ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδεία υπό το μηδέν
  • Χωρίς κεντρική θέρμανση, παράθυρα και υδραυλικές εγκαταστάσεις, γίνεται το μάθημα στο 4ο Εσπερινό ΤΕΛ Πειραιά από το 1988
  • Τρέμοντας από το κρύο, κάνουν μάθημα οι μαθητές του 22ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθήνας

Την ώρα που ο υδράργυρος άγγιζε το μηδέν, σε πολλά σχολεία οι μαθητές ήταν αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα χωρίς θέρμανση! Σε άλλα πάλι με κοινή απόφαση καθηγητών και μαθητών τα μαθήματα διακόπηκαν ώσπου να αποκατασταθεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τη θέρμανση είτε λόγω της έλλειψης καυσίμων είτε λόγω των εντελώς κατεστραμμένων κεντρικών θερμάνσεων. Δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το 4ο Εσπερινό ΤΕΛ Πειραιά και το 22ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας.

Το πρόβλημα του 4ου Εσπερινού ΤΕΛ Πειραιά είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό της θέρμανσης, αφού στερείται ακόμα και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα ηλεκτρολογικά, τα τζάμια και τις τουαλέτες. Η κατάσταση αυτή οδήγησε χτες τους μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πειραιά από τον οποίο ζήτησαν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του σχολείου τους.

Φτάνοντας έξω από το 4ο Εσπερινό ΤΕΛ είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό το κτίριο που μοιάζει με αποθήκη είναι σχολείο. Ομως το πώς φαίνεται απ' έξω, δίνει λανθασμένη εντύπωση για το εσωτερικό του γιατί μέσα, το σχολείο είναι ακόμα χειρότερο.

"Υδραυλικά, ηλεκτρικά, κεντρική θέρμανση, τα πάντα, είναι χαλασμένα. Θρανία και καρέκλες, λείπουν. Από το '88 υπάρχει αυτή η κατάσταση και έχουμε προβεί και εμείς και οι προηγούμενοι μαθητές του σχολείου σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. Ομως παρά τις υποσχέσεις όλων των κατά καιρούς αρμόδιων κανείς δεν έκανε τίποτα, και οι υποσχέσεις μείνανε απλώς υποσχέσεις". Αυτά λέει στο "Ρ" η πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του σχολείου,Ε. Καράμπουλα και συνεχίζει: "Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εργαζόμενοι και με οικογένειες. Το ότι θελήσαμε να μορφωθούμε, πάει να πει ότι το κάνουμε συνειδητά,γι' αυτό το λόγο και θα πρέπει να υπάρχει και μια ιδιαίτερη φροντίδα της πολιτείας απέναντί μας και γενικά τη νυχτερινή εκπαίδευση".

Μπαίνοντας μέσα στο σχολείο, το πρώτο πράγμα που αντικρύζει κάποιος είναι τα σπασμένα μάρμαρα από τις σκάλες και τα σπασμένα παράθυρα. Μιλώντας βλέπεις την αναπνοή σου να σχηματίζεται στον παγωμένο αέρα, μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάθε χειμώνα οι μαθητές του σχολείου εδώ και 8 χρόνια. Στις περισσότερες αίθουσες λείπουν τα τζάμια, ενώ μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στις καρέκλες και στα θρανία.

Μια άλλη πτυχή του ζητήματος καταθέτει στο "Ρ" η Κ. Κυριακοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά: "Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ΟΣΚ έχει δώσει τα απαιτούμενα χρήματα για επισκευές στους δήμους. Τι γίνανε αυτά τα χρήματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση; Η δημοτική αρχή αρνείται να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για τα χρήματα αυτά. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, εδώ στον Πειραιά".

Στο πλάι των μαθητών αλλά και των καθηγητών του σχολείου στέκεται και η ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία με πρόσφατη απόφασή της καλεί τους αρμόδιους να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης άμεσα, ειδάλλως θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

"Χορτάσαμε υποσχέσεις"

Μια ανάλογη περίπτωση σχολείου χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο, είναι και το 22ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας. Στο κέντρο της Αθήνας το θερμόμετρο δείχνει μηδέν βαθμούς. Πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στις αίθουσες του 22ου Γυμνασίου και Λυκείου,στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, το κρύο είναι το ίδιο τσουχτερό.Αιτία, το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολικό συγκρότημα με τη θέρμανση, με αποτέλεσμα το μάθημα για καθηγητές και μαθητές να είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Οχυρωμένοι μέσα σε χοντρά μπουφάν, άλλοι φορώντας ακόμα και κασκόλ, οι μαθητές "παρακολουθούν" το μάθημα. Μάλιστα χτες, κάποιος κουβάλησε από το σπίτι του μια θερμάστρα και την έβαλε κοντά στο θρανίο του.

Ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας θερμαίνεται από τρεις λέβητες οι οποίοι βρίσκονται στη μία άκρη του συγκροτήματος με αποτέλεσμα η θέρμανση να φτάνει πολύ αδύνατη στα κτίρια του 22ου Γυμνασίου και Λυκείου και του 40ού Γυμνασίου που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του συγκροτήματος.

Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές των σχολείων κινητοποιήθηκαν πολλές φορές για το θέμα και συναντήθηκαν με υπεύθυνους του δήμου. "Χορτάσαμε υποσχέσεις", μας λέει ο Βαγγέλης, μέλος του 15μελούς.

Ο Διευθυντής του 22ου Λυκείου Σ. Καλαβρός, θυμάται ότι το πρόβλημα υπήρχε ήδη το 1986, όταν είχε πρωτοπάει στο σχολείο. Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν ευθύνεται μόνο η ελλιπής θέρμανση για το κρύο, αλλά και η όλη κατασκευή του κτιρίου που δε διαθέτει καμιά υποδομή θερμομόνωσης, αφού η οροφή είναι σκέτο τσιμέντο με μεγάλους φεγγίτες που αφήνουν το κρύο ανεμπόδιστο να μπαίνει στις τάξεις.

Μιλώντας στο "Ρ" η Κ. Αλεξάκη,μέλος της διοίκησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, επισήμανε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος και στις 16 Γενάρη υπογράφτηκετο συμφωνητικό για να αρχίσουν οι εργασίες, προϋπολογισμού 52 εκατομμυρίων δρχ., για την αποκατάσταση του δικτύου θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της θερμομόνωσης, η Κ. Αλεξάκη τονίζει ότι το κτίριο δεν κατασκευάστηκε με τις σημερινές προδιαγραφές (διπλά τζάμια, θερμομόνωση) και ότι για το θέμα αυτό θα γίνει οικοδομική παρέμβαση από τους δύο δήμους στους οποίους υπάγονται τα σχολεία (Δήμοι Αθήνας, Γαλατσίου).

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Από τα θρανία στο στρατό

Η ολιγωρία της κυβέρνησης στη ρύθμιση του θέματος της αναβολής των μαθητών νυχτερινών σχολείων - πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία - έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι νυχτερινοί μαθητές να καλούνται να παρατήσουν το σχολείο για να υπηρετήσουν τη θητεία τους.

Οπως καταγγέλλει το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, παρ' όλες τις φραστικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι θα μεσολαβήσει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ώστε κανένας εργαζόμενος μαθητής νυχτερινού σχολείου να μη στρατευτεί φέτος, με προοπτική να ρυθμιστεί οριστικά το αίτημα στη Βουλή, καθώς και την επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την οποία ζητούσε να ρυθμιστεί για φέτος το θέμα, έκπληκτοι κάποιοι νυχτερινοί μαθητές κλήθηκαν να παρουσιαστούν στις 23 Φλεβάρη ενώ και άλλοι αναμένεται να κληθούν στη διάρκεια της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τα Χριστούγεννα, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των μαθητών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, κατά την οποία ανάμεσα σε άλλα οι νυχτερινοί μαθητές επανέλαβαν το αίτημά τους για αναβολή τέσσερα συν ένα χρόνια για τους μαθητές των νυχτερινών σχολείων.

Η ΚΝΕ

Η Εργατική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει την "απαράδεκτη ολιγωρία της κυβέρνησης απέναντι στο καυτό θέμα της αναβολής των εργαζόμενων νυχτερινών μαθητών που έχει επανειλημμένα τεθεί μέσα από τους αγώνες των νυχτερινών μαθητών και μέσα από την πρόταση νόμου που το ΚΚΕ κατέθεσε πέρσι στη Βουλή για τη νυχτερινή εκπαίδευση. Η Εργατική Επιτροπή του ΚΣ καλεί την κυβέρνηση να λύσει νομοθετικά το θέμα ώστε να μην ενισχύονται κι άλλο οι φραγμοί στη μόρφωση για εκείνους που εργάζονται και παράλληλα με μόχθο κατακτούν το βράδυ, τη γνώση".

Πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΚΝΕ

Την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα, στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).

Η είσοδος του κτιρίου του 4ου Εσπερινού ΤΕΛ, στο οποίο μέχρι πέρσι συστεγάζονταν άλλα τρία σχολεία

22ο Λύκειο Αθήνας. Προσπαθούν να κάνουν μάθημα χωρίς να αποχωρίζονται τα μπουφάν τους. Αντί για τζάμι, ένα κομμάτι πλαστικού...

Αυτή η κατάσταση είναι καθημερινό φαινόμενο στο 4ο Εσπερινό ΤΕΛ. Η μία καθαρίστρια δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες των πάνω από 150 μαθητών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ