ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιλεκτική ... διαφωνία

Διαφωνούμε, λένε, με τη μεταβίβαση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος στην Εγνατία Τράπεζα. Και η διαφωνία τους έγκειται στο γεγονός ότι η Εγνατία, που ενδιαφέρεται να αποκτήσει την Τράπεζα Κεντρικής Ελλαδος, ελέγχεται από σχήμα γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών. Δηλαδή, δε διαφωνούν για την ιδιωτικοποίησή της, γενικώς, αλλά με τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Ποιοι είναι αυτοί που εκφράζουν τη συγκεκριμένη, επιλεκτική διαφοροποίηση στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος; Αν νομίζετε πως αυτός που διαφωνεί είναι κάποιος αντίζηλος της Εγνατίας - δηλαδή κάποιος άλλος υποψήφιος μνηστήρας για την εξαγορά της Τράπεζας- κάνετε λάθος.

Αυτός που διαφωνεί - όχι γενικά με την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, αλλά με την εξαγορά της από την Εγνατία - δεν είναι μια άλλη τράπεζα, αλλά ...η διοίκηση της ΟΤΟΕ.

Οταν έχεις τέτοιους φίλους...

Δε θα τους γίνει η χάρη

Αναμφίβολα παρατηρούνται διεργασίες και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο μετά το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη - Ντεμιρέλ - Ολμπράιτ, αλλά πολύ πριν από αυτό. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εξελίξεων είναι η από κοινού στήριξη των επιλογών της άρχουσας τάξης και των ΗΠΑ - Ε Ε από τις δυνάμεις του δικομματισμού, χωρίς "λαϊκισμούς" και "φραστικές διαφοροποιήσεις", όπως στο παρελθόν. Στόχος, εκτός των άλλων, είναι η διαμόρφωση ενός τμήματος της "κοινής γνώμης", το οποίο θα υπερασπίζεται επιθετικά τις επιλογές αυτές, ενώ οι διαφορετικές ή αντίθετες απόψεις θα οδηγούνται στο "περιθώριο" (εννοείται των ΜΜΕ) και στην "απομόνωση".

Είναι χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη το κύριο άρθρο της "Εξουσίας", στο οποίο με αφορμή τη στάση των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη συμφωνία της Μαδρίτης, επισημαίνεται: "Εκείνοι που πρέπει να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους είναι οι ηγέτες. Να μη διστάζουν να συμφωνούν σε θέματα εθνικής σημασίας και να εργάζονται από κοινού για την προώθησή τους. Η δυναμική που έχουν οι κρυστάλλινες θέσεις δε διακυβεύεται από τις εσωκομματικές διαφωνίες".

Ολα αυτά τα "ωραία" προϋποθέτουν ότι ο λαός θα παραμένει στη γωνία και θα αφήσει στους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης να διαχειρίζονται τις τύχες του. Φυσικά δε θα τους γίνει αυτή η χάρη.

Ας πρόσεχαν

Σαν τις βάρκες πάνε κι έρχονται τα διάφορα ονόματα κάτω στο λιμάνι του Πειραιά, σχετικά με το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Λογοθέτη, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από το ΣΥΝ. Το μεγάλο αγκάθι, όμως, για τα στελέχη και των δύο αυτών κομμάτων παραμένει ο ίδιος ο Λογοθέτης, τον οποίο αυτοί μεν φαίνεται να έχουν προγράψει, εκείνος, όμως, δεν ξεχνά να τους θυμίζει ότι, αν δεν του δοθεί τουλάχιστον πολιτική κάλυψη στις δικαστικές περιπέτειες που έχει εμπλακεί, θα είναι - ακόμα και χωρίς καμία κομματική στήριξη - ξανά υποψήφιος. Προοπτική, την οποία πολλοί απεύχονται, καθώς ο Λογοθέτης δεν ήταν μόνος του όλο αυτό το διάστημα στη δημαρχία του Πειραιά...

Γεγονός, το οποίο επίσης επιμελώς κρύβουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, θέτοντας θέμα κακής οικονομικής διαχείρισης του δήμου προσωπικά από τον Λογοθέτη (θέμα για το οποίο έχει επιληφθεί ούτως ή άλλως η Δικαιοσύνη). Κρύβουν ότι ο δήμαρχος Πειραιά τόσα χρόνια εφάρμοζε τη δική τους πολιτική. Κι αυτό είναι που τους θυμίζει ο Λογοθέτης. Δικός τους είναι, ας πρόσεχαν.

Γραμμή στον... ανεξάρτητο Τύπο!

Πολύ ωραία η, σχεδόν, ομοφωνία που επικράτησε στα πρωτοσέλιδα του Τύπου την επομένη της συνάντησης Σημίτη - Ντεμιρέλ. Μόνο που στοίχισε κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο στους κυβερνώντες. Βλέπετε, αυτή τη φορά έπαιρναν από τη Μαδρίτη τηλέφωνο για να δώσουν τη "γραμμή" στις... ανεξάρτητες εφημερίδες.

Ψέματα και τότε και τώρα

Πώς κάνει προπαγάνδα η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ, που, ως γνωστόν, είναι συνέχεια του "παλιού" ΠΑΣΟΚ; Ενα δείγμα έδωσε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που θέλοντας να υπεραμυνθεί της παρούσας εξωτερικής πολιτικής, άσκησε κριτική, πού νομίζετε; Μα, στον Α. Παπανδρέου... Διότι, όπως είπε, τότε, στο Νταβός, έγινε και συνεχίστηκε ο διάλογος με την Αγκυρα, ενώ τώρα με τη Μαδρίτη, δε γίνεται διάλογος... Τότε, στο Νταβός, διακηρύχτηκε, όπως είπε, ότι άλλαξε το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενώ τώρα δε λέει η κυβέρνηση ότι άλλαξε το κλίμα, αλλά ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα...

Συμπέρασμα: Ψέματα λέγανε και τότε, ψέματα λένε και τώρα. Πειθήνια όργανα των Αμερικάνων ήταν και τότε, πειθήνια όργανα των Αμερικάνων είναι και τώρα.

Το "Βήμα" και η στιβαρότης Σημίτη!

Την περασμένη Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό, αν και δε συνηθίζεται, ότι ο πρωθυπουργός προέβη σε "συστάσεις", κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου προς τους υπουργούς για την αποφυγή δημόσιων αντιπαραθέσεων. Το θέμα, βεβαίως, αντιμετωπίστηκε όπως του ...άξιζε, αφού την επόμενη μέρα στην επικαιρότητα βρισκόταν και πάλι το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης.

Κάποιοι, όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Ετσι, την Κυριακή το "ΒΗΜΑ" φρόντισε να στήσει ολόκληρο ρεπορτάζ, αναφερόμενο στις πρωθυπουργικές "συστάσεις". Για όσους δεν κατάλαβαν, κάποιοι - εκτός όλων των άλλων καθηκόντων τους - έχουν αναλάβει εργολαβικά τη διαμόρφωση του πρωθυπουργικού "ίματζ", με έμφαση στον τομέα της "στιβαρότητας" και της "πυγμής" Σημίτη..!

"Πωλείται"

Πάει το μάτι

έχουν βγάλει

οι μεσίτες

οι μεγάλοι,

κει του Αιγαίου

που 'ναι

οι νήσοι

μια ταμπέλα

έχουν στήσει

Ασπρη είν'

η πινακίδα

και με κόκκινη

γραφίδα

σημειώσανε

"Πωλείται"

ένα γύρω

ό,τι κείται!

Στο σφυρί

το πέλαγός μας,

το πουλάει

ο ταγός μας,

τρέξτε αφέντες μας

μεγάλοι,

χάρισμά σας

και χαλάλι!

Ο οίστρος

Γιατί τόση βιασύνη;

Μάθαμε ότι η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) με εισήγηση του προέδρου του Γ. Παπαθανασίου, αποφάσισε - παρά την αντίθεση γνώμη 11 συμβούλων του ΔΣ - την επίσπευση της διάθεσης 250 εκατ. δρχ. για την Τράπεζα Πληροφοριών των Βαλκανίων με έδρα την Αθήνα. Και κάποιοι γνώστες του θέματος αναρωτιούνται εύλογα: Γιατί τέτοιες φούριες, τη στιγμή που στα Βαλκάνια υπάρχουν πολλές και επαρκείς πηγές πληροφόρησης; Γιατί δεν περίμεναν μερικούς μήνες να αναλάβει το νέο ΔΣ;

Δικαιολογημένη ανησυχία

Οι μαγνητοφωνήσεις ιδιωτικών συνομιλιών από δω και πέρα φαίνεται δε θα αποτελούν άδικες πράξεις. Αυτά πληροφορούν το αναγνωστικό κοινό χτεσινές εφημερίδες, με βάση το σκεπτικό του αρμόδιου ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης από την άλλη μεριά αρνείται να καταθέσει στη Βουλή αντίγραφο του εγγράφου που έστειλε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Την ίδια περίοδο πάνω από 6.000 αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια μόνο και μόνο γιατί παλεύουν για το δίκιο τους. Δεκάδες νεολαίοι, μέλη και στελέχη της ΚΝΕ δικάζονται με δικογραφίες που ανασύρονται από τα συρτάρια μετά από κάμποσα χρόνια. Δικαιολογημένα λοιπόν ανησυχούν οι εργαζόμενοι της χώρας μας. Και δικαιολογημένα αναρωτιούνται μέχρι πού τέλος πάντων θα φτάσει ο αυταρχισμός και ο αντιδημοκρατικός κατήφορος.

Δεσμευμένος στην εργοδοσία

Καμία δέσμευση απέναντι στα καυτά προβλήματα των δημοσιογράφων δεν ανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με το διοίκηση της ΕΣΗΕΑ. Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά, αναφέρθηκε γενικά και αόριστα στα περί "οικοδόμησης διαύλου επικοινωνίας" και "υποστήριξης του υψηλού λειτουργήματος που επιτελούν οι δημοσιογράφοι". Φυσικά ο Κ. Καραμανλής γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις και τα αντιδημοσιογραφικά σχέδια των εργοδοτών - όπως αυτά αποτυπώνονται στο κείμενο που έστειλαν στις 2 Ιούλη στην ΕΣΗΕΑ - αφού μόλις πριν από μερικές μέρες συναντήθηκε με την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων.

Ακριβώς γι' αυτό δε δεσμεύτηκε για τα προβλήματα των δημοσιογράφων. Γιατί ήδη είναι δεσμευμένος απέναντι στα "αιτήματα" των "μεγάλων αφεντικών" των ΜΜΕ.

Η "πατριωτική" δράση των εφοπλιστών

Την ώρα που χιλιάδες ναυτεργάτες πετάγονται στις ουρές των ανέργων, που προωθείται ο "αφελληνισμός" των πληρωμάτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας - διάβαζε των αχόρταγων εφοπλιστών - την ίδια ώρα γίνεται γνωστό ότι οι εφοπλιστές τον τελευταίο μήνα έχουν παραγγείλει για ναυπήγηση πλοία αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Συνολικά τα υπό ναυπήγηση πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών ξεπερνούν τα 90. Φυσικά, ούτε σε ελληνικά ναυπηγεία τα έχουν παραγγείλει, ούτε βέβαια θα τα "επανδρώσουν" με Ελληνες ναυτικούς. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση των υπερκερδών τους και όχι βέβαια το μέλλον της ναυτιλίας και των ναυτεργατών. Ομως οι τελευταίοι έχουν αποδείξει ότι με αγώνες μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Προφητεία του Αλλάχ;

Η ειλικρίνεια αυτής της κυβέρνησης είναι κάτι το εξαιρετικό... Πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, κυβερνητικός εκπρόσωπος κλπ. άρχισαν να διατυμπανίζουν, από τη στιγμή που υπογράφτηκε το κοινό ανακοινωθέν με την Τουρκία, ότι αυτό δεν υπήρχε πριν φτάσουν στη Μαδρίτη. Αρα, ποια μυστική διπλωματία! Ολα οφείλονται στη συγγραφική ταχύτητα των Αμερικανών. Βεβαίως και δεν αντιλέγει κανείς για τις "ικανότητες" των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο όταν έχουν απέναντί τους τέτοιους υποτακτικούς.

Ομως δεν μπορεί, όλο και κάποια... προετοιμασία θα υπήρχε. Εκτός κι αν η τούρκικη εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", που έγραψε δυο ολόκληρες μέρες πριν την υπογραφή του κειμένου ότι επίκειται η υπογραφή του, ήξερε τι "μέλλει γενέσθαι" από καμιά προφητεία του Αλλάχ...

Δηλώσεις σε "σκονάκια"

Κάποιοι λένε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που έσπευσαν να δηλώσουν μπροστά στις κάμερες τη συμφωνία τους στο κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, μόλις, μάλιστα, αυτό έγινε γνωστό, είχαν πάρει νωρίτερα "μπιλιετάκι" με σαφείς οδηγίες για το τι θα πουν. Από ποιον; Μα ποιος μπορεί στις μέρες μας να υπόσχεται υπουργικούς θώκους σε φθινοπωρινό ανασχηματισμό;

Μίλησε κανείς για ιδιοτέλεια που καθορίζει τις "απόψεις" κάποιων "πατέρων του Εθνους";



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ