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά, ήταν κατηγορηματικός: "Αύριο (σ.σ. σήμερα) ξεκινά η συζήτηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής και μέχρι την Παρασκευή θα έχει ψηφιστεί".

Με τον υφυπουργό συναντήθηκαν εκπρόσωποι των ειδικευομένων γιατρών των νοσοκομείων Γενικό Κρατικό Αθήνας, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, "Σωτηρία", "Σισμανόγλειο", ΝΙΜΤΣ και "Ευαγγελισμός". Προηγουμένως, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η στάση του υφυπουργού ήταν αδιάλλακτη και ο χρόνος που διέθεσε στους εκπροσώπους των ειδικευομένων των έξι νοσοκομείων ήταν ελάχιστος. "Δεν αλλάζει τίποτα, παρά μόνο κάποιες τροποποιήσεις", είπε στους γιατρούς. Τροποποιήσεις, που οι γιατροί τις κρίνουν ως επουσιώδεις. Οι ειδικευόμενοι γιατροί απάντησαν στον υφυπουργό Υγείας ότι "δε θα δεχτούν, αφού δε συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, να αποφασίσουν άλλοι γι' αυτούς" και δήλωσαν αποφασισμένοι να καταργήσουν στην πράξη το νομοσχέδιο, αν τελικώς ψηφιστεί.

Ανθυγιεινέςυποδείξεις της ΟΚΕ

Συνήλθε χτες η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), ύστερα από πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, με θέμα το νομοσχέδιο υγείας.

Η Ολομέλεια λοιπόν δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό το νομοσχέδιο και έτσι προτείνει να μπουν για συζήτηση στον "κοινωνικό διάλογο" οι βασικές πλευρές του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Ετσι έρχεται για συμπλήρωση - αποκαλυπτική άλλωστε για τους στόχους της κυβέρνησης - ότι με αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει "ορθότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και η προώθηση της συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς", για να μη διοριστούν άλλοι γιατροί στα νοσοκομεία και επιβαρυνθεί το μισθολογικό κόστος του ΕΣΥ.Ακόμα, στην εισήγηση της ΕΕ πλειοψήφησε η άποψη για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων και η πρόταση να πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα επείγοντα περιστατικά. Μ' άλλα λόγια, αλλεπάλληλα χαράτσια και μάλιστα διαφοροποιημένα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Βέβαια, όλα αυτά χρησιμεύουν ως πρόσκαιρη συγκάλυψη των προθέσεων της κυβέρνησης, καθώς εμφανίζεται ότι με το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων, και ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας "κρατά άμυνα" σε πιο άγριες ρυθμίσεις, σαν κι αυτές δηλαδή της ΟΚΕ.

Το παιγνίδι είναι "σικέ", διότι επανειλημμένα ο Κ. Γείτονας έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Αρα έπονται και άλλα μακροπρόθεσμα μέσα. Και προς αυτή την κατεύθυνση προσφέρεται η ΟΚΕ, όπου συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Το γεγονός ότι στην ΟΚΕ πλειοψήφησαν εκείνες οι εξοργιστικές απόψεις που ξεθεμελιώνουν ό,τι απόμεινε απ' τις παλιές υποσχέσεις για το ΕΣΥ, ανάγκασε την ΑΔΕΔΥ να βγάλει ανακοίνωση, που έλεγε ότι οι εκπρόσωποί της στην ΟΚΕ ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Το θέμα της μη αλλαγής των εργασιακών σχέσεων έθεσε χτες η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και στη συνάντησή της με τον υπουργό Κ. Γείτονα,ο οποίος όμως τους αποπήρε με το επιχείρημα ότι πρέπει να το επιδιώκει και η ΑΔΕΔΥ, γιατί έτσι θα εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Οταν τέθηκε το θέμα των πόρων των νοσοκομείων - διαφοροποιημένο νοσήλιο - ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και είπε στην αντιπροσωπεία ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ξεσηκώνεται θόρυβος απ' την πλευρά του ΙΚΑ.

Κατά τα άλλα η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κάλεσε χτες - τελευταία δηλαδή στιγμή - μια σύσκεψη με τις ομοσπονδίες των υγειονομικών και παρέδωσε στον υπουργό ένα υπόμνημα που θυμίζει έκθεση ιδεών παρά διεκδικητικό κείμενο ενός κορυφαίου συνδικάτου. Το μόνο ουσιαστικό που ακούστηκε στη σύσκεψη ήταν εκ μέρους του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Υγειονομικών του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ) που έθεσε θέμα να υπάρξει κλειστό νοσήλιο.

  • Τέλος η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ευθυγραμμιζόμενη με το υπουργείο Υγείας για το νομοσχέδιο, αποφάσισε 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, με αίτημα και την κατάθεση στη Βουλή του νέου Ειδικού Ιατρικού μισθολογίου.
Παρόντες και αλληλέγγυοι

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά καλούν στην Παναθηναϊκή Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ,το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά,με ανακοινώσεις τους καλούν εργαζόμενους και συνταξιούχους να πάρουν μέρος στο Παναθηναϊκό Συλλαλητήριο, που διοργανώνει η ΕΙΝΑΠ το απόγευμα της Πέμπτης.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των γιατρών και των φαρμακοποιών και να αποσύρει το νομοσχέδιο για την υγεία.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί όλους τους οικοδόμους και τους άλλους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση για την υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας και για να μπει φραγμός στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης. "Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας. Ολοι μπαίνουμε στη μάχη", τονίζει στο κάλεσμα.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά δηλώνει ότι συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας (11πμ-3μμ) της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη, με δικά του αιτήματα, που είναι η απόσυρση του αντιΕΣΥ νομοσχεδίου άμεσα και προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες. Ακόμη, καλεί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να πάρουν μέρος στο Παναθηναϊκό Συλλαλητήριο, διότι "σ' αυτό το έργο δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές".

Συμπαράσταση από το Βόλο

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των γιατρών πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις 9 το πρωί στο νοσοκομείο του Βόλου, με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας.Στη συγκέντρωση συμμετέχουν ακόμα η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Βόλου.

Η ΔΗΚΕΒΕ

Οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι πρέπει να αντιδράσουν άμεσα στις αντιλαϊκές επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας, στα νέα βάρη που φορτώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, τονίζει με ανακοίνωσή του το προεδρείο της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ).

Φαρμακερή αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Αντί να λύσει τα προβλήματα των χρεών του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς, τους υπενθυμίζει τις προ μηνός αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής

Με αδιαλλαξία και επαναδιατύπωση των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής για τα φάρμακα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων από σήμερα. Επιπλέον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε και προκαταρκτική έρευνα.

Για την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης των φαρμάκων υπάρχουν δυο αποφάσεις: Μία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και μία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Η απόφαση του ΦΣΑ ανακοινώθηκε την ίδια μέρα (13.6.1997) που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα διαβόητα μέτρα για τα φάρμακα και αφορούσε το Δημόσιο και τον ΟΓΑ. Δηλαδή από σήμερα ο ΦΣΑ δε θα εκτελεί τις συνταγές του Δημοσίου και του ΟΓΑ, ενώ θα εκτελεί - επί πιστώσει - τις συνταγές των άλλων ταμείων. (Το Δημόσιο οφείλει στους φαρμακοποιούς του Λεκανοπεδίου πάνω από 20 δισ. δραχμές).

Αντίθετα ο ΠΦΣ αποφάσισε την άρση της επί πιστώσει φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να γίνει όμως αυτό απόφαση και ενός φαρμακευτικού συλλόγου, πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του συγκεκριμένου συλλόγου. Η υιοθέτηση ή όχι της απόφασης του ΠΦΣ από το ΦΣΑ θα αποφασιστεί στην αυριανή συνέλευσή του (η απεργία του ΦΣΑ συνεχίζεται μέχρι και αύριο).

Το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ πληρώνουν, όπως παραδέχτηκε χτες και ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δ. Βαγιωνάς, τα φαρμακεία. Εν τούτοις όμως από χτες η κυβέρνηση με δηλώσεις μελών της από δω κι από κει προσπαθεί να εμφανίσει την απεργία των φαρμακοποιών ως άρνησή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για νοικοκύρεμα στο χώρο του φαρμάκου. Κάνοντας διάφορες λαθροχειρίες, προσπαθεί να αποκρύψει ότι οι αποφάσεις της είναι εξοντωτικές για το Ελληνικό Φαρμακείο, ενώ σε χαμηλούς τόνους αναγνωρίζει τα χρέη του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς.

Το θέμα έθεσε χτες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, που είχε συνάντηση με τον υπουργό για το νομοσχέδιο. Η "λύση" που δόθηκε ήταν η πρόταση για μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους στο θέμα. Κατά τα άλλα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνει τις αποφάσεις της Διυπουργικής και δηλώνει ότι η κυβέρνηση σε "κάθε περίπτωση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξυπηρέτηση των πολιτικών και την κάλυψη των αναγκών τους σε φάρμακα".

Η παραγγελία εισαγγελέα

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστας, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για ταλαιπωρία του κοινού από την απεργία των φαρμακοποιών και την έλλειψη ορισμένων φαρμάκων. Σκοπός της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει η Ασφάλεια Αττικής, είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της παρατεινόμενης απεργίας των φαρμακοποιών και τη λειτουργία μικρού μόνο αριθμού φαρμακείων στην Αττική.

Κενές 2.000 θέσεις γιατρών Εργασίας

Συνάντηση του Σπ. Χαλβατζή με το προεδρείο της Εταιρείας Γιατρών Εργασίας

Γύρω στις 2.000 θέσεις γιατρών εργασίας σε επιχειρήσεις είναι κενές, παρότι υπάρχει σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις με ορισμένο αριθμό εργαζομένων πρέπει να απασχολούν γιατρό εργασίας. Η νομοθεσία δεν τηρείται και ως εκ τούτου ουδεμία προστασία υπάρχει της υγείας των εργαζομένων από τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται στους χώρους εργασίας.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε, κατά τη χτεσινή συνάντηση του Σπ. Χαλβατζή,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το προεδρείο της Εταιρείας Γιατρών Εργασίας. Ο πρόεδρος Χρ. Χατζής ενημέρωσε τον Σπ. Χαλβατζή για τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών εργασίας, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη έδρα στο Πανεπιστήμιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι περί τις 11.000 εργαζόμενοι το χρόνο συνταξιοδοτούνται για βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας της εργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, κυρίως από τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα. "Ως ΚΚΕ - κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής - θα εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και η αναβάθμιση του ρόλου των γιατρών Εργασίας να γίνει σύντομα πραγματικότητα".

Απεργία σε ΙΚΑ και νοσοκομεία

Συνεχίζεται μέχρι και αύριο η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, οπότε και θα αποφασίσει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ - κατ' εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης - για την παραπέρα πορεία.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των γιατρών του ΙΚΑ κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους για μισθολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα. Ταυτόχρονα οι γιατροί του ΙΚΑ διαμαρτύρονται για την κατάθεση του νομοσχεδίου και τονίζουν ότι η κατάθεσή του θα επιβαρύνει το ΙΚΑ. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας τονίζει ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, θα κλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει τη συμπαράστασή του στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών του ΙΚΑ, "θεωρώντας δίκαια και κάτι παραπάνω από ώριμα τα αιτήματά τους".

Κατάμεστα ήταν χτές τα γραφεία της ΕΙΝΑΠ

Κατάμεστα ήταν χτες τα γραφεία της ΕΙΝΑΠ

Σύσκεψη φορέων για το "Παπαγεωργίου"

Σύσκεψη φορέων, με θέμα τη λειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών "Παπαγεωργίου", θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στόχο το συντονισμό δράσης, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου, με γνώμονα τις ανάγκες και το συμφέρον των κατοίκων και να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετατροπής του σε ιδιωτικό νοσοκομείο για λίγους. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Νομαρχίας, Ομοσπονδιών, επιμελητηρίων και κομμάτων.

Ηδη μετά από προηγούμενη κοινή σύσκεψή τους, το ΕΚΘ, ο Ιατρικός Σύλλογος, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικούν από την κυβέρνηση τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου και την ένταξή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σχετικά με τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητούν να αποτελείται στην πλειοψηφία του από μέλη της δημόσιας και κοινωνικής πλευράς, προκειμένου να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διαφάνεια τόσο στην επιλογή του προσωπικού όσο και στη λειτουργία του.

Σε ανακοίνωσή τους οι παραπάνω φορείς σημειώνουν πως η επιλογή ιατρικού προσωπικού θα πρέπει να γίνεται κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του ΕΣΥ, ενώ του υπόλοιπου προσωπικού (νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού κλπ) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2190/94.

Προειδοποιούν ότι τυχόν λειτουργία του νοσοκομείου κάτω από ιδιωτικό καθεστώς λειτουργίας και με τους όρους που φημολογείται δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι θα απορυθμίσει ουσιαστικά το σύστημα υγείας και περίθαλψης στην ευρύτερη περιοχή.

Ερευνα κατά του προέδρου του ΕΕΣ

Προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Αρβανίτη εναντίον του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρ. Μαρτίνη,μετά από μηνυτήρια αναφορά τριών Αθηναίων δικηγόρων και ενός καθηγητή ιατρικής στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Δημόπουλο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές από την περιουσία του ΕΕΣ διοχετεύονται στο ανεξάρτητο ίδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν" κατά τρόπο ανεξέλεγκτο, ενώ εκποιούνται ακίνητα τεράστιας αξίας για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου στην οδό Μεσογείων, που θα λειτουργεί σαν ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο. Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΕΣ αμείβεται ως εργαζόμενος γιατρός του ΕΣΥ με πλήρη απασχόληση και συμμετοχή σε χειρουργικές επεμβάσεις, τη στιγμή που εμφανίζεται σπάνια στο νοσοκομείο του "Ερυθρού Σταυρού", λόγω των προεδρικών καθηκόντων του. Τέλος, έχει προσλάβει μεγάλο αριθμό συμβούλων και συνεργατών με υψηλές αμοιβές, χωρίς οι προσλήψεις αυτές να είναι αναγκαίες και χρησιμοποιεί άλλους δικηγόρους από αυτούς που συμμετέχουν στο Νομικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ