ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλασικά ακούσματα και Ολυμπιάδα

Μία και μοναδική συναυλία θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας η Ορχήστρα Δωματίου "Σερενάιντ" από την Αρμενία. Αύριο (9μμ), εμφανίζεται στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών.Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Εντουάρντ Τοπτσιάν,ενώ σολίστ θα είναι ο διεθνούς φήμης Ελληνας βιολιστής Γιώργος Δεμερτζής.Στη συναυλία θα παρουσιαστούν "Οι τέσσερις εποχές" του Αντόνιο Βιβάλντι,"Τρεις ελληνικοί χοροί" (Τσάμικος, Αρκαδικός, Κλέφτικος) του Νίκου Σκαλκώτα και η "Συμφωνία για έγχορδα και τύμπανα" του Εντουάρντ Μιρζογιάν.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τις "Τέσσερις εποχές": "Το 18ο αιώνα το έργο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές, αλλά τον 19ο όπως και τα περισσότερα έργα μπαρόκ μουσικής, ξεχάστηκε, για να ανακαλυφθεί και πάλι τον 20ό αιώνα και να καταστεί μάλιστα, ως ένα από τα πλέον παιγμένα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου". Οι "Τρεις ελληνικοί χοροί" του Ν. Σκαλκώτα, προέρχονται από ένα σύνολο 36 ελληνικών χορών για ορχήστρα που έγραψε ο συνθέτης από το 1936 έως το 1949 και όπως τονίστηκε "η ενσωμάτωση δημοτικών μοτίβων και ρυθμών στα έργα του, δεν είναι φολκλορικού ή εκλεκτικιστικού τύπου αλλά υπακούει στους κανόνες ενός πολύ καλά οργανωμένου μουσικού συνόλου". "Εργο ωριμότητας, που έχει την κλασική δομή μιας συμφωνίας", χαρακτηρίστηκε τέλος, η "Συμφωνία για έγχορδα και τύμπανα" του Ε. Μιρζογιάν, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα το 1962.

Για την Ολυμπιάδα

Για πέντε βραδιές, η ποίηση, η μουσική, ο χορός και ο αθλητισμός θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, στο "Βεάκειο" του Πειραιά, για την προπαγάνδιση της ελληνικής υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και περιλαμβάνουν τις εξής συναυλίες:

Αλκηστις Πρωτοψάλτη (27/7), Δημήτρης Μητροπάνος (28/7), Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας (29/7), Σταύρος Ξαρχάκος - Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (30/7) και Πάκο Πένα (31/7). (Ωρα έναρξης: 9.30μμ). Την κάθε εκδήλωση θα προλογίζει και ένας από τους Ολυμπιονίκες μας. Αλλά και οι παραπάνω καλλιτέχνες, ως θερμοί υποστηρικτές της ιδέας, εκφράζουν σύσσωμοι την άποψη ότι οι Αγώνες πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μητροπάνος σημειώνει: "ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη, πόσο μάλλον ένας καλλιτέχνης τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν όμως όλοι, ενωμένοι, έστω για μια φορά, προσπαθήσουμε ό,τι ο καθένας μπορεί, τότε μπορούμε να τους φέρουμε στον τόπο που τους γέννησε".

Διεθνής διαγωνισμός

Εξι συνθέτες, μεταξύ των οποίων και ένας Ελληνας, θα συμμετέχουν στην τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού "Δημήτρης Μητρόπουλος" '97,που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής,το Νοέμβριο του '97. Η φετινή διοργάνωση αφορούσε τη σύνθεση και κέντρισε το ενδιαφέρον των συνθετών, αφού ανταποκρίθηκαν περίπου διακόσια άτομα από όλο τον κόσμο. Με την ανάδειξη των έξι συνθετών ολοκληρώθηκε η προκριματική φάση του διαγωνισμού. Οι συνθέτες που επέλεξε η διεθνής επιτροπή, με πρόεδρο τον Λουτσιάνο Μπέρλο,για την τελική φάση είναι οι εξής: Τζιοβάνι Τσίμα, Πάολο Μινέτι, Μάρκο Λασάνα, Λουτσία Ρονσέτι (Ιταλία), Ιωσήφ Παπαδάτος (Ελλάδα), Χέντρικ Χόφμεϊρ (Β. Αφρική).

Ο Ούβε Μάτσκε στην Υδρα

Ενας από τους πιο αισθαντικούς πιανίστες της νεότερης γενιάς, ο Ούβε Μάτσκε,εμφανίζεται στις 26 Ιουλίου (9μμ), σε ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στη μαγευτική Υδρα. Το ρεσιτάλ πραγματοποιείται στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υδρας.Φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών "Μελίνα Μερκούρη". Ο γνωστός πιανίστας, απηχώντας τη σύγχρονη έκφραση της γερμανικής παράδοσης, θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, ερμηνεύοντας έργα Σούμπερτ και Λιστ.Το ρεσιτάλ αναμένεται να έχει μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας το φιλότεχνο κοινό όχι μόνο της Υδρας, αλλά και της Αθήνας.

@ Στις 24 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Λυκαβηττού (8.30μμ), θα
  • Στις 24 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Λυκαβηττού (8.30μμ), θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός μπλουζ και ροκ μουσικής για νέους μουσικούς.Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 25 Αυγούστου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 7294385 - 6.
Εντός και εκτός "τειχών"

Από τις συναυλίες που μπορείτε να απολαύσετε "εντός" και "εκτός" των τειχών της πρωτεύουσας, σημειώνουμε:

  • Σήμερα (9.30μμ) στο Φρούριο Ρίου,φιλοξενείται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.Θα μας προσφέρει μία παράσταση δυόμισι ωρών, γεμάτη ένταση και λυρισμό. Συμμετέχουν οι Κ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Πολίτη, Δ. Τσεκούρας.Μαζί τους οι μουσικοί Χρ. Κροκίδης, Αν. Αποστόλου, Ευαγ. Πατεράκης, Σπ. Κατριβάνος.
  • Δύο νέοι τραγουδοποιοί, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Ορφέας Περίδης,ενώνουν τις μουσικές τους δυνάμεις και ξεκινούν αύριο τις κοινές τους εμφανίσεις. Αρχή από τον Εβρο, όπου συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του "Φεστιβάλ Αρδα". Μαζί τους επί σκηνής θα βρίσκονται οι μουσικοί Κλ. Αντωνίου, Γ. Γρηγορίου, Α. Μουχλιάντης, Μ. Παπαστάμου, Κ. Περόγλου, Α. Πουλάκης.
  • Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Μουσικά ηχοχρώματα" που διοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο και το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Νίκαιας,αύριο (9μμ) στο χώρο της Μάντρας του Μπλόκου, φιλοξενείται η Ορχήστρα Μπαρόκ Ατενέουμ "Μαρία Κάλλας".Μουσική επιμέλεια ορχήστρας Αλεξάντερ Μάτο.Σολίστ Ιφιάνα Δημητρακοπούλου.Θα παρουσιαστούν έργα Βιβάλντι, Σκαλκώτα, Στράους, Μότσαρτ κ. ά.
  • Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο των θερινών συναυλιών που διοργανώνει κάθε Τετάρτη στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,παρουσιάζει σήμερα (8.30μμ) την Ορχήστρα Εγχόρδων "Σερενάτα" του δήμου. Υπό τη διεύθυνση του Ελευθερίου Καλκάνη θα ερμηνεύσει έργα Βιβάλντι και Μότσαρτ.Είσοδος ελεύθερη.
  • Πρώτη πανελλήνια εκτέλεση της "Ωραίας Μυλωνούς" του Φ. Σούμπερτ σε ελληνική απόδοση Βασίλη Φρατζίσκου,θα δοθεί στις 30 Ιουλίου (9μμ) στο Θέατρο "Απόλλων" της Ερμούπολης. Τραγουδά ο βαρύτονος και μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου.Στο πιάνο ο Βασίλης Φρατζίσκος.Η βραδιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ερμουπόλια '97" και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη γέννηση του Φ. Σούμπερτ.
"Τζαζ"... βραδιά στο Βόλο

Μια βραδιά γεμάτη ρυθμούς και μελωδίες από τη Βόρεια και Νότια Αμερική θα χαρίσουν στους φίλους της τζαζ στο Βόλο,η εικοσιεννιάχρονη Βραζιλιάνα κιθαρίστα Μπαντί Ασάντ από Λιβανέζους γονείς και μεγαλωμένη σε μουσικό οικογενειακό περιβάλλον, με πολλές εμφανίσεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και ο γνωστός σε πολλές χώρες τσιγγάνικης καταγωγής Ράφαελ Φέις,που είχε πρώτο δάσκαλό του στην τσιγγάνικη κιθάρα τον πατέρα του, ο οποίος θα συνοδεύεται από το συγκρότημά του. Η συναυλία θα δοθεί αύριο(9.30μμ), στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου και την οργανώνει το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου σε συνεργασία με το 20ό Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας Βόλου.

Οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν κλασικά τζαζ κομμάτια, αλλά και δικές τους δημιουργίες. Η εικοσιεννιάχρονη Βραζιλιάνα, κάνει μια ριζική τομή χρησιμοποιώντας όλο της το σώμα αφού παίζει κιθάρα και κρουστά - συχνά ταυτόχρονα - και τραγουδάει με τη μυστηριακή αισθησιακή φωνή της. Κάθε φορά προσφέρει ένα κομμάτι από την ψυχή της, γεγονός που την κάνει μοναδική και της δίνει τη δύναμη να μαγεύει τα ακροατήρια. Ο Ράφαελ Φέις, συνεχίζοντας τη διεθνή του καριέρα, έχει δημιουργήσει τη δική του μουσική προσωπικότητα, η οποία αναγνωρίζεται από τις πρώτες κιόλας νότες που παίζει.

Τιμούν Χατζιδάκι - Γκάτσο

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα "Μάνος Χατζιδάκις - Νίκος Γκάτσος" του Δήμου Ακράτας τιμά τους δυο αξέχαστους δημιουργούς, οργανώνοντας τις παρακάτω ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας και με συμβολικό εισιτήριο (2.000 δρχ.) για την ενίσχυση των σκοπών του ιδρύματος (προλυκειακές υποτροφίες σε παιδιά της Ακράτας και της ευρύτερης περιοχής για φιλολογικές και μουσικές σπουδές μέχρι το ανώτερο επίπεδο, δισκοθήκη και βιβλιοθήκη): Αύριο (9.30μμ) θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα του Χατζιδάκι, που θα ερμηνεύσουν οι Βαγγέλης Μπουντούνης - Μάρω Ραζή και οι "Κιθαριστές". Την Παρασκευή την ποιητική "Αμοργό" του Γκάτσου θα διαβάσει η Εύα Κοταμανίδου,συνοδευόμενη από την πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου.Την Κυριακή θα παρουσιαστεί ο "Ερωτόκριτος" του Κορνάρου, σε μουσικοποιητικό δρώμενο, σε σύνθεση και μουσική διεύθυνση Γιώργου Τσαγγάρη.Τη Δευτέρα θα προβληθεί "Ο Μεγάλος Ερωτικός" του Παντελή Βούλγαρη και θα ακολουθήσει συζήτηση. Τέλος, τον Αύγουστο ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει ειδική μουσική παράσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ