ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οργιάζει η "μαύρη εργασία" στο λιμάνι

Στο Αυτόφωρο σήμερα ο εφοπλιστής Αγαπητός. Πιάστηκε χτες "στα πράσα" να απασχολεί παράνομα αλλοδαπούς στο "Ναϊάς 2". Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία

Οργιο "μαύρης εργασίας" αποκαλύφτηκε στο πλοίο "Ναϊάς 2" του εφοπλιστή Β. Αγαπητού,ύστερα από έλεγχο που έκαναν όργανα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά χτες το μεσημέρι. Ο έλεγχος συνοδεύτηκε από τη σύλληψη του εφοπλιστή Β. Αγαπητού, ο οποίος απασχολούσε τη στιγμή της έρευνας παράνομα τέσσερις αλλοδαπούς.Ο Β. Αγαπητός, μαζί με τους τέσσερις αλλοδαπούς, οδηγήθηκε χτες το μεσημέρι στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, από όπου και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους απαγγέλθηκε κατηγορία. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο εφοπλιστής για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, αλλά και οι αλλοδαποί ναυτεργάτες (!) για παράνομη εργασία.

Για το όργιο της "μαύρης εργασίας" στο λιμάνι του Πειραιά, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Σ. Τσιμπόγλου, μας δήλωσε ότι, μετά από παρέμβαση των ναυτεργατικών σωματείων, οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν προχτές τον κ. Καραπιπέρη, εκπρόσωπο της εταιρίας "Αρκάδια Λάινς" και χτες τον εφοπλιστή Β. Αγαπητό."Αυτές οι κινήσεις ωστόσο - τόνισε ο Σ. Τσιμπόγλου - είναι αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού και γίνονται για να καλυφτεί η πολιτική του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε τις καταγγελίες για το καθεστώς που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, γιατί το πρόβλημα είναι τεράστιο και χρειάζονται ριζικά μέτρα". Ο Σ. Τσιμπόγλου τόνισε, επίσης, ότι για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των ναυτεργατικών ενώσεων για την ασυδοσία των εφοπλιστών και επιβεβαιώνεται καθημερινά η πρόθεση των εφοπλιστών που θέλουν να επιβάλουν τον αφελληνισμό της ναυτιλίας, παραβιάζοντας κατάφωρα και αυτή την αναιμική ακόμα νομοθεσία. "Οι εφοπλιστές - συνέχισε - όπως αποδείχτηκε και στην προχτεσινή σύσκεψη, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απαιτούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς στα επιβατηγά πλοία και την αποβολή των Ελλήνων ναυτεργατών από αυτά. Αυτό που απαιτούμε είναι η ριζική αναδιάρθρωση του Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας Ναυτικών (ΓΕΝΕ) σύμφωνα με τις προτάσεις των ναυτεργατικών ενώσεων".

Τα δυο ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ απαιτούν άμεση σύγκληση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και το ΝΑΤ, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τη συνάντηση που έγινε στο ΥΕΝ για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα και να πάρει συγκεκριμένη θέση η πλειοψηφία της ΠΝΟ.

Συλλήψεις και στην "Αρκάδια Λάινς"

Προχτές το πρωί, μετά από καταγγελίες της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",το Λιμεναρχείο έκανε έλεγχο στο πλοίο ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ της πιο πάνω εταιρίας και συνέλαβε τον εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρίας κ. Καραπιπέρη και τέσσερις αλλοδαπούς που δούλευαν εκείνη την ώρα στο πλοίο.

Στο καράβι "Σάμαινα" της ίδιας εταιρίας, το οποίο επίσης έχει καταγγείλει το σωματείο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για "μαύρη εργασία", δεν έχει γίνει ακόμα έλεγχος, αλλά υπολογίζεται ότι δουλεύουν σ' αυτό γύρω στους δέκα αλλοδαπούς.

Γ. Δ.

ΜΠΟΝΙ ΕΒΕΕ
Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι

Εξαφανισμένος παραμένει ο επιχειρηματίας που επιχείρησε να "μετακομίσει" την επιχείρηση. Αναμένεται παρέμβαση εισαγγελέα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Αφαντος παρέμενε μέχρι και χτες το απόγευμα ο ιδιοκτήτης των βιοτεχνιών ετοίμων ενδυμάτων ΜΠΟΝΙ ΑΒΕΕ - ΚΛΑΠΑΝΑΡΑΣ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη, που το βράδυ της Τρίτης επιχείρησε να μεταφέρει τον εξοπλισμό τους, πετώντας στο δρόμο περίπου 60 εργαζόμενους που απασχολούσε κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζήτησαν την έναρξη της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν εμφανιστεί μέχρι και σήμερα το βράδυ, ο εισαγγελέας θα δώσει εντολή να ανοίξει η επιχείρηση για να μπουν οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας και να ξεκινήσει η καταγραφή του εξοπλισμού και των οφειλών προς εργαζόμενους και προμηθευτές.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι, γυναίκες στο σύνολό τους, παρέμειναν και χτες όλη τη μέρα στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζονται οι βιοτεχνίες, για να εμποδίσουν τυχόν νέα προσπάθεια του εργοδότη τους Μ. Κλαπανάρα να φυγαδεύσει τον εξοπλισμό της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ως πιθανό το ενδεχόμενο να ήθελε να κλείσει την επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να τη λειτουργήσει σε γειτονική χώρα. Δεν μπορούν να δώσουν άλλη εξήγηση, αφού μέχρι και το Δεκέμβρη είχε μεγάλες παραγγελίες. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως από το καλοκαίρι εισήγαγε στην επιχείρηση μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη για δουλιά που είχαν οι εργαζόμενοι, αφού ο κλάδος του έτοιμου ενδύματος διαρκώς συρρικνώνεται.

"Μας ρούφηξε το αίμα και τώρα μας πετάει στο δρόμο", λέει αγανακτισμένη ηΕ. Γιάντση που δουλεύει στην επιχείρηση εδώ και 20 χρόνια. Οπως καταγγέλλουν, τους ανάγκαζε να δουλεύουν δύο ή τρεις μέρες τη βδομάδα από 12 ως και 18 ώρες για να βγάλουν τις παραγγελίες, (40 - 46.000 κομμάτια τη βδομάδα) καταπατώντας κάθε δικαίωμα. Εφτασε να χρωστάει μόνο από τις υπερωρίες περίπου 150.000 δραχμές σε κάθε εργαζόμενη. Τον Οκτώβρη μάλιστα προχώρησε σε 20 απολύσεις.

"Ηθελε να μας διώξει σιγά σιγά για να μην πληρώνει τις εισφορές στο ΙΚΑ. Μας συμπεριφερόταν λες και δεν ήμασταν άνθρωποι", δηλώνει η Μ. Καβάζη, εργαζόμενη στον Κλαπανάρα από το 1986 και συμπληρώνει: "Τώρα ποιος θα μας πάρει στη δουλιά; ".

Για το θέμα μίλησε στο "Ρ" και η Σ. Χαραλαμπίδου,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιματισμού και της ΕΕ της Ομοσπονδίας του κλάδου, η οποία σημείωσε ότι δεν είναι άσχετο με τις γενικότερες επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης: "Εχει αποφασιστεί πως μέχρι το 2000 οι εργαζόμενοι του κλάδου στις χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μειωθούν κατά 3.000.000 και ειδικά στη χώρα μας το ποσοστό των απασχολούμενων θα πρέπει να κατέβει στο 25%. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που θα μείνουν στο χώρο δε θα ξεπερνούν τις 15 - 20.000. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπου βγαίνει περίπου το 60% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας, αυτό θα σημάνει την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας".

"ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ"
Ζητά και τα "ρέστα" η εργοδοσία

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι 130 εργαζόμενοι του νοσηλευτηρίου. Ακαρπη τριμερής συνάντηση χτες στο υπουργείο Εργασίας και συνάντηση με τον Στ. Τζουμάκα

Ακαρπη απέβη χτες η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στους εργαζόμενους της ιδιωτικής κλινικής "Αγιος Παντελεήμονας",της εργοδοσίας και εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας. Ο νομικός σύμβουλος της κλινικής απέφυγε να δεσμευτεί για το αν και πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των πέντε μηνών που υπολογίζονται σε 110 εκατομμύρια περίπου. Ετσι, οι 130 εργαζόμενοι της κλινικής, που συμμετείχαν όλοι στη συνάντηση, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν στις 17 Νοέμβρη και σήμερα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση στην οποία θα συζητήσουν τις νεότερες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας πρότεινε να καταβληθεί στους εργαζόμενους το 50% των δεδουλευμένων, χωρίς να δεσμευτεί για το υπόλοιπο και με τον όρο να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας. Εκτός αυτού, ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους εργαζόμενους. Δήλωσε ότι όσο κρατούν αυτή τη στάση, δεν πρόκειται να βρεθεί αγοραστής με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να οδηγηθεί η κλινική στην πτώχευση και ότι από ένα σημείο και μετά η επίσχεση εργασίας γίνεται καταχρηστική!

Μετά το τέλος της τριμερούς, αντιπροσωπεία εργαζομένων και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας Στ. Τζουμάκα, ο οποίος μεσολάβησε για να δοθεί άμεσα ασφαλιστική ενημερότητα της κλινικής από το ΙΚΑ. Με την ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορέσουν να εκταμιευτούν οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς την κλινική, που ανέρχονται σε 55 εκατομμύρια περίπου και να καταβληθούν στους εργαζόμενους.

Η Ζ. Σώκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, που συμμετείχε στη συνάντηση, τόνισε: "Είναι δυνατόν να έρχεται ο εκπρόσωπος της κλινικής, που χρωστά δεδουλευμένα πέντε μηνών στους εργαζόμενους και να θέτει όρους για να καταβληθούν τα μισά, να επιρρίπτει ευθύνες στους εργαζόμενους, για μια κατάσταση για την οποία φταίει η κακή διαχείριση από τη διοίκηση της κλινικής; Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια που πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι, τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν πήραμε καμία απάντηση".

Από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ο Δ. Βανδώρος,μέλος της διοίκησης, σημείωσε: "Εμείς επιμένουμε ότι πριν οι εργαζόμενοι προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη δέσμευση από την εταιρία όχι μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά στο μέτρο του δυνατού και για τις θέσεις εργασίας, αφού υπάρχει κίνδυνος ο νέος αγοραστής να προχωρήσει σε απολύσεις. Πιθανότητα που δεν απέκλεισε ούτε ο εκπρόσωπος της εταιρίας. Ωστόσο όσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους εμείς θα τους προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια".

Β. Ν.

Εργαζόμενοι συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ