ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πλατύ αγωνιστικό μέτωπο

Ανακοίνωση της ΔΕΕ σχετικά με την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία. Προτείνει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και συντονισμό της δράσης με τους άλλους φορείς. Καταγγέλλει ως αφερέγγυα την ηγεσία της Ομοσπονδίας

Κάλεσμα προς όλους τους καθηγητές να αντισταθούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αναπτύσσοντας τώρα μαζικούς ενωτικούς αγώνες και φέρνοντας στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα του εκπαιδευτικού και της παιδείας, απευθύνει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενωση Εκπαιδευτικών με ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε με αφορμή τις κινητοποιήσεις που προτείνει στον κλάδο το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η πρόταση της ΟΛΜΕ προς τις συνελεύσεις είναι η προκήρυξη πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τις 12 του Φλεβάρη. Η ΔΕΕ καλεί τους καθηγητές να υπερψηφίσουν την πρόταση για τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες πρέπει να συνδυαστούν με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια τοπικά και κατά περιοχή στη διάρκεια της απεργίας, παράλληλα με τη δημιουργία, άμεσα, αγωνιστικού μετώπου με εκπαιδευτικούς φορείς και εργαζομένους. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Ο αγώνας μας απαιτεί ενότητα, μαζική συμμετοχή και βέβαια ξεκάθαρο προσανατολισμό ενάντια στην ευρωκυβερνητική πολιτική. Καμία μορφή αγώνα, ούτε και η απεργία διαρκείας, δε δίνει έτοιμες λύσεις. Χρειάζεται η ενεργός μαζική συμμετοχή όλων μας σε κάθε φάση του αγώνα και κυρίως η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και εργαζομένων.Η λογική της μιζέριας και του "να αρπάξουμε" κάτι ακόμα στενεύει το εύρος των στόχων μας σε κάποια ακόμα ψίχουλα. Χρειάζεται ο αγώνας μας να αγκαλιάσει τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα του κλάδου: Οικονομικά (που είναι κεντρικό και επείγον πρόβλημα), τα εκπαιδευτικά, εργασιακά, τα συνταξιοδοτικά και κυρίως την ανάγκη περιφρούρησης και διεύρυνσης του δημόσιου δωρεάν σχολείου".

Η ΔΕΕ καταγγέλλει ότι ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, που φέρνει τη σφραγίδα του προγράμματος "σύγκλισης" και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, επιβάλλει νέα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση. Ετσι οι δαπάνες για την παιδεία με το 6,7%, που είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 25 χρόνων, σηματοδοτούν συνέχιση της ίδιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ η εισοδηματική πολιτική του 2,5%+2,5% (αλλά και το 3,5%+3,5% του Εβερτ) μόνο σαν πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τονίζει δε ότι η κυβερνητική πολιτική, η έκθεση του ΟΟΣΑ, οι εκσυγχρονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όσοι τους στηρίζουν υπονομεύουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία και επιδιώκουν την ιδιωτικοποίησή της. Η προωθούμενη "αποκέντρωση", η αναθεώρηση του άρθρου 16, η "κατάρτιση", η ιδιωτικοποίηση της επιμόρφωσης, οι πιστωτικές μονάδες, το Διεθνές Απολυτήριο, η "αξιολόγηση" του εκπαιδευτικού συστήματος, η "Λευκή Βίβλος" για την παιδεία αν δεν αποτραπούν, θα ξεθεμελιώσουν το οικοδόμημα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, το δικαίωμα και τις εργασιακές σχέσεις του εκπαιδευτικού".

Αφερέγγυα η ηγεσία της ΟΛΜΕ

Σχολιάζοντας η ΔΕΕ την τακτική της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, όπως αυτήν εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα, τονίζει: "Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης 48ωρης (20,21 Νοέμβρη) έστειλε μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και απόρριψης της συναινετικής - ενδοτικής πρακτικής της ηγεσίας των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.Οι ηγεσίες αυτές, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την αφερεγγυότητάς τους, προχώρησαν (με τη βοήθεια και της ηγεσίας των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ) στη ματαίωση της δεύτερης 48ωρης και υπονομεύουν συνεχώς τη δημιουργία όρων για συνέχιση του αγώνα και την προοπτική οικοδόμησης ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου, ενώ συνεχίζουν να κωλυσιεργούν, μεταθέτοντας και πάλι τις Γενικές Συνελεύσεις. Η μετάθεση αυτή, που υποκρύπτει σκοπιμότητες, στοχεύει στο να συνδέσει τις διαδικασίες και τον αγώνα του κλάδου με τις αναμενόμενες εξελίξεις, τη "διαδοχολογία" και το κλίμα αποπροσανατολισμού που θα ενταθεί παραπέρα.

Η παράταξη εκτιμάει ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε κάτω από την πίεση του αγώνα και της προοπτικής της συνέχισής του "σε παροχές ψίχουλα" που αντιστοιχούν σε 12.000 δρχ. το μήνα ή 400 δρχ. ημερησίως, ενώ ταυτόχρονα προωθεί όλα τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της παιδείας".

"Δεν είμαστε επαίτες, δεν ανεχόμαστε αυτήν την κοροϊδία και απαιτούμε αγωνιστικά ουσιαστικές λύσεις των προβλημάτων μας", τονίζει η ΔΕΕ.

Οσον αφορά τα αιτήματα της κινητοποίησης η ΔΕΕ αναδεικνύει μεταξύ άλλων την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, αποδοχές στον πρωτοδιόριστο που να φτάνουν στις 220.000 δρχ. το μήνα με ανάλογη κλιμάκωση και για τους υπόλοιπους. Θεσμοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ και ενσωμάτωσής της στους βασικούς μισθούς. Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα ΙΕΚ, να καταργηθούν τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κονδύλια να δοθούν στη δημόσια εκπαίδευση, στην οποία πρέπει να ενταχθεί η κατάρτιση. Να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα και να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για το διεθνές απολυτήριο, το Μορφωτικό Κέντρο Στήριξης της Εκπαίδευσης, τις πιστωτικές μονάδες και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Επίσης ζητάει την εξαίρεση της παιδείας από το νομοθετικό πλαίσιο της αποκέντρωσης και αντιτίθεται στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Μάλιστα η ΔΕΕ ζητάει την επέκταση του άρθρου 16 και στις άλλες βαθμίδες.

ΚΝΕ
Στην τελική ευθεία η δίμηνη καμπάνια

Με αμείωτο ρυθμό και ένταση συνεχίζεται η Δίμηνη Πολιτική Καμπάνια Στρατολογιών της ΚΝΕ, που παρατάθηκε μέχρι τις 20 του Γενάρη έπειτα από απόφαση του ΚΣ της Οργάνωσης, εκτιμώντας τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για την κάλυψη του πλάνου, αλλά και τις δυνατότητες της Οργάνωσης να ανταποκριθεί στους στόχους της καμπάνιας. Ηδη στο σύνολο των οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα το ποσοστό κάλυψης του πλάνου φτάνει στο 66%, με πρώτη την Οργάνωση Πελοποννήσου που έχει φτάσει το 88,6%.

Οι πρώτες 5 οργανώσεις που προηγούνται στις στρατολογίες είναι οι εξής:1. Πελοπόννησος 88,6%

2. Αθήνα 83,6%

3. Κρήτη 70%

4. Στερεά 68%

5. Θεσσαλονίκη 68%

Το Μάρτη η δίκη άλλων 30 νεαρών

Αναβλήθηκε για τις 19 και 21 Μάρτη η δίκη άλλων 30 νεαρών, που είχαν συλληφθεί στο Πολυτεχνείο στις 18-11-95, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ. Η δίκη τους είχε προσδιοριστεί να γίνει το περασμένο Σάββατο στο 2ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, αλλά οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κωλύονταν να παραστούν λόγω της μέρας, αφού δεν επρόκειτο για αυτόφωρη διαδικασία.

Οι 30 κατηγορούνται, όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες στο Πολυτεχνείο, για πέντε πλημμελήματα: Διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη οικιακής ειρήνης, σύσταση και συμμορία, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς πραγμάτων που χρησιμεύουν σε κοινό όφελος και προσβολή συμβόλου του ελληνικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι με ανάλογες κατηγορίες δικάστηκαν πρόσφατα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με συνοπτικές διαδικασίες, άλλοι 118 νεαροί, από τους οποίους μόνο ένας κηρύχτηκε αθώος.

Την ανάγκη της κοινής δράσης με τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης, προβάλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών"

"Ενοχλητικοί επισκέπτες"

Επιλεκτική στέρηση της ενημέρωσης των σπουδαστών οικοτρόφων των ξενοδοχείων - εστιών της Ομόνοιας, καταγγέλλει η ΤΟ ΤΕΙ της ΚΝΕ

Την επίμονη άρνηση των ξενοδόχων συνοδευόμενη από "φτηνές και προκλητικές δικαιολογίες" αντιμετώπισαν οι Κνίτες από την Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ όταν την Κυριακή στα πλαίσια της πανεξόρμησης του Kόμματος για το "Ριζοσπάστη", πήγαν στα ξενοδοχεία - εστίες της Ομόνοιας όπου στεγάζονται σπουδαστές και φοιτητές.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΟ ΤΕΙ της ΚΝΕ, στα περισσότερα ξενοδοχεία συνάντησαν την επίμονη άρνηση των ξενοδόχων στο βασικό δικαίωμα των σπουδαστών για ενημέρωση πάνω στις θέσεις και τους στόχους πάλης των κομμουνιστών. Οι δικαιολογίες ήταν ότι θα ενοχληθούν οι σπουδαστές που "κοιμούνται", πράγμα τουλάχιστον περίεργο, αφού η ώρα ήταν 12.30 το μεσημέρι, ή ότι το να απαγορεύουν την είσοδο σε όλους εκτός από τους συγγενείς των σπουδαστών, είναι ένα μέτρο που αντιμετωπίζει τη διακίνηση ναρκωτικών στα ξενοδοχεία - εστίες ακόμα και την πορνεία (! ).

"Θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες είχαν σκοπό να στερήσουν (ίσως και επιλεκτικά) την ενημέρωση των σπουδαστών για τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα στην παιδεία, την ανεργία, τη ζωή τους και τις θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτά", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα μέλη της ΤΟ ΤΕΙ της ΚΝΕ, στη διάρκεια της εξόρμησης διαπίστωσαν, όπως τόνιζαν οι ίδιοι, τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι σπουδαστές και διαβεβαιώνουν ότι σύντομα "θα ξαναενοχλήσουν".

Προσλήψεις καθηγητών μουσικής

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας η συμπλήρωση 235 θέσεων καθηγητών μουσικής.Για τη συμπλήρωση αυτών των θέσεων προτεραιότητα έχουν οι εγγεγραμμένοι στην επετηρίδα του κλάδου των Μουσικών μέχρι τις 31 Γενάρη του '94 και όσοι από τους επιτυχόντες του σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το υπουργείο Παιδείας χρειάζονται, για να συμπληρωθούν οι 235 θέσεις. Στους υποψήφιους για την πλήρωση των θέσεων που προέρχονται από τον παραπάνω διαγωνισμό έχουν ήδη σταλεί σχετικές προσκλήσεις από το υπουργείο Παιδείας, μπορούν ωστόσο για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου στην οδό Μητροπόλεως 15.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ