ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

Παιχνίδι για δύο παίκτες

Με βασικούς πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η συζήτηση στη Βουλή της άνευ αντικειμένου και περιεχομένου πρότασης μομφής της ΝΔ. Ταυτόχρονα και οι δύο "μονομάχοι" φρόντισαν να αποκλεισθούν ουσιαστικά από τη συζήτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, ώστε να επιτευχθεί ευχερέστερα η απόπειρα συσκότισης και παραπλάνησης του λαού. Χτες μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος,κατέστη δυνατόν να μιλήσει, αφού λόγω ακριβώς της ιδιότητας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ήταν αδύνατον να μην του δοθεί ο λόγος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι είτε παρόντος είτε απόντος του Α. Παπανδρέου, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική, εμφανίζοντας ταυτόχρονα σαν μείζον πολιτικό πρόβλημα την αναπλήρωση του πρωθυπουργού, ενώ συσκοτίζεται αυτή καθαυτή η ακολουθητέα πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου, της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στη Βοσνία κλπ. Από τη μεριά της η ΝΔ με την πρόταση μομφής που κατέθεσε συσκοτίζει το ότι και αυτή σαν κυβέρνηση όχι μόνο θα εφάρμοζε την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ, αλλά πιέζει την κυβέρνηση να τη συνεχίσει. " Στο περιεχόμενο που δίνει στη μομφή που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο ", τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος.

Κ. Σημίτης: Λύση μέσα στο Γενάρη

Βολές τόσο στον Μ. Εβερτ, όσο και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους περιείχε η ομιλία του Κ. Σημίτη. Αφού σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρόταση μομφής επιδιώκει να επιβληθεί στον ανταγωνισμό όσων τον αμφισβητούν εντός της ΝΔ, σχολίασε ως εξής τα όσα έχουν πει διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού: "Ακούσαμε ότι δεν υπάρχει άλλη περίπτωση αντικατάστασης του πρωθυπουργού, πέραν των περιπτώσεων του θανάτου και της παραίτησης. Δηλαδή ότι πρέπει να αρνηθούμε την κοινή λογική ότι ένας πρωθυπουργός μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ακούσαμε ότι για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού απαιτούνται αυξημένες πλειοψηφίες, που όμως δεν προβλέπονται πουθενά, ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στον Κανονισμό της Βουλής. Ακούσαμε ότι η διαπίστωση αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων του πρωθυπουργού, αποτελεί καθαίρεση. Δηλαδή μία πράξη ατιμωτική, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί πράξη ελεύθερη από οποιοδήποτε αξιολογικό περιεχόμενο".

Ακολούθως ο Κ. Σημίτης αφού υποστήριξε ότι προκήρυξη εκλογών "θα θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος Σύγκλισης", τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν τη λύση στα προβλήματα που εμφανίστηκαν, προσθέτοντας ότι αν και μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί ορισμένες αμφιταλαντεύσεις που τις χαρακτήρισε δικαιολογημένες.Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: "Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που διαφωνούν. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε αγνοούν το πρόβλημα, είτε αποφεύγουν να το αντιμετωπίσουν".

Αν. Πεπονής: Ενότητα και σεβασμός στην πλειοψηφία

Ο υπουργός Βιομηχανίας Αν. Πεπονής με μία προσεκτική στις διατυπώσεις ομιλία, αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και υπάρχει και λειτουργεί, σημείωσε ότι πρέπει να εξαντληθούν τα ανώτατα όρια αναμονής πριν την αντικατάσταση του πρωθυπουργού, όταν αυτός μάλιστα είναι ο Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας με σημασία ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε καν διανοείται να τον καθαιρέσει. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι η λύση θα δοθεί από τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή, στον χρόνο που αυτά θα ορίσουν, τονίζοντας ότι "η ενότητα δε σφυρηλατείται με συνθηματολογία, αλλά με αυστηρή προσήλωση στους θεσμούς και με σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας".

Γ. Παπαντωνίου: Οι συμβάσεις υπογράφονται, οι επενδύσεις πραγματοποιούνται
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημειώνοντας στην αρχή της ομιλίας του ότι το μικρό σοκ που προκλήθηκε στην οικονομία τις πρώτες μέρες της ασθένειας του πρωθυπουργού, στη συνέχεια απορροφήθηκε και έχει επέλθει πλήρης ηρεμία, είπε χαρακτηριστικά: "Οι συμβάσεις υπογράφονται, και οι επενδύσεις πραγματοποιούνται". Προς επιβεβαίωση των λόγων του, επικαλέστηκε τη συμφωνία για τα "Τσιμέντα Χαλκίδας", το συγκρότημα Σκαλιστήρη, τα μεταλλεία Κασσάνδρας, την Τράπεζα Κρήτης, τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου κλπ. Αναφερόμενος στην αντικατάσταση του πρωθυπουργού είπε ότι η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μέσα στα χρονικά όρια που προσδιορίζει η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ε. Βενιζέλος: Να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διάσπασης
Στο μεταξύ ο υπουργός Μεταφορών Ε. Βενιζέλος σε δήλωσή του αφού επισημαίνει ότι κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ έχουν στρεβλωμένη εικόνα των απόψεών του, σημειώνει ότι εφόσον δεν υπάρχει ούτε παραίτηση, ούτε θάνατος του πρωθυπουργού, για την εφαρμογή του άρθρου 38 του Συντάγματος "πρέπει να έχει διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση - κοινή πεποίθηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ". Προσθέτει ότι "το πρωταρχικό πρόβλημα είναι να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διάσπασης", τονίζοντας: "Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να αποσιωπούν αυτό το ενδεχόμενο, ή να υποδύονται ότι δεν καταλαβαίνουν. Και αυτό δε δείχνει ευθύνη πολιτικών στελεχών πρώτης γραμμής".

Οι βουλευτές της ΝΔ Αθ. Τσαλδάρης, Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος και άλλοι που έλαβαν το λόγο, δεν πρόσθεσαν τίποτα το ιδιαίτερο στα μέχρι τότε επιχειρήματα της ηγεσίας του κόμματός τους.

Γ. Κ.

ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ

Μείζον πρόβλημα η αντιλαϊκή πολιτική

"Το μείζον πρόβλημα δεν είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, αλλά τι πολιτική ακολουθείται", υπογράμμισε χθες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, κατά της κυβέρνησης, της ΝΔ. "Με την παρατεινόμενη ασθένεια του πρωθυπουργού, είπε ο κομμουνιστής βουλευτής, υπάρχει για μας πρόβλημα, αλλά δεν έχει την έννοια και το χαρακτήρα που του αποδίδει η ΝΔ. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση. Κυβέρνηση υπάρχει και συνεχίζει πιστά την ίδια πολιτική που εφαρμοζόταν και επί Α. Παπανδρέου. Εχουμε νέους φόρους, έχουμε αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, έχουμε απόφαση για ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Το μείζον, επομένως, δεν είναι η αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι η πολιτική που ακολουθείται, με ή χωρίς τον Α. Παπανδρέου.Αλλά κι αυτό το έλασσον πρόβλημα της αντικατάστασης του πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να το είχε λύσει, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη που έχει".

Πολιτικά παιχνίδια από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται με αφορμή την ασθένεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ επιδίδονται σε πολιτικά παιχνίδια και αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό. "Το ΠΑΣΟΚ, είπε, αν και έχουν εξαντληθεί τα χρονικά όρια, δεν προχωράει σε λύση της εκκρεμότητας. Είμαστε μάρτυρες μιας διαμάχης διαδόχων με εμπλοκή ξένων παραγόντων και παραγόντων που συνδέονται με τα μεγάλα έργα. Η κυβερνητική παράταξη δίνει μια αόριστη υπόσχεση ότι θα δώσει λύση. Ομως έχουμε από τη μια τον κ. Ποττάκη που είπε από το βήμα της Βουλής ότι ο πρωθυπουργός αντικαθίσταται μόνο αν παραιτηθεί ή πεθάνει, κι από την άλλη τον κ. Βενιζέλο που δίνει διασταλτική ερμηνεία του όρου "εκλείπει". Μέσα από αυτές τις αντιφάσεις, το ΠΑΣΟΚ έχει τα χέρια του λυμένα. Κινείται σε όλα τα επίπεδα: Από τη μη αντικατάσταση του πρωθυπουργού ως την αντικατάστασή του, όταν και όποτε το κυβερνητικό κόμμα θελήσει".

Σχετικά με τη ΝΔ, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αυτή προτάσσει το πρόβλημα αντικατάστασης του πρωθυπουργού, όχι από θέση αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική, αλλά για να κρύψει την ουσία της πολιτικής πραγματικότητας στη χώρα, ότι δηλαδή από τότε που είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εφαρμόζει μια έντονα αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες, ότι 50 μέρες τώρα με πρωθυπουργεύοντα τον Τσοχατζόπουλο συνεχίζεται η εφαρμογή αυτής της πολιτικής απρόσκοπτα, ότι ίδια πολιτική εφάρμοζε και η ΝΔ όταν ήταν στην κυβέρνηση και θα την ξαναεφαρμόσει όταν επιστρέψει στα κυβερνητικά έδρανα. Στη συνέχεια, ο Αντ. Σκυλλάκος, ασκώντας έντονη κριτική στην τακτική της ΝΔ, τόνισε πως στόχος της είναι από τη μια να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα που εκφράζει και από την άλλη να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει συσπειρωμένο. "Λέτε, είπε απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως όταν έλθετε στην κυβέρνηση δε θα αναγνωρίσετε τις συμβάσεις που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ για μεγάλα έργα. Μήπως αυτό δε σημαίνει εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα των οικονομικών συμφερόντων, που σ' αυτή τη φάση μείνανε έξω από τα μεγάλα έργα; Κάνετε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ενώνει και συσπειρώνει την κυβερνητική παράταξη. Μήπως αυτό δε σημαίνει πως θέλετε ενωμένα και ισχυρά τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού αποσυνθετικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα έχουν αντίκτυπο και στη ΝΔ; Ο κ. Βενιζέλος είπε χθες ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αποτελούν εγγύηση για τη δημοκρατία και την κοινωνική ομαλότητα. Τ' ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο".

Καταλήγοντας, ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε πως με την ανάδειξη του ζητήματος της αντικατάστασης του πρωθυπουργού σε μείζον πρόβλημα της χώρας επιχειρείται από το δικομματισμό ο αποπροσανατολισμός του λαού από τα μεγάλα προβλήματα, που του δημιούργησε και του δημιουργεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. "Πρέπει, υπογράμμισε, τα λαϊκά προβλήματα να έρθουν στην επιφάνεια. Εμείς σ' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους".

Κοπή πίτας των ΚΟ του ΚΚΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αυτό το διάστημα πολλές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Η ΚΟΒ Αλυσίδας σήμερα,στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Νεϊγύ 2 και Πατησίων).
  • Η ΝΕ Τρικάλων σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Ιακωβάκη).
  • Η ΚΟΒ Μπουρναζίου Περιστερίου το Σάββατο 13 - 1 - 96,στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Μωρογιάννη 59).
  • Η ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου το Σάββατο 13 - 1 - 96,στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Παπανικολή, Αγ. Βασίλης)
  • Η Επιτροπή Λακώνων Αττικής, Στήριξης του ΚΚΕ, το Σάββατο 13 - 1 - 96,στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).
Εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση

Στο τέλος του Μάρτη πρόκειται να γίνουν οι εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση.Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο ιστορικό και μεγαλύτερο σωματείο της χώρας για μια ποιοτική στροφή στη δράση του, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μικροφιλοδοξίες, που το ταλαιπωρούν τόσα χρόνια.

Η "Δημοκρατική Κίνηση Επαρχιωτών Αθήνας" (ΔΗΚΕΑ) Κρητών θέλει να δώσει όλες της τις δυνάμεις γι' αυτό το στόχο. Απαραίτητο, όμως, είναι το παραπέρα δυνάμωμά της. Ετσι, η ΔΗΚΕΑ καλεί κάθε καλόπιστο συμπατριώτη να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία εγγραφής νέων μελών,που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες αρχαιρεσίες, είναι η Δευτέρα 15 - 1 - 96.Η διεύθυνση του Σωματείου είναι: Γενναδίου 7 και Ζωοδόχου Πηγής.Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6928.754 (κ. Μιχ. Μελάκης).

Λύση μέσα στον Γενάρη θέλει ο Κ. Σημίτης

Λύση μέσα στο Γενάρη θέλει ο Κ. Σημίτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ