ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΓΕΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ
Προτάσεις για οριακές αλλαγές στη φορολογία

Η Ομοσπονδία των Εφοριακών (ΠΟΕ - ΔΟΥ) ζητά αύξηση των φορολογικών κλιμακίων, τιμαριθμοποίησή τους κατά 20% και καθιέρωση σαν αφορολόγητου ποσού τα 2 εκατ. δραχμές. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας στα κέρδη των βιομηχανικών και τουριστικών επιχειρήσεων

Προτάσεις ενταγμένες στη γενικότερη λογική του κυβερνητικού "ρεαλισμού", αλλά μακράν των απαιτήσεων του λαϊκού κινήματος, για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (τιμαριθμοποίηση φορολογικών κλιμακίων, αφορολόγητα ποσά, αλλαγή κλίμακας) και των επιχειρήσεων, παρουσίασε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εφοριακών. Στο θέμα μάλιστα της φορολογίας των μεγάλων βιομηχανικών και τουριστικών επιχειρήσεων (ανώνυμες εταιρίες) η φιλοκυβερνητική ηγεσία των Εφοριακών πλαγιοκοπά από τα "δεξιά" την κυβέρνηση, καθώς προτείνει μείωση του συντελεστή φορολόγησης των καθαρών κερδών από 35% σήμερα στο 30%, με τον ισχυρισμό της προστασίας της ελληνικής βιομηχανίας... Στο δε θέμα της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα αντικειμενικά κριτήρια, η ηγεσία της Ομοσπονδίας, αν και φαίνεται να ανανήπτει από τις παλαιότερες αντιδραστικές της θέσεις (είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ των "αντικειμενικών"), προτείνει μεν ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι μέχρι την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών, τα "αντικειμενικά" θα πρέπει να διατηρηθούν...

Παράλληλα άφησαν σοβαρές αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της μηχανοργάνωσης του φορολογικού συστήματος (πρόγραμμα TAXIS) και στην προώθηση μιας σειράς οργανωτικών αλλαγών, όπως είναι τα ελεγκτικά κέντρα, οι υπηρεσίες επιθεωρητών κλπ. Με αφορμή την πρόσληψη, μέσω διαγωνισμού 1.300 υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών τον ερχόμενο Οκτώβρη, κατάγγειλαν πως υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επιδιωχτεί καταστρατήγηση του νόμου Πεπονή, ώστε να γίνουν προσλήψεις από το "παράθυρο".

Οι προτάσεις

Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, προτείνουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 20%. Από το 1993 όμως που τα φορολογικά κλιμάκια παραμένουν "παγωμένα", μέχρι και το τέλος του 1997 (υποθέτουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι 5,5%), ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 52%. Εστω και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το μέτρο, θα έχουμε μερική τιμαριθμοποίηση και όχι πλήρη.
  • αύξηση του αφορολόγητου ποσού για όλα τα εισοδήματα στα 2 εκατ. δραχμές. Σήμερα, το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος είναι 1,3 εκατ. δρχ για τους μισθωτούς - συνταξιούχους και 1 εκατ. για τις υπόλοιπες πηγές εισοδήματος.
  • Αύξηση των φορολογικών κλιμακίων από 5 σήμερα σε 7. Συγκεκριμένα προτείνουν: τα πρώτα 2 εκατ. εισοδήματος να φορολογηθούν με μηδενικό συντελεστή, το επόμενο 1 εκατ. με 5%, το επόμενο 1 εκατ. με 15%, τα επόμενα 2 εκατ. με 25%, τα επόμενα 2 εκατ. με 30%, τα επόμενα 10 εκατ. με 40% και το υπερβάλλον ποσό (πάνω από 18 εκατ. δραχμές) με 50%.
Φορολογία επιχειρήσεων

Για τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτείνουν: μετά την αφαίρεση της επιχειρηματικής αμοιβής, το υπόλοιπο 50% των κερδών να φορολογηθεί με συντελεστή 20% για τα πρώτα 4 εκατ. δραχμές, τα υπόλοιπα 3 εκατ. δρχ. με 25% και το υπερβάλλον ποσό κερδών με 30%. Σήμερα τα κέρδη των ΜΜΕ φορολογούνται με 35%. Προτείνουν επίσης μείωση της φορολογίας κερδών των ΕΠΕ από 35% σε 30%. Μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών προτείνουν και για τις ανώνυμες βιομηχανικές και τουριστικές επιχειρήσεις, εισηγμένες ή μη στο Χρηματιστήριο (από 40% που είναι σήμερα για τις μη εισηγμένες και 35% για τις εισηγμένες, στο 30%). Αύξηση αντίθετα του συντελεστή από 35% σε 40% προτείνουν για τα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων.

Αλλαγές προτείνουν επίσης και για τις τεκμαρτές δαπάνες για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής. Ζητούν η τεκμαρτή δαπάνη να προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων (εργοστασιακή τιμή, παλαιότητα, ιπποδύναμη, κόστος συντήρησης).

Προτείνουν τέλος:

  • Το "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" να εφαρμοστεί σε όλους αδιακρίτως τους Ελληνες πολίτες (συγκεκριμένα αναφέρουν ότι σήμερα το κράτος νομοθετεί το "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" μέσω του Χρηματιστηρίου)
  • την άμεση πρόσληψη 1.300 υπαλλήλων, ώστε οι ΔΟΥ να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις και τη μειούμενη οργανική σύνθεση.
ΚΟΝΤΡΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Η κυβέρνηση σε ... ρόλο "κυανόκρανου"!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες με τους εκπροσώπους βιομηχάνων και σούπερ μάρκετ, προανάγγειλε ότι θα επιδιώξει "πάγωμα" τιμών μέχρι το τέλος του 1998 με "συμφωνίες κυρίων" και άρα συγκεκριμένα ανταλλάγματα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει νέο κύκλο "παζαριών" με τις ηγεσίες των εμποροβιομηχάνων, προκειμένου να εξασφαλίσει "συμφωνίες κυρίων" για συγκρατημένες αυξήσεις τιμών μέχρι το τέλος του 1998 - με συγκεκριμένα ανταλλάγματα που δε θα θίγουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων - προανάγγειλε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης.Ο υφυπουργός προανάγγειλε ότι μέσα στο καλοκαίρι αρχίζει ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων, με τις ηγεσίες των εμποροβιομηχάνων, που θα έχει ως στόχο την επίτευξη "συμφωνιών κυρίων" για πάγωμα των τιμών για τον επόμενο ενάμιση χρόνο και φυσικά τη συγκράτηση του πληθωρισμού στο τέλος του 1998 στο 3%, όπως επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού έγιναν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ). Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην αυξήσουν τις τιμές μέχρι το τέλος του χρόνου, αφήνοντας στην ουσία ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων με την είσοδο του 1998.Ανάλογη δέσμευση ανέλαβαν και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, που δήλωσαν με νόημα ότι "δεν πρόκειται να αυξήσουν τις τιμές, εάν δεν τις αυξήσουν οι βιομηχανίες"!

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε χτες ο Μ. Χρυσοχοϊδης, με τους εκπροσώπους των εμποροβιομηχάνων, συμφωνήθηκε, κατά την προσφιλή, άλλωστε, μέθοδο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η σύσταση μιας... ακόμη μεικτής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει το ρόλο "πυροσβέστη" στον πόλεμο που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες για το θέμα των τιμών μεταξύ ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και βιομηχάνων. Η επιτροπή αυτή - στην οποία θα μετέχουν τόσο εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ και των βιομηχανιών τροφίμων, όσο και εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και Επιμελητηρίων και θα προεδρεύει ο υφυπουργός Ανάπτυξης - θα εξετάσει τις σχέσεις των δύο πλευρών και θα συντάξει μέχρι το τέλος Αυγούστου σχετικό πόρισμα. Στην ουσία μέσα από την επιτροπή αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα επιχειρήσει να βρει συμβιβαστική λύση στο καίριο ζήτημα της μοιρασιάς των κερδών μεταξύ βιομηχανίας και σούπερ μάρκετ, με τρόπο τέτοιο που οι τιμές να μην επηρεαστούν κατακόρυφα προς τα πάνω και επιβαρύνουν τον πληθωρισμό.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΤ δήλωσαν ότι ζητούν ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που να περιορίζει τις πρακτικές παραβίασης των κανόνων του "ανταγωνισμού", άφησαν όμως να εννοηθεί σαφώς ότι δεν προτίθενται να προσφύγουν με καταγγελίες στην επιτροπή ανταγωνισμού. Από την άλλη ο αντιπρόεδρος του ΣΕΣΜΕ Π. Παντελιάδης υποστήριξε πως είναι "ανακρίβειες" τα όσα λέγονται περί υπερβολικού κέρδους των σούπερ μάρκετ και ότι ουσιαστικά ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά κινείται στα πλαίσια του "ανταγωνισμού". Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι βιομηχανίες είναι αυτές που εμφανίζουν κέρδη μέχρι 20% και όχι τα σούπερ μάρκετ.

Κάποιες "κακές γλώσσες", δε, κάνουν λόγο για σκόπιμη ανακίνηση της "κόντρας" μεταξύ των δύο πλευρών τώρα από τη μεριά των βιομηχάνων τροφίμων, προκειμένου να πετύχουν αλλαγή των συσχετισμών στην πίτα των κερδών με αυξήσεις στα προϊόντα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.Ενώ αυτό που θα επιχειρήσει, λένε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που εμφανίζεται σε ρόλο... "κυανόκρανων", θα είναι ο "ειρηνικός" συμβιβασμός μεταξύ τους, ώστε να μην περάσουν αυξήσεις στη λιανική.

Απαντώντας στις αιχμές του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος χτες πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Ανάπτυξης, λέγοντας ότι ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί στο εμπόριο, ο Μ. Χρυσοχοϊδης επικαλέστηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τονίζοντας πως "η Επιτροπή είναι αρμόδια να παρεμβαίνει εάν και όταν υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα είτε αυτεπάγγγελτα είτε μετά από καταγγελίες". Ο ίδιος, στηρίζοντας την πολιτική του υπουργείου στο μέτωπο του πληθωρισμού, ανέφερε ότι από το 5,5% που ήταν ο πληθωρισμός τον Ιούνη, μόνο το 1% αφορά τα είδη διατροφής, ενώ το άλλο 4,5% τις υπηρεσίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι και είναι θέμα "πολιτική επιλογής" που δεν αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της για το θέμα τονίζει ότι έστω και με τον προσχηματικό αυτό πόλεμο συμφερόντων δικαιώνεται για τις προτάσεις της γύρω από τον έλεγχο των τιμών και τη διαμόρφωση ενός αντικειμενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, θέσεις για τις οποίες κατηγορούνταν από τις πλευρές που ερίζουν σήμερα ότι παρεμποδίζεται η "ελεύθερη αγορά" και ο "ανταγωνισμός". Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο των τιμών και στην πάταξη της αισχροκέρδειας, γιατί μόνο έτσι θα προστατευτεί ουσιαστικά ο καταναλωτής και θα μειωθεί ο πληθωρισμός.

Μ. Ζ.

Δεν πάει άλλο η φορο-αφαίμαξη των ΕΒΕ

Την ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διατύπωσε χτες και η ηγεσία τους Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών και του παρέδωσε υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις. Αφού επισημαίνονται τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, που φορτώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις πλάτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί με το υπόμνημά της την κυβέρνηση να προχωρήσει στις εξής αλλαγές του φορολογικού συστήματος:

  • Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων".
  • Ανάδειξη των βιβλίων του ΚΒΣ σε κύριο κριτήριο του εισοδήματος των ΜΜΕ.
  • Κατάργηση του 35%.
  • Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.
  • Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
  • Δίωξη της φοροδιαφυγής, όπου κι αν γίνεται και όχι μονόπλευρα στις ΜΜΕ.
  • Σταθεροποίηση και αναπτυξιακή λειτουργία του φορολογικού συστήματος.
  • Αναγνώριση των εξόδων στα Β κατηγορίας βιβλία.
  • Αναγνώριση της επιχειρηματικής αμοιβής, ταυτόχρονα με την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων".
  • Κατάργηση του βιβλίου απογραφής για επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 80 εκατ. δρχ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ