ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεταμορφώσεις

Ας πάρουμε την πιο καλή εκδοχή. Οτι δηλαδή όλοι οι ευτελείς που εμφανίζονται κατά καιρούς επί ή πέριξ της εξουσίας, δεν είναι αυτής της υποστάθμης εξαρχής, αλλά μεταβάλλονται σε οιηματίες κόλακες, άρπαγες κλπ. μόλις έρχονται σε επαφή με την Αρχή. Είναι η εκδοχή εκείνη δηλαδή που, επιχειρώντας σαφώς να αποσείσει τις ατομικές ευθύνες των ευτελών, παρουσιάζει την εξουσία ως Κίρκη και ως θύματά της όλους τους ανήθικους και καταγέλαστους της πολιτικής σκηνής και των παρασκηνίων.

Πολύ βολική, στ' αλήθεια, αυτή η εξήγηση για όσους καταλαμβάνουν θώκους ή συμφύρονται γύρω από αυτούς και παραβιάζουν ασύστολα γραπτούς και άγραφτους κανόνες και ευτελίζουν θεσμούς και ρίχνουν τη χώρας σε περιπέτειες. Πολύ βολική αυτή η εξήγηση - κάτι σαν συγχωροχάρτι - αλλά ας τη δεχτούμε προς στιγμή, γιατί μπορούμε, νομίζω, να περιγράψουμε παραστατικά, βάσει αυτής, την ανηθικότητα, τον τυχοδιωκτισμό και το σαλτιμπαγκισμό, πολλών από αυτούς που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν...

Κίρκη, λοιπόν, η εξουσία ορισμένες φορές. Σε αγγίζει με το ραβδί της και από δίποδο γίνεσαι ξαφνικά τετράποδο. Και αρχίζεις τότε να κυλιέσαι ως χοίρος στο βούρκο σκανδάλων, να μεταλλάσσεσαι ιδεολογικά ως χαμαιλέων για να επιβιώσεις στην πολιτική, να τηρείς σιγήν ιχθύος στα στραβά και τα ανάποδα για να έχεις θέση στη λίστα και την επόμενη φορά ή να κακαρίζεις σαν κότα για την πτώση του πληθωρισμού και άλλα "επιτεύγματά" σου, που στην ουσία είναι κλούβια αβγά! Σωστή μάγισσα η εξουσία ορισμένες φορές κι αν δεν αντιδράσεις όταν απλώνει το ραβδί της, πάει χάθηκες. Μπορεί να σε κάνει, αυθωρεί, βάτραχο και να κοάζεις ανόητα σε διάφορα (τηλεοπτικά) κανάλια για να διατηρήσεις ή να ανεβάσεις τη δημοτικότητά σου. Μπορεί ακόμη να σε κάνει κουτάβι και να γλείφεις συνεχώς τον αφέντη αρχηγό, ομολογώντας δημοσίως ότι αν δεν ήταν αυτός θα ήσουν ένα τίποτε και δε θα σε ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας σου. Και για να δείξεις ακόμη περισσότερο την αφοσίωση στον ευεργέτη σου, μπορεί να φτάσεις στο σημείο να φέρνεις και τις παντόφλες στη σύζυγό του ή να την ακολουθείς από πίσω στις δημόσιες εμφανίσεις της.

- Α, τι ωραίο σκυλάκι έχετε κυρία Μεγάλου! Τι ράτσα είναι στ' αλήθεια;

- Μα, νομίζω... Κανείς, αγαπητή μου, Κανείς!

Η μάγισσα εξουσία όμως δε μεταμορφώνει μόνο σε τετράποδα. Μπορεί να σε κάνει να βγάλεις και φτερά, οπότε γίνεσαι, ας πούμε, παπαγάλος και αμολάς συνέχεια τη λέξη "μονόδρομος", "μονόδρομος", όπως ακριβώς σου έμαθαν να λες για το Μάαστριχτ τα πονηρά αφεντικά σου. Μπορεί όμως να γίνεις και άλλου είδους φτερωτό. Ενα γεράκι, λόγου χάρη, που αρπάζει ανελέητα "χήνες" από μίζες, προμήθειες και έργα του δημοσίου. Η, ακόμη, μια κίσσα που "τιτιβίζει" φλύαρα ότι δε συμφωνεί με τη διαρκή λιτότητα, αλλά την επομένη μέρα στη Βουλή κάνει την πάπια και ψηφίζει δίχως "κιχ" το ληστρικό προϋπολογισμό που φορτώνει πρόσθετους φόρους 940 δισ. στις πλάτες του λαού!

Μάλιστα, τέτοιες μεταλλάξεις κάνει η Κίρκη - εξουσία σε κάποιους από τους εξουσιαστές μας. Αλλά το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Οτι αγγίζει η πονηρή με το ραβδί της και πολλούς από εμάς. Και μας μεταβάλλει δυστυχώς σε... μπούφους, όπως αποδεικνύεται από το ποιους εκλέγουμε, κάθε φορά, για να μας κυβερνήσουν.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΧΑΛΚΙΔΑ
"Σεληνιακό" τοπίο το Ληλάντιο Πεδίο

(Του ανταποκριτή μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Από την εποχή της αρχαιότητας, το Ληλάντιο Πεδίο και ο ποταμός Λήλαντας αποτελούσαν την εύφορη κοιλάδα, όπου "ό,τι έσπερνες φύτρωνε". Στην αρχαιότητα, αλλά και σήμερα, είναι γνωστές οι αμπελοοινικές της επιδόσεις. Δυστυχώς, όμως, μόνο ένα μικρό κομμάτι σήμερα είναι καλλιεργήσιμο.

Οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων, του Μύτικα, των Φύλλων και του Αγίου Νικολάου - που βρίσκονται λίγο έξω απ' τη Χαλκίδα - ζούσαν παλιότερα απ' αυτές τις καλλιέργειες. Σήμερα, βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για τέτοιου είδους "πολυτέλειες", αφού η όψη του Ληλάντιου Πεδίου έχει αλλάξει και μάλλον όψη "σεληνιακού" πεδίου παρουσιάζει, ενώ ο Λήλαντας ποταμός έχει καταντήσει "αγωγός" διοχέτευσης των κάθε είδους αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα. Αιτία της κατάστασης αυτής οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που υπάρχουν και, προπάντων, οι κεραμουργίες της περιοχής. Η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, η χωρίς προϋποθέσεις και όρους εγκατάσταση και λειτουργία τους είχε σαν αποτέλεσμα τη ληστρική εκμετάλλευση ανθρώπων και γης.

Κύρια υπεύθυνες, οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κανένα μέτρο προφύλαξης ενός τέτοιου τόπου, καμιά περιβαλλοντική μελέτη και σχεδιασμό δεν έχουν εκπονήσει. Υπεύθυνη, όμως, είναι και η Νομαρχία Εύβοιας, τόσο με τους προηγούμενους διορισμένους εκπροσώπους της κυβέρνησης, όσο και τώρα που μόνο "πυροσβεστικές" λύσεις έδινε, περιπλέκοντας περισσότερο τα πράγματα, χωρίς να δίνει οριστικές λύσεις.

Πρόσφατη - στις 12/7/95 - είναι η απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, σε επερώτηση Ευβοιώτη βουλευτή, με την οποία επιβεβαιώνει τα παραπάνω: "Σας γνωρίζουμε ότι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του υπουργείου μας δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα περιβαλλοντικούς όρους, ούτε εκκρεμεί σχετικό αίτημα για χωματοληψίες στο Ληλάντιο Πεδίο".

Πολύ αληθινή η απάντηση του υπουργού, για το πώς βλέπει η πολιτεία το θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, του κατά τ' άλλα "λαλίστατου" Κ. Λαλιώτη. Οι παράνομες χωματοληψίες και αργιλοληψίες - η επί πολλά έτη εξόρυξή τους - έχουν δημιουργήσει στο Ληλάντιο Πεδίο τεράστιες τρύπες, χωρίς ποτέ ν' αποκατασταθούν.

Τα κεραμουργεία της περιοχής και όχι μόνο δρουν παράνομα και ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Εύβοιας, κανένα κεραμουργείο δεν καταθέτει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και, κατά συνέπεια, σε καμία έγκριση δεν έχει προχωρήσει. Και όμως, καθημερινά μπουλντόζες (όπως δείχνει η φωτογραφία) και τεράστια φορτηγά μεταφέρουν χιλιάδες τόνους, δημιουργώντας σεληνιακό τοπίο. Η δε "αποκατάσταση" στη συνέχεια, γίνεται με κάθε είδους μπάζα, σε ένα χώρο που είναι εύκαιρος ανά πάσα στιγμή, για την απόθεσή τους. Την κατάσταση έχουν καταγγείλει ορισμένες φορές οι κοινοτάρχες της περιοχής, χωρίς όμως περαιτέρω συνέχεια. Πρόσφατη είναι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας ο κοινοτάρχης Αγίου Νικολάου, Στ. Λυμπέρης, με την οποία ζητάει την ποινική δίωξη της κεραμουργικής επιχείρησης "Χαλκίς ΑΒΕΕ", που έχει έδρα το Βασιλικό, γιατί προβαίνει χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής σε παράνομη χωματοληψία.

Αυτές, όμως, οι ενέργειες είναι σπάνιες και πολλές φορές αναποτελεσματικές. Το πολύ πολύ να καταδικαστούν σε λίγους εξαγοράσιμους μήνες φυλάκιση, ενώ άλλες φορές δεν οδηγούνται καν στο ακροατήριο.

Κομμένα δέντρα, σκουπίδια και βιομηχανικά απόβλητα πεταμένα, σ' ένα τόπο που μεγάλωσε γενιές και γενιές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ