ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 1997
Σελ. /46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρομερές συνήθειες

Η εξάρτηση είναι μεγάλο βάσανο, είναι σχεδόν ένα είδος δουλείας. Ολοι γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και οι περισσότεροι επιμένουμε να καπνίζουμε. Να καπνίζουμε για να βλάπτουμε την υγεία μας, να καταστρέφουμε τους πνεύμονές μας, να λαχανιάζουμε με την παραμικρή κίνηση, να μυρίζουν άσχημα τα ρούχα μας, τα χέρια μας, τα μαλλιά μας, να ενοχλούμε τους άλλους, να ντουμανιάζουμε από καπνό το σπίτι μας, αλλά εμείς επιμένουμε... καπνιστικά. Από την ιατρική εκπομπή της ΕΤ-1 "Με... υγεία",που θα παρουσιαστεί στις 10.40 το πρωί της Τρίτης, θα παρακολουθήσουμε τρεις επιστήμονες να μιλούν για το τσιγάρο, αλλά και όλους του πιθανούς τρόπους απεξάρτησης. Η Εύα Ντελιδάκη αναζητά μεθόδους για το σταμάτημα αυτής της τρομερής και ανόητης, ταυτόχρονα, συνήθειας και συζητά με τον πνευμονολόγο Παναγιώτη Μπεχράκη, τον παιδίατρο Παύλο Μοιλάλη και τον γιατρό - βελονιστή Αλέξανδρο Λουπασάκη. Πρέπει οι μη καπνιστές να θυμούνται πάντα ότι είναι εύκολο να λέμε στον άλλο μην καπνίζεις, αλλά αυτό δεν αρκεί, διότι ο καπνιστής είναι ένας αδύναμος άνθρωπος, που χρειάζεται υποστήριξη, ηθική και ουσιαστική, για να το κόψει.

Ελλάδος περιήγησις

Εχετε επισκεφτεί τα ανάκτορα της Κνωσού; Επιθυμήσατε ποτέ, ονειρευτήκατε μάλλον, να πάτε στο "σπίτι" του Μίνωα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανάκτορα που έχουν έως τώρα ανασκαφεί στην Κρήτη; Τα ανάκτορα καταλαμβάνουν έκταση 22.000 τ.μ. και υψώνονται σε αρκετούς ορόφους. Η αποκάλυψή τους είναι έργο του μεγάλου Αγγλου αρχαιολόγου Αρθουρ Εβανς, που εργάστηκε με βαθιά επιστημονική γνώση και ιδιαίτερο ζήλο και έφερε στο φως το τελευταίο εντυπωσιακότερο δημιούργημα της μινωικής αρχιτεκτονικής. Η ανασκαφή στην Κνωσό άρχισε το 1900 και μέσα σε τέσσερα χρόνια είχε αποκαλυφθεί όλο σχεδόν το ανάκτορο. Στο διάστημα αυτό εκπληκτικά έργα τέχνης ανακαλύφθηκαν και αποκαλύφθηκαν και κατέπληξαν τον κόσμο. Μη χάσετε λοιπόν την εκπομπή "Ελλάδος περιήγησις",που παρουσιάζει η ΕΤ-2 στις 17.30 την Τετάρτη.

Πάρε ό,τι θέλεις

... παλιατζή από μια αγάπη που δε ζει, λέει το τραγουδάκι. Πάρε ό,τι θες: Σημερινό, χτεσινό, προχτεσινό, σπάνιο ή συνηθισμένο, καθημερινό, χρήσιμο ή περιττό. Πάρε μόνο μια γεύση, ένα κουλούρι και περπάτα μέσα σ' αυτούς τους στενούς, αλλά τόσο γραφικούς δρόμους με τα χιλιάδες εκθέματα. Θέματα μιας άλλης εποχής συνήθως είναι. Νιώσε τη νοσταλγία και άσε τη γοητεία να σε παρασύρει. Η Βηρυτός του χτες, η Ρώμη, η Αλεξάνδρεια, το Λονδίνο, το Κάιρο, η Αθήνα: Πόλεις με την ιστορία πεταγμένη μέσα σε πανέρια ή σε σκονισμένα ράφια της Πόρτα Πορτέζε, του Πορτομπέλο, του Χαλ Χαλίλ, του δικού μας Γιουσουρούμ στο Μοναστηράκι. Μέσα από τα δαιδαλικά αδιέξοδα του παζαριού, που θα μας πάει η ΕΤ-1 στις 10.20 την Πέμπτη, μέσα σε στενά που μοσχοβολούν μπαχαρικά, στρωμένα με μαγικά χαλιά και θα περάσουμε ανάμεσα σε παλιούς δίσκους, σε ξεφτισμένα κεντίδια, σε γυάλινες χάντρες, σε έπιπλα άλλου αιώνα, σε εφημερίδες με ειδήσεις του 1920, σε παλιούς χάρτες, πολύ παλιούς, τόσο παλιούς που οι χαρτογράφοι τους πίστευαν ότι οι άνθρωποι που κατοικούσαν στο νότιο ημισφαίριο περπατούσαν με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω... Υπό την ιερή σκιά της Ακρόπολης, το Μοναστηράκι ζει τη δική του ζωή, και η καρδιά του χτυπάει με τους δικούς του ρυθμούς. Από την εποχή του Αδριανού ως τον καιρό του Οθωνα, στους ίδιους δρόμους κυκλοφορούσαν το χρήμα, οι πολιτικές ειδήσεις, οι κάτοικοι, οι ιδέες, και τα συναισθήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ