ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΜΗΛΟ... ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ

Αν το "Ευρωβαρόμετρο", η επίσημη στατιστική της Κομισιόν, θεωρηθεί ότι δίνει την πρόβλεψη των "καιρικών" φαινομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε τα στοιχεία που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα οδηγούν στην πρόγνωση ότι το 1996 θα είναι πολύ νεφελώδες, με ανέμους πολλών μποφόρ και πιθανές καταιγίδες. Δεν αναφερόμαστε στις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσει το Διευθυντήριο, και οι "φτωχοί συγγενείς" του, στην πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης προς την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτοί είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα βρουν τη "λύση". Εδώ αναφερόμαστε στους ίδιους τους πολίτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απάντησαν στο ερώτημα του "Ευρωβαρόμετρου": Πώς βλέπετε το προσωπικό σας μέλλον, αλλά και το μέλλον της χώρα σας μέσα στη νέα χρονιά; Το 39% των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι το οικονομικό κλίμα το 1996 θα χειροτερεύσει, ενώ μόλις 19% ότι θα βελτιωθεί. Στις πρώτες θέσεις της απαισιοδοξίας βρίσκονται οι Γάλλοι με 60% και οι Βέλγοι με 56%. Αλλά και οι πολίτες της κραταιάς Γερμανίας κάθε άλλο παρά συμμερίζονται την έπαρση των κυβερνώντων, αφού σε ποσοστό 43% πιστεύουν ότι η νέα χρονιά θα είναι χειρότερη για την οικονομία της χώρας τους και για τους ίδιους. Υψηλή θέση στα αποτελέσματα του "Ευρωβαρόμετρου" κατέχει και ο ελληνικός πεσιμισμός, αφού το 55% των ερωτηθέντων συμπατριωτών μας προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα πάει προς το χειρότερο, ενώ με το ίδιο ποσοστό απαντούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 1996.

***

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, εξαιτίας του τρόπου που γίνονται, εκφράζουν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή της "κοινής γνώμης", αφού καλούνται να εξάγουν το μέσο όρο της προσδοκίας ενός μεγάλου επιχειρηματία και της αγωνίας ενός άνεργου, ή ενός μισθωτού. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τον τόνο στις διαθέσεις και τις προβλέψεις των Ευρωπαίων πολιτών έπαψαν πλέον να τον δίνουν οι μύθοι της "μεγάλης και ενωμένης Ευρώπης", της νέας "γης της επαγγελίας", όπως την παρουσίασαν οι ιδρυτές της. Τη θέση τους πήραν η ανεργία, η δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, ο κοινωνικός αποκλεισμός εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η δημοκρατία των "πολλαπλών ταχυτήτων".

Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων του "Ευρωβαρόμετρου" οδηγεί στην παρατήρηση ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιόδοξων προβλέψεων συναντάται στις χώρες εκείνες όπου επιχειρείται η πιο εντατική εφαρμογή των μέτρων που επιτάσσουν η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η "Λευκή Βίβλος" και όπου οι συνέπειες γίνονται σκληρότερες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία και το Βέλγιο, οι δύο χώρες που συγκλονίστηκαν τον περασμένο μήνα από μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι οι ερωτήσεις του "Ευρωβαρόμετρου", επομένως και οι απαντήσεις σ' αυτές αφορούν στην πορεία των εθνικών οικονομιών και στην προσωπική κατάσταση αυτών που ρωτήθηκαν. Επομένως, θα κατέληγαν, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, μια τέτοια άποψη συγκρούεται ευθέως με την πραγματικότητα.

***

Οι οικονομίες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν χάσει, μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την εθνική τους ταυτότητα. Ελάχιστα - αν όχι ανύπαρκτα - περιθώρια υπάρχουν για να κινηθούν οι κυβερνήσεις έξω από τα πλαίσια των προγραμμάτων "σύγκλισης" και των συστάσεων που κάθε εξάμηνο απευθύνει το Συμβούλιο Υπουργών. Εξάλλου, η "πολυμερής εποπτεία" επί των οικονομιών των χωρών - μελών, που επιβάλλεται από τη Συνθήκη, δίνει το μέτρο της "ανεξαρτησίας" τους. Ομως, το πιο ισχυρό επιχείρημα έρχεται από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, αλλά και την Ελλάδα, όπου οι απεργοί καταγράφουν ως πρώτο σύνθημά τους την αντίθεση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μάαστριχτ.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, του "Ευρωβαρόμετρου" έρχονται να φωτίσουν κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρούν στην ολοκλήρωση του "οράματός" τους όχι μόνο χωρίς, αλλά και εναντίον της θέλησης των πολιτών. Ομως, οι "νεφώσεις" που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια πυκνώνουν συνεχώς και δείχνουν ότι το ενδεχόμενο της "καταιγίδας", της έμπρακτης αντίστασης των πολιτών στα σχέδια των ιθυνόντων, είναι ακόμη πιο ισχυρό.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τον τόνο στις διαθέσεις και τις προβλέψεις των Ευρωπαίων πολιτών έπαψαν πλέον να τον δίνουν οι μύθοι της "μεγάλης και ενωμένη Ευρώπης", της νέας "γης της επαγγελίας", όπως την παρουσίασαν οι ιδρυτές της. Τη θέση τους πήραν η ανεργία, η δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, ο κοινωνικός αποκλεισμός εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η δημοκρατία των "πολλαπλών ταχυτήτων"

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ αυτονομιστές απελευθέρωσαν χτες το απόγευμα τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούσαν ομήρους. Ωστόσο, η ένοπλη ομάδα "Μοναχικός Λύκος" εξακολουθεί να κρατάει ακόμα 150 ομήρους (σελίδα 8).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι εχθροπραξίες μεταξύ μουσουλμάνων και Κροατών στο Μόσταρ, αλλά άρχισαν για τα καλά και οι μαζικές έξοδοι των Σερβοβόσνιων με το φόβο πράξεων αντεκδίκησης από την πλευρά της κροατομουσουλμανικής κοινότητας (σελίδα 9).

"ΣΚΟΠΙΜΑ ασαφή, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων", χαρακτηρίζει η ΕΣΑΚ-Τραπεζών την απόφαση για διεκδίκηση αυξήσεων "πάνω από 10%" για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 1996 των τραπεζοϋπαλλήλων, που αποφάσισε να προτείνει στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, που συνεδρίασε χτες (σελίδα 10).

"ΠΡΙΜ" παραγωγικότητας στους υπαλλήλους του ΝΑΤ, και της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), καθιερώνει με δύο πρόσφατες αποφάσεις της η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας (σελίδα 12).ΕΝΑΣ τεράστιος και μοναδικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, εκείνος της Νικόπολης στην Πρέβεζα, έχει γίνει αντικείμενο εκστρατείας για την καταπάτηση και εκμετάλλευσή του από τις γειτονικές κοινότητες (σελίδα 21).

ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ που κινδυνεύει να πέσει η οροφή και γι' αυτό υποβαστάζεται με σκαλωσιές στεγάζεται το 28ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας (σελίδα 14).

Ο ΝΕΟΣ γύρος κινητοποιήσεων των Κερατσινιωτών, ενάντια στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, ξεκινά την Τρίτη με κλείσιμο του κόμβου του Σχιστού (σελίδα 16).

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, προκλητική και φασίζουσα συμπεριφορά αντιδήμαρχου της Θεσσαλονίκης απέναντι στους κατοίκους της Ανω Πόλης, που αντιδρούν στα σχέδια ανάπλασης (σελίδα 16).

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Δημόπουλος θα είναι επικεφαλής της Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ στις εκλογές της 25ης του Φλεβάρη (σελίδα 19).

ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ σε τρία μαθήματα θα γίνεται από το 1997 η κατάληψη του 25% των θέσεων στα ΤΕΙ από απόφοιτους των ΤΕΛ (σελίδα 19).

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΥΖΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝΤΡΙΚΑΛΩΝ
"Χειροπιαστή" ζημιά στο βαμβάκι

- Ποια είναι η κατάσταση με το βαμβάκι, με την εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι στις Βρυξέλλες;

- Τα καταστροφικά μέτρα, που φοβόμαστε οι βαμβακοπαραγωγοί, υλοποιούνται, ήδη, στην πράξη. Και φάνηκαν έντονα από την πρώτη στιγμή, καθώς, λόγω της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και της απελευθέρωσης των αγορών, έχουμε και μειωμένες διεθνείς τιμές στο βαμβάκι φέτος. Ετσι, οι αγρότες, ζημιώνουν μεγάλα ποσά από τις μειωμένες τιμές που πληρωνόμαστε, που, σε πραγματική αξία, είναι μικρότερες 50 δραχμές και πάνω, στο κιλό! Στην καλύτερη περίπτωση πληρωνόμαστε με 270 δραχμές - στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ κατώτερα - ενώ για να παίρναμε το ίδιο ύψος με τις περσινές (συν τον πληθωρισμό) θα έπρεπε να πληρωνόμαστε με 320 δραχμές το κιλό... Η αγορά έχει γίνει μπάχαλο. Οι συνεταιρισμοί κινδυνεύουν να ζημιώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια και δισεκατομμύρια και οι βαμβακοπαραγωγοί χάνουμε δεκάδες δισεκατομμύρια από το εισόδημά μας.

- Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε - τόσο ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραϊτης όσο και ο σημερινός Θ. Στάθης - πως οι τιμές θα είναι αυξημένες, ενώ υποστήριζαν ότι γενικά τα μέτρα για το βαμβάκι είναι ικανοποιητικά.

- Δεν ξέρω αν οι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται τόσο ανεύθυνα! Αλλά με το βαμβάκι έχουμε ακούσει εντελώς απαράδεκτα πράγματα. Το μαύρο - άσπρο μας έχουν παρουσιάσει με στόχο να μας μπερδέψουν και να κρύψουν τις ευθύνες τους για τα καταστροφικά μέτρα που συμφώνησαν σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας και των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας. Ηδη, τώρα, με τη μείωση του εισοδήματός μας, φάνηκε μόνο κατά ένα μέρος πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα αυτά. Γιατί τα χειρότερα, που, είναι βέβαιο, θα καταλήξουν στη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας - όπως τα μέτρα για το πλαφόν στην παραγωγή και τον περιορισμό στις δαπάνες για τη στήριξη του δυναμικού αυτού προϊόντος για τη χώρα μας, στα επίπεδα του 1992, όταν δηλαδή η παραγωγή ήταν μισή, σχεδόν, απ' ό,τι τώρα - είναι μπροστά μας... Η κυβέρνηση μένει έκθετη απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς και οφείλει να αλλάξει την καταστροφική αυτή πολιτική, να διεκδικήσει να μην εφαρμοστούν τα καταστροφικά μέτρα για το βαμβάκι, όπως αγωνίζονται οι αγρότες.

- Ομως, οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, στήριξαν τα μέτρα αυτά.

- Οι ηγεσίες αυτές όχι μόνο στήριξαν τα μέτρα, αλλά υπονόμευσαν και τον αγώνα των βαμβακοπαραγωγών και των άλλων αγροτών ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Γι' αυτό οι αγρότες τους απομόνωσαν και οργάνωσαν από τα κάτω τον αγώνα ενάντια στα καταστροφικά μέτρα. Και, τώρα, που οι βαμβακοπαραγωγοί ζημιώνουν και διαπιστώνουν "τα ψεύτικα τα λόγια... " αυτών των βαστάζων της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, θα τους απομονώσουν οριστικά. Οι αγρότες θα αξιοποιήσουν και την πείρα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα τους για να ανατρέψουν αυτήν την καταστροφική πολιτική. Οι αυταπάτες τελειώνουν πια και όσοι από την κυβέρνηση και τους καρεκλοκένταυρους των γραφείων, των ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, δεν το έχουν αντιληφθεί, θα το διαπιστώσουν σύντομα στους νέους αγώνες μας που έχουν ωριμάσει.

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ