ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Η ώρα της βίας
  • Μαζική επίθεση έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις κατά των Τσετσένων αυτονομιστών
  • Συγκεχυμένες πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και την κατάσταση των ομήρων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Μαζική επίθεση έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις κατά των Τσετσένων αυτονομιστών, που, υπό τον Σαλμάν Ραντούγεφ, κρατούν γύρω στους 100 ομήρους στην κοινότητα Περβομάισκαγια του Νταγκεστάν. Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι 9 όμηροι απελευθερώθηκαν. Το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισχώρησαν στο χωριό. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι συνεχίζεται η απώθηση και η εξουδετέρωση των Τσετσένων μαχητών, οι οποίοι έχουν τώρα κρυφτεί σε σπίτια. Οι διαπραγματεύσεις με την ένοπλη ομάδα των Τσετσένων αυτονομιστών του Ραντούγεφ δεν κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα. Το πρωί στις 15 Γενάρη εξέπνευσε η τελευταία προθεσμία του τηλεσιγράφου των ομοσπονδιακών δυνάμεων "να παραδώσουν τα όπλα και να απελευθερώσουν τους ομήρους", αλλά οι Τσετσένοι απέρριψαν αυτό το αίτημα. Το Κέντρο Δημόσιων Σχέσεων των Δυνάμεων Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι υπέκλεψε ραδιοτηλεγράφημα του Τζοχάρ Ντουντάγεφ προς τους Τσετσένους, με το οποίο διέταζε να εκτελέσουν τους ομήρους και να "θεωρούν τον εαυτό τους ως μελλοθάνατους". Οπως δήλωσε το μέλος του Κρατικού Συμβουλίου του Νταγκεστάν, οι Τσετσένοι τρομοκράτες χτες το πρωί σκότωσαν 7 κοινοτάρχες, που είχαν έρθει στην Περβομάισκαγια από χωριά του Νταγκεστάν για συνομιλίες και 7 ομήρους αστυνομικούς. Ο Ραντούγεφ, όμως, δήλωσε ότι δε σκοτώθηκε κανένας όμηρος.

Μετά δέχτηκε πυροβολισμούς το αυτοκίνητο του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μπαρσουκόφ, ο οποίος προσπάθησε να πάει στην Περβομάισκαγια για διαπραγματεύσεις. Υστερα απ' όλα αυτά, ο Μπαρσουκόφ, που διοικεί την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων, έδωσε εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να ξεκινήσουν την επίθεση, πλήττοντας την κοινότητα με βλήματα, ρουκέτες και πυρά αυτομάτων όπλων, έχοντας την υποστήριξη μαχητικών ελικοπτέρων "για την απελευθέρωση των ομήρων". Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τόπο των γεγονότων, το μεγαλύτερο μέρος του χωριού Περβομάισκαγια ήταν στις φλόγες και καπνοί έβγαιναν από αρκετά κτίρια και από το σχολείο. Η τύχη των ομήρων δεν είναι γνωστή. Οι πληροφορίες για τα θύματα είναι συγκεχυμένες. Τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν, ενώ ο εκπρόσωπος των Τσετσένων αυτονομιστών Μοβλάντι Ουντούγκοφ μιλάει για 34 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και για την καταστροφή πολλών αρμάτων μάχης. Ο Ουντούγκοφ είπε, επίσης, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ότι 7 Τσετσένοι μαχητές σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν. Οι ρωσικές αρχές μιλούν για 60 Τσετσένους νεκρούς. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν συγκάλεσε κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Μιχαήλ Κολέσνικοφ. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές."Πρέπει να τους τιμωρήσουμε και η τρομοκρατία πρέπει γενικά να ξεριζωθεί από την Τσετσενία", φέρεται να δήλωσε ο Γιέλτσιν.

Ο αρχηγός του Επιτελείου των τσετσενικών δυνάμεων Ασλάν Μοσκάντοφ, αφού ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση στο Κιζλιάρ του Νταγκεστάν, καταδίκασε τη σύλληψη ομήρων και απείλησε τον Ραντούγεφ, γαμπρό του Ντουντάγεφ, με παραπομπή στο στρατοδικείο για να δικαστεί, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Το μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ισά Κοστόγεφ επισήμανε ότι η επιχείρηση στην Περβομάισκαγια "μπορεί να σύρει στον πόλεμο άλλη μια Δημοκρατία του Βόρειου Καυκάσου". Το μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ανατόλι Λουκιάνοφ τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι κατά της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος του Νταγκεστάν, διότι αυτές οι ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε "νέο πόλεμο στον Καύκασο". Και δεν απέκλεισε το γεγονός ότι υπάρχουν δυνάμεις που αυτό ακριβώς επιδιώκουν. "Δεν μπορεί να υπάρξει μόνο μια δυναμική λύση", είπε ο Λουκιάνοφ. "Μπορεί να υπάρχει και μια ειρηνική δυναμική λύση". Από τη μεριά του, το μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Σαμπάνοφ σημείωσε ότι "όχι τυχαία η επίθεση ξεκίνησε μια μέρα πριν από την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της νέας σύνθεσης του Κοινοβουλίου. Το ΚΚΡΟ τόνιζε πάντα ότι υπεύθυνα για τη σύγκρουση στην Τσετσενία είναι το γιελτσινικό και ντουνταγεφικό καθεστώς.

Τέλος, χτες οξύνθηκε η κατάσταση στο Γκρόζνι. Την προηγούμενη βραδιά έγιναν ανταλλαγές πυροβολισμών και σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της πόλης. Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί στο Γκρόζνι πολλές βομβιστικές επιθέσεις, με στόχο κυρίως ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για είσοδο στο Γκρόζνι μαχητών του Σαμίλ Μπασάγεφ.

Ο Μιτεράν έφυγε, ο Σιράκ μένει...

"Σταθερός" θα παραμείνει στην εκπλήρωση των προεκλογικών του υποσχέσεων δήλωσε και πάλι με έμφαση ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του: Αγώνας ενάντια στην ανεργία και εξάλειψη των "ρηγμάτων", που παρατηρούνται στη γαλλική κοινωνία. Καμιά, όμως, αναφορά στα δίκαια αιτήματα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων εργαζομένων και φοιτητών, που συγκλόνισαν κυριολεκτικά τη χώρα από τα τέλη του Νοέμβρη μέχρι και τις παραμονές Χριστουγέννων.

Στους εφτά μήνες θητείας του Σιράκ, δε διαπιστώθηκε κανένα δείγμα τήρησης των προεκλογικών του υποσχέσεων. Αντίθετα: Τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο... Οι διακηρύξεις ότι θα διατεθούν δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση της ανεργίας έπεσαν στο κενό... Με τέτοια "άχαρα" προβλήματα δεν ασχολήθηκαν Πρόεδρος και πρωθυπουργός. Αυτοί προτίμησαν να καταπιαστούν δραστήρια με τα "δίκαια" αιτήματα των ιμπεριαλιστών αρχιτεκτόνων του Μάαστριχτ: Παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και αδίσταχτη καταλήστευση των κοινωνικών δικαιωμάτων, που με τόσους αγώνες κατέκτησαν οι Γάλλοι εργαζόμενοι στις μεταπολεμικές δεκαετίες... Και φυσικά, δεν άργησε να έρθει ο σχετικός έπαινος από τους εγκεφάλους των χρηματιστικών αγορών και τη γειτονική ιμπεριαλιστική χώρα, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

***

Οπως όλα δείχνουν, αυτό που τώρα κύρια προτιμά ο Γάλλος Πρόεδρος είναι η λύση του προβλήματος της απασχόλησης με τη μέθοδο της "προσαρμογής και μείωσης του χρόνου εργασίας", που στην πράξη σημαίνει και ταυτόχρονη μείωση των οικονομικών αμοιβών των εργαζομένων. Στον ορίζοντα, όμως, δε διαφαίνεται καμιά αξιόλογη οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ήταν σε θέση να υποσχεθεί δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια, λοιπόν, η μαζική ανεργία, που σήμερα στη Γαλλία ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια άτομα, όχι μόνο δεν πρόκειται ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά και θα προσλαμβάνει δραματικότερες διαστάσεις...

***

Στο μεταξύ, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, "οι Γάλλοι καταναλωτές γίνονται όλο και περισσότερο σφιχτοχέρηδες... ", αφού είναι πλέον βέβαιο ότι ο νέος χρόνος θα σημάνει και νέα απώλεια του πραγματικού τους εισοδήματος. Ηδη, από την 1 του Γενάρη, επιβάλλονται νέοι φόροι σ' όλα τα εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα, ανεβαίνουν οι τιμές στη βενζίνη, στα κόμιστρα των ταξί, στα οινοπνευματώδη, στα τσιγάρα, και πάει λέγοντας... Ετσι, λοιπόν, φόροι και αυξήσεις, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, θα κοστίσουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό επιπρόσθετα άλλα 100 δισεκατομμύρια φράγκα...

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έκανε καμιά απολύτως αναφορά στο καυτό ζήτημα των πυρηνικών δοκιμών, που ο ίδιος είχε αποφασίσει και που, όπως είναι γνωστό, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών σε παγκόσμια κλίμακα...

Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για την απελευθέρωση του πρώην υπουργού

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να αφήσει ελεύθερο με εγγύηση τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χοσέ Μπαριονουέβο, μέχρι να μαζευτούν περισσότερα στοιχεία για το ρόλο του στις δραστηριότητες των Αντιτρομοκρατικών Ομάδων Θανάτου (GAL) έχει προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων. Οπως ισχυρίζονται, η απόφαση αυτή αποτελεί σκάνδαλο για τα δικαστικά χρονικά, που για τόσο βαριές κατηγορίες απαιτείται τόσο μικρή εγγύηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Μπαριονουέβο υποχρεώνεται να καταβάλει 15 εκατομμύρια πεσέτες (περίπου 30 εκατομμύρια δρχ.) και να παραδώσει στις αρχές το διαβατήριό του, ή να εγκλειστεί στις φυλακές, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις για τη συμμετοχή του στο "βρώμικο πόλεμο" κατά των Βάσκων αυτονομιστών στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

"Δε λυπούμαι για τίποτα, μιας και είμαι αθώως σχετικά με τις κατηγορίες που μου απονέμουν", δήλωσε ο Μπαριονουέβο, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες και εξέχον στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

"Δεν έχω 15 εκατομμύρια", πρόσθεσε.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα προσφέρθηκε να οριστεί εγγυητής. Ηδη, έως τώρα το κόμμα αυτό έχει δεσμεύσει 240 εκατομμύρια πεσέτες για να μην πάνε φυλακή τρία στελέχη του. Συγκεκριμένα, κατέβαλε 200 εκατομμύρια πεσέτες για την εγγύηση του Ραφαέλ Βέρα, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και αναμεμειγμένου στην υπόθεση "GAL", αλλά και κατηγορουμένου για οικονομικές ατασθαλίες, 25 εκατομμύρια πεσέτες για τον Χουάν ντε Χουστο, γραμματέα του Βέρα και 15 για τον Χοσέ Μπαριονουέβο.

Ωστόσο, η πρόσφατη δήλωση του Μπαριονουέβο ότι θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές οξύνει τις αντιδράσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα που ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την αθωότητα του πρώην υπουργού Εσωτερικών, ενέργεια που ίσως αποβλέπει σε μια πιθανή υποστήριξη στις προσεχείς εκλογές.

Μία Τσετσένα ηλικιωμένη γυναίκα πίσω απο το σημείο ελέγχου των ρωσικών

Μία Τσετσένα ηλικιωμένη γυναίκα πίσω από το σημείο ελέγχου των ρωσικών δυνάμεων

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Συνελήφθη ένα από τα "ναρκο" - ονόματα

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Τη σύλληψη του Χουάν Γκαρσία Αμπρέγκο, ενός από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών ανά τον κόσμο, ανακοίνωσε, αργά χθες το βράδυ, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την πρώτη σχετική, περιληπτική, ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμπρέγκο, ο οποίος καταζητείται από το Σεπτέμβρη του 1993 ως υπεύθυνος ενός κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών που μεταφέρει τόνους κοκαϊνης από το καρτέλ Κάλι στις ΗΠΑ, όπως και για δολοφονίες, συνελήφθη από πράκτορες του FBI στο Μεξικό και μεταφέρθηκε, χτες, στο Χιούστον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ