ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνας "πρίγκιπας" στο εξωτερικό

"Ο Πρίγκιπας",το σίριαλ από το ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα του Μήτσου Κασόλα,που σκηνοθέτησε ο Τάσος Ψαρράς,προκρίθηκε και θα προβληθεί στο διαγωνιστικό μέρος του πιο σημαντικού ίσως φεστιβάλ τηλεοπτικών προγραμμάτων, του "Festival International de programmes Audiovisuel".Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετέχει με σίριαλ σ' ένα μεγάλο διαγωνιστικό φεστιβάλ. Εφτά μόνο σειρές από εκατοντάδες υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, επιλέχθηκαν σ' αυτό το διαγωνισμό. Στο φεστιβάλ που διεξάγεται εναλλάξ στις Κάννες, τη Νίκαια και φέτος στο Μπίαριτζ (16 - 21 Γενάρη) έχει προσκληθεί ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς.Από τη διεύθυνση του φεστιβάλ ζητήθηκε η μετάφραση των διαλόγων στη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Η ΕΤ-1,για λογαριασμό της οποίας γυρίστηκε το σίριαλ, προγραμματίζει την προβολή του "Πρίγκιπα" στις αρχές Φλεβάρη και είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό σίριαλ κάνει πρεμιέρα στην Ευρώπη. Το σίριαλ θα ολοκληρωθεί σε 26 45λεπτα επεισόδια.

"Πρίγκιπας" είναι το παρατσούκλι κάποιου πανέξυπνου χωρικού που προσπαθώντας να ξεπεράσει τα προβλήματά του με τις αρχές, τις τράπεζες, τους δανειστές, προφασίζεται πως πεθαίνει. Αφού σκηνοθετήσει με επιτυχία το θάνατό του κι όταν επιτευχθούν οι στόχοι του, επιστρέφει στο χωριό. Αλλοι πιστεύουν πως αναστήθηκε, άλλοι πως είναι άγιος και άλλοι πως είναι απατεώνας. Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς μια επαναστατική κωμωδία με έντονα δραματικά στοιχεία, ή ένα κοινωνικοπολιτικό δράμα με πολλές ξεκαρδιστικές σκηνές. Οπως και να το δει κανείς, δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα πολλά στοιχεία και τις πληροφορίες για την κοινωνική, πολιτική και ιστορική διαδρομή της Ελλάδας των τελευταίων 40 χρόνων.

Το σενάριο είναι του Κώστα Χαλκιά και του Τάσου Ψαρά,η παραγωγή και σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρά,η μουσική του Γιάννη Σπυρόπουλου,τα ντεκόρ του Σπύρου Καραγιάννη,τα κοστούμια της Τέτας Μπαράτση.Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Ηλίας Λογοθέτης, Ανέστης Βλάχος, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Δήμητρα Χατούπη, Νίκος Μπουσδούκος, Μάκης Ρευματάς, Βασίλης Κολοβός, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Μαρίκα Τζιραλίδου, Νίκος Χύτας, Γιώργος Μωρόγιαννης, Λεωνίδας Βαρδαρός, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Ρήγας Αξελός, Σταμάτης Τζελέπης, Θόδωρος Μπογιατζής, Δημήτρης Καμπεριδής και άλλοι 70 ηθοποιοί.

Ανέστειλαν τις στάσεις

Ανέστειλε τις στάσεις εργασίας, που είχε εξαγγείλει για σήμερα και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το σωματείο σκηνοθετών της ΕΡΤ. Η "αναστολή" αποφασίστηκε μετά από τη συνάντηση που είχαν οι σκηνοθέτες με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, αλλά και λόγω των πολιτικών εξελίξεων, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι σκηνοθέτες είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, καταγγέλλοντας την αδιαφορία της διοίκησης της ΕΡΤ για την εσωτερική παραγωγή και την "προτίμησή" της για εξωτερικές παραγωγές, που δίνονται με υψηλό κόστος. Καταγγελίες, για το ίδιο θέμα κάνει και ο σύλλογος διευθυντών παραγωγής της ΕΡΤ, λέγοντας πως η εσωτερική παραγωγή "καταβαραθρώνεται", ενώη ΕΡΤ έχει γίνει "έρμαιο των εργολάβων παραγωγής, που πλουτίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού".

To "μούτρο" της ... αμαρτίας

Λίγες οι ταινίες που ξεχωρίζουν στο σημερινό πρόγραμμα, χωρίς όμως και αυτές να έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από το MEGA στις 21.00 "Το μούτρο του Μπέβερλι Χιλς" του Πολ Μαζούρσκι.

Μια επιδερμική σάτιρα των πολυεκατομμυριούχων της κοσμικής αυτής... γειτονιάς, που σώζεται χάρη στο εξαιρετικό καστ και στους ενδιαφέροντες χαρακτήρες της ταινίας. Ενας αλήτης χάνει το σκύλο του και απελπισμένος επιχειρεί να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στην πισίνα ενός πλουσίου Ομως όποιος δεν του μέλλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει. Με τους: Νικ Νόλτε Ρ. Ντρέιφους και Μπέτι Μίλντερ.

Από το SEVEN - X στις 22.00 "τρεις γυναίκες" του Ρόμπερτ Ολτμαν.

Μια παράξενη ταινία, ερμητική και γοητευτική, αλλά ταυτόχρονα και αινιγματική με ηρωίδες δυο νέες γυναίκες που εργάζονται σε κλινική ηλικιωμένων. Με εκπληκτικό διάκοσμο, παράξενες καταστάσεις, ευρηματικό σενάριο η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον. Με τους: Σέλεϊ Ντιβάλ, Σίσι Σπέισεκ.

Και από το MEGA στη 01.00 "Ζήσαμε στην αμαρτία" του Ντάνιελ Μαν.

Ενα ξεπερασμένο μελό που χάρισε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ το Οσκαρ ερμηνείας, που αφηγείται τον έρωτα ενός κολ γκελρ με έναν παντρεμένο πλούσιο άνδρα. Η κοπέλα που έχει ζήσει μέσα στην αμαρτία, εξαγνίζεται από το δυνατό έρωτα που για πρώτη φορά νιώθει και... μεταμελείται. Με τους: Λιζ Τέιλορ και Λόρενς Χάρβεϊ.

"Ο Πρίγκιπας" του Μ. Κασόλα στην ΕΤ-1
Στη Δικαιοσύνη για τα δικαιώματα

Σε ασφαλιστικά μέτρα προσφεύγει σήμερα ο "Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Εργων", γιατί εταιρίες κινηματογραφικής παραγωγής και διανομής εξακολουθούν, να μην καταβάλλουν τα πνευματικά δικαιώματα στους δημιουργούς ελληνικών ταινιών, οι οποίες προβάλλονται από τα τηλεοπτικά κανάλια. Η μη καταβολή των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα και μάλιστα από τη στιγμή, που η προβολή ελληνικών ταινιών από την τηλεόραση, όχι μόνο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων τους, αλλά αποφέρει και ένα σημαντικό μερίδιο διαφήμισης. Παρ' όλα αυτά - και οι εταιρίες παραγωγής και διανομής εκτός από τα κανάλια - παραβαίνοντας το νόμο, επιμένουν να μην εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους, απέναντι στους Ελληνες καλλιτέχνες (δημιουργούς και ερμηνευτές).

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, για όσες εταιρίες - μεταξύ αυτών και η εταιρία "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος" - δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους σεναριογράφους και σκηνοθέτες και αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός τονίζει ότι θεωρεί υποχρέωσή του, να ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι οι μόνες εταιρίες που ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση καταβολής των εν λόγω δικαιωμάτων στους δημιουργούς των έργων, είναι η "Φίνος Φιλμ", οι "Κληρονόμοι Κλέαρχου Κονιτσιώτη" και η "Παπανδρέου ΑΕ". Με τους υπόλοιπους παραγωγούς, που "διαθέτουν τα έργα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, χωρίς την άδεια των δημιουργών και συνεπώς χωρίς να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα, το λόγο θα έχει από εδώ και στο εξής η ελληνική Δικαιοσύνη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ