ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στο έλεος των κερδοσκόπων

Αν δεν αποφασίσετε να αντισταθείτε, τότε δέχεστε εκ προοιμίου την εξόντωση της κτηνοτροφίας μας, τόνισε στη Βουλή ο Στρ. Κόρακας

Την απόγνωση και την οργή που επικρατεί σε όλο τον κτηνοτροφικό κόσμο, μετέφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας.Αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση, τόνισε: "Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι. Νιώθουν ότι κυβέρνηση και έμποροι συμπράττουν στην καταλήστευση του αγρότη". Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικρατούσας κατάστασης είναι ότι στη Λέσβο, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι εμποροβιομήχανοι εκβιάζουν τους κτηνοτρόφους και αγοράζουν το γάλα προς 140 δρχ. το λίτρο, ενώ την περίοδο 1993 - '94 πωλούνταν 250 δρχ. "Πρόκειται για εναπόθεση της κτηνοτροφίας μας στο έλεος της κερδοσκοπίας", υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας, επισημαίνοντας ότι παράλληλα "η κυβέρνηση ούτε κατά διάνοια σκοπεύει να αμφισβητήσει ή να αντισταθεί στις διαταγές που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις επιταγές της ΓΚΑΤΤ, οι οποίες βρίσκονται στη βάση του προβλήματος". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: "Αν δεν αποφασίστε να αντισταθείτε μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό και ειδικά τον κτηνοτροφικό, τότε δέχεστε εκ προοιμίου την εξόντωση της κτηνοτροφίας μας".

Ο Στρ. Κόρακας, αναφερόμενος ειδικότερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου και της Λέρου, είπε ότι πλέον του θανάσιμου χτυπήματος που δέχτηκαν από την καραντίνα λόγω του αφθώδους πυρετού, για την οποία δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση, τώρα δέχονται και τον εκβιασμό των εμπόρων για την τιμή του γάλακτος, οι οποίοι επιπλέον τους λένε ότι θα τους πληρώσουν όποτε θέλουν. Επίσης, και η Αγροτική Τράπεζα, αντί να είναι ο αρωγός του αγρότη, συμπεριφέρεται απέναντί τους σαν τοκογλύφος. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε: "Γιατί δε βοηθάτε τις ενώσεις ώστε να προχωρήσουν στη στήριξη της τιμής, η οποία δεν μπορεί να είναι διαφορετική με τα σημερινά δεδομένα; Γιατί δεν τις βοηθάτε να αναπτύξουν την τυροκομία κλπ.; Τι μέτρα θα πάρετε; Πώς θα αντισταθείτε; Ηταν 600 δρχ. το κιλό ο δασμός, κατέβηκε στις 200. Θα επιμείνετε σε αυτή την πολιτική. Αν ναι, ό,τι ελέγχους και αν κάνετε, θα είναι ασπιρίνες".

Ο υφυπουργός Γεωργίας, Αλ. Ακριβάκης,αν και παραδέχτηκε ότι "αυτή τη στιγμή η κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι δυσχερής", εντόπισε το πρόβλημα στα μεγάλα αποθέματα φέτας που δημιουργούν προβλήματα στην τιμή του διαθέσιμου γάλακτος και στην έλλειψη διοικητικών μέτρων εις βάρος όσων νοθεύουν τη φέτα. Στη δευτερολογία του, μάλιστα, εναπέθεσε τις ελπίδες του για την τιμή αγοράς του γάλακτος από τους εμπόρους στην καλή διάθεση των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών. Ο Αλ. Ακριβάκης είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τροπολογία για τη θέσπιση διοικητικών κυρώσεων, όπως το κλείσιμο όχι μόνο των τυροκομείων και τυροπωλείων, αλλά και των καταστημάτων λιανοπωλητών που θα πωλούν ή θα παράγουν νοθευμένη φέτα.

ΠΤΩΣΗ C-130 ΣΤΗΝ ΟΘΡΥ
Πάλι στο Στρατοδικείο

Επαναλαμβάνεται τη Δευτέρα η δικαστική διαδικασία στο Στρατοδικείο Αθηνών για την πτώση του μοιραίου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας το Φλεβάρη του 1991, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 63 αεροπόροι. Η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στην εμπλοκή στην υπόθεση του ελεγκτή κυκλοφορίας της Πολεμικής Αεροπορίας Σ. Τίγκα, ο οποίος, όπως αναφέρει η Ενωση, "εμφανίζεται ως το εξιλαστήριο θύμα στην υπόθεση αυτή". Επίσης, σημειώνει ότι έχει αναχθεί σε κυρίαρχο στοιχείο το ύψος καθόδου του αεροσκάφους και όχι η παρέκκλιση του αεροσκάφους από την πορεία που όφειλε να ακολουθήσει και ζητά να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Στο γάλα απειλούν να "πνίξουν" οι αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι την ΓΚΑΤΤ και τους Ελληνες εντολοδόχους των Βρυξελλών, που προωθούν τον αφανισμό τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ