ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 24 Δεκέμβρη 1995, πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.Γεννήθηκε το 1914 στα Αδανα της Μικράς Ασίας. Η οικογένειά του, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πριν από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο τελείωσε τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και εργάστηκε στην ΑΤΕ στην Αξιούπολη Κιλκίς.

Με την επίθεση της Ιταλίας, βρέθηκε με τη διμοιρία του στο μέτωπο, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε. Με τη διμοιρία του έπιασε 165 αιχμαλώτους. Παρασημοφορήθηκε με το ανώτατο παράσημο "Χρυσού Δρυός", με χαλκούν εξαιρετικών διακρίσεων και προήχθη για ανδραγαθία σε λοχαγό.

Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ηταν καθοδηγητής του ΕΑΜ και διοικητής του 30ού εφεδρικού Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πέλλας. Οργάνωσε και συμμετείχε στη μάχη του "Μουχαρέμ Χάνι".

Στον Εμφύλιο διατέλεσε επιτελάρχης της 670ής Μονάδας του ΔΣΕ, και επιτελάρχης ταξιαρχιών. Τραυματίστηκε. Με διάταγμα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, ονομάστηκε ταγματάρχης.

Από το φθινόπωρο του 1949 ως το 1978, που επαναπατρίστηκε, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε στην παραγωγή και διακρίθηκε. Εκεί δημιούργησε οικογένεια.

Με τον επαναπατρισμό του, βοήθησε στον αγώνα για τον επαναπατρισμό των Πολιτικών Προσφύγων, τη μεταφορά των συντάξεών τους και τα άλλα προβλήματα των συναγωνιστών του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε στις 29 Δεκέμβρη 1995 στη Δρέσδη Γερμανίας, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας, ο παλαίμαχος αγωνιστής, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΑΓΓΟΣ,από την Κάτω Λαψίστα Ιωαννίνων. Οργανωμένος από το 1932 στο ΚΚΕ, δούλεψε δραστήρια στην περιοχή κάτω από τις δύσκολες τότε συνθήκες. Το 1940 πήρε μέρος στον πόλεμο και στην Κατοχή, ως το 1945, καθοδηγούσε την περιοχή και οργάνωνε την Αντίσταση. Πιάστηκε το 1946 και εξορίστηκε στην Ικαρία, όπου κρατήθηκε ως το φθινόπωρο του 1947.

Το Γενάρη του 1948 κατέφυγε στο ΔΣΕ και από το τέλος του Εμφύλιου έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Γερμανίας, όπου δούλεψε ως δάσκαλος στα παιδιά των πολιτικών προσφύγων.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στη σορό του, ο αδελφός του Ηλίας Τσάγγος προσφέρει μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 1.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ