ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μνήμη που πρέπει να διασωθεί"

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του μεγάλου Ισπανού ποιητή, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,από το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο και ένα αφιέρωμα δίνει μια γεύση της σπουδαίας δημιουργίας και ευαισθησίας του. Ο λόγος για τις δύο συναυλίες, με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη,στην οποία ανήκει και η ιδέα του αφιερώματος, με τίτλο "Του Φεγγαριού τα Πάθη",σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής. Θ' ακουστούν τα λαϊκά τραγούδια που ο Ανδαλουσιανός ποιητής είτε έγραψε ο ίδιος βασιζόμενος σε παλιά λαϊκά μοτίβα, είτε διέσωσε και διασκεύασε, καθώς και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι ("Ματωμένος Γάμος") σε ποίηση Λόρκα. Την ενορχήστρωση του "Ματωμένου Γάμου" έκανε ο περίφημος Κουβανός συνθέτης και κιθαρίστας Λέο Μπράουερ,παλιός συνεργάτης της Μ. Φαραντούρη, ο οποίος και θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κόρντοβας.Η επεξεργασία και η διασκευή του μουσικού υλικού έγινε από τον Περικλή Κούκο,η σκηνοθεσία είναι του Θόδωρου Τερζόπουλου και τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα.

"Το αφιέρωμα, είπε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου η Μαρία Φαραντούρη, περιλαμβάνει έργα, που έχουν μια καταχωρημένη μνήμη, η οποία πρέπει να διασωθεί. Πρέπει να έρχονται συχνά στο φως".Εξηγώντας ότι "ο Λόρκα ξεκίνησε με μουσικές σπουδές και αργότερα στράφηκε στο γράψιμο", ο σημαντικότερος μελετητής του έργου του Λόρκα και πρόεδρος του ιδρύματος, που φέρει το όνομα του ποιητή, Χοσέ Μονλεόν,υπογράμμισε ότι "ο Λόρκα διατήρησε μέσα στη γραφή του όλη τη μουσικότητα που είχε μέσα του".

Στα λαϊκά τραγούδια που θα ακουστούν δεσπόζει ο ήχος της κιθάρας, ο οποίος από λυρικός μετατρέπεται σε δραματικό, όπως είπε ο κιθαρίστας και σολίστ των συναυλιών Κώστας Κοτσιώλης.

Τα παρασκήνια του "Ακροπόλ"

Στα παρασκήνια των γυρισμάτων της ταινίας "Ακροπόλ" του Παντελή Βούλγαρη, μας μεταφέρει ο φακός του φωτογράφου Κώστα Ορδόλη,μέσα από τις 100 μαυρόασπρες φωτογραφίες του, που θα εκτίθενται από 11-20 του Γενάρη στην Γκαλερί "Αστρα" (Καρυάτιδων 8). Ο φωτογράφος ακολούθησε τον Παντελή Βούλγαρη στη Σόφια και την Αθήνα, όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας, αποτυπώνοντας σε μαυρόασπρο φιλμ την αθέατη πλευρά των παρασκηνίων. Να σημειώσουμε ότι το "Ακροπόλ" βγαίνει στις αθηναϊκές αίθουσες την προσεχή Παρασκευή (12/1).

Σκηνή από την ταινία "Αελίτα" του Γιακούφ Προταζάνοφ
Μέσα από τη ζωγραφική

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Μίχα.Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο καλλιτέχνης: "Η επιθυμία για ανθρώπινη επικοινωνία είναι για μένα αφετηρία - αφορμή, για μια εικαστική αναζήτηση διαδρομών, που αναδεικνύουν τη ζωγραφική σαν αναγκαιότητα, για τη μεταμόρφωση των εξωτερικών φαινομένων σε εσωτερική αλήθεια, μετουσιώνοντας το φως, τη σκιά σε χρώμα και σχήμα".

"Ετσι, οι εύπλαστοι όγκοι της Αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, ο χώρος που γεννήθηκα, το περιβάλλον που καθημερινά ζω, οι πλώρες και οι πρύμνες των πλοίων, ο μόχθος του κόσμου της εργασίας, το λιμάνι του Πειραιά, τα έντονα κοινωνικά προβλήματα αποτελούν για μένα κανάλια επικοινωνίας. Αποτελούν τις διαδρομές εκείνες που μου δίνουν τη δυνατότητα να τολμήσω, να προκαλέσω τη σημερινή "σιωπή", να προσπαθήσω να "δώσω στους άλλους να δουν" όσο βαθύτερα μπορώ μέσα από την όραση της εικόνας, μέσα από τη ζωγραφική". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του Γενάρη.

@ Συναυλία μουσικής δωματίου με τους τέως υποτρόφους του Βρετανικού
  • Συναυλία μουσικής δωματίου με τους τέως υποτρόφους του Βρετανικού Συμβουλίου, Θ. Αποστολόπουλο (πιάνο), Εφ. Χριστοδούλου (βιολί) και Σ. Νόρτον (βιολοντσέλο) θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 8.30, στο ωδείο "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41). Θα παρουσιαστούν έργα των Ρ. Στράους, Φ. Σοπέν, κ.α. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
"Καπνός" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

"Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά", λέει ο λαός μας και το γνωμικό φαίνεται ότι ταιριάζει στην περίπτωση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Φήμες, που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, φέρουν τον μεγαλοεκδότη Χρήστο Λαμπράκη να έχει υποβάλει την παραίτησή του από το ΔΣ του Οργανισμού στην πρόεδρο του Συμβουλίου, Κατερίνα Βελλίδου. Κι ενώ οι φήμες αυτές μέχρι στιγμής παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσφορία του μεγαλοεκδότη εξαιτίας της καθυστέρησης της έναρξης των εργασιών για την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και για οικονομικές ατασθαλίες. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 2,5 δισ. για το Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αλλά οι εργασίες στο χώρο που έχει οριστεί για την ανέγερσή του δεν έχουν ξεκινήσει. Ο Χρ. Λαμπράκης, πάντως, πέρα από τις φήμες περί παραιτήσεώς του από τον Οργανισμό του ΜΜ, συνεχίζει να παραμένει μέλος του ΔΣ του Σωματείου των Φίλων του ΜΜ Θεσσαλονίκης.

Κηδεύτηκε χτες από το Α Νεκροταφείο, ο ζωγράφος Θέμος Μάιπας,ένας από τους εκφραστές του εξπρεσιονισμού στη χώρα μας. Μαθήτευσε κοντά στους Παππά, Τόμπρα και τον Γάλλο Λαμπίς, ενώ άντλησε τη θεματολογία του από την ελληνική μυθολογία. Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1936. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ και στην Εκόλ Νασιονάλ Σουπεριέρ στο Παρίσι. Παρουσίασε πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γλυπτά του φιλοξενούνται σε πολλά μουσεία.

Κινηματογραφική ρώσικη πρωτοπορία

Μια μεγάλη αναδρομή στις ιστορικές καμπές της κινηματογραφικής τέχνης, ξεκίνησε από χτες η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Κανάρη 1), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του κινηματογράφου. Από τα πρώτα βήματά του ο κινηματογράφος αποτέλεσε τον μεγάλο καταγραφέα ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα. Με δεδομένη αυτή τη διαπίστωση, το οδοιπορικό της Ταινιοθήκης μέσα στο χρόνο αρχίζει με ένα αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα στους Ρώσους Φορμαλιστές,με αφορμή την έκθεση έργων της εικαστικής "Ρώσικης Πρωτοπορίας" στην Εθνική Πινακοθήκη, από τη συλλογή "Κωστάκη".

Χτες προβλήθηκε η ταινία "Αελίτα" του Γιακούφ Προταζάνοφ (1924), ενώ σήμερα θα προβληθεί η ταινία "Νέα Βαβυλώνα" του Γκριγκόρι Κόζνιτσεφ (1929). Θα ακολουθήσουν οι ταινίες "Κρεβάτι και καναπές" του Αμπραάμ Ρόουμ (10/1), "Dura Lex" του Λεβ Κουλέσοφ (11/1), "Οι εξαιρετικές περιπέτειες του κ. Γουέστ στη χώρα των Μπολσεβίκων" του Λεβ Κουλέσοφ (12/1), "Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή" του Τζίγκα Βερτόφ (13/1). Εναρξη προβολών 8 μμ.

Ο χρωστήρας της Αντίστασης

Στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός",μέχρι τις 31 του μήνα, θα φιλοξενείται μια διπλά σημαντική έκθεση. Ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Πρόκειται για έκθεση 50 αντιπροσωπευτικών έργων ζωγραφικής του πρόωρα χαμένου ζωγράφου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, Δημήτρη Οικονομίδη,εμπνευσμένων από τον αγώνα αυτόν και τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Η έκθεση οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944, στον οποίο έχουν δωριστεί τα περισσότερα έργα του αγωνιστή καλλιτέχνη για να στεγαστούν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ενα αίτημα μακρόχρονο, αλλά αδικαίωτο... ώστε να αποκαλύπτεται και ο βαθμός του "πολιτισμού" των κυβερνώντων. Τα υπόλοιπα έργα του Δ. Οικονομίδη θα δωριστούν στο Πνευματικό Κέντρο της γενέτειράς του, της Καρυάς Ελασσόνας.

Κλεμμένες κυπριακές εικόνες

Τέσσερις εικόνες που είχαν κλαπεί από τα κατεχόμενα της Κύπρου, βρέθηκαν στην Ολλανδία σε άσχημη κατάσταση. Πρόκειται για τις εικόνες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του Ευαγγελιστή Μάρκου και του Ιωάννη του Θεολόγου. Τις εικόνες εντόπισε η πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία Τασούλα Χατζητοφή,η οποία και πέτυχε δικαστική απόφαση για την προσωρινή κατάσχεσή τους. Τα έργα βρίσκονται σε τράπεζα της Ολλανδίας, έως ότου εκδοθεί δικαστική απόφαση. Τις εικόνες είχε αγοράσει το 1970 το ζεύγος Λανς από τον Αρμένιο έμπορο αρχαιοτήτων Ντερκαζαριάν, ο οποίος ισχυρίζεται πως τις αγόρασε από δίκτυο αρχαιοκαπήλων, στο οποίο συμμετείχαν Τούρκοι στρατιώτες στα Κατεχόμενα.

Σημειώνουμε ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί στην Ολλανδία, όπου οι νόμοι είναι ευνοϊκοί για τους κατόχους αρχαιοτήτων και όπου έχουν εντοπιστεί και άλλες εικόνες και τοιχογραφίες κλεμμένες από τα Κατεχόμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ