ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Η ουσιαστική συμφωνία του "ΣΥΝ" στα βασικά σημεία της πολιτικής που ακολουθιέται έχει αποδειχθεί και αποδείχνεται σε όλα τα μέτωπα πάλης. Είναι η απόρροια της επιλογής του να διαχειριστεί το σύστημα.

Οι "διαφοροποιήσεις" που προσπαθεί να παρουσιάσει με την επίκληση της διαφάνειας, της λειτουργίας των θεσμών και των μεθόδων διαχείρισης, δεν αλλάζουν στην ουσία της παραπάνω διαπίστωσης.

Μήπως όμως είμαστε υπερβολικοί, μήπως αδικούμε το "ΣΥΝ";

***

Ας δούμε λοιπόν την τοποθέτηση του "ΣΥΝ" για τις πολιτικές εξελίξεις. "Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Η κοινωνία πιέζεται. Η πολιτική παραλύει. Η δημοκρατία παγώνει. Η οικονομία διαλύεται. Η χώρα μηδενίζεται". (Αποσπάσματα από συνέντευξη του Ν. Κωνσταντόπουλου, προέδρου του "ΣΥΝ" στον "9.84", "ΑΥΓΗ" 4.1.96).

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από τα παραπάνω; Τη διάλυση της οικονομίας, την παράλυση της πολιτικής;

Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" με τις διατυπώσεις αυτές θέλει να παρακάμψει τα πραγματικά αγκάθια της πολιτικής που δεν παρέλυσε, αλλά εφαρμόζεται καθημερινά σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι:

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, άρχισαν οι πρώτες αντιλαϊκές περικοπές (βλέπε "Ριζοσπάστη" 5 Γενάρη 1996) στις κοινωνικές δαπάνες, σημειώνεται από 1 Γενάρη μπαράζ αυξήσεων που πλήττουν τους εργαζόμενους, άρχισε η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη Βοσνία!

***

Δεν πιέζεται γενικά η κοινωνία κύριε Κωνσταντόπουλε. Η εργατική τάξη τσουρουφλίζεται από τη μααστριχτική πολιτική, που δεν παράλυσε - όπως εσείς ισχυρίζεστε - αλλά προχωράει σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης, το "Οικονομικό Σύνταγμα της Ελλάδας" κατά τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο.

Η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ζητάει στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του "ΣΥΝ", είναι ενταγμένη στις πολιτικές επιλογές του "ΣΥΝ" να παίρνει μέρος στο "παιχνίδι" της εξουσίας.***

Είναι φανερό ότι το πρόβλημα για το λαό είναι η ίδια η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτή την πολιτική αφήνει - για μια ακόμη φορά - στο απυρόβλητο ο "ΣΥΝ".

Η πολιτική αυτή δημιουργεί τα προβλήματα που χτυπάνε εργατοϋπαλλήλους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, ΕΒΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και τη νεολαία της χώρας.

Η λαϊκή αντίσταση και πάλη είναι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης της πολιτικής του Προγράμματος Σύγκλισης σήμερα και η δημιουργία των προϋποθέσεων ανατροπής της, αύριο.

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Ρίτσο

Η ΝΕ Λάρισας πραγματοποιεί ανοιχτή εκδήλωση την Κυριακή 14-1-96 στις 10.30 π.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο για να τιμήσει τον κομμουνιστή - αγωνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο και το έργο του.

Στην εκδήλωση θα ακουστούν μελοποιημένα κομμάτια του έργου του ποιητή από την μουσικό Ιουλία Μπούμπη και το συγκρότημα που θα τη συνοδεύει, απαγγελίες ποιημάτων και θα μιλήσει μέλος του ΝΓ Λάρισας του ΚΚΕ.

Εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση

Στο τέλος του Μάρτη πρόκειται να γίνουν οι εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση.Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο ιστορικό και μεγαλύτερο σωματείο της χώρας για μια ποιοτική στροφή στη δράση του, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μικροφιλοδοξίες που το ταλαιπωρούν τόσα χρόνια.

Η Δημοκρατική Κίνηση Επαρχιωτών Αθήνας (ΔΗΚΕΑ) Κρητών θέλει να δώσει όλες της τις δυνάμεις γι' αυτό το στόχο. Απαραίτητο, όμως, είναι το παραπέρα δυνάμωμά της. Ετσι, η ΔΗΚΕΑ καλεί κάθε καλόπιστο συμπατριώτη να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία εγγραφής νέων μελών,που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες αρχαιρεσίες, είναι η Δευτέρα 15-1-96.Η διεύθυνση του Σωματείου είναι: Γενναδίου 7 και Ζωοδόχου Πηγής.Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6928.754 (κ. Μιχ. Μελάκης).

Εκδήλωση της "ΕΠΟΧΗΣ"

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Τα γεγονότα στη Γαλλία. Οι αιτίες, οι επιπτώσεις και οι προεκτάσεις τους" διοργανώνει η "ΕΠΟΧΗ" σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΟΤΟΕ (Βησαρίωνος 9 και Σίνα, 4ος όροφος).

Παρουσίαση του "Αληθινού Δεκέμβρη"

Την Τρίτη 16 - 1 - 96 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Ο Αληθινός Δεκέμβρης" του παλαίμαχου δημοσιογράφου και συγγραφέα Βάσου Γεωργίου,Προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Γκλαβάς,ο ταμίας της ΕΣΗΕΑ Νίκος Καραντηνός και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καραχάλιος.Ανάλυση του βιβλίου θα κάνει ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Γιώργος Λεονταρίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ