ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ
Πανελλαδική διαμαρτυρία για την προκλητική απόφαση

Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα απαντούν οι συνταξιούχοι, για τις αυξήσεις κοροϊδίας 3,5+3,5% που αποφάσισε η διοίκηση του Ταμείου

Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα απαντούν οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, στην προκλητική απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ταμείου για αυξήσεις στις συντάξεις 3,5+3,5% ή σε ετήσια βάση 5,4%.

Την πρόταση αυτή διαμόρφωσε χτες το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και θα συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη (17.1.1996) στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν στις 25.1.1995 και θα γίνουν πορείες στα κατά τόπους γραφεία του ΤΕΒΕ.

Αν και το ΤΕΒΕ παρουσιάζει πλεόνασμα 75 δισ. δραχμές, η πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου προτίμησε να ευθυγραμμιστεί με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, αγνοώντας την τραγική κατάσταση των συνταξιούχων, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκουν στους λεγόμενους χαμηλοσυνταξιούχους. Από 1.10.1995 τα κατώτερα όρια των συντάξεων διαμορφώθηκαν ως εξής: Γήρατος και αναπηρίας σε 75.000 δραχμές (έναντι 70.992 από 1.1.1995), οι συντάξεις λόγω θανάτου σε 63.000 δραχμές (έναντι 59.278 από 1.1.1995). Απ' τους 140.000 συνταξιούχους του ΤΕΒΕ οι 111.000 παίρνουν συντάξεις μικρότερες των 100.000 δραχμών, που είναι κάτω και απ' αυτό το όριο φτώχειας που δέχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι αυξήσεις που αποφάσισε η διοίκηση του ΤΕΒΕ υπολείπεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του πληθωρισμού, που στο τέλος του 1995 διαμορφώθηκε σε 8,2%.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ζήτησε την ανάκληση της "προκλητικής, όπως τη χαρακτήρισε, απόφασης" και διεκδικεί για το 1996 τις παρακάτω αυξήσεις:

  • Για συντάξεις μέχρι 150.000 δραχμές αυξήσεις 15%.
  • Για συντάξεις πάνω από 150.000 δραχμές αυξήσεις 10%.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ζητά, μέσα στο 1996, να διαμορφωθεί η κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και έθεσε στη διοίκηση του Ταμείου το εξής χρονοδιάγραμμα: Το πρώτο εξάμηνο του 1996 να δοθεί το 15% στις κατώτερες συντάξεις και στο δεύτερο εξάμηνο να δοθεί δραχμική αύξηση τόση ώστε οι κατώτερες συντάξεις να φτάσουν στις 106.760 δραχμές, που αντιστοιχούν σε σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Γυμνάσιο δίπλα σε χοιροστάσια

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟΒ Αγγελοκάστρου του ΚΚΕ

Σε πολύ μικρή απόσταση από το Γυμνάσιο Καλυβίων Αιτωλοακαρνανίας, στο οποίο παρακολουθούν μαθήματα 120 μαθητές, λειτουργούν οι εγκαταστάσεις ενός μεγάλου χοιροστασίου και γύρω από αυτό πολλά άλλα μικρότερα. Τα λύματα των χοιροστασίων περνούν σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από το Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος για την υγεία μαθητών και καθηγητών. Αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Αγγελοκάστρου του ΚΚΕ και καλεί τους κατοίκους της περιοχής να αντιδράσουν, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι για το ίδιο πρόβλημα γίνονται συνεχώς κινητοποιήσεις από την τοπική κοινωνία τα πέντε τελευταία χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να είχε ενδιαφερθεί κανείς αρμόδιος. Ωστόσο, ύστερα από κατάληψη που πραγματοποίησαν οι μαθητές στο σχολείο τους στις 27 και 28 Νοέμβρη, τους επισκέφθηκε ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου και είπε ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Επειτα από τις πιέσεις γονιών και μαθητών η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας πήρε απόφαση να κλείσει το χοιροστάσιο, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι τέτοιο, αφού οι ιδιοκτήτες παρουσίασαν κάποια παλιότερη απόφαση του ΣτΕ, οπότε και η απόφαση της νομαρχίας δεν εφαρμόστηκε.

Για το ίδιο θέμα είχαν καταθέσει πριν λίγο καιρό ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οι βουλευτές του ΚΚΕΣπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής.Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούσαν τους υπουργούς για το τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα.

Σώοι οι ναυτικοί του "Καπετάν Μανώλης"

Με ναυάγιο, ευτυχώς χωρίς θύματα, σημαδεύτηκε η 10η μέρα του 1996. Το υπό κυπριακή σημαία φορτηγό πλοίο "Καπετάν Μανώλης", ολικής χωρητικότητας 2.932 κόρων, βυθίστηκε χτες, ενώ έπλεε ανοιχτά της Τυνησίας.

Στην Ελλάδα επιστρέφει ασφαλές το 13μελές πλήρωμα του φορτηγού. Οι πέντε Ελληνες και οχτώ αλλοδαποί ναυτικοί του "Καπετάν Μανώλης" παρελήφθησαν σώοι από το βουλγαρικό φορτηγό πλοίο "Ροντίνα", που έσπευσε για βοήθεια στην περιοχή του ναυτικού ατυχήματος. Οι ναυτικοί αναμένεται να φτάσουν την ερχόμενη Πέμπτη στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, όπου θα κατευθυνθεί το βουλγαρικό πλοίο, για να τους αποβιβάσει.

Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 10.45 το πρωί, όταν στο φορτηγό πλοίο προκλήθηκε ρήγμα με αποτέλεσμα να βάλει νερά και να μετατοπιστεί τμήμα του φορτίου του. Το "Καπετάν Μανώλης", που μετέφερε φορτίο μεταλλεύματος, είχε αποπλεύσει από την Ανάμπα της Αλγερίας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.Οι Ελληνες ναυτικοί, που επέβαιναν στο πλοίο είναι οι Ζ. Χατζηθεοδώρου πλοίαρχος, Θ. Καπραδέλος υποπλοίαρχος, Β. Παπουτσόγλου ανθυποπλοίαρχος,Στ. Βατίστας α μηχανικός και Ελ. Σούλης μάγειρας.

Ερευνα για την αναδάσωση της Πεντέλης

Προκαταρκτική εξέταση για την πορεία του έργου αναδάσωσης της Πεντέλης διενεργεί ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλ. Κολιούσης, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Γ. Μασσαλή. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η ακρίβεια ή μη σχετικού σχολίου της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" της περασμένης Κυριακής, που έκανε λόγο για "μεγάλο φαγοπότι".

Ειδικότερα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι προσλήφθηκαν μέχρι τώρα 200 εργάτες για την αναδάσωση "και παρότι είχαν και τη συνδρομή σχολείων κλπ. δεν έχουν φυτέψει περισσότερα από 25.000 δενδρύλλια έναντι 400.000 που πρέπει να φυτευτούν ως το Φλεβάρη". Στο σχόλιο υποστηρίζεται, ακόμα, ότι "άνοιγαν τους λάκκους και τους άφηναν να ξανακλείσουν από τη βροχή", δημιουργώντας έτσι"συνθήκες "επείγοντος" και πήγαν το πράγμα εκεί που ήθελαν, στην κατάτμηση του έργου σε μικρές εργολαβίες και σε απευθείας αναθέσεις σε ομάδα εργολάβων. Προσφάτως εγκατέστησαν στην Πεντέλη δύο εργολάβους με αμοιβή 240 δρχ. για κάθε λάκκο, ενώ μόλις το Νοέμβρη είχαν αναθέσει τη διάνοιξη λάκκων στον Υμηττό προς 140 δρχ. μόνο. Ανέθεσαν επίσης σε ομάδα υλοτόμων τον καθαρισμό από τα καμένα δέντρα, καταβάλλοντας 2.500.000 δρχ. ημερησίως για εργασία την οποία τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τρία αλυσοπρίονα με ισάριθμους εργάτες".

Παίρνουν πίσω τις ενισχύσεις

Μετά από 9 ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση ζητάει να επιστρέψουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας, τα χρήματα που πήραν ως αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του Μάρτη του 1987!

Το υπουργείο Γεωργίας ζητάει πίσω τα χρήματα που - σύμφωνα με δικές του εκτιμήσεις - δε χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους για το σκοπό που είχαν δοθεί. Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, που ήδη έλαβαν τα σχετικά σημειώματα, είναι ανάστατοι και καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση - μετά από 9 χρόνια - προσπαθεί να πάρει πίσω τις αποζημιώσεις, για να συγκεντρώσει χρήματα στο κράτος, αφαιρώντας τα από αγρότες, οι οποίοι κάθε χρόνο χάνουν μέρος του εισοδήματός τους. Υπολογίζεται ότι το υπουργείο θα συγκεντρώσει περί τα 30 εκατομμύρια δραχμές από τους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου και πάνω από 100 εκατομμύρια στο σύνολο.

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Στα απογραφικά κέντρα της Εργατικής Εστίας θα γίνεται μέχρι τις 3 Μάρτη, η διαδικασία απογραφής όλων των δικαιούχων ατόμων με ειδικές ανάγκες για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας.

Η προσέλευση των δικαιούχων γίνεται κατά αλφαβητική σειρά, και μόνο όσοι πάρουν μέρος στη διαδικασία αυτή θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Για πληροφορίες σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις σχετικές προθεσμίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 5238.961 και 5238.067, στους κατά τόπους φορείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή στα γραφεία και απογραφικά κέντρα της Εργατικής Εστίας.

Πλαστική εγχείρηση στον Γ. Κυριακίδη

Παραμένει στην πτέρυγα εγκαυμάτων του τέταρτου ορόφου του ΚΑΤ ο γραμματέας της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ Γιάννης Κυριακίδης, ενώ τις επόμενες μέρες - ίσως και σήμερα - αναμένεται να υποβληθεί σε πλαστική εγχείρηση. Τα τραύματα που του προκάλεσαν τα υπό τον Γ. Βλασσόπουλο καθοδηγούμενα φασιστοειδή το βράδυ της 15ης Νοέμβρη, δεν κατάφεραν να επουλωθούν, για αυτό και δε θα αποφύγει τελικά την πλαστική εγχείρηση.

Ο Γ. Κυριακίδης ήταν ένας από του φοιτητές της περιφρούρησης του χώρου του Πολυτεχνείου την Τετάρτη της 15ης Νοέμβρη που δέχτηκαν τη λυσσασμένη επίθεση με πέτρες, σιδερολοστούς και βόμβες μολότοφ από φασίστες με τη μάσκα του αναρχικού.

Ο γραμματέας της Σπουδάζουσας πέρασε τις μέρες των Χριστουγέννων και γιόρτασε την ονομαστική του γιορτή στο κρεβάτι του ΚΑΤ, ενώ δεν προβλέπεται ότι θα βγει σύντομα από το νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ