ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντεπίθεση είναι να συγκροτηθεί το λαϊκό μέτωπο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Χαλκίδα, στα τοπικά ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,απαντώντας σε ερωτήματα για τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τη θέση του ΚΚΕ για αντίσταση και αντεπίθεση του λαού και των εργαζομένων, τόνισε:

"Οταν εμείς λέμε αντεπίθεση δεν εννοούμε αποκλειστικά και μόνο κάποιες κινητοποιήσεις που έγιναν και που θα συνεχίσουν να γίνονται στην πορεία ακόμα μεγαλύτερες, παρά το όργιο τρομοκρατίας και τους εκβιασμούς που γίνονται. Δεν είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε πότε θα γίνουν, και σε ποιο βαθμό θα γίνουν. Δεν εννοούμε λοιπόν μόνο τις κινητοποιήσεις γενικά.

Εμείς όταν λέμε αντεπίθεση εννοούμε ότι πρέπει στη συνείδηση όσο γίνεται μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού να κατανοηθεί η ουσία αυτής της πολιτικής. Οτι δηλαδή η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος για τους λίγους. Διότι πρέπει να το πούμε, σε ένα σημαντικό μέρος του λαού ακόμα και όταν διαμαρτύρεται και όταν φωνάζει για την ανεργία, για την εισοδηματική πολιτική κτλ. ταυτόχρονα υπάρχει και η αντίληψη, "μήπως δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο;".

Πρώτο ζήτημα, λοιπόν, είναι να μην νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού αυτή η πολιτική. Αντεπίθεση σημαίνει να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει τη δύναμη στα χέρια του. Μέσα από το οργανωμένο κοινωνικό και πολιτικό αγώνα, δε λέω να λύσει μια σειρά ζητήματα, αλλά να δημιουργήσει προϋποθέσεις, όρους ρήξης και σύγκρουσης, να αλλάξει προς το συμφέρον του την κατάσταση.Αντεπίθεση σημαίνει να συνειδητοποιηθεί το κοινό συμφέρον όλων των εργαζομένων, της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων, της αγροτιάς. Οτι τα συμφέροντά τους είναι κοινά και πρέπει να δράσουν ενωμένα και να αποκρουστεί η προσπάθεια των αντιπαραθέσεων (να απεργεί ένας κλάδος και άλλος είτε να αδιαφορεί, είτε να θεωρεί ότι χαλάει και η "ησυχία" του όταν κάποιος απεργεί).

Αντεπίθεση είναι να συνειδητοποιήσουν οι εργατοϋπάλληλοι αλλά και τα άλλα στρώματα του πληθυσμού ότι οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες δεν είναι διατεθειμένες να οργανώσουν και να συντονίσουν ένα συστηματικό πανελλαδικό αγώνα. Το μόνο που είναι διατεθειμένες, είναι να τους καθησυχάζουν και να τους ξεγελάνε σε αρκετά ζητήματα.

Αντεπίθεση είναι, όταν οι πάνω δε θέλουν, οι από τα κάτω να επιβάλλουν τη θέλησή τους".

Και κατέληξε: "Είναι πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα της αντεπίθεσης. Δεν είναι απλώς να γίνεται μια απλή κινητοποίηση. Αντεπίθεση είναι να συνειδητοποιήσεις ότι μπορεί να αγωνίζεσαι ένα και δύο και τρία χρόνια και το αποτέλεσμα να το δεις πιο μακρόχρονα.

Για μας αντεπίθεση είναι να συγκροτηθεί το λαϊκό μέτωπο.

Αντεπίθεση είναι όταν έρθουν οι εκλογές (είτε δημοτικές είτε νομαρχιακές, είτε βουλευτικές) να μην ξεχάσει ο λαός ποιον έβριζε όλα τα χρόνια και διαμαρτυρόταν και να κάνει τη σωστή επιλογή στην ψήφο.

Αντεπίθεση είναι να συστρατευτείς με τους κομμουνιστές και με άλλους επίσης ριζοσπάστες και με δυνάμεις μέσα στο λαό που θέλουν να δράσουν.

Είναι δηλαδή πολύ πιο ουσιαστικό το στοιχείο της αντεπίθεσης από το να εξαγγέλλεις μια απεργιακή κινητοποίηση".

ΕΠ. ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Εκδρομή στην Πάρνηθα

H Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδρομή στην Πάρνηθα αύριο Κυριακή 20 Ιούλη.Η εκδρομή περιλαμβάνει περιήγηση στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, απονομή στεφάνου στο μνημείο 16 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές τον Ιούλη του 1944. Επίσης εγκατάσταση στην πανέμορφη θέση ΜΟΛΑ στα έλατα και εκδήλωση για την προστασία της Πάρνηθας, παιχνίδι και φαγητό. Η αναχώρηση του πούλμαν είναι στις 7.30 πμ από τη Ν. Σμύρνη στην οδό Ομήρου 68 (Ελση) και η επιστροφή στις 8.00 μμ στο ίδιο σημείο. Τιμή εισιτηρίου 1.000 δρχ. Για πληροφορίες στο τηλ. 9354.841 (από τις 6.00 μμ ως 8.30 μμ τις εργάσιμες μέρες ή στην οδό Βρυούλων 14 τις ίδιες ώρες).

Οι δηλώσεις "πόθεν έσχες"

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χτες - ως είθισται - οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των μελών του Κοινοβουλίου, των μελών της κυβέρνησης, των πολιτικών αρχηγών και των ευρωβουλευτών. Στις δηλώσεις καταγράφεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, των καταθέσεών τους σε τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το μεγαλύτερο ατομικό εισόδημα το έχει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης δηλώνει ετήσιο εισόδημα 40 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ φέτος αγόρασε μετοχές της εταιρίας "Ερμής" ύψους 30,3 εκατομμυρίων δραχμών.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Ασφυχτικός κρατικός εναγκαλισμός

Την αντίθεση του ΚΚΕ, στη λογική και στα μέτρα που οδηγούν στην ενίσχυση του κρατικού εναγκαλισμού στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εξέφρασε χτες μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο ρύθμισης θεμάτων του υπουργείου Γεωργίας, ο βουλευτής του Κόμματος Σταυρός Παναγιώτου.

Αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε: "διαφωνούμε με την προτεινόμενη ρύθμιση που αναφέρει ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί τελούν υπό την εποπτεία του κράτους, το καθεστώς αυτό ανοίγει... λεωφόρους παρέμβασης του κράτους στους συνεταιρισμούς, οδηγεί στην κατάργηση της αυτονομίας τους. Αλλωστε, βασική αιτία για τη σημερινή κατάσταση των συνεταιρισμών ήταν οι παρεμβάσεις του κράτους στη δημιουργία τους". Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ διαφώνησε με το σύνολο των διατάξεων του άρθρου 22 του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που δίνει εν λευκώ τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας να φτιάχνει με προεδρικά διατάγματα ή να καθορίζει τη σύνθεση, τη διάρθρωση και τη δημιουργία του Σώματος ελεγκτών των συνεταιρισμών.

Σχετικά με τις διατάξεις που υποτίθεται ότι παρέχουν κίνητρα συνένωσης των συνεταιρισμών, ο Στ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι "δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα και θα επαναληφθεί η προηγούμενη εμπειρία, όπου ελάχιστοι συνεταιρισμοί συγχωνεύτηκαν. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές, όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία και τη γενικότερη οικονομική τους κατάσταση, ανάμεσα σε συνεταιρισμούς της ίδιας περιοχής, έτσι που δυσκολεύουν αν δεν καταστούν αδύνατη τη συγχώνευση".

Διατηρούν το 7 προς 10 οι Αμερικανοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Η Ολομέλεια της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια για το οικονομικό έτος 1998 χωρίς σημαντικές αλλαγές στις προτάσεις της Επιτροπής Κατανομής Κονδυλίων.

Αν και η εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο της Γερουσίας κάνει ρητή αναφορά στη διατήρηση της αναλογίας 7 προς 10, προβλέπεται παροχή 122,5 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα και 150 εκατ. δολαρίων στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται οικονομική βοήθεια προς την Αγκυρα, ενώ αντίθετα διατηρείται η οικονομική βοήθεια των 15 εκατ. δολαρίων για την Κύπρο, που έχει ως στόχο την προώθηση έργων τα οποία θα ενισχύουν το βιοτικό επίπεδο και των δυο κοινοτήτων και τη μεταξύ τους προσέγγιση.

Για να γίνει το παραπάνω νομοσχέδιο νόμος του κράτους θα πρέπει να ψηφιστεί και το ανάλογο νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εν συνεχεία να συγχωνευτούν τα δυο νομοσχέδια σε έναν κοινό νόμο. Η σχετική πρόταση νόμου που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει στρατιωτικά δάνεια προς Ελλάδα και Τουρκία ύψους 105 εκατ. δολαρίων για την πρώτη και 150 εκατ. για τη δεύτερη.

Επίσης, εκτός των 15 εκατ. δολαρίων οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο προβλέπει τη χορήγηση 40 εκατ. δολαρίων ως οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία εκ των οποίων το 50% θα δοθεί για την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανισμών, που προάγουν την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα και προωθούν την πολιτική επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Τα ποσά που θα δοθούν τελικά, μετά τη συγχώνευση των νομοσχεδίων των δυο νομοθετικών σωμάτων, αναμένεται πως θα διατηρήσουν την αναλογία 7 προς 10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ