ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΣΧΕΤΟΙ" ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ

Μετά την υποχρεωτική - αλλά, κατά τα άλλα, ..."γενναία" - κίνηση παραίτησης του πρωθυπουργού, ο ελληνικός λαός βρέθηκε ενώπιον πλήθους αποδείξεων για την "ανιδιοτέλεια", με την οποία οι πολιτικοί ταγοί του δικομματισμού, και δη του ΠΑΣΟΚ, θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του... Και είναι τέτοια η προσήλωση των πρωτοκλασάτων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, πρώτα και κύρια των επίδοξων διαδόχων, στην "υπόθεση του έθνους και του λαού", που οι τελευταίοι έχουν ...κάθε δικαίωμα να ζητούν από τους Ελληνες πολίτες να δείξουν κατανόηση. Κατανόηση, για όλη αυτή τη ...φασαρία περί την εκλογή νέου πρωθυπουργού, που είναι τόσο απαραίτητη, όσο χρειάζεται, για να κρυφτεί η ανυπαρξία, ακόμα και της μηδαμινότερης σκέψης για "νέα" πολιτική. Ζητούν κατανόηση και για τα παζάρια και τις συναλλαγές μεταξύ "ομάδων και ομαδαρχών". Και για τις ανοιχτές επεμβάσεις ξένων κέντρων και οικονομικών συμφερόντων, γύρω από το θέμα της κάλυψης της κενής πρωθυπουργικής καρέκλας.

Παράλληλα, ο ελληνικός λαός είχε την τύχη να αντιληφθεί πλήρως το "σεβασμό" που προκάλεσε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ η "ιστορική απόφαση" του Α. Παπανδρέου. Ακριβώς από την επόμενη μέρα - σαν να ήταν συνεννοημένοι - άνοιξαν οι πάντες τις "κάνουλες" της χυδαιότητας και της γελοιότητας, για να πλημμυρίσει από ανοησία και ευτέλεια ακόμα και η τελευταία γωνία του δημόσιου βίου, που δεν είχε μολυνθεί το δίμηνο της "Ωνασειολογίας". Φρόντισε η Δ. Λιάνη με τις τηλεφωνικές και πολύωρες συνεντεύξεις της, από την αίθουσα της Εντατικής (!), σε "χάι - λάιφ" περιοδικά. Φρόντισαν όσοι κατέστησαν, με τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες τους, τις θέσεις της συζύγου και τις κόντρες της με την οικογένεια Παπανδρέου "πρώτο ζήτημα" της πολιτικής επικαιρότητας. Φρόντισαν οι παλιοί και νέοι θαμώνες της "συζυγολογίας", που έχουν αποδειχτεί εξαίρετοι "πολιτικοί άντρες", δηλαδή σταχυολόγοι κάθε επίσημης ή ανεπίσημης δήλωσης της Δ. Λιάνη, διά του σχολιασμού αυτών των δηλώσεων.

***

Αυτό το κλίμα "σεβασμού", προς τον - κατά τα άλλα - ...γενναίως και ...ηρωικώς αποχωρήσαντα Α. Παπανδρέου, αλλά και προς τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, πιστοποιήθηκε παράλληλα μέσα από τη γηπεδικού τύπου αντιπαράθεση των "δελφίνων". Τα "εγώ έχω τόσους βουλευτές", τα "ναι, αλλά εγώ θα έχω τόσους στο δεύτερο γύρο" και τα "εγώ, όμως, έχω τα κουκιά στο καλάθι" (!), αποτελούν τις προσφιλέστερες μεθόδους, με τις οποίες ενημερώνουν, για τα πολιτικά τους "επιχειρήματα", τα ...περιβάλλοντα των "δελφίνων". Αφού, βέβαια, σβήσει το φως της τηλεοπτικής κάμερας και κατέβουν τα μικρόφωνα. Και όλα αυτά, εν μέσω επεμβάσεων ξένων κέντρων, που έχουν το θράσος να δηλώνουν - ανάλογα με την προέλευσή τους - ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι "γερμανόφιλος" ή "αμερικανόφιλος". Εν μέσω ανοιχτών παρεμβάσεων οικονομικών συμφερόντων, εκπρόσωποι των οποίων δίνουν εντολές σε συγκροτήματα του Τύπου να "φτιάξουν κλίμα" υπέρ του τάδε ή του δείνα "μνηστήρα" της πρωθυπουργίας. Φαινόμενα, που έφτασε να τα ομολογήσει μέχρι και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, μιλώντας χτες στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Μετά από τα παραπάνω, και τα όσα θα ακολουθήσουν σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατά την εκλογή πρωθυπουργού, αλήθεια, ποιος μπορεί να αδικήσει όσους ρωτούν: Αλήθεια, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον ελληνικό λαό και τη χώρα; Τι σχέση έχουν με τις ανάγκες του εργαζόμενου, με τα προβλήματά του, με τις αξίες του; Τελικά, τι σχέση έχουν με την αξιοπρέπεια και το φιλότιμό του; Πολύ περισσότερο, που όλη αυτή η "φασαρία" στήνεται πάνω στα θεμέλια μιας εξόφθαλμα αντιλαϊκής ομοιομορφίας, που διαπνέει κάθε δήλωση - δέσμευση των επίδοξων διαδόχων για τα "έργα τους", εφόσον καταλάβουν τον πρωθυπουργικό θώκο. Μόνο, που γι' αυτήν την ομοιογένεια δε μιλά κανείς. Κανείς, από τους επιφορτισμένους με το καθήκον να "ενημερώνουν" την κοινή γνώμη, δε διανοείται να σταματήσει να μετρά τις δηλώσεις της κ. Λιάνη ή τις διαρροές των "επιτελείων" των διαδόχων, ώστε να ασχοληθεί - για λίγο, έστω - με το μέτρημα των "ναι", στα οποία επιδίδονται οι "δελφίνοι" προς τις Βρυξέλλες, τις πολυεθνικές, το ΣΕΒ, τον Λευκό Οίκο, το ΝΑΤΟ, τους μεγαλόσχημους αγοραστές του δημόσιου πλούτου.

***

Εχουν, βέβαια, ένα άλλοθι... Πρόκειται για αμέτρητα "ναι". Πρόκειται για αμέτρητες υποκλίσεις. Πρόκειται για αμέτρητες ομολογίες των αντιλαϊκών τους οραμάτων, που, όμως, πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τους αμέτρητους λόγους, που επιβεβαιώνουν ότι ολόκληρη αυτή η ιστορία και τα διάφορα συστατικά της μέρη είναι παντελώς "άσχετη" με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Ισα ίσα. Αποτελεί προκλητική επίδειξη της πρόθεσης όσων παράγουν αυτά τα προβλήματα να τα διογκώσουν ακόμα περισσότερο.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κανείς, από τους επιφορτισμένους με το καθήκον να "ενημερώνουν" την κοινή γνώμη, δε διανοείται να σταματήσει να μετρά τις δηλώσεις της κ. Λιάνη ή τις διαρροές των "επιτελείων" των διαδόχων, ώστε να ασχοληθεί - για λίγο, έστω - με το μέτρημα των "ναι", στα οποία επιδίδονται οι "δελφίνοι" προς τις Βρυξέλλες, τις πολυεθνικές, το ΣΕΒ, τον Λευκό Οίκο, το ΝΑΤΟ, τους μεγαλόσχημους αγοραστές του δημόσιου πλούτου

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΧΡΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Εκσυγχρονισμένη" εκποίηση των ΔΕΚΟ

- Η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες κατάθεσης του νομοσχεδίου, που φέρει τον τίτλο "Εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ". Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συμβάλει, πράγματι, στον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ και σε ποια κατεύθυνση;

- Η δρομολόγηση κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο "εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ" δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία". Βρίσκεται στα πλαίσια των κοινοτικών κατευθύνσεων για ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρίες. Ο δήθεν εκσυγχρονισμός, που προβάλλεται στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης αντίληψη,ς είναι το άλλο όνομα της ιδιωτικοποίησης, της εκχώρησης, δηλαδή, των ΔΕΚΟ στο ιδιωτικό κεφάλαιο με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Η δικαιολογία, που συνήθως προβάλλεται είναι η δήθεν αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, η οποία προκαλεί προβλήματα στη γενικότερη "αναπτυξιακή προσπάθεια". Η κυριαρχούσα, δηλαδή, αντίληψη είναι ότι ο γενικότερος δημόσιος τομέας της οικονομίας δεν είναι παραγωγικός και ότι σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνος για την οξύτατη κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Η ακολουθούμενη πολιτική της ανοιχτής αγοράς με "ελεύθερο ανταγωνισμό", που αποτελεί συστατικό στοιχείο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ουσιαστικά ανοίγει νέα πεδία δραστηριότητας των πολυεθνικών επιχειρήσεων που καθοδηγούν την κοινοτική πολιτική. Ο επικαλούμενος λοιπόν "εκσυγχρονισμός" αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί. Παράδοση του δημόσιου τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο κλοιός γύρω από τις ΔΕΚΟ ήδη άρχισε να σφίγγει με την περίφημη ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και την απαγόρευση δανεισμού των ΔΕΚΟ από την ίδια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης ΟΝΕ. Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι οι ΔΕΚΟ θα κατευθύνονται στις εμπορικές τράπεζες για την εξεύρεση δανειακών κεφαλαίων με ασύμφορους όρους.

- Τι κρύβεται πίσω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που προβλέπουν την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τον καθορισμό των ποσοστών μετοχοποίησης των ΔΕΚΟ;

- Πέραν της γενικότερης κατεύθυνσης έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων, που περιέχει στοιχεία αυταρχικότητας σημαντικών κυβερνητικών πράξεων μιας και αποφεύγεται η συζήτησή τους στη Βουλή, ο καθορισμός των ποσοστών μετοχοποίησης των ΔΕΚΟ δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο για την πρόσκληση των διαφόρων επενδυτών. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι το ποιος θα ασκεί τη διοίκηση της επιχείρησης. Η διοίκηση της επιχείρησης αποτελεί πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για τον επενδυτή μιας και θα ασκεί ουσιαστικό έλεγχο. Το ποσοστό των μετοχών είναι δευτερεύουσας σημασίας.

- Τι θέση έχετε απέναντι στην είσοδο ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των ΔΕΚΟ;

- Η ακολουθούμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει πλήγμα για τις αναπτυξιακές προσπάθειας της χώρας. Για τους εργαζόμενους σημαίνει αύξηση του κόστους διαφόρων υπηρεσιών ή προϊόντων στα πλαίσια της απελευθέρωσης των πάντων και μείωση της απασχόλησης. Σε επίπεδο εθνικής οικονομίας σημαίνει αδυναμία χάραξης οικονομικού προγράμματος συνολικά από το κράτος με όλες τις συνέπειες. Σημαίνει, σε τελική ανάλυση, την απώλεια ενός βασικού εργαλείου για τη χάραξη μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.

- Τι πολιτική πιστεύετε ότι πρέπει να εφαρμοστεί για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους;

- Για το Κόμμα μας οι ΔΕΚΟ, ο δημόσιος τομέας γενικότερα, αποτελούν βασικό αναπτυξιακό στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου σε φιλολαϊκή, βέβαια, κατεύθυνση. Θα πρέπει ιδιαίτερα να σημειωθεί όμως ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των επιχειρήσεων δεν αποτελεί πανάκεια, αν δε συνοδεύεται από μια διαφορετική πολιτική αντιμετώπισής του, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του λαού και της ανάπτυξης. Η δράση των ΔΕΚΟ πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης έξω από τους επιβαλλόμενους κοινοτικούς σχεδιασμούς, που οδηγούν τη χώρα μας σε οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση.

Β. Μπ.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Ταμείου των "εργατοπατέρων" απαιτεί με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία ΧΑΛΥΨ (σελίδα 19).

ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία εκδηλώνονται στην Κρήτη από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ (σελίδα 19).

ΤΗΝ ΩΡΑ που ο υδράργυρος άγγιζε το μηδέν, σε πολλά σχολεία οι μαθητές ήταν αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα χωρίς θέρμανση (σελίδα 20).

ΠΟΛΛΟΙ εργαζόμενοι νυχτερινοί μαθητές καλούνται να παρατήσουν το σχολείο για να υπηρετήσουν τη θητεία τους (σελίδα 20).

ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του ΚΚΕ στα προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ζήτησε η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (σελίδα 21).

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ σημείο η ύδρευση της Θεσσαλονίκης. Μέχρι να αρχίσουν τα έργα στον Αλιάκμονα, πρέπει να γίνουν 30 νέες γεωτρήσεις (σελίδα 21).

ΕΝΑΣ 16χρονος κρατείται και ανακρίνεται από την Αστυνομία ως ύποπτος για τη διπλή δολοφονία στους Αμπελόκηπους, το βράδυ της Δευτέρας (σελίδα 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ