ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις

Ψυχαγωγία
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση, όπου θα κοπεί και η πρωτοχρονιάτικη πίτα, την Τετάρτη 24 - 1 - 96 στις 8.30 μμ στο κέντρο ΚΑΣΤΕΛΛΟ (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια). Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η ΠΕΕΠΠ πραγματοποιεί συνεστίαση την Κυριακή 28 - 1 - 96,στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο ΚΑΣΤΕΛΛΟ (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534. Επίσης, στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης, θα λειτουργήσει κύκλος εκμάθησης βουλγαρικής γλώσσας.Ωρες διδασκαλίας 5 - 7 μμ. Πληροφορίες στα παραπάνω τηλέφωνα. Τέλος, θα γίνεικλήρωση λαχείου στις 8 - 3 - 96,στις 6 μμ,στην αίθουσα των κεντρικών γραφείων. Τη διακίνηση και διαδικασία κλήρωσης παρακολουθεί 5μελής επιτροπή. Τιμή λαχείου 1.000 δρχ.
  • Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή του την Κυριακή 28 - 1 - 96 στις 9 μμ στο κοσμικό κέντρο "Τα
Βόρεια" (Ιφιγενείας 41, Ν. Ιωνία, τηλ.: 2798.276).
  • Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ πραγματοποιεί την καθιερωμένη συνεστίασή του την Κυριακή 28 - 1 - 96 στις 8 μμ στο κέντρο "Κοσμική αυλή"
    (Καρκαβίτσα 2 και Θηβών, τέρμα τρόλεϊ) τηλ: 5751310.
    Κοπή πίτας
    - Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ συνεχίζουν να κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στην καθιερωμένη αυτή γιορτή.
  • ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10.30 πμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ωραιοκάστρου 116).
  • ΚΑΒΑΛΑΣ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 11 πμ στα γραφεία του παρ/τος (Αίαντος 2).
  • ΣΕΡΡΩΝ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 11 πμ στην αίθουσα "Ορφέας". Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ την Τρίτη 23 - 1 - 96 στις 10 πμ στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ (Αριστοτέλους και Ολύμπου).
  • ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10.30 πμ στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).
  • ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10 πμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Γκράβα (Ταϋγέτου).
  • ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 11 π.μ.,στα γραφεία του παρ/τος (Μιλτιάδου 4).
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ,την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10 π.μ. στα γραφεία του παρ/τος.
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10.30 π.μ. στην παλαιά αίθουσα του Δημαρχείου (Ζαλοκώστα 2).
  • ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του παρ/τος. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του παρ/τος (Μουρίκη 1).
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ,την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου "Βίλα Στέλλα" (Γαλήνης 1).
  • ΧΟΛΑΡΓΟΥ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10.30 πμ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δημαρχείου Χολαργού (τέρμα Περικλέους).
  • ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 11 πμ στα γραφεία του
  • παρ/τος (Ματρώζου 33).
  • ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10 πμ στα γραφεία του.
  • ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10.30 πμ,στον κινηματογράφο "Αστέρας" (όπισθεν ΟΤΕ).
  • ΥΜΗΤΤΟΥ την Κυριακή 28 - 1 - 96 στις 11 πμ στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.
  • ΔΑΦΝΗΣ την Κυριακή 28 - 1 - 96 στις 10 πμ στα γραφεία του Παρ/τος (Ελευθ. Βενιζέλου 25).
  • ΤΑΥΡΟΥ την Κυριακή 28 - 1 - 96 στις 10 πμ στην αίθουσα του Δημαρχείου Ταύρου.
  • ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ την Κυριακή 28 - 1 - 96 στις 10 πμ στα γραφεία του παρ/τος(Γρ. Λαμπράκη 217).
  • Τη Δευτέρα 22 - 1 - 96, ώρα 5.30 μ.μ., η ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου) κόβει στο Θέατρο ΑΛΦΑ (Πατησίων και Στουρνάρη) την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αξ/κών - Υπαξ/κών ΕΑ (ΠΕΑΥΕΑ) πραγματοποιεί τηνΤετάρτη 24 - 1 - 96,στις 10 πμ,εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση στα γραφεία της Ενωσης (Λυκούργου 10, 4ος όρ.). Παρακαλούνται να παραβρεθούν όλα τα μέλη, καθώς και φίλοι και γνωστοί συνάδελφοι. Υποψηφιότητες γίνονται δεκτές μέχρι τις 22 - 1 - 96,ημέρα Δευτέρα και ώρα 10 - 12 μ στα γραφεία της Ενωσης.

    }
    Γιορτή στο "Σπίτι της ΕΠΟΝ"

    Μέσα στο ιστορικό σπίτι των Αμπελοκήπων, που στις 23-2-1943 πραγματοποιήθηκε η ίδρυση της ΕΠΟΝ,συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 13 Γενάρη οι παλιοί ΕΠΟΝίτες, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου "Φίλων Μουσείου της ΕΠΟΝ", για να γιορτάσουν τον ερχομό του καινούριου χρόνου, να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα, να τραγουδήσουν τα ΕΠΟΝίτικα τραγούδια και να τιμήσουν τη μνήμη του αξέχαστου ΠΟΡΦΥΡΗ - ΘΟΔΩΡΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,προέδρου του Συνδέσμου και προέδρου της "Συντονιστικής Επιτροπής ΕΠΟΝιτών" όλα τα χρόνια που λειτουργούσε.

    Η όμορφη αυτή γιορτή έγινε σε κλίμα ενωτικό, που την ομόρφυνε περισσότερο η χορωδία της ΠΕΑΕΑ με τα αγωνιστικά της κάλαντα και τα ΕΠΟΝίτικα τραγούδια. Η ΚΝΕ με αντιπροσωπεία της συμμετείχε στο γιορτασμό. Ιδιαίτερα τιμήθηκε η μνήμη του Θ. Λιακόπουλου, του οποίου ο θάνατος, το Σεπτέμβρη του 1995, ήταν βαρύ πλήγμα όχι μόνο για την οικογένειά του, αλλά και για όλους που εζήσαν και αγωνίστηκαν κοντά του. Εγινε αναφορά στη ζωή, στους αγώνες του και στη μεγάλη προσφορά του στις προσπάθειες για να διασωθεί από την κατεδάφιση το "Σπίτι της ΕΠΟΝ", να κηρυχτεί διατηρητέο, να αγοραστεί από το δημόσιο και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε το συντομότερο να λειτουργήσει ως Μουσείο της ΕΠΟΝ, το πρώτο στην Ελλάδα.

    Ο "Σύνδεσμος Φίλων Μουσείου της ΕΠΟΝ" απέκτησε τη νομική του υπόσταση μέσα στο 1995. Για πολλά χρόνια η "Συντονιστική Επιτροπή" αγωνίστηκε, ώστε το σπίτι αυτό, του αείμνηστου δασκάλου Παναγή Δημητράτου,που οι εκπρόσωποι των 10 νεολαιίστικων οργανώσεων ίδρυσαν την ΕΠΟΝ, να έχει μια τύχη ανάλογη με την ιστορία του. Τώρα τη θέση της πήρε ο "Σύνδεσμος Φίλων Μουσείου ΕΠΟΝ", του οποίου το 15μελές ΔΣ αποτελείται από ΕΠΟΝίτες 5 αντιστασιακών Οργανώσεων: ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΦΕ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ και ΕΜΑΣΕΕ. Μετά το θάνατο του Θ. Λιακόπουλου, το προεδρείο αποτελείται από τους Ν. Πετρόγιαννη πρόεδρο, Μ. Λιαρούτσο αντιπρόεδρο, Μ. Πολυδούρη γενικό γραμματέα, Φ. Τσέκερη ταμία, Σ. Τσακίρη έφορο.

    Κανένας Ελληνας στρατιώτης στη Βοσνία
    • Προς τον υπουργό της Εθνικής Αμυνας αποστέλλει την παρακάτω διαμαρτυρία του ο Σύνδεσμος Βαρέως Αναπήρων Πολέμου 1940 - 41 και εντεύθεν που αφορά την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Μέτωπο της Βοσνίας: "Εμείς οι ανάπηροι πολέμου, που δοκιμάσαμε στο σώμα μας τη φρίκη του πολέμου, αισθανόμαστε ανησυχία αλλά και αγανάκτηση για την απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποστέλλοντας ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στη Βοσνία για "Ειρηνικούς σκοπούς". Τι παραπλανητική δικαιολογία, να αποκαλούν "ειρηνικές αποστολές" τις πολεμικές επιχειρήσεις που οργανώνουν, υπέρ του καταστρεπτικού αυτού πολέμου. Με ποιο δικαίωμα κύριε Υπουργέ στέλνετε Ελληνόπουλα σε ξένο εμπόλεμο κράτος; Μετατρέπετε τον Ελληνα φαντάρο που στρατεύεται για την υπεράσπιση της πατρίδας του, σε μισθοφόρο ξένων συμφερόντων.

    Εμείς οι ανάπηροι μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, με την ευχή αλλά και εντολή: "αντισταθείτε στον πόλεμο, αγωνισθείτε για την Ειρήνη"".

    • Η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΕΑΕΑ Αν. Μακεδονίας - Θράκης συνήλθε στις 11 - 1 - 96 στην Κομοτηνή και εξέτασε τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Ενωσης με σκοπό την προσαρμογή τους στα παραρτήματα της περιοχής. Κύριος στόχος, το 7ο Συνέδριο της Ενωσης στις 27 - 28 Απρίλη 1996 και η συμμετοχή όλων των παραρτημάτων της περιφερειακής Επιτροπής.

    Κατήγγειλε ότι ο Ν. 2320/95 δεν ικανοποιεί τους αντιστασιακούς, γιατί αποκλείει εκατοντάδες από την επαναχορήγηση των βοηθημάτων και ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου νόμου που είχε προωθήσει η Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.

    Συμφώνησε με την εκτίμηση του ΓΣ ότι ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου δεν έχει εκλείψει για τα Βαλκάνια και καταδίκασε την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού σχηματισμού στη Βοσνία. Τέλος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, την άμεση ανάκληση του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Βοσνία.

    Αδιαφορία των αρμοδίων

    Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ,αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ, διατυπώνει σε γράμμα του το παράπονό του για την αδιαφορία των αρμοδίων να τελούν μνημόσυνο και να τιμούν τους 160 αγωνιστές του ανταρτοχωριού Αγιος Βασίλειος Κυνουρίας. Στο χωριό αυτό υπάρχει ένα μνημείο με τα ονόματα των πεσόντων πατριωτών στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ (φωτογραφία). Στήθηκε σε δύσκολες εποχές από έναν αγωνιστή του ΕΛΑΣ και τα πρώτα χρόνια έγιναν εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία. Γιατί λοιπόν τα τελευταία χρόνια όλοι αδιαφορούν και δεν τιμούν το χωριό που κάηκε ολόκληρο από τους Ιταλούς και χιλιοτραγουδήθηκε από τους αντάρτες; Είναι ένα από τα χωριά που ανδρώθηκε ο ΕΛΑΣ. Και αυτό το γνωρίζω πολύ καλά γιατί ήμουν και εγώ στην πρώτη ανταρτοομάδα του ΕΛΑΣ στον Πάρνωνα.

    Κλείνω το γράμμα μου με την πεποίθηση ότι αυτή μου η ενέργεια θα βρει ανταπόκριση και θα ενδιαφερθούν οι αντιστασιακοί και οι τοπικές αρχές ώστε να αποκατασταθεί μια αδικία που γίνεται σε βάρος των πατριωτών αγωνιστών του Αγιου Βασιλείου, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.

    Να επικοινωνήσουν

    Παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον ιστορικό του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου Γιάννη Λέφα, στο τηλέφωνο: 01 - 7642.525, όσοι έχουν ακριβή στοιχεία για τις παρακάτω περιπτώσεις:

    • Για το θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΟΥΣΗ στην Κάπελη Ηλείας.
    • Ο Ιωάννης Αποστολόπουλος από τη Χωτούσα Αρκαδίας και η Αγγελική Τούρνου από το Αγαλι, που παρευρέθηκαν στο θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΟΥΡΝΑ,στην Ηραία Γορτυνίας.
    Αλλαγή διεύθυνσης

    Τα γραφεία του Παραρτήματος ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ της ΠΕΑΕΑ,μεταφέρθηκαν επί της οδού Σερίφου 2 και Γούναρη στον 2ο όροφο και λειτουργούν κάθε μέρα από τις 10 έως τις 12 πμ, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

    Στο "Σπίτι της ΕΠΟΝ", παλιοί ΕΠΟΝίτες γιόρτασαν τον ερχομό του καινούριου χρόνου και τίμησαν τη μνήμη του προέδρου τους, Πορφύρη (Θ. Λιακόπουλου).

    (Φωτογραφίες: Γιώργος Λιονάκης)



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ