ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυροτεχνήματα ψευδαισθήσεων

Αν δεν το είχατε πάρει χαμπάρι ότι η Αθήνα κατατάσσεται στις μεγάλες "μεγάλες πρωτεύουσες" του κόσμου, στο εξής δε θα συγχωρείστε ούτε αν το αγνοείτε, πολύ περισσότερο αν διαφωνείτε.

Τώρα το μάθατε, σας το απέδειξαν τα πρωτοχρονιάτικα βεγγαλικά και οι φωτοβολίδες που φώτισαν κατά την έναρξη του 1996 την Αθήνα και τον δήμαρχό της. Αστραψαν και βρόντηξαν τα πυροτεχνήματα και είδαμε κι ακούσαμε κατά τον θεατρικώς λεγόμενο τρόπο (για να προβάλλεται η πρωταγωνίστρια) "κέντρο... Ελενίτσα", τον δήμαρχο να καμαρώνει, που εισήγαγε το ευρωπαϊκού τύπου πρωτοχρονιάτικο θέαμα. Οπότε δεν πρέπει να 'χουμε κόμπλεξ περί των καθυστερημένων παραδόσεών μας.

Πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι και ομογάλακτοι των Αγγλων, Γάλλων, και λοιπών πολιτισμένων... Να θεωρούμε Αθήνα μόνο το "κέντρο Ελενίτσα". Κι ας γίνονται τα παρκάκια της ιδιωτικά μέγαρα και μουσεία. Κι ας πνίγεται κι ας πεθαίνει από ασφυξία. Κι ας γίνονται οι γειτονιές της κλουβιά για εκατομμύρια βιοπαλαιστών. Κι ας μην υπάρχει, ούτε για δείγμα πια, μια αλάνα για τα παιδιά. Κι ας γίνονται τα βουνά του Λεκανοπεδίου στάχτη και μπούρμπερη... Με το "κέντρο Ελενίτσα", τα μεσονύκτια πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα θα κρύβουν ότι όλο τον υπόλοιπο χρόνο η θέση του λαού είναι στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού...

Το... "μπαλάκι"

Σε κάθε βουλευτή χωριστά ρίχνει τώρα το "μπαλάκι" το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Να υπογράψουν - λέει - αν θέλουν να δουν σύγκληση του Οργάνου... Ναι, τόσο δημοκρατικά και τόσο θαρραλέα πράγματα. Και τώρα δε μένει παρά να αρχίσουμε να μετράμε τους "θαρραλέους" της βάσης, που μάλλον δε δείχνουν να σκοτώνονται να πάρουν σειρά για υπογραφή, όσο τους κοψοχολιάζουν από το "Ωνάσειο" με διαρροές που θέλουν τον πρωθυπουργό να καβαλά ακόμα και καροτσάκι...

Αλληλογραφία για... άλλους

Αλήθεια, τι χρειάζεται ο πρόεδρος της ΝΔ τις απαντήσεις από τους γιατρούς που μετέχουν στο ιατρικό συμβούλιο του "Ωνασείου", στους οποίους έστειλε χτες ατομικές (!) επιστολές;

Ηδη ο ίδιος έχει αποφανθεί. Ιδού τι δήλωσε χτες: "Διανύουμε την 44η ημέρα από τότε που ο πρωθυπουργός δεν ασκεί τα καθήκοντά του, χωρίς να υπάρχει προοπτική επανόδου του σ' αυτά".

Αφού αυτό πιστεύει, τι θέλει τις επιστολές των γιατρών; Απλώς, για να διευκολύνει τα κόμματα εξουσίας να προχωρήσουν ομαλά, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Με άλλα λόγια, την απάντηση των γιατρών δεν τη θέλει για τον εαυτό του ο Μ. Εβερτ αλλά και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντα "υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων" ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Εκσυγχρονιστές" της Τι - Βι

Ορισμένοι "εκσυγχρονιστές" πολιτικοί δεν το δηλώνουν απλά, αλλά και το δείχνουν κιόλας. Παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Χ. Καστανίδης, ο οποίος πριν κάνει τη δήλωσή του στα τηλεοπτικά κανάλια, παρακαλούσε "εκτός κάμερας" τους δημοσιογράφους ότι, επειδή η δήλωσή του είναι προσεγμένη και κυρίως είναι εντός του "εύλογου" τηλεοπτικού χρόνου- 20 δευτερόλεπτα (!) - να μην υποστεί περικοπές.

Δεν έχει σημασία ποια τύχη επιφύλαξαν τα κανάλια στη δήλωση του υπουργού, αλλά δεν μπορεί κανείς να μη θαυμάσει το "συντονισμό" του με την"τηλεοπτική εποχή"!

Διαδοχή

Κόλπα

να σου φεύγει

ο νους

στο κρεβάτι

του ασθενούς,

κόλπα

που σου φέρνουν

ζάλη

και παζάρια

του μπακάλη

κόλπα αρχόντων

πονηρών,

υπό την σκιάν

ορών!

Κόλπα νάνων,

θεατρίνων,

εργολάβων

και δελφίνων,

κόλπα

να σου φεύγει

η ανάσα

για το θώκο

και τη μάσα,

κόλπα άφθονα

ποικίλα,

ε, παράγινε

η ξεφτίλα!

Ο οίστρος

Μοναδική επιλογή

Το 1995 έφυγε και, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που κυκλοφορούν, για τους αγρότες ήταν ένας ακόμα χειρότερος χρόνος. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, όσον αφορά το εισόδημα, μαζί με τις αρνητικότερες στην προοπτική τους εξελίξεις, με τα καταστροφικά μέτρα για το βαμβάκι και το ρύζι που αποφασίστηκαν στην ΕΕ και εκείνα που προωθούνται για τα οπωροκηπευτικά και τα κρασιά και το ελαιόλαδο, έρχονται να συμπληρώσουν τις ζημιές του προηγούμενου χρόνου, του 1994.

Το 1995, πάντως, ήταν η χρονιά που οδήγησε στις μεγαλειώδεις, τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, αγροτικές κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις, που γεννήθηκαν κάτω από το βάρος των συνεπειών που προκαλεί η καταστροφική πολιτική της ΕΕ, μια πολιτική που με συνέπεια υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το βέβαιο και σήμερα είναι ένα: Τα ...χειρότερα, που επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες για τους αγρότες, το εισόδημά τους, που απειλείται με νέα μείωση, αλλά και γενικότερα οι πρόσθετοι δυσβάστακτοι όροι, που επιβάλλει για την αγροτική παραγωγή της χώρας η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ασυδοσία και αδιαφορία

Η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων μαζί με την κυβερνητική αδιαφορία που συνοδεύει την ανάλγητη αντιαγροτική πολιτική, έκαναν το... θαύμα τους. Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες πέρασαν τις μέρες των γιορτών χωρίς εισόδημα, περιμένοντας μάταια μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως και δεήσουν οι εμποροβιομήχανοι να τους ξεπληρώσουν για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει πολλούς μήνες πριν, όπως γίνεται με τους ντοματοπαραγωγούς και τους παραγωγούς μεταποιημένων φρούτων κ.ά.

Αλλά και δεκάδες χιλιάδες αγρότες περιμένουν ακόμα να πληρωθούν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται από πέρσι, όπως π.χ. οι σιτοπαραγωγοί. Στην περίπτωση των απλήρωτων για τα προϊόντα τους αγροτών, η κυβερνητική αδιαφορία, υποθάλπει την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Ενώ για τις απλήρωτες επιδοτήσεις, ευθύνεται αποκλειστικά η κυβερνητική κωλυσιεργία. Γιατί, π.χ. στην περίπτωση των σιτοπαραγωγών, όχι μόνον καθυστέρησαν οι έλεγχοι, αλλά, καθυστερημένα, ζητείται από τους αγρότες να προσκομίσουν βεβαίωση της Εφορίας προκειμένου να εισπράξουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Ασυδοσία και αδιαφορία πάνε μαζί...

Και σεις "Βρούτοι" του Εκτελεστικού; Ακου στον Μαρίνο τον καφετζή το φλουρί της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΠΑΣΟΚ; Πότε ξανάγινε αυτό; Πότε δεν έπεσε στον πρόεδρο το φλουρί; Ε, πότε;

Πολιτικά... ύψη

Οσο οι πρωτοκλασάτοι και υποψήφιοι δελφίνοι φυλάνε τα "νώτα" τους, τόσο βγάζουν μπροστά δευτεροκλασάτους τύπους, στιλ Κεδίκογλου, να στρώνουν παιχνίδι, μέχρι να μπούμε για τα καλά στο φουλ του τζόγου της διαδοχής.

Το έδαφος, λοιπόν, προετοιμάζεται κατάλληλα και προπαντός "με σοβαρότητα και υπευθυνότητα", όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, μπερδεύοντας μάλλον την Πρωτοχρονιά με την Πρωταπριλιά. Ετσι φιλοφρονήσεις όπως: είσαι ψεύτης και ιδιοτελής, βόλεψες τη γυναίκα σου, έγινες καθηγητής με αντισυνταγματικό τρόπο, μαγείρεψες το ΔΣ του "Ωνασείου".., αλλά και ανταπαντήσεις του τύπου: είσαι κατ' επάγγελμα λασπολόγος και πολιτικός εκβιαστής, πάνε κι έρχονται. Για να οδηγήσουν στα πλέον δυσδιάκριτα ΠΑΣΟΚικά... ύψη την "πολιτική", κατά τα άλλα, αντιπαράθεση.

Και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της κούρσας, που ακόμα δεν ξέρει κανείς πότε και πού θα τερματίσει. Και να σκεφτεί, επίσης, κανείς, τι είδους άπλυτα υπάρχουν για να βγουν στη "φόρα", με τη φόρα που πήραν πολλοί μέχρι χτες μοιραίοι και άφωνοι...

Η "μαύρη" εικόνα των καναλιών

"Ουδέν κακόν αμιγές καλού". Η αρχαία αυτή σοφή ρήση ταιριάζει γάντι με την άθλια εικόνα που παρουσίασαν τα προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών τις μέρες των γιορτών. Τα αφεντικά των μεγάλων καναλιών αρνήθηκαν να διαθέσουν φέτος έστω και μια δραχμή για την "ψυχαγωγία" των θεατών και αντί για φετινά εορταστικά προγράμματα, πρόβαλλαν για πολλοστή φορά τα αντίστοιχα προγράμματα των 1992, '93 και '94, χωρίς μάλιστα να τολμούν να το πουν στους τηλεθεατές. Τέτοια ξεφτίλα.

Η καλή πλευρά αυτής της εικόνας είναι ότι τα ιδιωτικά κανάλια έδωσαν άλλη μια ευκαιρία στο θεατή να "απεξαρτηθεί" από τις επικίνδυνες διανοητικά "ουσίες" που του διοχετεύουν καθημερινά.

Πρόσφεραν οι ιδιοκτήτες των καναλιών την ευκαιρία στο θεατή να σκεφτεί ότι πάνω απ' όλα βάζουν την αποκόμιση κερδών. Αν αυτή δεν είναι εφικτή, δε διστάζουν να φτύνουν κατάμουτρα τους τηλεθεατές.

Τέτοια συμπεριφορά από την πλευρά των ιδιωτικών καναλιών, υποβοηθά την αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου τους στα μάτια των θεατών και επιταχύνει τη φθορά αξιοπιστίας τους.

Σε κάθε περίπτωση, το 1996 δεν προοιωνίζεται ευνοϊκό για τα ιδιωτικά κανάλια.

Πολιτική που συμφέρει

Τα καλά και συμφέροντα θέλει ο πρόεδρος της ΝΔ με τις ατομικές (!) επιστολές που έστειλε στους θεράποντες γιατρούς. Τι λέει ο Μ. Εβερτ; "Δε ζητώ από ακαδημαϊκούς να αναμειχθούν στην πολιτική καθ' οιονδήποτε τρόπο". Ομως, αμέσως μετά τους υπενθυμίζει με σημασία την προσωπική μάλιστα ευθύνη έναντι του τόπου! Ο ισχυρισμός, αναφέρει, ότι το ιατρικό συμβούλιο του οποίου είστε μέλος δεν είναι θεσμοθετημένο γνωμοδοτικό συμβούλιο ούτε και Υγειονομική Επιτροπή δε σας απαλλάσσει από την προσωπική ευθύνη έναντι του τόπου!

Ποιος μίλησε για ανάμειξη των ακαδημαϊκών στην πολιτική; Απλά μια... "βολική" γνωμάτευση τους ζητάνε. Στο όνομα, πάντα, "των συμφερόντων του τόπου".

"Απατεωνιά"

Πάνω από 70 δισεκατομμύρια δραχμές παρακρατεί, για αρκετό διάστημα, από τους αγρότες, το υπουργείο Οικονομικών, με την απόφασή του να "μπλοκάρει" την καταβολή των επιδοτήσεων στους παραγωγούς δημητριακών. Πρόκειται για "απατεωνιά" της κυβέρνησης, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί τα χρήματα των αγροτών προς όφελος του κράτους. Βεβαίως, το "θλιβερό δίδυμο" της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης - οι Γ. Παπαντωνίου και Αλ. Παπαδόπουλος - δεν ενδιαφέρεται που εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες περνούν τις γιορτές χωρίς δραχμή στην τσέπη. Οσον αφορά τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, αυτός "ζει στον κόσμο του", αφού ούτε καν γνώριζε για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και μετά τα δημοσιεύματα του "Ρ" έτρεχε να ρωτήσει τον Δ. Γεωργακόπουλο για να μάθει τι συμβαίνει. Ο Θ. Στάθης - που από "σπόντα" ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας - πάντα "κατόπιν εορτής" ενημερώνεται και προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει στον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Και τότε σπεύδει, όχι για να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά για να κατευνάσει, με ανέξοδες κι ανεφάρμοστες υποσχέσεις, τους ξεσηκωμένους αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ