ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Του Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Τους τελευταίους μήνες από το Νοέμβρη και δώθε η χώρα παραδέρνει - από κανάλι σε κανάλι - ανάμεσα στο "Ωνάσειο", όπου δίνει τη μάχη της ζωής του ο πρωθυπουργός, στις φυλακές Κορυδαλλού, τα ΜΑΤ, τους αναρχοφασίστες, τα ερωτικά και άλλα εγκλήματα, τις φωτογραφίες της πρωθυπουργικής συζύγου και τόσα άλλα.

Τους ίδιους μήνες όμως κατατέθηκε ένας απαράδεκτα αντιλαϊκός προϋπολογισμός, πάρθηκαν νέα αντιλαϊκά μέτρα δίκην Μάαστριχτ, η κυβέρνηση έστειλε στρατιώτες στη Βοσνία, αθετώντας παλιότερες δεσμεύσεις, και ο χορός καλά κρατεί και συνεχίζει με τα ύποπτα παιχνίδια για τη διαδοχή του Παπανδρέου, με τον Εβερτ να στέλνει πρωτοχρονιάτικα διαγγέλματα, περιμένοντας να γίνει πρωθυπουργός, και πάει λέγοντας.

Ομως τα μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ανεξάρτητα από το ποιος θα διαδεχτεί τον Α. Παπανδρέου, από το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, γιατί ακριβώς για αυτά τα μεγάλα προβλήματα, οι επίδοξοι διάδοχοι και μνηστήρες της εξουσίας τίποτε καινούριο και διαφορετικό δεν έχουν να δώσουν από τους προκατόχους τους.

Ας αφήσουν, λοιπόν, όλοι τους τα σούρτα - φέρτα από κανάλι σε κανάλι. Ας δώσουν άμεσα λύση η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με αντικατάσταση του πρωθυπουργού, αφού είναι ανίκανος πλέον να ασκήσει τα αυξημένα καθήκοντα που επιβάλλει η θέση του πρωθυπουργού.

Για να σταματήσει αυτό το παράλογο "θέατρο" αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού.

***

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως είτε μιλήσουμε για την πριν από την εισαγωγή του Α. Παπανδρέου στο νοσοκομείο περίοδο, είτε για την εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική, αλλά και από αυτή που μας επιφυλάσσουν οι επίδοξοι διάδοχοι, τα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο παραμένουν άλυτα και οξύνονται παραπέρα. Τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων τα καταπατούν και τα υποσκάπτουν οι ξένοι - το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, οι πολυεθνικές - με συμμάχους τους τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ντόπια πλουτοκρατία.

Μόνο μια άλλη κυβέρνηση, διαφορετική απ' όσες γνώρισε μέχρι σήμερα ο τόπος, θα υπεράσπιζε τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας, θα είχε αντιπάλους τον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο. Θα είχε όμως σύμμαχο τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τους γειτονικούς λαούς, τους λαούς όλου του κόσμου.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα έπαιρνε μια σειρά μέτρα, δίκαια και σωστά, με γνώμονα μόνο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζομένων.

Για παράδειγμα:

  • Θα αντιστεκότανε αποφασιστικά στις πιέσεις και τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Δε θα δεχότανε επιλογές που θίγουν θεμελιακά συμφέροντα του λαού και της χώρας. Θα έφτανε μέχρι την αποφασιστική σύγκρουση μαζί τους.
  • Θα έβαζε τέρμα στη μακρόχρονη λιτότητα. Θα κρατούσε στο Δημόσιο όλες τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Θα απέρριπτε την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Θα χορηγούσε το 15% για την παιδεία.
  • Θα χτυπούσε με πρόγραμμα και σύστημα στη ρίζα τους τα φαινόμενα της σήψης και της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, στο σωφρονιστικό σύστημα, στην Αστυνομία, σε όλους τους μηχανισμούς.
  • Δε θα επέτρεπε στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα να είναι "κράτος εν κράτει", να κλέβουν τους εργαζόμενους, να οδηγούν στο λουκέτο τα μαγαζιά των μικροεπαγγελματιών.
  • Θα έπαιρνε μέτρα και για μια σειρά άλλα ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν όλα να αναφερθούν εδώ, όπως: για την κοινωνική ασφάλιση, τη φορολογία, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την πληρωμή του μόχθου του αγρότη, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το χτύπημα της ασυδοσίας των μεγαλοϊδιοκτητών της τηλεόρασης και του Τύπου και τόσα άλλα.
  • Δε θα έπαιρνε μέρος στο εκστρατευτικό σώμα στη Βοσνία, σ' αυτόν το νέο στρατό κατοχής. Θα έκλεινε τη βάση του Ακτιου και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Θα άρχιζε συστηματικό διάλογο, χωρίς την επιδιαιτησία των Αμερικανών, με όλες τις βαλκανικές χώρες, για ένα μόνιμο και σταθερό σύστημα ασφαλείας στα Βαλκάνια, για ισότιμες οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις.
  • Θα έκλεινε τις βάσεις. Θα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ. Θα έκανε πράξη όλες τις άλλες προτάσεις και θέσεις που έχει κατά καιρούς διατυπώσει το ίδιο το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

***

Μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ούτε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ. Δεν μπορεί να είναι καμία κυβέρνηση με κορμό ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και συμπληρώματα από την Πολιτική Ανοιξη ή το "ΣΥΝ".

Μια τέτοια κυβέρνηση, θα προκύψει σε μια πορεία μέσα από τη συσπείρωση πραγματικών, ριζοσπαστικών, αντιιμπεριαλιστικών πολιτικών δυνάμεων, που μπορεί να γεννηθούν, θα προκύψει μέσα από τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου αντίστασης και πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας, γεγονός που προϋποθέτει ότι το ΚΚΕ ισχυροποιημένο δε θα παίζει το ρόλο κομπάρσου ή νεροκουβαλητή, αλλά ρόλο ισότιμου συμμάχου και που μέσα από τα ίδια τα πράγματα, η ίδια η ζωή και ο αγώνας θα το αναδεικνύουν σε πρωταγωνιστή και ηγεμόνα.

Οσο και αν ευρύτερα ακόμα οι εργαζόμενοι δε βλέπουν - και σωστά - ότι μπορεί άμεσα, από τις ερχόμενες για παράδειγμα εκλογές, να προκύψει μια τέτοια κυβέρνηση, εξαιτίας του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων στο μαζικό κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο, εντούτοις δεν πρέπει να αναβληθεί καθόλου για αργότερα η δημιουργία των όρων, των προϋποθέσεων, των συνθηκών για μια τέτοια προοπτική.

Γι' αυτό και απαιτείται ΑΜΕΣΑ ΔΡΑΣΗ, τώρα!

***

Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν σήμερα! Αυτό το κάτι, εμείς οι κομμουνιστές, λέμε ότι είναι:

  • Η μαζική κινητοποίηση, η δραστηριοποίηση του λαού, η ανάπτυξη των συντονισμένων και καλά οργανωμένων αγώνων του, με αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό περιεχόμενο.
  • Η ενίσχυση και ανάπτυξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
  • Η ετοιμότητα και συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων και της σημερινής κρίσης στο πολιτικό σύστημα, για αποτροπή τόσο οπισθοδρομήσεων, όσο και της στασιμότητας, με την εναλλαγή ίδιων κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία. Αλλά ταυτόχρονα και η χειραφέτηση του λαού από πιθανές νέες αντιλαϊκές - συναινετικές λύσεις που πιθανόν κυοφορούνται και που θα μας οδηγήσουν με άλλες μορφές στα ίδια αποτελέσματα.

Το ζήτημα είναι η αξιοποίηση αυτής της κατάστασης προς όφελος του λαού μας, προς όφελος του λαϊκού κινήματος και της συνεπούς του δύναμης, του ΚΚΕ, που 77 χρόνια τώρα αταλάντευτα αγωνίζεται για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική προκοπή, σοσιαλισμό.

Μόνο μια άλλη κυβέρνηση, διαφορετική απ' όσες γνώρισε μέχρι σήμερα ο τόπος, θα υπεράσπιζε τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας, θα είχε αντιπάλους τον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο. Θα είχε όμως σύμμαχο τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τους γειτονικούς λαούς, τους λαούς όλου του κόσμου


ΤΟΥ Γ. ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, ΑΓΡΟΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ
Μητρώο υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών

- Μετά από πολύ χρόνο, από τότε που το υποσχέθηκε, η κυβέρνηση ανέθεσε σήμερα (χτες) στην ΠΑΣΕΓΕΣ τη δημιουργία του Αγροτικού Μητρώου; Τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες;

- Κατ' αρχήν, βέβαια, θυμίζω ότι η δημιουργία του Μητρώου χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα από την κυβέρνηση με τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, για να μη μειώσει κατά 50% την τιμή των καυσίμων για αγροτική χρήση... Τώρα, το Μητρώο, αυτό καθ' αυτό, δεν είναι κακό, αλλά, από μόνο του, δε λύνει κανένα πρόβλημα. Ενώ μπορεί να δημιουργήσει και νέα προβλήματα για τους μικρομεσαίους αγρότες, να χρησιμοποιηθεί σε βάρος τους...

- Τι μπορεί δηλαδή να λύσει η δημιουργία του Αγροτικού Μητρώου και με ποιο τρόπο και πώς μπορεί, ίσως, να πλήξει τους μικροπαραγωγούς;

- Το λέω γιατί υπάρχει μια κατάσταση. Η αντιαγροτική πολιτική, που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και εφαρμόζεται εδώ, πλήττει τους αγρότες και έχει ως φανερό στόχο το μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Το ομολογούν οι ίδιοι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Αφού με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ περιορίζουν τις αγροτικές καλλιέργειες και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, τις τιμές και τις αγροτικές επιδοτήσεις, αυξαίνουν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και σχεδιάζουν να μειώσουν τον αγροτικό πληθυσμό της Ελλάδας στο μισό, στα 12,5% στα επόμενα χρόνια, από 25% που είναι τώρα. Βέβαια χρειάζεται το Αγροτικό Μητρώο, να καταγράφει όλους τους αγρότες και τα προβλήματα που έχουμε με τις καλλιέργειές μας και με την κτηνοτροφία για να μπορεί να παίρνονται μέτρα εξειδικευμένα. Μέτρα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, πράγμα απαραίτητο, για να στηριχτεί και το αγροτικό εισόδημα και, κυρίως, οι μικρομεσαίοι αγρότες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει και σ' αυτό μπορεί να βοηθήσει το Μητρώο. Ομως, φοβόμαστε πραγματικά ότι με την αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το Μητρώο για να χτυπήσουν τους μικροπαραγωγούς υπέρ των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων...

- Πιστεύετε ότι με το Μητρώο μπορεί, όπως δηλώνει ο υπουργός Γεωργίας, να μειωθούν οι τιμές καυσίμων περισσότερο απ' ό,τι υπόσχονται και, εν πάση περιπτώσει, τι πρέπει να γίνει για να χρησιμοποιηθεί το Μητρώο Αγροτών υπέρ της ανάπτυξης της γεωργίας μας και για το καλό των μικρομεσαίων αγροτών; - Είπα και πριν ότι το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι να εφαρμοστεί άλλη, διαφορετική φιλοαγροτική πολιτική. Πρέπει, δηλαδή, να ανατραπεί αυτή η καταστροφική πολιτική της νέας ΚΑΠ και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, να καταργηθούν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και να στηριχτεί το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον αγώνα μας. Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα - με εξαίρεση το ΚΚΕ - συμφωνάνε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΟΚ. Ετσι μόνο μπορεί το Μητρώο να γίνει ένα εργαλείο - μαζί με τα άλλα μέτρα βέβαια - για το καλό των μικρομεσαίων αγροτών.

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ