ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Εύα και Ναπολιτάνοι

Η "Εύα" του Τζόζεφ Λόουζι, που θα παρουσιάσει η ΕΤ - 2 στις 23.30, κυριαρχεί στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Η ταινία, που είναι βασισμένη πάνω στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Χάντλεϊ Τσέις, αφηγείται μια παθιασμένη ερωτική ιστορία που οδηγεί στον εξευτελισμό και στην ταπείνωση. Ενας διάσημος συγγραφέας βρίσκεται στη Βενετία με τη γυναίκα που πρόκειται να παντρευτεί, για να συζητήσει με ένα σκηνοθέτη την κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματός του. Εκεί, σε μια δεξίωση, θα γνωρίσει μια γυναίκα με περίεργη συμπεριφορά, που θα τον αναστατώσει και θα του αλλάξει τη ζωή. Παρόλο που η ταινία λογοκρίθηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς, παρόλο που μοιάζει να είναι πολύ στιλιζαρισμένη και με ύφος επιβλητικό και μπαρόκ,συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες δημιουργίες και επιτυχίες του σκηνοθέτη. Με τους: Ζαν Μορό, Στάνλεϊ Μπέικερ και Βίρνα Λίζι.

Από το SEVEN X στις 00.30 "A GE - MAN" του Γιούζο Ιτάμι.

Μια εξαιρετική γιαπωνέζικη ταινία, που αφηγείται μια παράξενη ιστορία. Στα γιαπωνέζικα "η τζι - μαν" είναι η γυναίκα - φυλακτό για τους άνδρες που αγαπάει, η γυναίκα που φέρνει τύχη, η γυναίκα που προφυλάσσει τον άλλο από κάθε κακό. Τι γίνεται, όμως, αν ένας από αυτούς την απογοητεύσει ή απλώς όταν η αγάπη για κάποιον ξεθωριάσει; Μετατρέπεται το φυλακτό σαν κατάρα, σαν απειλή;

Από το MEGA στη 1πμ "Πώς θα πετύχετε στον έρωτα",του Αλεξάντερ Μακ Κέντρικ. Πρόκειται για μια δροσερή αισθηματική κωμωδία, με κεντρικό ήρωα ένα τουρίστα που πάει για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια. Ομως, το μέρος του αρέσει τόσο, ώστε αποφασίζει να εγκατασταθεί και μάλιστα να ασχοληθεί επαγγγελματικά με τις πωλήσεις. Γρήγορα αποκτά φίλους, ανάμεσα στους οποίους κυριαρχεί ο "μίστερ κόσμος". Μια πανέμορφη γυναίκα, μέλος κι αυτή της συντροφιάς, με τα καμώματά της θα περιπλέξει και θα διασπάσει τη φιλική συντροφιά. Με τους Τόνι Κέρτις, Κλαούντια Καρντινάλε και Σάρον Τέιτ.

Και από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 4.10 τα ξημερώματα, αν είναι δυνατόν,

"Ναπολιτάνοι στο Μιλάνο" του Εντουάρντο ντε Φιλίπο. Μια εξαιρετική ιταλική κωμωδία του μεγάλου Ναπολιτάνου σκηνοθέτη και ηθοποιού στην πιο ακατάλληλη ώρα. Μια μεγάλη εταιρία του Μιλάνου αγοράζει μια περιοχή της Νάπολης, στην οποία ζουν πολλές φτωχές οικογένειες. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται ν' αφήσουν τα σπίτια τους και να δεχτούν σαν αντάλλαγμα θέσεις εργασίας. Λίγο αργότερα, όταν ο διευθυντής της εταιρίας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, οι καλόκαρδοι, και πραγματικά είναι καλόκαρδοι, Ναπολιτάνοι ξεχνούν τα δεινά που τους προκάλεσε και κάνουν ό,τι μπορούν να τον βοηθήσουν.

Στραβίνσκι στην ΕΡΑ - 3

Ο συνθέτης - αυτής - της εβδομάδας του τρίτου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που μεταδίδεται κάθε μέρα στις 10 το πρωί και σε επανάληψη στις 12 τα μεσάνυχτα, είναι ο "Ιγκορ Στραβίνσκι" 1882-1971. Σήμερα θα μεταδοθεί το κοντσέρτο για πιάνο και πνευστά και "Μάβρα" όπερα μπούφα, ενώ αύριο την ίδια ώρα θα μεταδοθεί "Το φιλί της νεράιδας". Ο Στραβίνσκι φοίτησε σε σχολείο της Πετρούπολης και συνέχισε στη σχολή Γκούρεβιτς και μετά στη Νομική Σχολή από την οποία αποφοίτησε χωρίς να σημειώσει καμιά εξαιρετική επίδοση. Το έργο του έχει βαθιά τις ρίζες του στα δυο παράλληλα ρεύματα του 19ου αιώνα. Ο δάσκαλός του ο Ρίμσκι Κόρσακοφ, του έμαθε να εκτιμά την παράδοση του ρώσικου δημοτικού τραγουδιού και τα επιτεύγματα της εθνικής ρωσικής μουσικής, ενώ ο Πιότρ - Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, που τόσο θαύμαζε, του μετέδωσε την αγάπη του για τη μουσική της "Δύσης", καθώς και για τη μουσική μπαλέτου. Ο "Οδίπους Τύραννος", που μετέδωσε χτες το Τρίτο Πρόγραμμα, θεωρείται το έργο με το οποίο έφτασε ο καλλιτέχνης στην κορύφωσή του. Ο Στραβίνσκι έγραψε μουσική για μπαλέτα, για όπερα, έργα για ορχήστρα, χορωδιακά για φωνή, έργα μουσικής δωματίου, έργα για πιάνο.

"902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM"
"Μνήμες Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης"

Στην εκπομπή "Μνήμες Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης - για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι", που μεταδίδεται κάθε Σάββατο (10 πρωί - 12 μεσημέρι) από τον "902 Αριστερά στα FM", αυτό το Σάββατο, 13 Γενάρη, θα μεταδοθεί το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τα θρυλικά Αετόπουλα. Την εκπομπή "Μνήμες Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης" επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Δημ. Χαλιβελάκης.

H Ζαν Μορό σε μια σκηνή από την ταινία του Τζόζεφ Λόουζι "Εύα" που

H Ζαν Μορό σε μια σκηνή από την ταινία του Τζόζεφ Λόουζι, "Εύα", που προβάλλει η ΕΤ-2 στις 23.30

"Μπαγιαντέρα" (β' μέρος)

Το δεύτερο μέρος του περίφημου μπαλέτου, σε τέσσερις πράξεις "Μπαγιαντέρα", θα παρουσιάσει η ΕΤ-1 στις 00.50 από την εκπομπή "Μεγάλες παραστάσεις". Η Μουσική είναι του Μίνκους και η χορογραφία του Μάριους Πέτινια. Το μπαλέτο παρουσιάζει την ιστορία της Μπαγιαντέρας Νικίας που είναι ερωτευμένη με τον Σέλορ. Ομως, ο Σέρολ θα παντρευτεί την κόρη του Μαχαραγιά, παρόλο που αγαπά τη Νικία. Η τελευταία θα πεθάνει από το φίδι που της έστειλε ως δώρο η κόρη του Μαχαραγιά. Κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής, γίνεται ένας μεγάλος σεισμός και θάβει τους μελλόνυμφους την ώρα που ο Σέλορ ονειρεύεται να συναντήσει την αγαπημένη του στο Βασίλειο των Σκιών. Χορεύουν οι: Ιζαμπέλ Γκερέν, Λοράν Ιλέρ.

Για την αγάπη της Μαργκότ

Η ΕΤ-3 στις 22.30 από την εκπομπή "Τα αστέρια του χορού" παρουσιάζει σε δυο συνέχειες την παράσταση που δόθηκε τον Απρίλη του 1990 στο Κόβεντν Γκάρντεν. "Ο Πρίγκιπας της Παγόδας" σε χορογραφία Κένεθ Μακ Μίλαν και μουσική Μπένζαμιν Μπρίτεν είναι αφιερωμένος στην "ασολούτα" στην πρώτη μπαλαρίνα του Κόβεντ Γκάρντεν στην Ντάμε Μαργκότ Φοντέιν. Η παράσταση αποτελείται από ένα μπαλέτο σε τρεις πράξεις και από ένα πορτρέτο - ντοκιμαντέρ του χορογράφου Μακ Μίλαν, με αποσπάσματα από άλλες δουλιές του και μια συνέντευξή του. Ισως είναι μια ευκαιρία να σημειώσουμε μερικά βιογραφικά στοιχεία του Αγγλου συνθέτη Μπένζαμιν Μπρίτεν που γεννήθηκε στα 1913 στην κομητεία του Σάφλοκ και πέθανε στα 1976. Ο Μπρίτεν, ίσως, να μην υπήρξε ο μεγάλος επαναστάτης στη μουσική, υπήρξε όμως πρωτότυπος και φορέας προσωπικών πρωτότυπων μουσικών λύσεων, αλλά και μεγάλος λυρικός συνθέτης... Στο χώρο της όπερας δε νομίζουμε ότι μπορούμε να εντοπίσουμε έναν άλλο συνθέτη στον 20ό αιώνα με ανάλογη προσφορά, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Ο Μπρίτεν ήταν άνθρωπος με βαθιά καλλιέργεια και πίστευε ότι η μουσική οφείλει να συνδυάζει την υψηλή ποιότητα με την ψυχαγωγία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ