ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
Η 8η Οκτώβρη στην πόλη Λα Πας

23ο ΜΕΡΟΣ

Στη Λα Πας γύρω στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη ανάμεσα στους Μπαριέντος, Οβάντο και Χουάν Χοσέ Τόρες, προκειμένου να αναλυθούν τα μηνύματα που είχαν λάβει από τη Λα Ιγέρα και το Βάγε Γκράντε.

Ενας μάρτυρας, με πρόσβαση σε όσα συνέβησαν στη σύσκεψη αυτή, είπε:

"Δεν ήξεραν τι να κάνουν και δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Εκαναν μόνο εκτίμηση των γεγονότων και των πληροφοριών που είχαν ως εκείνη τη στιγμή και ζήτησαν να τους αναλυθούν λεπτομερέστερα, έτσι ώστε να μάθουν καινούργιες λεπτομέρειες για ό,τι συνέβαινε. Μετά, ο Μπαριέντος κατευθύνθηκε προς την κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ και από εκεί επικοινώνησαν με την Ουάσιγκτον.

Στις 9 το βράδυ, διέκοψαν τον πρόεδρο για να του δώσουν ένα μήνυμα από το Βάγε Γκράντε, όπου του ζητούσαν οδηγίες για το τι να κάνουν τους κρατούμενους.

Εκείνος δεν είχε αποφασίσει τι θα κάνει και η απάντηση ήταν να τους κρατήσουν ζωντανούς και να περιμένουν νέες οδηγίες.

Ο ανώτερος αξιωματικός μετέφερε τις οδηγίες στο Βάγε Γκράντε κι από εκεί στη Λα Ιγέρα.

Η απόφαση παίρνεται στην Ουάσιγκτον

Η απόφαση να δολοφονηθεί ο Τσε είχε παρθεί στην Ουάσιγκτον από το 1960. Μετά την αποτυχία της εισβολής των μισθοφόρων στον Κόλπο των Χοίρων, την αρχηγία της CIA ανέλαβε ο Ρίτσαρντ Χελμς, ο οποίος εξακολούθησε το Σχέδιο Κούβα που προέβλεπε τη δολοφονία του Φιδέλ, του Ραούλ και του Τσε και την εγκαθίδρυση στην Αβάνα, με τη χρήση στρατιωτικής βίας, μιας κυβέρνησης φιλικής προς τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαβεβαίωναν συστηματικά ότι η ανατροπή της κουβανικής επανάστασης ήταν θέμα μηνών. Μέσα στα σχέδιά τους ήταν η εξόντωση των κυριοτέρων ηγετών της.

Το 1962 δημιουργήθηκε στην Ουάσιγκτον μια διευρυμένη ειδική ομάδα, που την αποτελούσαν ο Τζορτζ Μακ Μπάντι, σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, ο Αλέξις Τζόνσον, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρόσγουελ Τζιλπάτρικ από το Πεντάγωνο, ο Τζον Μακ Κόουν από τη CIA και ο Λίμαν Λέμνιτζερ από το Κοινό Επιτελείο. Ολοι τους είχαν σαν αποστολή να φέρουν σε πέρας το Σχέδιο Κούβα.

Στις 19 Γενάρη του 1962, έκαναν σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπου ενημερώθηκαν ότι η υπόθεση της Κούβας ήταν πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κι ότι έπρεπε να λυθεί, χωρίς να κάνουν οικονομία σε χρόνο, χρήμα, προσπάθειες ή ανθρώπινους πόρους. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκαν διάφορες ενέργειες, με στόχο τη συντριβή της κουβανικής επανάστασης, και ειδικά τη φυσική εξόντωση του Φιδέλ, του Ραούλ και του Τσε.

Γι' αυτό, όταν τον Οκτώβρη του 1967 έφτασε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ η πληροφορία ότι ο ηρωικός αντάρτης βρισκόταν τραυματισμένος στο μικρό σχολείο της Λα Ιγέρα, δε χρειάστηκαν πολλές συζητήσεις. Η CIA, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχαν πάρει την απόφασή τους εδώ και καιρό.

Μήνυμα από την Ουάσιγκτον

Περίπου στις 11 τη νύχτα στις 8 του Οκτώβρη, ο πρόεδρος της Βολιβίας έλαβε μέσω του πρέσβη των ΗΠΑ ένα μήνυμα από την Ουάσιγκτον, που ανέφερε ότι ο Τσε έπρεπε να εξοντωθεί. Ανάμεσα στα επιχειρήματα, που ο πρέσβης ανέφερε στον πρόεδρο, ήταν ότι στον κοινό αγώνα κατά του κομμουνισμού και της διεθνούς ανατροπής ήταν πιο σημαντικό να φανεί ο Τσε ολοκληρωτικά ηττημένος και νεκρός σε μάχη, αφού δεν ήταν ενδεδειγμένο να είναι ζωντανός ένας τόσο επικίνδυνος κρατούμενος. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε να παραμείνει στη φυλακή και να υπάρχει διαρκώς ο κίνδυνος να προσπαθήσουν να τον απελευθερώσουν ομάδες "φανατικών ή εξτρεμιστών". Μετά θα ακολουθούσε η αντίστοιχη δίκη, η διεθνής κοινή γνώμη θα έμπαινε σε κίνηση και η κυβέρνηση της Βολιβίας δε θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει, λόγω της τεταμένης κατάστασης που υπήρχε στη χώρα.

Ο πρέσβης έκανε αναφορές στη δίκη του Ρεζί Ντεμπρέ στο Καμίρι και σε όλες τις αρνητικές συνέπειες που είχε αυτή για τα κοινά συμφέροντα. Χρησιμοποίησε προσβλητικές φράσεις για το Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ, επειδή είχε παρέμβει υπέρ του Ντεμπρέ. Σημείωσε ότι αν τον είχαν εξοντώσει όταν πιάστηκε αιχμάλωτος, όλο το σκάνδαλο που προκάλεσε η δίκη του θα είχε αποφευχθεί. Δήλωσε ότι το να αφήσουν ζωντανό τον Τσε, ήταν σαν να του πρόσφεραν δωρεάν ένα βήμα για να βγάζει πύρινους λόγους ενάντια στα συμφέροντα της Βολιβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι ο θάνατος του Τσε θα σήμαινε ένα πλήγμα για την κουβανική επανάσταση και ειδικά για το Φιδέλ Κάστρο.

Ο μάρτυρας αυτός ανέφερε ότι ο Μπαριέντος, ο Χέντερσον και οι στενότεροι συνεργάτες τους συμμερίζονταν αυτές τις απόψεις. Η σύσκεψη τελείωσε περασμένα μεσάνυχτα.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 24ο ΜΕΡΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ