ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μακριά από τη λογική της ανάπτυξης...
  • Καταψήφισε το ΚΚΕ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας
  • Πολιτική εμπαιγμού για τη δασοπυρόσβεση από την κυβέρνηση

Καταψήφισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, νομοσχέδιο - συρραφή που αφορά διάφορα θέματα του υπουργείου, θέματα γεωργικών φαρμάκων καθώς και χρέη γεωργικών συνεταιρισμών.

Νομοσχέδιο εισπρακτικού χαρακτήρα και με ρουσφετολογικό προσανατολισμό, χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοθέτημα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,σημειώνοντας πως κινείται μακριά από τη λογική της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής.

Ειδικά για τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών, επισήμανε ότι "αντιμετωπίζεται μόνο ένα μέρος των χρεών των αγροτικών συνεταιρισμών και δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυθαίρετα θεωρούν όλα τα χρέη αποτέλεσμα της κοινωνικής δράσης αυτών των συνεταιρισμών υπέρ των αγροτών της περιοχής, ενώ είναι γνωστό ότι πολλά χρέη οφείλονται σε κακοδιαχείριση των διοικήσεών τους και άλλα είναι αποτέλεσμα της αντι - αγροτικής κυβερνητικής πολιτικής. Οι ρυθμίσεις δε λύνουν το πρόβλημα των συνεταιρισμών αλλά το μεταθέτουν για μια τριετία όπου επανέρχεται δριμύτερο". Παράλληλα επισήμανε ότι τελικός στόχος δεν είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμών αλλά η "εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ" προκειμένου να μπει στο Χρηματιστήριο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε νύξη σχετικά με διάταξη του νομοσχεδίου που "αφορά ορισμένα ονόματα που δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα των θερμοκηπίων" τα οποία εξαιρούνται από τις γενικότερες διατάξεις, σημειώνοντας πως πρόκειται για εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών λογαριασμών.

Γενική πάντως ήταν η εκτίμηση και η παρατήρηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη δομή του προτεινόμενου νομοσχεδίου αφού επισημάνθηκε ότι αποτελεί συρραφή διατάξεων από άσχετα μεταξύ τους θέματα, χωρίς ενιαία λογική, την ίδια ώρα που αναμένεται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας.

Εμπρηστικά τερτίπια

Να "κουκουλώσει" τις στάχτες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση της χώρας, επιχειρεί με διάφορα τερτίπια η κυβέρνηση. Χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη, ανακοίνωσε ότι η δασοπυρόσβεση θα πάει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δηλαδή στην πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ επίσης έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση, για λόγους ευθιξίας, του γγ Δασών Ηλ. Μπεριάτου, λέγοντας ότι η μάχη για την πυροπροστασία των δασών συνεχίζεται...

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά δηλαδή, για την κυβέρνηση και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας στη διάρκεια της ημερίδας των αγροτοσυνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτουν την πολιτική εμπαιγμού που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της δασοπροστασίας. Ο υπουργός Γεωργίας είπε στο ακροατήριο ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει νομοσχέδιο με το οποίο τη δασοπυρόσβεση θα την αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συγκεκριμένα η πυροσβεστική υπηρεσία και οι δασικοί υπάλληλοι θα κρατήσουν μόνο τη διαχείριση των δασών. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η πυροσβεστική υπηρεσία αναμένεται να υπαχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι θα γίνει τελικά με την πυροπροστασία των δασών. Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση του υπουργού Γεωργίας καταπατά την απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη δημιουργία και σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και δείχνει καθαρά ότι η αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται.

Ολοι στο Σύνταγμα

Στο Σύνταγμα, λοιπόν, σήμερα το απόγευμα. Εξω απ' τη Βουλή, όπου συζητείται το πιο επικίνδυνο νομοσχέδιο της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο εκποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στο Σύνταγμα λοιπόν, σήμερα, στις 7μμ, γίνεται - με πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και τη συμμετοχή 40 φορέων - παναθηναϊκό συλλαλητήριο καταδίκης αυτής της, πιο αντιδραστικής, ρύθμισης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς η ΕΙΝΑΠ μετά τη μεταπολίτευση εξέφρασε το κίνημα των νέων γιατρών, που μαζί με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα επέβαλαν το υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας - το ΕΣΥ όπως το ονομάτισε το ΠΑΣΟΚ, αν και ποτέ όχι μόνο δεν το ανέπτυξε σε εθνική κλίμακα, αλλά και το υπονόμευσε.

Η ΕΙΝΑΠ μέσα από έναν πολυήμερο αγώνα ανέδειξε την αντιλαϊκή, αντιδραστική και απάνθρωπη διάσταση αυτού του νομοσχεδίου: Οτι από εδώ και στο εξής - αν προωθηθούν και εφαρμοστούν οι διατάξεις του - θα έχει γιατρειά όποιος έχει να πληρώσει. Οτι τα ασφαλιστικά Ταμεία θα τιναχτούν στον αέρα. Οτι στα νοσοκομεία θα υπάρξει ένας αυταρχικός τρόπος διοίκησης και αντιδημοκρατικός τρόπος λειτουργίας. Οτι ξεκινά η κατάργηση της μονιμότητας στα νοσοκομεία, ξεκινώντας απ' τους γιατρούς και κουρελιάζοντας κάθε επιστημονική αξιοπρέπεια.

Πρόκειται για τα ίδια απάνθρωπα σχέδια φιλελευθεροποίησης της υγείας που προωθούν οι διεθνείς οργανισμοί του κεφαλαίου και υιοθετεί - με εκσυγχρονιστικό και κεντροαριστερό πνεύμα - η κυβέρνηση του Σημίτη, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας την παρουσιάζουν ως απάντηση στα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Κι ενώ το πρωτοβάθμιο σωματείο των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά πήρε αυτές τις πρωτοβουλίες και αποκάλυψε το χαρακτήρα του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι στα επόμενα χρόνια θα επιβαρυνθούν οι δείκτες υγείας του λαού, βρέθηκαν και οι προσκυνημένες ηγεσίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού στον υγειονομικό χώρο, που αναφωνώντας "επιτέλους", ζήτησαν, κάνοντας και απεργία, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο! Ακόμα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν πήρε θέση στο επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι το ΙΚΑ θα "γονατίσει" οικονομικά. Πέρα όμως από αυτά τα αρνητικά, ήδη εκδηλώθηκε η αλληλεγγύη και συμπόρευση δεκάδων συνδικαλιστικών φορέων που οργανώνουν το σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Το σημερινό συλλαλητήριο είναι βήμα για κάθε πολίτη που θεωρεί την υγεία κοινωνικό και μη εμπορεύσιμο αγαθό, που αποτελεί υποχρέωση και αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Είναι το βήμα για τον ασφαλισμένο, το συνταξιούχο, τον άνεργο, το νέο, τις γυναίκες, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, που θέλουν να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας και της ασφάλισης. Είναι βήμα όλων εκείνων που θα κληθούν αύριο να πληρώσουν τα εγχειρήματα των νεοφιλελεύθερων και απάνθρωπων επιλογών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θρασύτατα τα εμφανίζει και ως "κοινωνικό πρόσωπο".

Οι παρόντες χτες στη Βουλή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνοντας επίδειξη του αντικοινωνικού τους προσώπου ψήφισαν ομόθυμα "ναι" επί της αρχής του νομοσχεδίου. Σήμερα θα έχουν να αντιμετωπίσουν, πέρα απ' τη γενική κατακραυγή, και προσωπικά την οργή και την καταδίκη όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις κατάρες όλων εκείνων που αύριο, ενώ θα πληρώνουν περισσότερο και θα ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο, δε θα βρίσκουν και γιατρειά.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού

Συνεχίστηκε χτες και ολοκληρώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το οποίο προωθείται η δημιουργία και η νομιμοποίηση εταιριών ιδιωτικής αστυνομίας.Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής επανέλαβε ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο νομοσχέδιο και επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ρυθμίσεις που περιέχονται σ' αυτό για τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Με βάση το νομοσχέδιο, δημιουργείται ένας ανεξέλεγκτος κατασταλτικός μηχανισμός, που στρέφεται ευθέως κατά των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Παρέχεται η δυνατότητα στο προσωπικό των ιδιωτικών εταιριών ασφάλειας να οπλοφορούν, να κάνουν σωματική έρευνα και να χρησιμοποιούν αστυνομικά σκυλιά. Επίσης ανοίγει η πόρτα για την εισαγωγή στην Ελλάδα ιδιωτικών στρατών καταστολής, αφού προβλέπεται ότι τέτοιες εταιρίας μπορούν, εκτός από Ελληνες πολίτες, να συγκροτούν και πολίτες των χωρών - μελών της ΕΕ.

Παράλληλα, όλοι αυτοί οι ποικιλώνυμοι ιδιωτικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί θα έχουν το χαρακτήρα ενός παρααστυνομικού μηχανισμού, καθώς, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μπορούν να συνδράμουν την επίσημη αστυνομία σε "περίπτωση ανάγκης". Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Γ. Ρωμαίος έσπευσε χτες να τροποποιήσει το κείμενο του νομοσχεδίου, αλλάζοντας τη διατύπωση χωρίς να αλλάξει την ουσία. Ετσι, έγινε "σε περίπτωση σοβαρής εγκληματικής ενέργειας". Οπως, όμως, είναι γνωστό, στη νομική ορολογία "εγκληματική ενέργεια" αποτελεί οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και όχι μόνο το έγκλημα. Με τον τρόπο αυτό, η αστυνομία θα μπορεί με κάθε ευκαιρία να καλεί την παρακρατική - ιδιωτική αστυνομία προς βοήθειά της.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να μπει προς ψήφιση στο Θερινό Τμήμα, ενώ υπέρ, εκτός βέβαια από τους κυβερνητικούς βουλευτές, έχει ταχθεί και η ΝΔ. Κατά έχει ταχθεί το ΚΚΕ, καθώς και το ΔΗΚΚΙ, ενώ ο ΣΥΝ "επιφυλάχτηκε", εκφράζοντας έτσι την ουσιαστική συγκατάθεσή του.

Στη Χαλκίδα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Περιοδεία στη Χαλκίδα πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 17 Ιούλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Αναλυτικά, το πρόγραμμα της περιοδείας της αντιπροσωπείας έχει ως εξής:

  • Στις 9 πμ Θα επισκεφθεί τη βιομηχανία ΔΑΡΙΓΚ.
  • Στις 11 πμ τη ΜΙΜΙΚΟΣ, όπου και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους παραγωγούς λευκού κρέατος.
  • Στη 1 μμ θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.
  • Στις 7 μμ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο "ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ".
  • Στις 9.30 μμ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ στην παραλία της Χαλκίδας (Στρογγυλό).
Εκδρομή στην Πάρνηθα

H Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδρομή στην Πάρνηθα την Κυριακή 20 Ιούλη.Η εκδρομή περιλαμβάνει περιήγηση στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, απονομή στεφάνου στο μνημείο 16 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές τον Ιούλη του 1944. Επίσης εγκατάσταση στην πανέμορφη θέση ΜΟΛΑ στα έλατα και εκδήλωση για την προστασία της Πάρνηθας, παιχνίδι και φαγητό.

Η αναχώρηση του πούλμαν είναι στις 7.30 πμ από τη Ν. Σμύρνη στην οδό Ομήρου 68 (Ελση) και η επιστροφή στις 8 μμ στο ίδιο σημείο.

Για πληροφορίες στο τηλ. 93.54.841.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ