ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
"Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

Η αλήθεια και η "συνείδηση" του συγγραφέα του

Του Βαγγέλη ΣΑΚΚΑΤΟΥ*

"Ενα υπέροχο βιβλίο, γραμμένο από έναν ξένο, που μπορεί να διαβάζει με τα μάτια της καρδιάς του την ψυχή των Ελλήνων".

Ετσι παρουσιάζουν οι εκδόσεις "Ψυχογιός", το βιβλίο του Αγγλου Λουί ντε Μπερνιέρ, "Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι. Η Κεφαλονιά στις φλόγες του πολέμου".

Επειδή έχω ασχοληθεί κι εγώ με το ίδιο θέμα, "Μεραρχία Ακουι. Η σφαγή των Ιταλών στην Κεφαλονιά. Η Αντίσταση" (1993), άρχισα να το διαβάζω με πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Αλλά ο πράγματι ταλαντούχος συγγραφέας, δυστυχώς, ανέλαβε να διεκπεραιώσει μια πολύ βρώμικη υπόθεση: Να κατασυκοφαντήσει, μισόν αιώνα μετά, την Ελληνική Εθνική Αντίσταση διεθνώς.

Στο 614 σελίδων βιβλίο, διαβάζουμε π.χ. (σελίδα 267), πως στην Ελλάδα "υπήρχε, ωστόσο, μια ομάδα, ονόματι ΕΛΑΣ",που χάλαγε κατά το συγγραφέα τη σούπα του ταξίαρχου Μάιερς,και των άλλων Αγγλων αξιωματικών της εδώ αποστολής μας, που επιδίδονταν "σε σκοτωμούς αθώων Ελλήνων, βιασμούς, κλεψιές, και λεηλασίες, ενώ δεν πολεμούσε τους κατακτητές" (!).

Ο ΕΔΕΣ κατά τον Μάιερς και τον συγγραφέα, ήταν "η μόνη μεγάλη αντιστασιακή ομάδα που πολεμάει αυτή τη στιγμή τους Γερμανούς" (σελίδα 306), ενώ ο καπετάν Εκτορας ήταν "το ίδιο πανούργος με τον Αρη. Σκέτο κτήνος" (σελ. 310).

Η κεντρική ηρωίδα του Πελαγία "είχε ακούσει ότι οι κομμουνιστές σκότωναν τους Ιταλούς που είχαν έρθει να πολεμήσουν στο πλευρό τους, εναντίον των Γερμανών" (σελ. 514). Στην Κεφαλονιά "είχαν γίνει πολλοί βιασμοί, ..." και "κρίνοντας από τις μέρες της γέννησής του (ενός έκθετου), ο πατέρας του θα μπορούσε να είναι ναζί, αλλά και κομμουνιστής" (σελ. 525).

***

Ο συγγραφέας, εκτός των άλλων, είναι και τελείως ανιστόρητος. Ακόμα και το πότε φύγανε οι Γερμανοί από την Κεφαλονιά (σελίδα 509), είναι τελείως ανακριβές.

Τι να πει, π.χ., κανείς για την "άποψη" του συγγραφέα, ότι μεταπολεμικά "και οι δυο παρατάξεις ξεφορτώνονταν χωρίς δεύτερη κουβέντα όποιον τους δημιουργούσε προβλήματα, με την πρόφαση τάχα πως ήταν "συνεργάτης" των Γερμανών" (σελ. 512), όταν είναι πασίγνωστο ότι με την πλήρη, παντοειδή και μαχητική υποστήριξη των Αγγλων, κυριαρχήσανε απόλυτα οι συνεργάτες των Γερμανών και εξόντωσαν με κάθε τρόπο αυτούς που τους είχαν πολεμήσει, δηλαδή το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ;

Θα πρέπει, λοιπόν, να πούμε ξεκάθαρα πως το άλλοθι της μυθιστορίας, όταν πρόκειται για ιστορικά θέματα, δεν επιτρέπει την άγνοια και το συνακόλουθό της, την ανευθυνότητα. Είναι εμφανείς οι συκοφαντικοί σκοποί του συγγραφέα, ακόμα κι αν αυτός στηρίζεται, σύμφωνα και με την κριτική των "Τάιμς" της Ν. Υόρκης στην άποψη του Νίτσε,ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά ιστορικά γεγονότα, αλλά, όπως τα αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Εχω ήδη παραθέσει κάποια χαρακτηριστικά σημεία από τον ωκεάνιο οχετό δυσφήμισης της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης, του έπους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ,που έχει ήδη κάμει το γύρο του κόσμου, όπως προκύπτει και από τα δημοσιευόμενα στο εξώφυλλο του βιβλίου.

Ειδικότερα αναφέρω τα κεφάλαια 28, 32 και 34, όλα με τον τίτλο: "Απελευθερώνοντας τις μάζες" (1, 2, 3). Τα κεφάλαια 36. "Καθοδήγηση", 50."Ο καιρός της χασμωδίας", και ιδιαίτερα στη σελίδα 416, όπου "ακούστηκε ακόμα ότι οι Κρητικοί ζήτησαν από τους Εγγλέζους ν' αναλάβουν το νησί τους κι οι τελευταίοι αρνήθηκαν, λέγοντας πως είχαν ήδη αρκετά προβλήματα, προσπαθώντας να κυβερνήσουν την Κύπρο". Τα κεφάλαια 53, 63 και 64. Αλλά και στην πρώτη σελίδα του κεφαλαίου 69, που αναφέρεται το "Μνημείο του Αγνωστου Βιαστή",δηλαδή του Αγνωστου Σοβιετικού Στρατιώτη, στη Βιέννη.Εκεί υπάρχουν συκοφαντίες ενάντια στην Εθνική μας Αντίσταση, συκοφαντίες που δε διανοήθηκε ούτε η πιο μαύρη ελληνική αντίδραση, ούτε αυτοί οι ίδιοι οι συνεργάτες των κατακτητών.

Δεν είναι απλώς η αγγλική άποψη για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, αυτή που παρουσίαζε στο Κάιρο τον Αρη σαν προπολεμικό εγκληματία του κοινού Ποινικού Δικαίου. Δεν είναι η "άποψη" της Ιντέλιτζενς Σέρβις για το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, είναι η άποψη της Γκεστάπο,αν και μεταξύ τους δε διαφέρουν και πολύ.

***

Για την ιστορία, θα αναφερθούμε σε κάποια ατράνταχτα ιστορικά στοιχεία, που προκύπτουν από τις έρευνες στα επίσημα αρχεία του Γ Ράιχ, του φίλου Δρ. Βάσου Μαθιόπουλου,που κανείς δεν μπορεί να τον θεωρήσει φιλοκομμουνιστή, αλλά ούτε και ν' αμφισβητήσει την αντικειμενικότητα των ερευνών του.

Ετσι, στο βιβλίο του "Η Ελληνική Αντίσταση 1941 - 1944 και οι σύμμαχοι, όπως καταξιώνεται από τα επίσημα γερμανικά Αρχεία", υπάρχει κεφάλαιο με τον τίτλο: "Ο Ζέρβας συνεργάζεται με τους Γερμανούς, την κατοχική κυβέρνηση και τα Τάγματα Ασφαλείας" (σελίδες 229 - 239). Αυτά για τη μόνη κατά το συγγραφέα και τον ταξίαρχο Μάιερς "ομάδα που πολέμαγε τους Γερμανούς"!

Σ' αυτό αναφέρονται "20.000 νεκροί αντάρτες από συγκρούσεις το 1943 και 1944".Από τα ίδια Αρχεία προκύπτει ότι ο ΕΛΑΣ διατηρούσε 10 πλήρεις μεραρχίες (σελίδες 307 - 312).

Οσο για τον αγώνα των Αγγλων στο Αιγαίο κατά των Γερμανών, που περιγράφεται από τον Λ. ντε Μπερνιέρ με πολλή φαντασία στο κεφάλαιο "Η απελευθέρωση" του βιβλίου του, αποστομωτική απάντηση δίνει το καινούριο βιβλίο του Βάσου Μαθιόπουλου "Δεκέμβρης 1944". Εκεί υπάρχει σε συνέντευξη η μαρτυρία του χιτλερικού ηγέτη Αλμπερ Σπερ.Το σχετικό κεφάλαιο έχει τον σαφέστατο τίτλο: "Για να επιβάλει τη βρετανική πολιτική στην Ελλάδα ο Τσόρτσιλ, έκλεισε συμφωνία με τον Χίτλερ, τη μοναδική σε όλον τον πόλεμο" (σελίδες 32 - 40), που πρόβλεπε την ανενόχλητη, από αγγλικής πλευράς, αποχώρηση των δυνάμεων του Γ Ράιχ από το ελληνικό έδαφος.

***

Ως προς το "σκότωμα" των Ιταλών, στην Κεφαλονιά γνωρίζουν κι οι πέτρες, ότι όσοι Ιταλοί επέζησαν από τη σφαγή των Γερμανών (ο λόγος για 8 περίπου χιλιάδες), είναι αυτοί που με κίνδυνο της ζωής τους κρύψανε οι Κεφαλονίτες, και, κυρίως, αυτοί που έσωσε ο ΕΛΑΣ, και το ΕΛΑΝ. Θυμάμαι παιδί, Αετόπουλο, που τα βράδια, από τα δικά μας τα πόρτα, νιοχωρίτικα, κομητάτικα και καρυωτάτικα, τους πέρναγαν απέναντι, στο Θιάκι, δικοί μας Εαμίτες βαρκάρηδες και κάποιοι απ' αυτούς ζουν ακόμα, και από εκεί το ΕΛΑΝ τους διεκπεραίωνε στη Ρούμελη.

Θυμάμαι ακόμα, όταν ο ΕΛΑΣ, προς το τέλος της Κατοχής, αποβιβάστηκε στην Ιθάκη για να ξανακαταλάβει την Κεφαλονιά, όλοι οι πολυβολητές των διμοιριών ήταν Ιταλοί.

Εκτός των άλλων και γιατί γνωρίζανε καλύτερα τα ιταλικά όπλα της Μεραρχίας Ακουι, με τα οποία είχε εξοπλιστεί ο ΕΛΑΣ.Και οι Ελληνες Ελασίτες επαινούσανε την ανδρεία των Ιταλών συναγωνιστών τους. Μεταξύ τους και ο σήμερα στρατηγός Παμπαλόνι, στέλεχος του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, αυτός που έφτασε με προκεχωρημένο κλιμάκιο νωρίτερα στην Κεφαλονιά και κέρδισε με τον ΕΛΑΣ τους πυροβολητές των επάκτιων πυροβολείων των Δειχαλιών της Σάμης υπό τον Ιταλό λοχαγό Απολόνιο, οι οποίοι στη συνέχεια αντιμετώπισαν με επιτυχία γερμανικά σκάφη, που κατευθύνονταν με κακές προθέσεις κατά της Σάμης. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό πως ο Ελληνας εκδότης παρέλειψε τη "σημείωση" του συγγραφέα και τις ευχαριστίες του προς τους πληροφοριοδότες του (αναφέρονται στην αγγλική έκδοση, ανάμεσα στους οποίους αναφέρονται και τρεις Ελληνες: Γιάννης Σταμίρης, Αλέξανδρος Ράλλης (Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο), Ελένη Κοσμετάτου (Κοργιαλένειο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλονιάς).

***

Μια τέτοια διαστρέβλωση της Ιστορίας, της Ιστορίας μας, έστω και μυθιστορηματικά, από έναν μυθιστοριογράφο, που βάζει αδίσταχτα την τέχνη του στην υπηρεσία εμφανώς σκοτεινών και ευτελών σκοπών, προσιδιάζει, νομίζω, στο γενικό κλίμα της εποχής, που οι κυρίαρχοί της επιδιώκουν να μη μείνει τίποτα όρθιο. Ολα να κατεδαφιστούν, η Ιστορία, η μνήμη, η κρίση, τα ιερά και όσια των αγώνων του λαού μας.

Και το τυπωμένο ψέμα, έστω και σαν μυθιστόρημα, είναι σίγουρα αρκετά αποτελεσματικός τρόπος.

Ομως, όπως λέει κι ο λαός, "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια". Κάποτε παίρνει το ποτάμι τους φορείς του. Και απ' αυτόν τον κανόνα, δεν ξεφεύγουνε ούτε και οι επί παραγγελία συκοφάντες ταλαντούχοι μυθιστοριογράφοι.

* Ο Βαγγέλης Σακκάτος είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ενωσης Γερμανών Συγγραφέων (VDS), της Ενωσης Γερμανών Δημοσιογράφων (DJU) και του ΔΣ της Ενωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ)

Νεκροί εφεδροελασίτες

Παραθέτουμε κατάλογο των νεκρών εφεδροελασιτών, που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς, πολεμώντας στην Κεφαλονιά μαζί με τη Μεραρχία "Ακουι"

1. Γεωργόπουλος Γεράσιμος του Δημητρίου, ετών 44.

2. Γεωργόπουλος Κωνσταντίνος του Ιακώβου, ετών 22.

3. Κακούρης Διονύσιος του Γεράσιμου, ετών 28.

4. Ποδηματάς Γεράσιμος του Μιχαήλ, ετών 32.

5. Καραγιώργος Ηλίας, ετών 30.

Οι παραπάνω σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στη Φάλαρη, μέσα σε μια χαράδρα, πάνω από τη στάνη του Λάλα, που τους πλαγιοκόπησαν οι Γερμανοί.

6. Θεοφυλάτος Γεράσιμος του Κωνσταντίνου, ετών 25.

7. Μήλας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, ετών 20.

Σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς κοντά στο νερόμυλο Γριζάτων, ενώ επέστρεφαν στην περιοχή τους από υπηρεσία δίπλα στην Ακουι.

8. Γαλιατσάτος Λυκούργος, ετών 55.

Σκοτώθηκε, ομοίως, επιστρέφοντας από την υπηρεσία στην Ακουι κοντά στα Βαλτσαμάτα.

9. Σαουλής Ευάγγελος, του Γεράσιμου, ετών 24.

Σκοτώθηκε ομοίως από τους Γερμανούς, επιστρέφοντας από υπηρεσία στην Ακουι κοντά στα Πουλάτα της Σάμης στις 19.9.1943.

Ο εφεδρικός ΕΛΑΣ είχε συγκροτήσει τρεις ομάδες υποστήριξης των Ιταλών της Ακουι, συνολικής δύναμης 50 ανδρών. Μόνιμος ΕΛΑΣ δεν υπήρχε ακόμα σοβαρή δύναμη εκείνον τον καιρό στο νησί. Αυτοί οι 50 άνδρες ήτανε κατανεμημένοι σε 3 ομάδες. Μία με έδρα τα Ομαλά, μία την Ανω Λειβαθώ, τα χωριά Μουσάτα και Ποριεράτα και μία τη Σάμη.

Οι ναυτικές δυνάμεις, που διατηρούσαν οι Ιταλοί στην Κεφαλονιά και φύγανε για τη Μάλτα, ύστερα από παρότρυνση των Αγγλων, με την υπόσχεση πως θα τους κάλυπταν αυτοί από ξηράς και αέρα ήταν:

α) 5 υδροπλάνα - αεράκατοι

β) 4 τορπιλάκατοι

γ) 2 ακταιωροί

Φυσικά, η υπόσχεση των Αγγλων αποδείχτηκε, όπως όλες τους, φρούδα.

(Στοιχεία από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Κεφαλονιάς - Ιθάκης Γεράσιμο Γαλιατσάτο (Λαέρτη) στις 20.10.1995).

ΛΕΖΑΝΤΑ

Η πυροβολαρχία "Παμπαλόνι" παρελαύνει στους δρόμους της Αλμπα (ALBA) της Ιταλίας, μετά την επιστροφή της από το δυτικό μέτωπο και πριν την αναχώρησή της για την Αλβανία. Επικεφαλής ο Παμπαλόνι. Αυτή πρωτοστάτησε στην αντιφασιστική εξέγερση του ιταλικού στρατού της Κεφαλονιάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ