ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μακένζι" κατά δημόσιας "Ολυμπιακής"

Τη μελέτη "Μακένζι" για την ανατροπή των σημερινών εργασιακών σχέσεων στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" ενέκρινε χτες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, με το αιτιολογικό ότι περιέχει "δέσμη ουσιαστικών και τεκμηριωμένων προτάσεων".

Ταυτόχρονα χτες η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) εξέφρασε την κατ' αρχήν αντίθεσή της στις προτάσεις "Μακένζι" και αποφάσισε να αρχίσει συζήτηση με τα πρωτοβάθμια σωματεία για να συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις τους, πριν διαμορφώσει την τελική της απόφαση.

Σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ομοσπονδίας έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) να μην αποδεχτεί μονομερή ή επιλεκτική εφαρμογή προτάσεων της μελέτης, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με τα κλαδικά σωματεία.

Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ συμφώνησε με τις θέσεις που διατύπωσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ Σωκράτης Μαντζουράνης,δήλωσε ότι θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ, απολύσεις προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτα και πρόσθεσε ότι απορρίπτει κάθε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα στελέχη της ΔΑΚΕ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της μελέτης, λέγοντας ότι πρόκειται για μια απλή έκθεση και όχι μελέτη στρατηγικής σημασίας και μ' αυτή την έννοια είπαν ότι την αποδέχονται ως βάση συζήτησης.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ στάθηκε σε ένα προς ένα στα σημεία της μελέτης, επισημαίνοντας ότι όλοι συμφωνούν στη λήψη μέτρων για το μέλλον της ΟΑ, αλλά το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση. Ανέφερε ότι και από τη μελέτη "Μακένζι" αποδεικνύεται ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της ΟΑ έναντι των άλλων αερομεταφορέων, είναι το χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά το πλεονέκτημα αυτό εκμηδενίζεται από τη μη ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού, την έλλειψη υποδομής, μέσων υποστήριξης, εκπαίδευσης προσωπικού κτλ. Τόνισε ότι από αυτή την άποψη οι κομμουνιστές διαφωνούν με την εκτίμηση πως "κεκτημένα δικαιώματα μπαίνουν φραγή σε αποφάσεις" (αυτό αναφέρεται στη μελέτη "Μακένζι") και πρόσθεσε ότι τυχόν αποδοχή αυτής της λογικής από το συνδικαλιστικό κίνημα, σημαίνει ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει για τη σωτηρία της ΟΑ είναι να γκρεμιστούν κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα.

ΑΜΦΙΣΣΑ
Η δασοκτόνος πολιτική έχει συνενόχους

Πάνω από 2.000 στρέμματα ελατοδάσους έγιναν στάχτη από πρόσφατη πυρκαγιά, που σιγόκαιγε επί μέρες στη χωματερή, που λειτουργεί στη θέση "Κρανιές" της Γκιώνας, στην ευρύτερη περιοχή του 5ου χιλιομέτρου.

Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει και καταλογίζει ευθύνες, τόσο στη Νομαρχία Φωκίδας και στο Δασαρχείο, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, ιδιαίτερα δε, των Δήμων Αμφισσας και Ιτέας για τη λειτουργία χωματερής μέσα στο ελατόδασος της Γκιώνας.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, η δασοκτόνος πολιτική που ασκείται για δεκαετίες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει συνενόχους σε τοπικό επίπεδο και τις κυβερνητικές παρατάξεις του δικομματισμού στο χώρο της Νομαρχιακής και Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

"Η καταστροφή του ελατοδάσους της Γκιώνας και του Παρνασσού, τονίζεται στην ανακοίνωση, είτε από τις χωματερές, είτε από τις επιφανειακές εξορύξεις του Κυριακόπουλου και της ΠΕΣΙΝΕ, συνιστούν συγκεκριμένη περιβαλλοντική πολιτική, που εξυπηρετεί αυτούς που εμπορεύονται το φυσικό περιβάλλον, το δασικό πλούτο και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων".

Στη Θήβα

Μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε - σύμφωνα με πληροφορίες από το σκουπιδότοπο της Κοινότητας Μαυροματίου - στις 2 το μεσημέρι βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι το βράδυ. Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και 15 πυροσβεστικά οχήματα.

  • Αλλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι στη θέση "Πουρνάρι" του οικισμού Δρυμώνα Ροβιών στη Β. Εύβοια έκαψε, πριν τεθεί υπό μερικό έλεγχο, 20 στρέμματα χαλεπίου πεύκης.
Θέλει, λέει, "εργασιακή ειρήνη"

Με εκβιαστικό και προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση αξίωσε από τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές και τις αστικές συγκοινωνίες "εργασιακή ειρήνη" για τους επόμενους δύο μήνες, με στόχο να "βγει ασπροπρόσωπη" κατά τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου στην Αθήνα (1-10 Αυγούστου), αλλά και να προσθέσει "πόντους" στη διεκδίκηση των "Ολυμπιακών Αγώνων" το 2004.

Με πρωθυπουργική εντολή, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών κάλεσε χτες στο Ζάππειο τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των Οργανισμών της εποπτείας του, αξιώνοντας "δίμηνη εργασιακή ειρήνη" και να "δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους όλοι οι εργαζόμενοι" για την "εύρυθμη λειτουργία του κράτους" αυτή την περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όπως είπε. Ο ίδιος, δε δεσμεύτηκε σε τίποτα όσον αφορά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση, για να μην υπάρξουν προβλήματα και ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στους εργαζόμενους, για τυχόν δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες τις μέρες διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν στον υπουργό τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό, που υπάρχουν με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλες τις ΔΕΚΟ, του επανέλαβαν τα σημαντικά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, τις αστικές συγκοινωνίες, τα ταχυδρομεία, την ΥΠΑ κλπ και του ζήτησαν να δεσμευτεί ότι θα δώσει συγκεκριμένες λύσεις.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Στο ΕΑΤ - ΕΣΑ
  • Εκδήλωση για την επέτειο των 23 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργανώνει την Τετάρτη 23 Ιούλη 1997 και ώρα 8.30 μμ ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.Η εκδήλωση θα γίνει στον μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του προέδρου του ΣΦΕΑ. Προβολή μαγνητοσκοπημένων ιστορικών στιγμιοτύπων της περιόδου της δικτατορίας. Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Σπ. Μουστακλή. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων από τους καλλιτέχνες - ηθοποιούς Ελ. Φωτίου, Βασ. Κολοβό και Στ. Ληναίο, ενώ θα παίξει πιάνο και θα τραγουδήσει ο Βασ. Γαϊτάνος και η Γωγώ Βλάχου, αντίστοιχα.

Επέτειος της 22.7.43
  • Εκδήλωση για να τιμηθεί η 54η επέτειος της μεγαλειώδους και ανεπανάληπτης μαχητικής διαδήλωσης, του λαού της Αθήνας και του Πειραιά της 22ης Ιούλη, ενάντια στην επέκταση της βουλγαροκατοχής, θα γίνει μετά από απόφαση του προεδρείου της ΠΕΑΕΑ,την Τρίτη 22 Ιούλη το πρωί. Η εκδήλωση περιλαμβάνει στις 10.30 πμ θρησκευτικό μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρίτση, οδός Σταδίου και Λαδά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πολιτικό μνημόσυνο και ομιλίες στη γωνία Πανεπιστημίου και Ομήρου έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπου είναι η εντοιχισμένη αναμνηστική πλάκα για την ηρωίδα Σταθοπούλου.
Μάχη της σοδειάς
  • Εκδήλωση για να τιμηθούν τα 53 χρόνια από τη νικηφόρα μάχη της σοδειάς διοργανώνουν την Κυριακή 20 Ιούλη 1997 και ώρα 7.30 μμ ο Δήμος Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας και η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στο 16ο χιλιόμετρο της οδού Βόλου - Νέας Αγχιάλου,στο σημείο όπου δόθηκε η νικηφόρα μάχη των ανταρτών του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους φασίστες συνεργάτες τους.
  • Η Κοινότητα Αμπελόφυτου (Αγορέλιτσα) και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Γαργαλιάνων Μεσσηνίας την Κυριακή 20 Ιούλη και ώρα 10.30 πμ διοργανώνουν εκδήλωση, στη μνήμη των 18 ΕΛΑΣιτών, που έπεσαν στη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ κατά γερμανικής φάλαγγας 200 ανδρών, στις 19 Ιούλη 1944 στη γέφυρα Μανούσου Χώρα - Αγορέλιτσα.
  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 54 πατριώτες, που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς φασίστες, στις 21 Ιούλη του 1944, διοργανώνει την Κυριακή 20 Ιούλη και ώρα 10.30 πμ, στον τόπο τους μαρτυρίου τους - στο 19ο χιλιόμετρο στο δρόμο που οδηγεί στη Ραφήνα - η Αδελφότητα των Οικογενειών των δολοφονημένων πατριωτών.
ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή και θεία

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

φαρμακοποιό

ετών 77

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 16.7.97 και ώρα 6 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Ο σύζυγος: Αγγελος Αγγελίδης.

Ο υιός: Νίκος.

Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Η οικογένεια δε θα δεχτεί συλλυπητήριες επισκέψεις κατ' οίκον.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τελευταίο μεροκάματο

Το τελευταίο του μεροκάματο έκανε, χτες, ένας 45χρονος οικοδόμος στο Ηράκλειο, που βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία. Πρόκειται για τον Γιώργο Κουρουγιαβούρη,πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, από την περιοχή Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου.

Ο άτυχος οικοδόμος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε στις 8.30 το πρωί, όταν έκοψε κατά λάθος με ψαλίδι ένα καλώδιο το οποίο διαπερνούσε ηλεκτρικό ρεύμα. Ο Γ. Κουρουγιαβούρης συμμετείχε με συναδέλφους του σε εργασίες αναπαλαίωσης του σπιτιού ιδιοκτησίας του δικηγόρου Αλέκου Σαββόπουλου,στην οδό Σμύρνης 38.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Ζητούν ουσιαστική εκπαίδευση

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος καλείται να προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αξιοποιώντας τις προτάσεις του συνδικαλιστικού φορέα των λιμενικών υπαλλήλων. Τα προβλήματα του Λιμενικού Σώματος ήταν το αντικείμενο συνάντησης των συνδικαλιστών με τον αρχηγό του ΛΣ, Περικλή Ουσατζόπουλο, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό, Σταύρο Σουμάκη. Πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι η ηγεσία του υπουργείου δε βλέπει με καλό μάτι τη συνδικαλιστική δραστηριότητα της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων ΛΣ και ενώ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της λειτουργίας του σωματείου, ακολουθεί παρελκυστική τακτική ως προς την ικανοποίηση των προτάσεών του.

Σε συνάντηση του σωματείου με την ηγεσία του ΛΣ συζητήθηκε ο τρόπος προσλήψεων των λιμενοφυλάκων και των υπαξιωματικών, που κατά σκανδαλώδη τρόπο στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις. Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι μετά τις αλλαγές στα συστήματα προσλήψεων του αστυνομικού και πυροσβεστικού προσωπικού, είναι παράλογο το Λιμενικό Σώμα να φέρει ακόμα το στίγμα καταδικασμένων πρακτικών. Οι συνδικαλιστές ζητούν να επεκταθεί και στο Λιμενικό Σώμα ο θεσμός των γενικών εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ζητούν, επίσης, να υπάρξουν ριζικές αλλαγές και στο σύστημα της εκπαίδευσης. "Δε νοείται, λένε, εκπαίδευση των λιμενικών μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των στρατοκρατούμενων σχολών του Εμπορικού και του Πολεμικού Ναυτικού". Το Λιμενικό Σώμα, όπως μας είπαν, πρέπει να αποκτήσει τη δική του Ακαδημία, η οποία θα εκπαιδεύει τους υπαλλήλους και τα στελέχη του πάνω στις σύγχρονες αρχές της Λιμενικής Αστυνομίας και της εφαρμογής της ναυτιλιακής πολιτικής.

Δύο φονικά χτες

Λοχαγό του Ελληνικού Στρατού δολοφόνησαν χτες τα χαράματα άγνωστοι δράστες στον Πειραιά. Ο Ελ. Ζέπος δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση ενώ περπατούσε στις 6.00 το πρωί στο πεζοδρόμιο της οδού Αγίας Μαρίνας στην Καλλίπολη, λίγα μέτρα μακριά απ' το σπίτι του, προκειμένου να πάρει από την πλατεία Σερφιώτου το υπηρεσιακό λεωφορείο για να πάει στην υπηρεσία του.

Δύο άντρες που επέβαιναν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, αγνώστου στις αρχές αριθμού κυκλοφορίας, πυροβόλησαν τον 45χρονο λοχαγό τέσσερις φορές με κυνηγετικό και πυροβόλο όπλο, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο θώρακα και τη δεξιά ωμοπλάτη. Οι δράστες εξαφανίστηκαν αμέσως μετά το χτύπημα, ενώ το θύμα μεταφέρθηκε στο "Τζάνειο" Νοσοκομείο από διερχόμενο ταξί, αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά του.

  • Πυροβόλησε τη σύζυγό του κι ύστερα έβαλε την κάννη στον κρόταφο και αυτοκτόνησε, χτες το πρωί, ένας 61χρονος επιχειρηματίας στο Ηράκλειο. Πρόκειται για το δράστη και αυτόχειρα Παναγιώτη Φραγκούλη, που εισέβαλε λίγο πριν τις δέκα το πρωί στο κομμωτήριο του θύματος με δίκαννο κυνηγετικό όπλο. Μόλις αντίκρισε τη σύζυγό του άρχισε να την πυροβολεί. Τα σκάγια βρήκαν τη 42χρονη Μαρία Φραγκούλη στην κοιλιακή χώρα και έπεσε αιμόφυρτη στο πάτωμα. Ο δράστης αντικρίζοντας το θύμα του στο πάτωμα, μέσα σε μια λίμνη αίματος, έστρεψε το όπλο στο στόμα του και αυτοκτόνησε. Στο γράμμα που βρέθηκε στην τσέπη του Φραγκούλη, ο δράστης επιρρίπτει ευθύνες στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της γυναίκας του, γιατί την επηρέαζε αρνητικά εναντίον του. Αφήνει επίσης υπόνοιες ότι η γυναίκα του είχε πέσει θύμα μαύρης μαγείας!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ