ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Χωρίς τον ξενοδόχο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ,Παλιό Φάληρο: Είναι τρομερή η συμπαιγνία που γίνεται από τους ταγούς της εξουσίας (κυβέρνηση - αντιπολίτευση), σε βάρος του λαού, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του... Η ταχτική τους πια δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το αλυσόδεμα του λαού μας στις επιταγές του κεφαλαίου και των οργανισμών των πολεμοκάπηλων. Οσο για τον κομπασμό αμφοτέρων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) ότι θα 'χουν και στο μέλλον την ψήφο του λαού, για να συνεχίσουν τη μακάβρια πολιτική τους, τους τονίζω - εγώ ο απλός πολίτης - ότι "λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο". Ας μην ξεχνάν οι μέντορες της εξουσίας ότι το καζάνι που βράζει θα εκραγεί. Πρώτο δείγμα έχουμε τις καθολικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων και συνταξιούχων. "Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο". Ο λαός δεν αντέχει άλλο. Τον έφτασαν στην οικονομική εξαθλίωση. Γι' αυτό επιβάλλεται να μην αφεθεί άλλο στη μοίρα του. Πρέπει ν' αντισταθεί και να ριχτεί στη μάχη, όπως στα χρόνια της κατοχής, για ψωμί - δουλιά - λευτεριά.

Πώς γράφεται η ιστορία

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ - Μεσκλά Χανίων: Η κοσμοθεωρία των Μαρξ - Λένιν, ξαναδυναμώνει σήμερα στους λαούς της πρώην ΕΣΣΔ, γίνεται συνείδηση. Οταν σε στιγμές που η χώρα βυθίζεται σε μεσαιωνικά σκοτάδια,όταν μια ομάδα μισθοφόρων της Δύσης προσπαθεί να μηδενίσει, να σβήσει, ν' αφανίσει την ιστορία της χώρας των Σοβιέτ. Να θάψει το πρώτο κράτος των εργατών και αγροτών. Σήμερα η χώρα αυτή κατασπαράσσεται από τα σαρκοβόρα της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ο λαός της όμως αγρυπνά, νοσταλγεί το σοσιαλισμό και τη σοβιετική εξουσία. Η ιστορία δε διαγράφεται από επίδοξους εγκληματίες κι από συμμορίες θανάτου. Η ιστορία γράφεται από το λαό...

Υπάρχουν εισαγγελείς;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΛΛΑΣ - Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης: Μα επιτέλους δεν υπάρχουν εισαγγελείς σ' αυτή τη χώρα, να επέμβουν και να βάλουν στη θέση τούς καταστροφείς της ελληνικής οικονομίας; Αυτούς που χαρίζουν δισεκατομμύρια στους αετονύχηδες, που ροκανίζουν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού; Οπως η σύμβαση του αεροδρομίου των Σπάτων, η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, που ενώ συμμετέχουν με 10% και λιγότερο θα πάρουν την εκμετάλλευση για 35 χρόνια; Η πώληση των ΔΕΚΟ για ένα κομμάτι ψωμί και μάλιστα τις παίρνουν οι ίδιοι που τις είχαν χρεοκοπήσει, για να τις ξαναχρεοκοπήσουν; Επιτέλους πρέπει να επέμβει η Δικαιοσύνη.

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ

Στη σελίδα "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ" στις 22-12-95 το κείμενο "Παλαίμαχος δάσκαλος, αγωνιστής" συνοδεύεται από φωτογραφία κρατουμένων εκπαιδευτικών στην Ακροναυπλία. Ο καθήμενος στο κέντρο (με τα άσπρα) είναι ο Δημήτρης Γληνός και όχι ο Νίκος Πλουμπίδης - όπως γράφτηκε κατά λάθος - και δεξιά του (καθήμενος και όχι όρθιος) ο ιστορούμενος εκπαιδευτικός Κώστας Παπανικολάου (Σερρών).

Περιμένει δικαίωση

Ο ΑΓΓΕΛΗΣ Δ. ΑΓΓΕΛΗΣ,από την Τιθορέα Ν. Φθιώτιδας, εργαζόταν παλαιότερα σαν φύλακας του ΟΣΕ. Απολύθηκε όμως, όπως λέει, παράνομα. Κατήγγειλε το γεγονός στη Δικαιοσύνη και στον πρώτο βαθμό δικαιώθηκε. Ο ΟΣΕ, όμως, άσκησε εφέσεις και κόντρα εφέσεις μέχρι τον Αρειο Πάγο, με αποτέλεσμα η πρωτόδικη απόφαση να ακυρωθεί. Υστερα από όλα αυτά ο Α. Δ. Α. απευθύνθηκε σ' όλες τις κλίμακες της Δικαιοσύνης, παρακαλώντας να ακυρωθεί η απόλυσή του και να καταδικαστεί ο ΟΣΕ. Περιλήψεις από τις αιτήσεις και τα υπομνήματά του αυτά έχει δημοσιεύσει και φέτος ο "Ρ" (14/2-23/3-11/6 -1/12) χωρίς να βρεθεί κάποια από τις αρμόδιες αρχές να μας στείλειαπάντηση.

Εντελώς πρόσφατα, όμως, 25/10/95, ο Αρειος Πάγος (πρόεδρος Β. Κόκκινος) διαβίβασε φωτοαντίγραφο επιστολής του Αγγελή (με ημερομηνία 12/ 9/95) στον προϊστάμενο Επιθεωρήσεως Δικαστηρίων, "για τις δικές σας ενέργειες", όπως τόνιζε. Υποθέτουμε για να εξετασθούν οι αιτιάσεις του Αγγελή.

Λίγο αργότερα (16/11/95) το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (Τμήμα Εποπτείας και Ελέγχου) διαβίβασε στον ΟΣΕ την ίδια (από 12/9/95) επιστολή του τέως υπαλλήλου σας και παρακαλούμε - τόνιζε - να ενημερώσετε τον ενδιαφερόμενο, τηρώντας ενήμερη και την υπηρεσία μας. Υπογραφή Ι. Τσακαλάκης (διευθυντής). Τα επίσημα αυτά έγγραφα κοινοποιήθηκαν στον ενδιαφερόμενο, που τώρα - όπως μας γράφει - περιμένει να δει τη συνέχεια της παραπάνω αλληλογραφίας, και ενδεχόμενα κάποια συνέπεια σε ό,τι αφορά τη δικαίωσή του.

Μαθητικά προγράμματα έρευνας

Από τη Θεσσαλονίκη η καθηγήτρια ΟΛΓΑ ΔΑΣΙΟΥ,με αφορμή γράμμα στη στήλη μας - που αφορούσε μαθητική εργασία - με τίτλο "Το καλάθι της φυλακής", μεταξύ των άλλων γράφει: "Η προτροπή των φιλολόγων καθηγητών προς τους μαθητές τους, να ρωτήσουν ηλικιωμένους σχετικά με περιστατικά που έζησαν στην Κατοχή, είναι άσκηση που τίθεται στους μαθητές της Β Γυμνασίου μέσα από το μάθημα της Εκφρασης - Εκθεσης.

Με βάση αυτό το ερώτημα κατά το σχολικό έτος 1990 - 91 η Β τάξη του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης διεξήγαγε - με την εποπτεία μου - έρευνα για τους ηλικιωμένους του Νομού Πιερίας. Οι μαθητές είχαν συντάξει συγκεκριμένο ευρύ ερωτηματολόγιο, κατόπιν επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις και διατύπωσαν συμπεράσματα με βάση τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της έρευνας. Το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα από τα 4 προγράμματα που οργανώθηκαν και πραγματώθηκαν στο συγκεκριμένο σχολικό έτος στα πλαίσια της ένταξης του σχολείου στο ASR της UNESCO.

Τα προγράμματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης της μεταπτυχιακής μου εργασίας με τίτλο: "Ερευνα μέσα στην έρευνα, σύγχρονα "παραδείγματα" εκπαίδευσης και κοινωνική παιδαγωγική" - εργασία που βρίσκεται στο στάδιο της κρίσης - όπου με ποσοτική και ποιοτική ανάλυση ως προς δέκα άξονες αναφοράς διερευνώνται οι παράμετροι αυτών των "εξωδιδακτικών" αλλά παιδαγωγικών δραστηριοτήτων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ