ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ασμα" το ελληνικόν

Εναν ελεύθερο διάλογο για το ελληνικό τραγούδι, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, ανοίγει το "Ασμα το ελληνικόν",το νέο δίμηνο περιοδικό του Συλλόγου Δισκοπωλών (ΣΕΔΙΚΑΠ), με το πρώτο του τεύχος, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Συνεντεύξεις με γνωστούς καλλιτέχνες, που υπηρετούν το ελληνικό τραγούδι με συνέπεια, δίνουν το στίγμα μιας έκδοσης, που αποσκοπεί να διευρύνει το διάλογο στα ουσιαστικά θέματα που απασχολούν το χώρο του ελληνικού τραγουδιού και τα πολιτιστικά μας πράγματα γενικότερα. Μια αξιέπαινη προσπάθεια δίχως άλλο "για την τιμή του ελληνικού τραγουδιού".

@ Ακρόαση για την επιλογή χορευτριών, που θα συμμετάσχουν στην Β' Βραδ
  • Ακρόαση για την επιλογή χορευτριών, που θα συμμετάσχουν στην Β' Βραδιά Μπαλέτου (17 Μάρτη) πραγματοποιεί η Εθνική Λυρική Σκηνή αύριο, στη 1μμ, στο Στούντιο Μπαλέτου της ΕΛΣ (Αλκμήνης 68).
Βερνίκια στην οργανοποιία

Σεμινάριο, που απευθύνεται σε οργανοποιούς και συντηρητές, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για μια ουσιαστικότερη γνωριμία με τα μυστικά των μουσικών οργάνων, διοργανώνει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Στο σεμινάριο, που θα διαρκέσει τέσσερα συνεχή Παρασκευο - Σαββατο - Κύριακα (θα ξεκινήσει στις 12/1), θα διδάξει ο χημικός Γιώργος Ταυλαρίδης,ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ιταλία και έχει ειδικευτεί σε βερνίκια της οργανοποιίας. Ειδικότερα θα αναφερθεί στην επίδραση των βερνικιών και των διαλυτών στην ηχητική των μουσικών οργάνων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται μέχρι μεθαύριο στα τηλέφωνα 3250.198, 3254.119 και 3254.129.

Πολύχρωμη "Σαύρα"

"Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου να κρατά μια κιθάρα ή μια φυσαρμόνικα, ήταν πάντα αυτό που ήθελα να έχω: Μια τέτοια μπάντα! Πολύχρωμη, να μπορεί να μεταβάλλεται όπως οι σαύρες. Ισως γιατί το συγκεκριμένο σχήμα κουβαλά την κληρονομιά των βασιλιάδων του Δέλτα του Μισισιπή... " Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων ο Λάμπρος Παπαλέξης,ιδρυτικό στέλεχος της "Σαύρας των Βασιλικών Δρόμων",του συγκροτήματος, που θα ανοίξει τη συναυλία των "Σπυριδούλα", στις 20 Γενάρη στο "Ρόδον". Η πολλά υποσχόμενη μπάντα, που ξεκίνησε την πορεία της το '90, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε μια κοινή συναυλία με το ιστορικό πλέον ροκ συγκρότημα, αφού συμμετείχε στη μεγάλη συναυλία, που έδωσαν οι "Σπυριδούλα" το Δεκέμβρη του 1993 στο Σπόρτιγκ.

Με έντονες επιρροές από το ροκ εν ρολ, σόουλ, τζαζ, φανκ και μπλουζ και με στίχο ελληνικό η "Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων" καταθέτει το δικό της, ξεχωριστό λόγο στην ελληνική τζαζ-ροκ σκηνή. Εναν λόγο με περισσή ευαισθησία, που καταγράφηκε στον πρώτο προσωπικό δίσκο του συγκροτήματος με τίτλο "Πορφυρές Αποχρώσεις", που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Τον υπογράφουν οι Λάμπρος Παπαλέξης (φωνή), Μάνος Θεοδοσάκης (τρομπέτα), Γιώργος Μάρκου (τρομπόνι), Γιάννης Παπαναστασίου (τενόρο σαξόφωνο), Γιώργος Μυλωνάς (όργανο), Νίκος Σπυρόπουλος (πιάνο), Διονύσης Τελιόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Νατάσσα Λιάτσου (ηλεκτρικό μπάσο) και Χάρης Πανδής (τύμπανα).

Αριστοφάνης διά μουσικής

Τέσσερις διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις της κωμωδίας του Αριστοφάνη "Βάτραχοι", θα παρουσιαστούν στη συναυλία, που θα δώσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής σήμερα, στις 8.30μ.μ. στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής. Θα ακουστούν οι μουσικές που έγραψαν για την αριστοφάνεια κωμωδία δύο μεγάλοι απόντες, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιάννης Χρήστου,αλλά και δύο νεώτεροι συνθέτες, ο Θόδωρος Αντωνίου,που θα διευθύνει και τη συναυλία και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Μέσα από ένα μουσικό οδοιπορικό σε μεγάλες παραστάσεις το κοινό θα έχει την ευκαιρία να "σταματήσει" σε θεατρικές στιγμές, που σφράγισαν την πολιτιστική ιστορία του τόπου μας, όπως π.χ. η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου το 1959 στην Επίδαυρο σε μουσική του Μ. Χατζιδάκι με τον αξέχαστο κωμικό Χριστόφορο Νέζερ.Συμπράττουν η Χορωδία "Εμμέλια" και οι ηθοποιοί Κ. Γαλανάκης, Τ. Κρεβάικας, Στ. Νικολοθανάση και Γ. Σχινάς.

  • Σήμερα επίσης στην αίθουσα Φίλων της Μουσικής του ΜΜ η Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή βραδιά το αφιέρωμα στον Λόρκα "Του Φεγγαριού τα Πάθη", ενώ αύριο στον ίδιο χώρο θα δώσει συναυλία η Συμφωνική Ορχήστρα της Κόρδοβας υπό τη διεύθυνση του Λέο Μπράουερ και σολίστ τον Κώστα Κοτσιώλη.
Τελευταίες του "Μποκανέγκρα"

O Αργεντίνος τενόρος Ντανιέλ Μινιός ανεβαίνει στη σκηνή της Λυρικής Σκηνής, συμμετέχοντας στις τρεις τελευταίες παραστάσεις της όπερας του Βέρντι "Σιμόν Μποκανέγκρα".Ο διεθνούς φήμης λυρικός τραγουδιστής θα εμφανιστεί στην αποψινή παράσταση και στις δύο που ακολουθούν (12 και 14/1) στο ρόλο του Γκαμπριέλε. Στους άλλους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους θα είναι οι Ανδρέας Κουλουμπής, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Γιώργος Παππάς, Τζούλια Σουγλάκου και Ρένα Τσιρακίδου.Η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού και η σκηνοθεσία του Κώστα Πασχάλη.

Εχοντας τραγουδήσει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου ο Ντ. Μινιός τον Απρίλη του 1994 έκανε το ντεμπούτο του στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης στο ρόλο του Ρανταμές από την "Αϊντα", όπου και εμφανίστηκε και το '95 στις όπερες "Τουραντό" και "Παλιάτσοι".

Μουσικές συναντήσεις

Τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο, αλλά και πολλά από τις προηγούμενες δουλιές του, σφραγισμένα από το δεξιοτεχνικό του παίξιμο σε πολλά παραδοσιακά όργανα, ερμηνεύει ο Ψαραντώνης στο "Καφεθέατρο" όπου θα εμφανίζεται μέχρι τις 13/1. Στο "Half Note Jazz Club" συνεχίζονται μέχρι αύριο οι εμφανίσεις του γκρουπ του κιθαρίστα και συνθέτη Κώστα Μπαλταζάνη,ενώ στην αίθουσα της ΠΠΚ, "Κίνηση", η νέα χρονιά αρχίζει με μια διήμερη μουσική συνάντηση με τον Βαγγέλη Γερμανό (12,13/1).

Διαφορετικό κλίμα απόψε (8.30) στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας", όπου πραγματοποιείται συναυλία μουσικής δωματίου με τη συμμετοχή των Σέργκιου Ναστάζα, Νάσου Μαρτζούκου, Λαουρέντιου Οκτάβιαν Ματασάρου, Ηλία Σακαλάκ, Σούζαν Νόρτον και Μαρία Κονταράτου.Θα ερμηνεύσουν το Κουϊντέτο Εγχόρδων του Σούμπερτ καθώς και έργα Σούμπερτ και Χάιντν.

Με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή στο βιολί και μαέστρο τον Guenther Einhaus η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή θα δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με έργα Weber, Korngold και Schumann.

Δύο τελικώς συναυλίες θα δώσουν οι "Iron Maiden" στη χώρα μας, που εμφανίζονται στις 12 και 13 Γενάρη στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου. Το θρυλικό συγκρότημα υπόσχεται ένα υπερθέαμα, που φέρει τον τίτλο "The X-Factour". Εισιτήρια προπωλούνται στα κεντρικά δισκοπωλεία. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6511.078.

@ Συναυλία στο Βελιγράδι δίνει απόψε ο μαέστρος Νίκος Ευθυμιάδης. Στ
  • Συναυλία στο Βελιγράδι δίνει απόψε ο μαέστρος Νίκος Ευθυμιάδης.Στην κεντρική αίθουσα συναυλιών της σερβικής πρωτεύουσας "Colarac" θα διευθύνει το Κοντσέρτο για 2 Harpsichords και Εγχορδα σε ντο ελάσσονα του Μπαχ, καθώς και το Κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα για 2 βιολιά και ορχήστρα εγχόρδων του ίδιου συνθέτη. Στις 23 Γενάρη, εξάλλου, ο Ν. Ευθυμιάδης θα διευθύνει το "Stabat Mater" του Pergolesi με την "Καμεράτα" της Εθνικής Ραδιοφωνικής Ορχήστρας της Ρουμανίας, στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Ρουμανίας. Συμμετέχουν ακόμη η Παιδική Χορωδία της Ρουμανικής Ραδιοφωνίας και δύο σολίστ (Βουλγαρία, Σερβία).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ